Ga naar de inhoud
Op zoek naar affiliate marketing ervaringen? Ik vertel het!

Op zoek naar Affiliate Marketing Ervaringen? Ik vertel je mijn persoonlijke ervaringen na 6+ jaar

Ben je nieuwsgierig naar affiliate marketing ervaringen? Zoek dan niet langer! Affiliate marketing is een goede manier om een (semi) passief inkomen op te bouwen, en het wordt op verschillende manieren toegepast. 

Als ervaren affiliate marketeer heb ik zelf een passief inkomen op weten te bouwen, waardoor ik niet meer afhankelijk ben van opdrachtgevers en laat ik het internet het werk voor mij doen. 

In dit artikel deel ik dan ook mijn persoonlijke positieve en negatieve ervaringen met affiliate marketing en wat ik de 6+ jaar tijd heb geleerd. Bovendien geef ik je enkele nuttige tips om zelf met affiliate marketing aan de slag te gaan. Lees je mee?

Mijn Ervaring met Affiliate Marketing

Net als de meesten heb ik een opleiding gedaan die me leuk leek. Ik behaalde mijn HBO diploma Informatie in Breda, maar op dat moment wist ik nog niet precies wat ik wilde gaan doen. Wilde ik voor een werkgever gaan werken of wilde ik voor mezelf beginnen en mezelf verder ontwikkelen. 

Na enkele mooie jaren als zelfstandige, begon ik echter te twijfelen. Het factureren per uur had zijn beperkingen, en ik zocht naar nieuwe mogelijkheden. 

Per toeval kwam ik eind 2016 het verdienmodel affiliate marketing tegen en ik besloot de affiliate marketing cursus van Jacko Meijaard te volgen. En zo startte ik in 2017 mijn affiliate marketing reis. 

Mijn allereerste commissie ontving ik pas na 3 maanden, via mijn website over bouwtekeningen. Op deze website promootte ik Freds Bouwtekeningen, en tot op de dag van vandaag blijft deze mij inkomsten opleveren. 

Nadat deze website succesvol was, besloot ik een tweede affiliate website te starten, gericht op fitness en gezondheid. Dankzij bezoekers uit Google en Pinterest ontvangt deze website momenteel ongeveer 13.000+ bezoekers per maand. 

statistieken van mijn fitness / gezondheid affiliate website van 2017 tot en met 2023
hoeveelheid bezoekers per maand © deonlineondernemer.nl

Affiliate netwerken waarmee ik ben begonnen

Zoals eerder gezegd, is affiliate marketing een prachtig verdienmodel. Zodra je een website hebt opgezet, is het tijd om je aan te melden bij verschillende affiliate netwerken. De netwerken waarmee ik in het begin begon, zijn tot op de dag van vandaag nog steeds populair. Dit zijn onder andere PayPro, TradeTracker, Daisycon en het Partnerprogramma van Bol.com.

Vallen en opstaan, hoe ik de obstakels die ik tegenkwam overwonnen heb

In het begin van mijn affiliate marketing avontuur besefte ik me dat het schrijven van teksten niet mijn sterkste punt was. Goede content is ontzettend belangrijk. Door voortdurend te oefenen, ging het schrijven van artikelen steeds beter.

Waardevolle informatie kon ik steeds beter maken, maar ik ontdekte wel dat ik te perfectionistisch was en alles perfect wilde hebben op website, wat veel tijd kostte. Uiteindelijk leerde ik om dit los te laten.

Affiliate marketing is ook geen snel geld verdienen methode. Lange termijn denken is voor onder andere motivatie erg belangrijk. Deze mindset heeft me dan ook geholpen om succesvol te worden met affiliate marketing.

Positieve ervaringen en negatieve ervaringen met affiliate marketing

Mijn weg naar succesvol worden met affiliate marketing was een lange weg van negatieve en positieve ervaringen. Als je zelf aan de slag wilt gaan met affiliate marketing, zul je ook te maken krijgen met zowel successen als tegenvallers.

Een van man opmerkelijke successen was het promoten van een programma dat ik vaak wist te promoten. Ik nam contact op met het bedrijf, en na elkaar persoonlijk gesproken te hebben, kreeg ik verrassend genoeg een ‘ja’ als antwoord.

Natuurlijk horen mislukkingen er ook bij. Vooral in het begin zal je discipline nodig hebben om succes te hebben. Een van mijn fouten was te snel een andere affiliate website starten zonder eerst goed onderzoek te doen naar het onderwerp. Ik had de technische kennis om een affiliate website te maken, maar de keuze van het onderwerp was verkeerd.

Ik maakte een website waarop ik affiliate producten promootte die gingen over het aanvragen van zorgtoeslag. Op dat moment leek het een goede manier om extra inkomen te genereren, maar helaas bleek dat anders uit te pakken.

Achteraf concludeerde ik dat zorgtoeslag aanvragen niet moeilijk is en dat je dit zelf eenvoudig kon regelen in plaats dat iemand anders dit voor je deed.

Zoals je kunt lezen was mijn reis naar succesvolle affiliate marketing ervaringen gevuld met ups en downs. Van verkeerde producten promoten tot een verkeerd onderwerp, tot te snel nieuwe websites maken.

De online cursus van Jacko Meijaard heeft me veel waardevolle kennis bijgebracht, en het bijbehorende affiliate marketing forum bracht me in contact met gelijkgestemden. Lees mijn volledige verhaal in mijn Affiliate Marketing Revolutie review.

Lessen die ik geleerd heb

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is om niet te perfectionistisch en hard voor jezelf te zijn als het gaat om het schrijven van teksten. Vooral in het begin hoeven je teksten helemaal niet perfect te zijn. Het schrijven van teksten is iets dat groeit en verbetert met de tijd.

Naarmate je meer ervaring opdoet en vaker teksten schrijft, zal het steeds gemakkelijker worden, vooral als je schrijft over producten waar je zelf verstand van hebt. Als je bijvoorbeeld een cursus of product hebt gekocht en je kunt het promoten, dan weet je als geen ander hoe je dit product moet promoten.

1. Stilstand is achteruitgang, blijf bijleren

Het is belangrijk om altijd te blijven leren. Dit kun je doen door veel te lezen en te kijken, of door andere affiliate marketing cursussen te volgen, zoals bijvoorbeeld Succes met Affiliate Marketing van Nicole.

Er is ook veel nuttige informatie beschikbaar over andere vormen van online marketing. Ik lees regelmatig artikelen en bekijk bijna wekelijks YouTube-video’s van experts om mijn kennis op het gebied van affiliate marketing en andere online marketingvormen te verbeteren.

2. Zet geen nieuwe websites op, als de andere nog niets opbrengt

Sommige mensen willen al snel een tweede website opzetten, terwijl de eerste website nog niet echt geld oplevert. Mijn advies is om geen tweede website op te zetten als de eerste nog geen inkomsten genereert. 

Het lijkt misschien aantrekkelijk om twee websites te hebben en met beide geld te verdienen, maar in de praktijk werkt dit vaak anders. Als je twee websites beheert, moet je content op twee plekken plaatsen. In het begin is dit simpelweg niet haalbaar. 

Richt je in het begin op 1 website en heb er vertrouwen in dat deze gaat werken. Pak je met de website regelmatig een commissie, dan kun je overwegen om een tweede site op te zetten. 

3. Bestaande website uit blijven breiden

Het is belangrijk om je eigen affiliate marketing websites voortdurend uit te breiden. Hier geldt ook, stilstand is achteruitgang. Google waardeert het wanneer je website actief blijft. Blijf je website dan ook constant vullen met hoogwaardige content die je website bezoeker helpt. 

Als je dit blijft doen, zal Google dit waarderen. Je website(s) zullen uitgroeien tot een autoriteit binnen je niche, wat betekent dat je steeds meer geld kunt verdienen.

Tips voor de beginners onder ons

6+ jaar affiliate marketing ervaringen: Tips voor beginners

In een cursus kun je een stevige basis leggen, maar niet alles wat belangrijk is, wordt je daarin geleerd. Daarom wil ik enkele tips delen voor beginners die geld willen verdienen met affiliate marketing, zodat jouw affiliate marketing ervaringen net zo goed, of zelfs beter kunnen worden dan die van mij.

1. Meld je pas aan na 10+ blogberichten

In het begin is het belangrijk om de focus te leggen op het creëren van goede content en niet direct op geld verdienen. Hoewel affiliate marketing je uiteindelijk inkomen zal opleveren, is dat niet de eerste stap. Het is geen goed idee om je als een gek aan te melden bij alle mogelijke affiliate programma’s. 

Begin eerst met het schrijven van minimaal 10+ waardevolle blogberichten over hetzelfde onderwerp voordat je echt begint. Wacht tot je 10 tot 15 goede blogs hebt gepubliceerd waar je tevreden mee bent voordat je je gaat aanmelden bij affiliate netwerken.  

2. Content = King

Deze uitspraak is voor affiliate marketing eigenlijk de rode draad. Zonder goede content zul je simpelweg niet succesvol worden. Geld verdienen met affiliate marketing werkt alleen als je uitstekende content maakt dat voldoet aan de zoekintentie van je bezoeker.

In het begin is het dan ook belangrijk dat je al je teksten zelf schrijft. Uitbesteden is op dit stadium nog niet aan te raden. Niet alleen is het kostbaar, maar je mist ook de waardevolle ervaring van het aansturen van schrijvers.

Heb dus vertrouwen in de teksten die je schrijft. Je zult merken dat het schrijven steeds gemakkelijker wordt en dat je teksten steeds beter worden. Begin met het maken van content over 1 specifiek onderwerp, link deze met elkaar, en pas als je alles over dat onderwerp hebt verteld, kun je aan de slag gaan met een nieuw onderwerp.

3. Doe goed onderzoek

De laatste belangrijke tip is dat je goed onderzoek moet doen. Als je commissies wil verdienen, moet je het product dat je promoot goed kennen. Je moet het dus bij de handen nemen en je ongezouten mening erover geven.

Je weet precies wat er goed en niet goed is aan het product. Wanneer je een minpunt vindt, dan moet je dit ook delen met anderen.  Geen enkel product is 100% perfect, dus laat het niet lijken alsof dat wel zo is.

Hoe kies je de juiste affiliate programma’s?

Affiliate Marketing ervaringen: hoe kies je de juiste affiliate programma

In Nederland en België zijn er heel veel verschillende affiliate programma’s beschikbaar. Het is echter niet verstandig om je in het wilde weg bij zoveel mogelijk netwerken aan te melden. Lang niet alle netwerken zijn geschikt voor je.

In principe zijn er twee belangrijke factoren die bepalen welke netwerken het beste bij jou passen: het onderwerp waarover je schrijft en het commissiepercentage. Voor beginners vind ik de eerste factor het belangrijkste.

Voordat je aan de slag gaat met affiliate marketing, is het handig om eerst te onderzoeken of de producten die je in gedachten hebt voldoende te promoten zijn. Is er voldoende aanbod en kun je hiermee voldoende verdienen om te groeien? Dan kun je aan de slag. 

In Nederland zijn er enkele netwerken die het meest gebruikt worden. De onderstaande affiliate programma’s en netwerken kun je beschouwen als de beste die op dit moment beschikbaar zijn in Nederland en België:

  • TradeTracker
  • PayPro
  • Daisycon
  • Partnerprogramma Bol.com
  • Awin
  • Plug & Pay van IMU

Inkomsten opschalen met het schrijven de juiste content

Ik heb dit al een klein beetje aangehaald hierboven. De term content = king zal je nog vaker tegenkomen. Met de juiste content kun je namelijk je inkomen aanzienlijk verhogen. Als je consequent goede content blijft maken zul je steeds vaker commissies verdienen.

1. Het belang van kwalitatieve content bij affiliate marketing

Affiliate marketing werkt alleen als je de beste content maakt. Als je een affiliate website hebt, schrijf je niet louter om geld te verdienen, maar om mensen te helpen bij het oplossen van problemen.

Ongeveer 95% van de zoekopdrachten naar producten begint met een zoekterm in Google. Mensen willen ontdekken waarom ze voor een specifiek product moeten kiezen, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Als je de beste antwoorden biedt op de vragen van mensen, vergroot je de kans dat jij de commissie verdient. Verplaats je dus altijd in het onderzoek waar een ander mee bezig is.

2. Soorten content die het altijd goed doen

Uit mijn ervaring met affiliate marketing weet ik dat bepaalde soorten content bijzonder goed werken. Het vergelijken van twee of meer producten is bijvoorbeeld een uitstekende aanpak.

Stel, je hebt een website over gereedschap, dan kun je een top 10-lijst van accuschroefmachines maken. Mensen zijn altijd op zoek naar vergelijkingsinformatie om weloverwogen keuzes te maken.

Ook reviews zijn een veelgebruikte vorm van content binnen affiliate marketing, zowel voor fysieke als digitale producten. Het is echter van het grootste belang om altijd eerlijk te zijn in je reviews.

3. Strategieën die het beste converteren

Als je productreviews schrijft, is het belangrijk om de producten grondig te kennen en te testen. Affiliate marketing werkt alleen als je dit consistent blijft doen. Bezoekers prikken er snel doorheen of je het product daadwerkelijk hebt getest of gewoon informatie van internet hebt gehaald.

Neem de tijd om productinformatie gedetailleerd te beschrijven. Probeer het product waarover je een review schrijft zo uitgebreid mogelijk te bespreken. Elk klein detail kan voor bezoekers het verschil maken bij hun beslissing om al dan niet te kopen. Wees eerlijk in je beoordeling.

Wees ook niet bang om de zwakke punten van het product te benoemen. Vaak hebben producten in een bepaalde prijscategorie bepaalde nadelen, en consumenten accepteren dit vanwege de prijs. Eerlijkheid duurt het langst.

Bijhouden en analyseren van de data

Bijhouden en analyseren van de data

Als je met affiliate marketing aan de slag gaat, dan zul je op een gegeven moment merken dat er ook heel veel data te analyseren is. Deze gegevens kunnen je helpen om te begrijpen welke strategieën effectief zijn en welke juist niet.

Wanneer je een website hebt, is het belangrijk om gebruik te maken van analysetools die beschikbaar zijn (gratis of betaald). De eerste twee tools die je moet installeren op je website zijn Google Search Console (GSC) en Google Analytics (GA).

Wanneer deze tools correct zijn ingesteld, verzamelen ze waardevolle gegevens over je website, zoals het aantal bezoekers, klikfrequenties, dagelijkse bezoekersaantallen, de gemiddelde tijd die mensen op je pagina doorbrengen en het bouncepercentage (het percentage mensen dat de website verlaat na slechts één pagina te hebben bezocht).

Andere handige tools voor affiliate marketing zijn HotJar en Microsoft Clarity. Deze tools maken schermopnames van het gedrag van bezoekers op je website. Hiermee kun je zien wanneer en waar bezoekers op affiliate links klikken. Ook bieden ze inzicht in het gedrag van lezers, zoals of ze de blogpost grondig lezen of slechts scannen.

Als je net begint met affiliate marketing, is het slim om niet direct in de data te duiken. In het begin is er vaak nog niet voldoende data om zinvolle analyses uit te voeren. Mijn advies is om de eerste drie maanden HELEMAAL NIET naar de data te kijken. Daarna kun je overwegen om slechts één keer per week te analyseren. Dit helpt voorkomen dat tegenvallende resultaten demotiverend werken, terwijl dat niet nodig is.

Affiliate marketing ervaringen: Tot slot

Je hebt nu een inkijkje gekregen in mijn persoonlijke affiliate marketing ervaringen en hoe ik uiteindelijk succesvol ben geworden. Zoals je hebt kunnen lezen, laten deze ervaringen zien dat affiliate marketing geen snel geld verdienen methode is, vooral als je niet de juiste kennis en vaardigheden hebt. 

Maar als je bereid bent om in jezelf te investeren en door te zetten, is het mogelijk om binnen een paar jaar een stabiel (semi) passief inkomen op te bouwen met websites.

Mijn gedeelde ervaringen zijn dan ook bedoeld om je te helpen om de fouten die ik heb gemaakt te voorkomen. Zelfs als je denkt dat je al veel weet, weet dan dat affiliate marketing snel verandert en dat er altijd iets nieuws te leren valt. Blijf daarom leren, blijf experimenteren en blijf groeien. 

Nu ben ik ontzettend benieuwd naar jouw eigen ervaringen en inzichten in affiliate marketing. Heb je vragen, opmerkingen of wil je jouw verhaal delen? Aarzel niet en laat een reactie achter.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *