case studie opzetten nieuwe affiliate marketing website

Case Studie: nieuwe affiliate marketing website

Leestijd: 5 minuten

Heb je interesse om een affiliate website te beginnen of wil je juist meer leren hoe je een winstgevende affiliate website opzet? Dan is deze case studie voor jou bedoeld, want ik ga namelijk starten met een nieuwe affiliate website. 

De URL van de website hou ik voor nu nog geheim, maar door de volgende 5 stappen te volgen leer je al heel veel. 

1. Kies een affiliate niche

Voordat je aan de slag kunt gaan is het belangrijk dat je een goede niche kiest die ook nog eens evergreen is. Dit betekent simpel gezegd dat het een niche is die vrijwel zeker blijft bestaan en ook nog een problemen voor mensen oplost. 

Wil je dus starten met affiliate marketing denk dan goed na of je gekozen niche een probleem oplost. Je wilt immers dat je website geld gaat opleveren. Heb je nog geen idee wat voor niche je wilt lees dan eens het blogbericht 4 verschillende affiliate niches eens door. 

Voor dit nieuwe project heb ik gekozen voor de hobby niche en ben ik van plan om fysieke producten te promoten via onder andere Bol.com en Coolblue.

2. Registeren van je domeinnaam

Heb je een niche gekozen waarop je wilt richten, dan is het tijd geworden om een goede domeinnaam te registreren en voor een goede webhosting te kiezen. Dit kun je doen bij bijvoorbeeld de volgende hostingpartijen:

Mijn persoonlijke favoriet is Antagonist, daar draait deze website namelijk ook bij. 

Als domeinnaam heb ik gekozen voor een brandable evenals een domeinnaam met het – voor mij – belangrijkste zoekwoord erin. Het voordeel van een domeinnaam met een zoekwoord is dat de domeinnaam de bezoeker duidelijk informeert wat voor informatie er op de website is te vinden. 

Daarnaast kan het ook het helpen om mensen sneller te laten klikken als ze verwachten dat je website hun problemen gaat oplossen. Hieronder heb je enkele voorbeelden van websites met een zoekwoord:

  • baardgroeien.nl
  • datingsitekeuze.nl
  • onlinegolver.nl

Kies je voor een domeinnaam met een zoekwoord erin, maak dan  je domeinnaam niet al te specifiek. Zo kun je namelijk nog alle kanten op qua onderwerpen. 

Wil je een unieke domeinnaam kies dan voor een brandable domeinnaam. Het voordeel hiervan is dat je hiermee emoties kunt oproepen en waarmee je relaties mee op kunt bouwen. 

3. Website design

Veel mensen die met affiliate marketing willen gaan starten denken dat een website er supermooi uit moet zien en het perfecte logo moet bevatten. Ik zeg: besteed hier in het begin niet al teveel tijd aan. 

Je website heeft nog geen bezoekers en als je langzaamaan bezoekers begint te krijgen, dan komen ze voor je voor je content en niet voor je website design. 

Een simpele logo maak je zelf binnen enkele minuten. Pak bijvoorbeeld een leuke font op fonts.com. Gebruik de font en je domeinnaam in Photopea en exporteer je logo. 

Twijfel je over de kleuren die je wilt gebruiken voor je website? Bekijk dan eens de website coolors.co. Dit is een kleur-generator die verschillende kleuren laat zien die het beste bij elkaar passen. 

Installeer vervolgens WordPress of een ander CMS op je hosting en selecteer dan een mooi gratis thema voor je website. Voor mijn nieuwe affiliate website heb ik gekozen om gebruik te maken van het thema wat je op dit moment zit. Alleen de kleuren zijn veranderd. 

Heb je nog geen geschikt thema gevonden? Installeer dan eens het gratis thema Sparkling. Dit thema gebruikte ik ook voor mijn allereerste affiliate website. Pas vervolgens de kleuren aan naar je eerder gekozen kleuren en upload je logo. 

4. Je project beheren

Dit is een stap die eigenlijk niet echt verplicht is, maar ik vind het makkelijker om mijn projecten te beheren. Dit doe ik zelf met Asana (gratis account), maar je kunt ook gebruik maken van Trello

Zo heb ik een todo lijst met punten die doorlopen moeten worden, ideeën voor de website en een lijst met eventuele bugs die mij zijn opgevallen en opgelost moeten worden. 

5. Het schrijven van content

Het is nu tijd geworden voor de belangrijkste stap, namelijk je website voorzien van goede en unieke content. Maar wat gaan we precies schrijven en schrijf ik de teksten zelf of besteed ik het schrijfwerk uit?

Goede content schrijf je rondom een zoekwoord. Het is dan ook mega belangrijk dat je eerst een goed zoekwoord onderzoek doet naar de juiste zoektermen. Ofwel welke woorden typen mensen in zoekmachines zoals Google of Bing. 

Omdat het in dit geval om een nieuwe website gaat, richt ik me vooral op zoekwoorden met een lage concurrentie aangezien het voor een nieuwe website vrijwel onmogelijk is om gevonden te worden op zoekwoorden met veel concurrentie. 

Om de juiste zoekwoorden te vinden maak ik al jaren gebruik van de betaalde tool Ahrefs. Hiermee kan ik onder meer mijn concurrenten “bespieden”, zoekwoord onderzoek uitvoeren en nog veel meer. Naast Ahrefs zijn er nog veel meer verschillende (gratis) tools waaronder:

Het maken van clusters van onderwerpen

Veel mensen die starten met affiliate marketing maken de fout om in het begin over verschillende onderwerpen te schrijven. Maar hierdoor zullen ze nooit een autoriteit worden over 1 specifiek onderwerp.

Met als resultaat, ze worden amper gevonden in Google of Bing en geven op. Zonde!

Als je start met affiliate marketing doe je er dus slim aan om eerst over een zo’n specifiek mogelijk onderwerp te schrijven. Heb je alles over het onderwerp vertelt, start dan pas met het volgende onderwerp. 

Een voorbeeld: stel je start een fitness website. Je kunt hier natuurlijk over allerlei verschillende onderwerpen schrijven zoals afvallen, spieren trainen, yoga enzovoort. Deze onderwerpen zijn veel te breed dus kies voor een nog specifieker onderwerp zoals “oefeningen voor thuis”.

Voor dit onderwerp zou je voor elke spiergroep een apart artikel kunnen schrijven en die weer onderling met elkaar kunnen verbinden door interne links. Dit helpt weer om sneller en beter gevonden te worden in Google. 

Om het bovenstaande voorbeeld te verduidelijken vind je hieronder een schemaatje hoe zo’n cluster eruit komt te zien. Let vooral goed op de pijlen, dit zijn de interne links tussen de artikelen.

Met dit soort artikelen kun je geld verdienen door bijvoorbeeld dumbells, yogamatten enzovoort te promoten via Bol.com. Ook is het promoten van supplementen is een mogelijkheid. Wil je nu meer weten hoe je dit soort clusters / silo’s opbouwt, dan raad ik je aan om dit artikel eens goed door te lezen.

Het schrijven van artikelen

Voor mijn huidige websites schrijf ik nog heel vaak de artikelen zelf, maar begin ik langzamerhand steeds meer het schrijven uit te besteden. Zo dus ook voor de nieuwe website. 

Heb je nog geen schrijvers? Kijk dan eens op websites zoals Sitedeals, Textbroker of Boostcontent.

Als je net begint met een affiliate marketing website raad ik je wel aan om eerst zelf de artikelen te schrijven. Hier leer je namelijk veel van en kun je op een later moment wanneer je website geld oplevert ook beter je schrijvers aansturen en beter vertellen wat jij graag in een artikel terug wilt zien. 

Wanneer ik artikelen laat schrijven door schrijvers maak ik gebruik van 2 tools. Dynalist.io gebruik ik om de opdrachtomschrijving uit te werken (voorbeeld). Een andere tool waar ik gebruik om mijn teksten te optimaliseren is SurferSeo. Ik geef de schrijver een unieke link met een editor mee en deze geeft precies aan welke zoekwoorden er allemaal gebruikt moeten worden. Hoe hoger de score, hoe beter de tekst en hoe groter de kans is dat je honger in de zoekmachines komt te staan.

Update 24-08-2021

De website staat inmiddels online en de belangrijkste WordPress plugins zijn geïnstalleerd. Wil je weten welke ik allemaal gebruik? Bekijk dan de mijn favorieten pagina. 

De volgende stap is een specifiek onderwerp kiezen, zoekwoord onderzoek uitvoeren en de website structuur bepalen. Voor de laatste 2 gebruik een handig zelfgemaakt Google sheets doc, maar daar vertel ik je meer over in de volgende update. 

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Andere bezoekers bekeken ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *