Ga naar de inhoud
affiliate marketing tips

De 7 Beste Affiliate Marketing Tips voor Beginners

Als beginnende affiliate wil je natuurlijk graag weten hoe je succesvol wordt met affiliate marketing. Wanneer je net begint met affiliate marketing, kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Wellicht ben je dan ook op zoek naar de beste affiliate marketing tips voor beginners van een ervaren affiliate marketeer.

In dit artikel deel ik mijn 7 beste tips die je gaan helpen om een succesvol te worden met dit populaire verdienmodel. Ze zijn niet alleen geschikt voor beginners, maar ook als je al wat meer ervaring hebt. Lees je mee?

Wat is affiliate marketing?

Voordat je kunt beginnen met affiliate marketing, moet je natuurlijk wel weten wat affiliate marketing precies is. Affiliate marketing is een populair online-verdienmodel waarbij vier partijen centraal staan. Dit zijn de adverteerder, jij als promotor, het affiliate programma of affiliate netwerk en natuurlijk de koper. Als promotor breng je producten of diensten van een adverteerder onder de aandacht.

Wanneer je dit succesvol doet, beloont de adverteerder je met een commissie. Dit kan een vastgesteld percentage of een specifiek bedrag zijn, gebaseerd op de verkoopprijs. Het affiliate programma of affiliate netwerk speelt een belangrijke rol. Zij zorgen onder andere voor het registeren van alle clicks en verkopen.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing treed je op als een soort bemiddelaar. Je helpt adverteerders om nieuwe klanten te werven. Als een bezoeker via jouw unieke affiliate link iets koopt, krijg je daarvoor een beloning in de vorm van een commissie.

Deze bedrijven, meestal online winkels, bieden online producten of diensten aan en stellen promotiematerialen beschikbaar om hun producten te promoten. Hun doel is om meer verkeer en verkopen te genereren. De affiliate netwerken of programma’s houden alle verkopen bij en registeren welke verkopen via jou tot stand zijn gekomen.

Uiteindelijk is het de koper die jouw content leest en, als hij overtuigd is, op je affiliate link klikt om over te gaan tot aankoop.

Wanneer dit plaatsvindt en de aankoop is afgerond, ontvang je een commissie voor die specifieke verkoop. De afbeelding hieronder geeft het volledige proces van affiliate marketing weer.

hoe werkt affiliate marketing

7 Affiliate marketing Tips voor beginners

Je weet nu wat affiliate marketing is en hoe dit populaire online verdienmodel werkt. Maar waar moet je nu goed op letten? In dit hoofdstuk deel ik 7 verschillende en belangrijke tips die elke beginnende affiliate marketeer zou moeten kennen. Ze helpen valkuilen te vermelden en je website(s) te verbeteren.

Tip 1: Begrijp je doelgroep

Het succes van een goede affiliate website wordt vaak gemeten door wat je eruit haalt. Dit klinkt misschien wat vaag, maar je bent zeer afhankelijk van het gedrag van je bezoekers. Daarom is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat hun interesses en wensen zijn.

Vraag je af: Wie komen er op mijn affiliate website? Wat zoeken ze? Met deze kennis kun je content maken die echt aansluit bij hun behoeften. Denk aan een blog met handige tips die voor hen van waarde zijn.

Kijk ook kritisch naar de affiliate producten en diensten die je aanbiedt op je website. Sluiten deze wel aan bij de interesses van je potentiële klanten? Als je je vooral richt op jongeren, zijn producten voor ouderen waarschijnlijk niet relevant.

Ook is het belangrijk om je doelgroep in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste affiliate partners. Welke partners bieden producten of diensten aan die het beste bij je doelgroep passen?

Je kunt beter 10 producten promoten die je bezoekers echt waarderen en waarop ze klikken, dan 1200 producten die negeren en waarop dus niet geklikt op wordt.

Om je doelgroep beter te leren kennen zijn er tools zoals Google Analytics. Hiermee zie je welke pagina’s van je site populair zijn en hoe lang bezoekers op je website blijven. Ook kun je achterhalen welke onderwerpen je bezoekers interessant vinden en waar ze naar op zoek zijn.

Daarnaast zou je ook eens kunnen kijken naar je concurrenten. Welke content bieden zij? Wie zijn hun klanten? Dit helpt je om je eigen doelgroep scherper in beeld te krijgen.

Je doelgroep begrijpen is bij Affiliate Marketing belangrijk

Tip 2: Werk samen met de juiste partners

Veel winkels zoals Bol.com of Coolblue bieden hun eigen affiliate programma’s aan. Maar vaak gaat dit via een affiliate netwerk zoals TradeTracker of Daisycon. Het is belangrijk om producten en partners te kiezen die aansluiten bij jouw niche en de wensen van je bezoekers.

Meld je echter niet zomaar aan bij elk programma dat je tegenkomt. Doe eerst onderzoek naar het bedrijf of programma dat je wilt promoten. Wat zeggen andere affiliates over hun ervaringen met dat bedrijf?

Zo had ik onlangs nog een samenwerking met het affiliate programma van Body & Fit. Maar ik merkte dat 70 tot 80 procent van mijn commissies zonder duidelijke reden werd afgekeurd. Dit gebeurde niet alleen bij mij, maar ook bij andere affiliates. Dit was voor mij de reden om de samenwerking stop te zetten.

Bekijk ook de landingspagina en betaalpagina van het product of dienst dat je wilt promoten. Als deze er niet professioneel uitzien of vol staan met fouten, is het beter om dit product niet te promoten.

Staar je ook niet blind op hoge commissies. Een minder bekend bedrijf kan een hogere commissie bieden dan een groot bedrijf. Maar bij een groot en bekend bedrijf weet je zeker dat bestellingen goed worden afgehandeld. Vraag jezelf maar eens af of jij het prettig zou vinden om bij een kleine webshop een bestelling te plaatsen.

Daarnaast delen goede affiliate programma’s of affiliate netwerken vaak waardevolle informatie over hoe je hun producten het beste kunt promoten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van nieuwsbrieven of updates.

Wil je meer leren hoe je de juiste affiliate partners kunt vinden? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar een cursus. Een GOEDE cursus leert je niet alleen meer over het vinden van de juiste partners, maar laat je ook zien hoe je affiliate marketing op de juiste manier toepast.

In het artikel Beste Affiliate Marketing Cursus: De Top Trainingen om Affiliate Marketing Te Leren ontdek je mijn persoonlijke top 4 en vertel ik je waar een goede cursus aan moet voldoen.

Tip 3: Schrijf geweldige en tijdloze content

Het maken van goede content is één van de BELANGRIJKSTE tips die ik je kan meegeven. Het namelijk de basis van je website en hetgeen waar je bezoekers voor terugkomen. Content die altijd relevant blijft, staat ook wel bekend als ‘evergreen content’. Dit zijn artikelen die hun waarde behouden en ook na verloop van tijd nog waardevol zijn voor de lezer.

Neem bijvoorbeeld een artikel met adviezen over het kweken van groenten in je achtertuin. Dit blijft altijd interessant voor mensen die zelf groenten willen verbouwen. Ter vergelijking: een artikel over de zomermode van 2024 zal na een tijdje minder relevant worden en minder vaak worden gelezen.

Het is dus belangrijk om content te schrijven die ook op de lange termijn relevant blijft. Kies voor onderwerpen die je doelgroep ook nog in de toekomst blijven boeien.

Daarnaast kun je ook overwegen om regelmatig je oude artikelen bij te werken. Hiermee laat je niet alleen de zoekmachines zien dat je website actueel is. Maar je geeft ook aan je bezoekers de boodschap dat je blijft investeren in kwaliteit, zodat ze niet naar andere blogs uitwijken.

Wat ik persoonlijk doe, is elke 3 à 4 maanden nagaan of ik mijn belangrijkste artikelen kan opfrissen. Ik voeg nieuwe informatie toe of ik pas verouderende informatie aan. Zo kun je bijvoorbeeld een artikel over gezonde voeding aanvullen met de meest recente wetenschappelijke inzichten rondom voeding.

Het maken van goede content is één van de BELANGRIJKSTE affiliate marketing tips voor beginners die ik je kan meegeven.

Tip 4: Wees authentiek, betrouwbaar en behulpzaam

Wil je dat bezoekers naar je website komen en actie ondernemen? Dan is het belangrijk om betrouwbaar en behulpzaam te zijn. Door jezelf te presenteren als een expert in je niche, straal je vertrouwen uit en laat je zien dat je kennis van zaken hebt.

Een goede en effectieve manier om dit te bereiken, is door producten zelf aan te schaffen, ze te testen en er vervolgens een review over te schrijven. In je review deel je je eerlijke mening en plaats je affiliate links naar de website waar het product te koop is.

Het is hierbij belangrijk om EERLIJK te zijn. Promoot geen producten waar je niet achter staat, want dat kan je geloofwaardigheid schaden. Wees altijd eerlijk. Als een product niet aan je verwachtingen voldoet, vertel dit dan aan je bezoekers.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat je links naar de producten een mooi instapmoment vormt in het aankoopproces. Bezoekers die via jouw links op de site van de adverteerder belanden, zijn vaak al geïnteresseerd en overwegen een het product of dienst aan te schaffen. Dit vergroot je kans op een commissie.

Maar onthoudt: het gat niet alleen om het verdienen van commissies. Het belangrijkste is het bieden van waardevolle content die je bezoekers echt helpt.

Tip 5: Wordt een autoriteit binnen je niche

De gouden tip voor zowel starters in affiliate marketing als de meer ervaren marketeers: focus je op een specifieke niche. Een succesvolle affiliate website hoeft namelijk niet een breed thema te hebben.

Door je te richten op een kleine niche kun je de dieper op het onderwerp ingaan en zo de top in die markt bereiken.

Laten we als voorbeeld de gezondheidsmarkt nemen. In plaats van te richten op een zo groot mogelijk onderwerp kun je je beter richten op een specifieke niche zoals sportvoeding. Denk hierbij aan producten zoals eiwitpoeders, pre-workouts, creatine supplementen enzovoort. Een site die echt een expert is in de niche van sportvoeding is bijvoorbeeld voeding-en-fitness.nl

Het is dus belangrijk dat je binnen je gekozen niche een autoriteit wordt. Dit trekt niet alleen meer bezoekers naar je website, maar zorgt er ook voor dat ze jouw website zien als een betrouwbare bron van informatie.

Om dit te bereiken, heb je een goede contentstrategie nodig en content die echt waarde toevoegt voor je doelgroep. Dit betekent dat je je echt moet verdiepen in je doelgroep en hun vragen en problemen moet begrijpen en oplossen.

Weet wel dat het opbouwen van een autoriteit binnen je niche tijd kost. Maar als je consequent elke week WAARDEVOLLE content maakt, deze deelt op social media en actief deelneemt, dan zal je website uiteindelijk uitgroeien tot dé autoriteit binnen jouw niche.

Tip 6: Wees niet afhankelijk van het verkeer uit Google

Hoewel het fijn is om via zoekresultaten bezoekers naar je site te trekken, moet je niet alleen daarop vertrouwen. De zesde tip draait om het bouwen van een waardevolle community rondom je website. Want bezoekers die terugkomen zijn goud waard.

Er zijn verschillende manieren om een waardevolle community op te bouwen. Denk aan het inzetten van social media, zoals Instagram of Pinterest. Met Instagram leg je gemakklijk contact met volgers en trek je nieuwe bezoekers aan.

Pinterest is weer vooral populair onder vrouwen. Uit eigen ervaring weet ik dat Pinterest een supergoede manier is om meer bezoekers naar je website te krijgen.

Een andere goede manier is het opzetten van een mailinglijst om terugkerende bezoekers te krijgen. Door bijvoorbeeld nieuwsbrieven te sturen met updates, nieuwe artikelen of speciale aanbiedingen, bouw je een sterke band op met je doelgroep. Zo zorg je ervoor dat ze terugkomen naar je website.

Bovendien kun je door actief te zijn op social media laten zien dat je waarde toevoegt en betrouwbaar bent. Dit kan door het delen van interessante artikelen, het beantwoorden van vragen of het geven van advies en tips.

Op deze manier bouw je een band op met je volgers en worden zij eerder geneigd om producten of diensten via jouw affiliate links aankopen te doen.

Heb je al een groot bereik op social media, maar heb je nog geen eigen website? Ook dan kun je met affiliate marketing aan de slag gaan. In het artikel

Mocht je een groot bereik hebben met social media, maar heb je nog geen eigen website? Ook dan kun je affiliate marketing toe passen. In beginnen met affiliate marketing zonder website laat ik je zien welke 4 manieren je dan kunt toe passen.

Het monitoren en analyseren van je statistieken is belangrijk als je met affiliate een (semi) passief inkomen wilt opbouwen. Maar wat moet je nu precies analyseren en waar moet je op letten?

Begin met het herkennen van trends. Welke content vinden je bezoekers interessant? En welke onderwerpen worden goed opgepikt door de zoekmachines? Welke pagina’s leiden tot meer interactie?

Kijk ook naar content die weinig bezoekers krijgt. Deze inzichten helpen je om je content en je marketing strategie te verbeteren.

Blijf ook experimenteren om te ontdekken wat wel en niet aanslaat. Een manier om dit te doen is via A/B testen. Hierbij vergelijk je twee versies van een pagina of advertentie om te zien welke beter presteert.

Een tool die je daar goed bij kan helpen is Google Optimize. Dit is een gratis tool die je kunt gebruiken om laagdrempelig A/B testen te kunnen uitvoeren.

Wees ook niet tevreden met wat je al bereikt hebt. Blijf door monitoren en je website(s) verder optimaliseren. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering.

Tot slot

Doe je voordeel met deze waardevolle affiliate marketing tips voor beginners. Kies je niche, kies de juiste producten, leer je doelgroep kennen, speel in op wat zij waarderen en waar ze op converteren en bouw je community op.

Weet wel dat een goede affiliate website niet binnen dag staat en dat je altijd op lange termijn moet denken. Mocht je dus net beginnen, focus jezelf, zet door en leer van je fouten. Mocht je nog vragen hebben, laat dan een reactie achter onderaan het artikel.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *