Ga naar de inhoud
Het Affiliate Marketing Stappenplan

Hoe te beginnen met affiliate marketing? Dit is mijn stappenplan voor 2023

Door Jelle

Geld verdienen met affiliate marketing is de laatste jaren steeds populairder geworden. Wil je nu ook met affiliate marketing beginnen, maar heb je geen idee waar en hoe je precies moet starten? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel ga ik je namelijk vertellen hoe je dankzij dit handig stappenplan je eigen affiliate marketing website kunt opzetten.

Na het lezen van dit stappenplan ben je dan ook klaar om je affiliate marketing droom tot uitvoering te brengen. Met het ultieme doel om een passief inkomen op te bouwen en te kunnen leven dankzij het internet.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een heel goed verdienmodel om een passief inkomen op te bouwen. Eigenlijk werkt het heel simpel. Het is niets meer dan het promoten van producten van een ander op je eigen website.

Als iemand via je link een product bij deze winkel koopt, ontvang jij hiervoor een bepaald percentage van het verkoopbedrag dat ook wel een commissie wordt genoemd.

Uiteraard is dit een hele korte omschrijving. Want voordat er mensen je website komen, op je link klikken om daarna ook nog iets te kopen moet er heel wat onderzoek gedaan worden. Een goede affiliate marketing website opzetten kost veel tijd en doorzettingsvermogen.

Verschillende verdienmodellen voor affiliate marketing

Affiliate marketing heeft verschillende soorten verdienmodellen die je kunt toepassen. Als je gaat beginnen met affiliate marketing is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Hieronder vind je dan ook een overzicht van de verdienmodellen die je toe kunt passen.

  • PPS (Pay Per Sale) – PPS is het eerste verdienmodel in dit affiliate marketing stappenplan. PPS wordt door heel veel merchants toegepast. PPS houdt in dat je per sale een percentage van het verkoopbedrag krijgt. De bezoeker koopt via je website een product bij een ander waardoor jij een percentage commissie ontvangt.
  • PPV (Pay Per View) – bij PPV werkt het wat anders. PPV is een goed verdienmodel als je een website hebt die een behoorlijk bezoekersaantal heeft. Bij PPV word je namelijk betaald per keer dat er bijvoorbeeld een banner van een merchant vertoond wordt. Als een bezoeker alleen al langs de banner scrolled, krijg je al een percentage commissie.
  • PPC (Pay Per Click) – PPC lijkt in grote opzichten het meeste op het PPV principe. Het verschil is dat je bij PPC wel een actieve handeling van de bezoeker nodig hebt. De bezoeker van je website moet dus daadwerkelijk op de banner of link klikken. Doet de bezoeker dit? Dan wordt hij doorgelinkt naar de site van de merchant en ontvang jij de commissie.
  • PPL (Pay Per Lead) – Het laatste verdienmodel van dit affiliate marketing stappenplan is PPL. Een lead wordt gemaakt wanneer een bezoeker via je website zich bijvoorbeeld inschrijft voor een nieuwsbrief of een (gratis) proef product koopt. Dit gebeurt ook via bijvoorbeeld een banner of een affiliate link.

Hoe te beginnen met affiliate marketing?

Nu is de grote vraag natuurlijk hoe moet je beginnen met affiliate marketing? De beste manier om te beginnen met affiliate marketing is het maken van een website. Hierop schrijf je blogberichten waarin je bepaalde producten aanschrijft.

1. Kies de voor jou juiste niche

Iets wat heel belangrijk is bij affiliate marketing is het kiezen van een juiste niche. Een niche is een bepaald onderwerp waar je over wilt gaan schrijven. Kies dus een niche waar je affiniteit mee hebt. Bijvoorbeeld door je baan of hobby’s.

Er zijn mensen die kiezen de niche waar de commissiepercentages het hoogst zijn. Ook als ze bijna niets over het onderwerp weten. Dit is echt af te raden. Als je schrijft over een onderwerp waar je niets van weet dan heeft een bezoeker dit meteen door. Daarnaast zul je snel geen inspiratie meer hebben voor blogberichten.

2. Registreer je domeinnaam en zorg voor een snelle hosting

Het volgende dat je moet doen als je gaat beginnen met affiliate marketing is een domeinnaam en hosting regelen. De domeinnaam is het internetadres dat je boven in de adresbalk ziet staan straks. Het is belangrijk dat je een pakkende naam kiest voor je domein.

Als jij je met affiliate marketing vooral gaat richten op de Nederlandse doelgroep dan kun je het beste kiezen voor een .nl domein. Is het domein dat jij wilt bezet? Gebruik dan niet dezelfde domeinnaam met een andere extensie zoals het .com domein.

Het domein moet pakkend en uniek zijn. Als je inspiratie op wilt doen voor je domeinnaam kun je via verschillende domeinnamentools een trefwoord invullen.

Met hosting wordt een bedrijf bedoeld waar jij je affiliate website laat draaien. Deze bedrijven beschikken over servers waarop meerdere website kunnen draaien. Al je data van de website wordt op deze server opgeslagen. Er wordt dus niets lokaal op je computer opgeslagen.

Hoe snel je website laad, is ook voor affiliate marketing van vitaal belang. De hostingsnelheid bepaald namelijk voor een groot deel hoe lang het duurt voordat de site geladen wordt. Niet alleen de bezoeker wilt dat de website snel geladen wordt.

Zoekmachines als Google hebben snelheid ook heel hoog in het vaandel staan. Snelle websites worden sneller en eerder vertoond in Google.

Voor de hosting van je affiliate website zijn er natuurlijk 1001 mogelijkheden. Wat mij betreft springen 2 hostingaanbieders er tussen uit. Dit zijn Cloud86 en Antagonist.

Deze twee aanbieders hebben snelle hosting, iets wat bij affiliate marketing ook belangrijk is. Je kunt hier het domein en de hosting in 1 pakket kopen.

Naast dat deze 2 partijen de snelheid in orde hebben is ook de service zoals je dat graag wilt. Wanneer er onverhoopt problemen zijn met de hosting kun je snel in contact komen met de klantenservice. Bij Cloud86 via ticket, mail en telefoon. Bij Antagonist via het forum en via de mail.

3. Installeer WordPress

De volgende stap bij het starten met affiliate marketing is het installeren van WordPress. Wereldwijd loopt het overgrote deel van alle websites op WordPress. Dit systeem kun je het beste zien als een websitebouwer.

Alleen zijn ze in staat geweest om het bouwen van een website echt eenvoudig te maken. Iedereen die een klein beetje moeite doet kan het leren.

WordPress is opgenomen in dit affiliate marketing stappenplan om een aantal redenen. Naast de functionaliteit heb je ook de mogelijkheid om te kiezen uit vele duizenden thema’s.

Voor elke doelgroep zijn heel veel thema’s te vinden. Ook voor websites die voor een groot deel bestaan uit blogs zijn heel veel thema’s te vinden.

Bovendien heb je de keuze uit vele duizenden plug-ins. Bij een website voor affiliate marketing zijn sommige plug-ins echt onmisbaar. Bedenk wel, ga niet te veel plug-ins installeren.

Elke geïnstalleerde plug-in maakt de laadtijd van de website weer langer. Installeer dus alleen plug-ins die je echt nodig hebt.

Affiliate marketing stappenplan WordPress installeren

4. Schrijven van de eerste artikelen

Wanneer je deze stappen allemaal doorlopen hebt dan wordt het tijd om te gaan schrijven. Ga op zoek naar producten die binnen je niche vallen en ga hierover schrijven. Aan het begin van je affiliate marketing site zal je bijna alle tijd moeten besteden aan het schrijven van artikelen.

Genoeg mensen die starten met affiliate marketing proberen zich eerst aan te melden bij een affiliate netwerk en willen dan pas gaan schrijven. Deze volgorde is verkeerd om. Je moet eerst beginnen met schrijven en je daarna aanmelden bij affiliate netwerken.

Als jij je met een bijna lege site aanmeldt bij een affiliate netwerk zal je 99 van de 100 keer afgewezen worden. Aanbieders van deze netwerken voor affiliate marketing willen namelijk eerst weten wat ze in huis halen.

Een lege site kunnen ze niet beoordelen en zullen ze ook pertinent afwijzen.

De vuistregel bij affiliate marketing is dat je toch wel 10 tot 15 berichten online moet hebben staan voordat je goedgekeurd wordt. Bij de ene is dit wat meer, bij de andere is dit wat minder.

Een andere vuistregel is dat de blogberichten toch wel minimaal 1.000 worden lang moeten zijn. Houd het wel menselijk en ga geen berichten vullen met nutteloze informatie.

Alle artikelen voor affiliate marketing schrijf je op basis van goed zoekwoordenonderzoek. Hierbij ga je met tools op zoek naar wat mensen zoeken op het internet. Je ontdekt de vragen die mensen stellen en hier speel je op in met je blogartikelen. Een heel aantal gratis tools vind je in mijn artikel “Wat kost affiliate marketing”

5. Aanmelden bij affiliate netwerken en programma’s

Als je de website gevuld hebt met goede content dan wordt het tijd om je aan te gaan melden bij verschillende affiliate netwerken. Wereldwijd zijn er ontelbaar veel verschillende affiliate netwerken waar jij je bij aan kunt melden. Afhankelijk van de niche die je gekozen hebt moet je bij de verschillende netwerken gaan kijken.

Enkele populaire netwerken in Nederland zijn PayPro, Plug&Pay, TradeTracker, Daisycon, Awin en TradeDoubler. Deze affiliate netwerken zijn allemaal Nederlandstalig en er zijn heel veel Nederlandse en Belgische bedrijven bij aangesloten. Sommige grote bedrijven als Bol.com hebben hun eigen affliate programma. In het artikel beste affiliate marketing programma’s van Nederland en België vertel ik je alles over mijn top 6.

Als jij je aangemeld hebt bij deze netwerken kun je inloggen op je eigen dashboard. Binnen dit dashboard kun je de statistieken van je website zien. Het aantal kliks, het aantal sales en bij welke merchant je aangesloten bent. Binnen deze netwerken voor affiliate marketing kun je ook je eigen unieke link maken.

De affiliate link is namelijk het belangrijkste binnen je blogartikelen. Dit is namelijk een unieke link waarmee een klik en dus een sale herleid kan worden naar je affiliate website. De affiliate link verberg je bijvoorbeeld achter een tekstlink of Call to Action.

Voor de bezoeker een doodgewone link maar al je informatie zoals een ID hangt erachter. Klikken en kopen ze? Dan krijg jij de commissie.

6. Het schrijven van meer kwalitatieve content

Deze stap is heel belangrijk. Mensen die starten met affiliate marketing willen natuurlijk zo snel mogelijk resultaat. Ze gaan achter de laptop zitten en gaan heel veel berichten maken. Op zich goed, maar zorg er wel voor dat het waardevolle content is. In dit geval gaat kwaliteit boven kwantiteit.

Het algoritme van Google is namelijk tegenwoordig heel erg slim. Ook dingen als “duplicate content” haalt hij er meteen uit. Hiermee wordt het kopiëren en plakken van stukken tekst bedoeld.

Schrijf dus altijd je eigen teksten voor affliate marketing en ga nooit stukken tekst van andere artikelen kopiëren en plakken. Google heeft dit meteen door en zal je pagina dus ook niet laten ranken.

Minimaal 1 waardevol artikel per week is toch wel een must voor affiliate marketing. 2 á 3 is nog beter maar houd dus de kwaliteit van de teksten in de gaten. Als je net begint met affiliate marketing dan zul je dit consequent, lange tijd vol moeten gaan houden. Elke week een bericht online zetten zonder dat je er nog heel veel voor terug krijgt.

Als je dit volhoudt dan komen de bezoekers vanzelf. Het kan soms wel een half jaar duren voordat je de eerste echte bezoekers via Google krijgt. Ga dus niet twijfelen als je na een week of 6 nog niet of nauwelijks bezoekers hebt.

Blijf doorgaan en dan komen de commissies op een gegeven moment vanzelf, zo werkt affiliate marketing eenmaal.

Affiliate Marketing Stappenplan Teksten Schrijven

7. Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie, soms ook wel beter bekend als SEO (Search Engine Optimization) is een hele belangrijke factor bij een website voor affiliate marketing. Je affiliate website optimaliseren houdt in dat jij veel sneller gevonden wordt door potentiële bezoekers. Hiervoor bestaat een plug-in die dit heel goed inzichtelijk maakt.

De Yoast plug-in voor WordPress moet je dan ook installeren. De gratis versie is voldoende. Wanneer je deze geïnstalleerd hebt krijg je een heel lijstje met dingen waar je volgens Yoast aan moet voldoen.

Wanneer je deze dingen goed hebt, is je tekst geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Voor een affiliate marketing website is deze plug-in onmisbaar.

Hier geldt wel, houd het menselijk. Niet altijd zal het lukken om alle dingen die Yoast benoemd goed te krijgen en dit hoeft ook helemaal niet. Probeer er zo goed mogelijk aan te voldoen, maar maak je niet druk als niet alle punten goed zijn.

Bij affiliate marketing is het belangrijk om altijd in de titel een vraag te stellen. Mensen zijn allemaal geneigd om een vraag te willen beantwoorden. Daardoor klikt men sneller op de titel van je blogartikel dan wanneer er geen vraag in staat. Google’s People Ask’s geeft je bij een zoekopdracht in Google heel goed aan wat mensen zich afvragen.

Als je net begonnen bent met affiliate marketing is het belangrijk dat je teksten schrijft op basis van zoekopdrachten die maandelijks niet heel veel voor komen. Ga jij je meteen richten op zoekwoorden met een groot zoekvolume dan heb je veel te veel concurrentie. 0-10 zoekopdrachten per maand moet jij je eerst op richten. Op die manier bouw je autoriteit op om later ook de grotere zoekvolumes te kunnen gaan gebruiken.

8. Blijven doorzetten en opschalen

De laatste stap is al een beetje benoemd als je start met affiliate marketing. Blijf doorzetten. Blijf elke week die berichten schrijven en plaatsen. Haal bezoekers naar je website die uiteindelijk sales gaan opleveren. Verwacht niet binnen een paar weken resultaat, maar zet door en het lukt.

Maakt je website op een gegeven moment winst? Dan kun je gaan opschalen. Dit kun je doen door een tweede website te beginnen of je gaat teksten uitbesteden. Als je teksten uitbesteedt, heb je zelf meer tijd om je bezig te houden met het opschalen met affiliate marketing en dus meer geld te verdienen.

Heb je hulp nodig bij het opschalen van je website, dan raad ik je aan om een affiliate marketing cursus te volgen.

Affiliate marketing stappenplan, tot slot

Tot slot, als je met affiliate marketing wilt gaan beginnen dan ben je met dit stappenplan een heel eind op de goede weg. Je zult heel veel tijd moeten investeren en heel veel doorzettingsvermogen moeten hebben. Maar als je dit volhoudt dan behoor je straks tot de selecte groep mensen die vrij kan leven door het internet.

Affiliate marketing gaat zeker niet vanzelf maar zet door, blijf in jezelf en je project geloven en dan gaat het zeker lukken. Helemaal vrij zijn dankzij het internet.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *