Ga naar de inhoud
affiliate marketing tips

Beste Tips voor Affiliate Marketing & voor Beginners: De Top 7 van 2023

Door Jelle

Als (beginnende) affiliate wil je natuurlijk graag weten hoe je succesvol wordt met affiliate marketing. Wanneer je net begint met affiliate marketing, kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Wellicht ben je dan ook op zoek naar de beste tips voor affiliate marketing.

In deze artikel deel ik mijn 7 beste tips die je gaan helpen om een succesvol te worden met dit populaire verdienmodel. Ze zijn niet alleen geschikt voor beginners, maar ook als je al meer ervaring hebt. Lees je mee?

1. Wordt een autoriteit binnen je niche

affiliate marketing tips voor beginners

De gouden tip voor degene die willen gaan beginnen met affiliate marketing en de wat meer ervaren affiliates is om je te richten op een niche. Een goedlopende affiliate site hoeft namelijk niet een breed thema te hebben.

Door je te richten op een kleine niche kun je de niche in detail beschrijven waardoor je een grotere kans hebt om daar de top van de markt te worden. 

Bijvoorbeeld: als je geïnteresseerd bent in de gezondheidsmarkt, kun je je richten op een specifieke niche zoals sportvoeding. Denk dan aan eiwitpoeders, pre-workouts enzovoort. Een goed voorbeeld van een echte autoriteit binnen de sportvoeding niche is de website voeding-en-fitness.nl 

Een autoriteit worden binnen je gekozen niche is dus belangrijk. Het helpt namelijk niet alleen om meer verkeer naar je website te krijgen. Maar het zorgt er ook voor dat je bezoekers je website als een betrouwbare bron van informatie zien. 

Hiervoor is wel een goede contentstrategie en waardevolle content voor nodig die ook nog aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Dit betekent dan ook dat je je moet verdiepen in je doelgroep en hun vragen en problemen moet begrijpen / oplossen.

Weet wel dat het opbouwen van een autoriteit binnen je niche tijd kost. Maar als je consequent elke week waardevolle content maakt en actief deelneemt dan zal je website op den duur uitgroeien tot een autoriteit binnen je niche. 

2. Begrijp je doelgroep

Het succes van een goede affiliate website wordt vaak gemeten door wat je eruit haalt. Dit klinkt misschien wat vaag, maar je bent zeer afhankelijk van het gedrag van je bezoekers. Daarom is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en onderzoek te doen naar hun interesses en behoeftes.

Wie zijn je bezoekers, wat zijn hun uitdagingen? Als je deze informatie hebt, kun je gerichter content maken die aansluit bij hun wensen. Zo kun je bijvoorbeeld een blog schrijven met tips en tricks die voor hen relevant zijn. 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de affiliate producten en diensten die je aanbiedt op je website. Sluiten deze wel aan bij de interesses van je doelgroep? Als je doelgroep bijvoorbeeld voornamelijk uit jongeren bestaat, dan is de kans groot dat producten voor senioren niet erg interessant zijn voor hen. 

Ook is het belangrijk om je doelgroep in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste affiliate partners. Welke partners bieden producten of diensten aan die het beste bij je doelgroep passen? 

Je kunt beter 10 producten promoten die je bezoekers enorm waarderen (en wil hebben, waardoor hij of zij doorklikt), dan 100 producten waar niemand naar omkijkt (en dus niet op geklikt wordt).

Er zijn verschillende manieren om je doelgroep te leren kennen. Een van de manieren is door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics. Met deze tool kun je zien welke pagina’s op je website het meeste bezocht worden en hoe lang bezoekers op je website blijven. 

Zo kun je bijvoorbeeld zien welke onderwerpen je bezoekers interessant vinden en waar ze naar op zoek zijn. Daarnaast zou je ook eens kunnen kijken naar je concurrenten. Wat voor content bieden ze aan? Wat zijn hun potentiële klanten enzovoort. Dit kan ook helpen om een beter beeld te krijgen van je eigen doelgroep. 

3. Werk samen met de juiste partners

De affiliate programma’s van winkels en webshops kun je soms bij de webwinkel zelf afsluiten (bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue), maar vaak loopt dit via een affiliate netwerk. Kies uit affiliate producten en partners die passen bij je niche en bij de wensen van je bezoeker.

Daarnaast delen goede programma’s of affiliate netwerken vaak ook kostbare informatie met affiliate marketeers op welke manieren ze het product het beste kunnen promoten. Dit kan bijvoorbeeld door het krijgen van nieuwsbrieven of updates over nieuwe producten.

Wil je meer leren hoe je GOEDE affiliate partners kunt vinden? Dan raad ik je aan om eens een affiliate marketing cursus te volgen. Je leert dan niet alleen meer over het vinden van de juiste partners, maar je leert bijvoorbeeld ook hoe je affiliate marketing op de juiste manier toepast. Zo heb ik namelijk ook affiliate marketing geleerd.

4. Schrijf geweldige en tijdloze content

1 van de beste affiliate marketing tips voor beginners is het schrijven van tijdloze content

Het maken van goede content is een van de beste affiliate marketing tips die ik je kan geven. Het is namelijk de basis van je website en hetgeen waar je bezoekers voor terugkomen. Tijdloze content wordt ook wel evergreen content genoemd. Dit zijn artikelen die niet snel verouderen en ook na verloop van tijd nog waardevol zijn voor de lezer. 

Een voorbeeld van evergreen content is een artikel met tips voor het kweken van groenten in de tuin. Dit artikel zal altijd relevant blijven voor mensen die graag hun eigen groenten willen kweken. In tegenstelling tot een artikel over de beste zomertrends van 2023. Dit artikel zal namelijk na verloop van tijd minder relevant worden en minder vaak worden gelezen. 

Zoals je ziet is het dus belangrijk om bij het schrijven van content rekening te houden met de relevantie op lange termijn. Kies onderwerpen waar je doelgroep ook over enkele jaren nog geïnteresseerd in zijn. 

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om regelmatig je oude artikelen bij te werken. Hiermee laat je niet alleen aan de zoekmachines zien dat je website actueel is. Maar je geeft ook aan je bezoekers de boodschap dat je blijft investeren in de kwaliteit van je website.

Wat ik ongeveer om de 3 a 4 maanden doe is kijken of ik mijn artikelen kan bijwerken. Dit doe ik door nieuwe informatie toe te voegen of ik pas verouderde informatie aan. Zo kun je bijvoorbeeld een artikel over gezonde voeding updaten met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over voeding

5. Wees authentiek, betrouwbaar en behulpzaam

Wil je bezoekers trekken en actie van ze zien? Dan werkt het om betrouwbaar en behulpzaam over te komen. Als je jezelf als een autoriteit van een bepaalde niche laat zien dan weet je waarover je het hebt en kom je veel betrouwbaarder over.

Een goede manier om dit te doen is door product te kopen, uit te proberen en hierover een review te schrijven. In je review geef je dan je eerlijke mening en verwerk je de affiliate links naar de website waar het product te koop is. 

Op deze manier bied je betrouwbare content aan je bezoekers, geef je hen informatie over het product en kun je hen wellicht overtuigen om het ook aan te schaffen. 

Het is wel belangrijk om hierbij EERLIJK te blijven. Dus prijs geen producten aan waar je niet achter staat. Dit kan namelijk juist averechts werken en je geloofwaardigheid aantasten. Wees dus altijd oprecht en houd je bezoekers in gedachten. 

Daarnaast is het ook goed om te weten dat je links naar de producten een mooi instapmoment vormt in het aankoopproces. Bezoekers die via je affiliate link op de website van de adverteerder terechtkomen, zijn namelijk al vaak geïnteresseerd en staan open voor een aankoop. Hierdoor heb je als affiliate een grotere kans om een commissie te verdienen. 

Maar nogmaals: het draait niet alleen om het verdienen van een commissie. Biedt vooral waardevolle content aan je bezoekers, die je bezoekers ook nog eens helpen.

affiliate marketing tips voor beginners

Het monitoren en analyseren van je statistieken is belangrijk als je succesvol wilt zijn met affiliate marketing en hiermee een (semi) passief inkomen wilt verdienen. Maar wat moet je nu precies analyseren en waar moet je op letten?

Allereerst is het belangrijk om trends te herkennen. Bekijk eens welke content goed scoort bij je bezoekers en speel hierop in. Kijk ook naar wat je goed gevonden wordt in de zoekmachines en welke pagina’s zorgen voor een mooie doorstroom. 

Vergeet ook niet om te kijken welke content een hoge bouncerate heeft. Al deze informatie kun je gebruiken om je content en marketing strategie te optimaliseren. 

Naast het herkennen van trends en het monitoren van je statistieken is het ook slim om te blijven experimenteren en testen wat wel en niet werkt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van A/B testen waarbij je twee verschillende versies van een pagina of advertentie tegen elkaar test om te zien welke het beste presteert.

Een tool die je daar goed bij kan helpen is Google Optimize. Dit is een gratis tool die je kunt gebruiken om laagdrempelig A/B testen te kunnen uitvoeren.

Wees ook niet tevreden met wat je al bereikt hebt. Blijf door monitoren en je website(s) verder optimaliseren. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering. 

7. Wees niet afhankelijk van het verkeer uit Google

Goede zoekresultaten zijn fijn om een stroom van bezoekers naar je website te krijgen. Maar stel je daar niet te afhankelijk mee op. De 7e en de laatste tip in de selectie beste tips voor affiliate marketing gaat allemaal om het bouwen van een waardevolle community rond je website. Terugkerende bezoekers zijn namelijk waardevol voor je kanaal. 

Een waardevolle community opbouwen kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om te starten met social media zoals Instagram of Pinterest. Met Instagram kun je eenvoudig met je volgers in contact komen en nieuwe bezoekers werven.

Pinterest is weer vooral populair onder vrouwen en kan ook naast Instagram een super manier zijn om meer verkeer naar je website te krijgen. 

Ook het opbouwen van een mailinglijst is een goede manier om terugkerende bezoekers te krijgen. Door bijvoorbeeld een nieuwsbrief te sturen met updates, nieuwe content of exclusieve aanbieden kun je een sterke band opbouwen met je doelgroep en terug laten komen naar je website. 

Bovendien kun je door actief te zijn op social media laten zien dat je waarde toevoegt aan de community en dat je betrouwbaar bent. Bijvoorbeeld door het delen van interessante artikelen, het beantwoorden van vragen of het geven van tips.

Op deze manier bouw je een band op met je volgers en worden zij eerder geneigd om producten via jouw affiliate links aan te schaffen. 

Mocht je een groot bereik hebben met social media, maar heb je nog geen eigen website? Ook dan kun je affiliate marketing toe passen. In beginnen met affiliate marketing zonder website laat ik je zien welke 4 manieren je dan kunt toe passen.

Tot slot: affiliate marketing tips

Doe je voordeel met deze waardevolle affiliate marketing tips voor beginners. Kies je niche, kies de juiste producten, leer je doelgroep kennen, speel in op wat zij waarderen en waar ze op converteren en bouw je community op. Een goede affiliate website staat niet binnen een dag, maar levert op termijn een hoop op.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *