Ga naar de inhoud
Ook beginnen met cryptocurrency? Bekijk dan mijn 5 stappenplan om te starten met crypto

Beginnen met Cryptocurrency? Volg dan dit 5 Stappenplan om te Starten met Crypto

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in cryptocurrency. Er wordt dan ook steeds meer over gesproken, zowel online als offline. Maar wat is nu crypto en hoe kun je het beste beginnen met cryptocurrency? In dit artikel vind je een stapsgewijze uitleg over je met cryptocurrencies kunt beginnen.

Ben je benieuwd in welke beste cryptomunten je kunt investeren? In het artikel welke cryptocurrency gaat stijgen ontdek je mijn top 7 van 2024 (geen beleggingsadvies)

Stap 1: leer de basis over cryptocurrency en blockchain technologie

Als je wilt beginnen met cryptocurrency, is het belangrijk om eerst de basis te leren kennen. Blockchain technologie is een gedecentraliseerde online database die alle transacties binnen een netwerk bijhoudt. Elke transactie wordt vervolgens gevalideerd door meerdere computers om fraude te voorkomen en de integriteit van het systeem te waarborgen.

Cryptocurrencies maken gebruik van MODERNE technieken, waaronder publieke sleutels en privésleutels. Met publieke sleutels kunnen gebruikers geld naar elkaar overmaken zonder dat ze hun privésleutels hoeven te kennen. Hierdoor worden anonieme betalingen mogelijk.

Er bestaan duizenden crypto’s zoals Bitcoin, Ethereum, Solana, Cardano, Litecoin of Doge, die de favoriete munt is van Elon Musk. Elke munt heeft een ander doel en functie.

Mocht je meer te weten willen komen over Bitcoin en hoe deze nu precies werkt, dan raad ik je aan om eens de onderstaande video te bekijken.

Stap 2: kies voor een betrouwbare exchange of broker

Om je digitale munten te bewaren of om met cryptocurrencies te kunnen handelen, heb je een account nodig bij een broker of exchange. Een exchange is een online platform waar je cryptocurrency kunt kopen, verkopen en ruilen. Er zijn vele verschillende exchanges beschikbaar, dus het is belangrijk om een beetje onderzoek te doen voordat je een keuze maakt.

Een veilige crypto exchange waar ikzelf ook gebruik van maak is Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse exchange gevestigd in Amsterdam en is voor beginners ontzettend gebruiksvriendelijk

Daarnaast heeft Bitvavo een breed scala aan verschillende cryptomunten, een geavanceerde interface voor handelaren en heeft de exchange ook nog eens de LAAGSTE transactiekosten van Nederland en België. 

Bovenal kun je bij Bitvavo heel eenvoudig Bitcoin en andere cryptomunten kopen met iDEAL of Bancontact. Een Bitvavo account aanmaken is geheel gratis en doe je het snelst via de onderstaande knop.

Stap 3: bepaal je eerste cryptomunt

Als je eenmaal een account hebt aangemaakt bij een veilige en goede exchange, kun je gaan kijken welke cryptomunt je wilt gaan kopen. Bitcoin is de grootste en bekendste cryptomunt, maar er zijn ook vele andere alternatieve coins beschikbaar.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt, is het belangrijk om te weten waarop je moet letten bij het kopen van cryptocurrencies. Zoals bij elke investering, is het dan ook belangrijk om je huiswerk te doen en te letten op de risico’s. Sommige cryptomunten klinken misschien leuk, maar hebben nauwelijks handelsvolume of zijn niet eens populair.

Mocht je dus een interessante cryptomunt – bijvoorbeeld Bitcoin – hebben gevonden, onderzoek dan als eerste het team achter de munt. Is het team te vertrouwen? Is het team in staat om hun beloftes waar te maken?

Bekijk ook op de website van de cryptomunt of er een roadmap en een whitepaper aanwezig zijn. Een roadmap is een visueel overzicht dat helpt de visie en de richting van de cryptomunt gedurende een vooraf bepaalde periode in kaart te brengen.

Een whitepaper is een door de ontwikkelaars uitgebracht document waarin de technologie achter de munt en het doel van het project waaraan zij werken wordt uitgelegd.

Is er sprake van een ervaren team, is er een duidelijke roadmap evenals een whitepaper aanwezig en wordt op social media kanalen flink over de munt gepraat, dan kan dit zorgen voor een stuk EXTRA zekerheid bij beleggers. Hierdoor kan de populariteit en dus de waarde van de cryptomunt toenemen.

Kortom: doe een goed en gedegen onderzoek naar de munt als je gaat investeren digitale munten.

Stap 4: bewaar je gekochte cryptocurrency veilig

Afhankelijk van je broker of exchange wordt je gekochte cryptomunt automatisch onder je account in een aparte digitale portemonnee (wallet)  bewaard. 

Dit type wallets worden ook wel hot wallets genoemd, ze zijn namelijk gekoppeld aan het internet. Je hoeft dan ook geen aparte software te downloaden om zo je coins te bewaren. Daarnaast kun je ook heel eenvoudig cryptocurrency versturen naar andere wallets.

Echter bewaren veel brokers en exchanges zoals Bitvavo het overgrote deel van hun cryptocurrency op een cold wallet. Deze zijn niet met het internet verbonden waardoor hackers er dan ook niet bij kunnen. Je munten zijn op deze manier dan ook een stuk veiliger opgeslagen.

Mocht je voor een flink bedrag cryptocurrency hebben gekocht en wil je deze voor een lange termijn bewaren / HODL-en (hold on for dear life) dan kun je ze beter zelf bewaren op een hardware wallet. Ze worden dan ook offline opgeslagen.

Dit type wallet – zoals die van Trezor en Ledger –  is een handig usb-apparaatje waarop je je privé sleutels evenals je gekochte coins veilig kunt opslaan. Ze bevatten dan ook geavanceerde technologieën om de veiligheid te waarborgen en zo je Bitcoins en andere crypto te beschermen. 

Wel is het mega belangrijk dat je “recovery sentence” die je instelt nooit mag kwijtraken, anders heb je geen toegang meer tot je cryptomunten.

Stap 5: verkoop je crypto met winst

Als je eenmaal cryptocurrencies hebt gekocht, is het belangrijk om te weten hoe je deze weer kunt verkopen. Wanneer de prijs van de cryptomunt stijgt, kun je de munt verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je hem hebt gekocht.

Dit kan je veel geld opleveren, maar het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn. Crypto is erg volatiel, dus de prijs kan net zo snel dalen als hij stijgt. Dit betekent dat je je winst snel weer kunt verliezen als je niet voorzichtig bent.

Bepaal daarom van tevoren met hoeveel winst je tevreden bent. Stel vervolgens een “stop loss” in om je munten automatisch te verkopen mocht de cryptovaluta opeens flink dalen. Zo raak je niet in één keer heel veel geld kwijt en zorg je ervoor dat je onderaan de streep geld verdient.

Voor meer tips over beleggen in crypto wil ik je vragen om het artikel beleggen in cryptomunten voor beginners eens door te nemen. Hierin kom je meer te weten hoe beleggen in crypto voor beleggers nu precies werkt, hoe je op een gebruiksvriendelijke en veilig manier je eerste crypto koopt en ontdek je ook nog eens 3 waardevolle tips.

Waarop nog meer letten?

Beginnen met cryptocurrency hoeft niet moeilijk te zijn, maar om goed te starten is het slim om voldoende basiskennis te hebben. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder nog 4 handige tips:

  1. Volatiliteit / risico’s – cryptocurrencies staan bekend om hun hoge volatiliteit. Dit betekent dat prijzen snel kunnen fluctueren. Dit biedt natuurlijk kansen voor winst, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je alleen investeert wat je bereid bent te verliezen.
  2. Liquiditeit – let op de liquiditeit van de cryptomunt die je wilt gaan kopen. Een voldoende handelsvolume zorgt ervoor dat je je munt gemakkelijk kunt kopen of verkopen zonder grote prijsschommelingen.
  3. Nieuws – vergeet niet om crypto-nieuws in de gaten te houden. Blijf ook op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wondere wereld van crypto. Nieuws en belangrijke aankondigingen kunnen invloed hebben op de prijzen en het sentiment rond een munt. Het laatste nieuws vind je vaak op Coindesk.com of Decrypt.co.
  4. Spreiden – het is slim om je investeringen te spreiden over meerdere cryptocurrencies. Door te diversifiëren, kun je je risico’s beperken en profiteren van verschillende kansen in de markt.

Veelgestelde vragen over beginnen met cryptocurrency

Wat is crypto nu precies?

Cryptocurrency is een type digitale valuta dat gebruikmaakt van blockchain techniek om transacties bij te houden. Het is decentraal en wordt niet gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een bank of overheid.

Hoe start je met crypto?

Om te beginnen met crypto is het belangrijk dat je jezelf eerst inleest over wat crypto en blockchain precies zijn. Maak vervolgens een account aan bij een crypto broker of een crypto exchange zoals Bitvavo en koop vervolgens je eerste munt.

Met welke cryptomunt kun je het beste starten

Als je nog niet bekend bent met crypto, verdiep je dan als eerste in de munt Bitcoin. Bitcoin is de grootste van alle cryptocurrencies. Je zou daarna eventueel kunnen kijken naar andere munten zoals Ethereum, Cardano of Polkadot.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is het beginnen met crypto zoals Bitcoin niet zo heel moeilijk als je weet wat je moet doen. Als je de bovenstaande 5 stappen hebt doorlopen en je voelt je klaar om te beginnen met crypto, dan raad ik je aan om nog één nachtje te slapen voordat je daadwerkelijk begint. Een goede nachtrust helpt je om helder na te denken en een goede start te maken. Houdt er rekening mee dat crypto een erg volatiele markt is, maar als je voorzichtig bent kan cryptocurrency een interessante en lucratieve investering zijn.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *