Jelle
Leestijd: 2 minuten

Een affiliate link is een link naar een website van een adverteerder dat een specifieke ID of een gebruikersnaam bevat. Wanneer iemand via je link een aankoop doet op de website van de adverteerder zorgt het ervoor dat jij de commissie krijgt over het verkochte product.

In dit artikel kom je meer te weten over de werking van de affiliate link en hoe je deze verbergt.

Hoe ziet een affiliate link eruit?

Zoals je al in de inleiding hebt gelezen is een affiliate link een speciale URL dat je unieke ID of een gebruikersnaam of een combinatie van beide bevat. Nu zijn er natuurlijk verschillende varianten van zo’n URL, maar een goed voorbeeld hiervan is een link van het partnerprogramma van Bol.com.

https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=123456&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Ffocus-aan-uit%2F9200000102150418%2F&name=focus-aan-uit-boek

Zoals je ziet is het (fictieve) getal ‘ 123456’ mijn eigen unieke ID. Dit ID zorgt er dus voor dat wanneer er via mijn link een verkoop plaatsvind dat Bol.com weet aan wie er een commissie gekoppeld moet worden.

Wil je nu ook op je eigen website, je mailinglijst of op je social media kanalen dit soort links gebruiken? Zorg er dan eerst voor dat je goed onderzoek hebt gedaan naar de beste affiliate programma’s die bij je passen.

Affiliate link cloaking / verbergen

Nu je weet hoe een affiliate link eruit ziet is het tijd dat ik je meer vertel over affiliate link cloaking. Het klinkt misschien eng, maar dat dat is het absoluut niet. Affiliate link cloaking betekent als het ware dat je de link verbergt.

Wanneer de we de Bol.com link pakken en deze “cloaken” dan zou de link er zo uit kunnen zien: https://deonlineondernemer.nl/focus-aan-uit-boek/. De voordelen om affiliate links te cloaken zijn:

  • Je link is een stuk korter
  • Je unieke ID of gebruikersnaam is verborgen
  • Het zorgt voor een hogere Click Trough Rate (CTR) omdat het betrouwbaarder uitziet
  • Makkelijk door de bezoeker te onthouden

Een ander voordeel is het makkelijk beheren van al je affiliate links. Het verbergen van je link wordt vaak gedaan door een CMS plug-in zoals Pretty Links voor WordPress. Dankzij de plug-in beheer je op 1 plek alle affiliate links en met een paar klikken zijn ze toegevoegd of aangepast op je hele website.

Het verbergen van je link gebeurd via een zogenaamde URL-omleiding. Zonder al te veel in technische details te treden kun je dit het beste zien als een “dummy URL” die de bezoeker ergens anders naar toe verwijst.

Tot slot

Hopelijk ben je door het artikel meer te weten gekomen wat een affiliate link is, hoe je deze kunt verbergen en wat de voordelen hiervan zijn. Wil je meer weten over dit onderwerp, of heb je een aanvulling? Laat dan een berichtje achter onderaan de pagina. Dan kom ik er snel op terug.

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *