Ga naar de inhoud

Exclusieve Bitvavo Actie: Open nu een account en ontvang gratis €10,00 om Bitcoin te kopen!

Ontvang je €10,00
Ook beginnen met cryptocurrency? Bekijk dan mijn 5 stappenplan om te starten met crypto

Beginnen met Cryptocurrency? Volg dan dit stappenplan om te starten met Crypto!

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in geld verdienen met crypto. Er wordt dan ook steeds meer over gesproken, zowel online als offline. Maar wat is nu crypto en hoe kun je het beste beginnen met cryptocurrency? In dit artikel lees je een stapsgewijze uitleg over je met cryptocurrencies kunt beginnen.

Stap 1: leer de basis over cryptocurrency en blockchain

Als je wilt beginnen met cryptocurrency, is het belangrijk om eerst de basis te leren kennen. De blockchain is een online database die alle transacties binnen een netwerk bijhoudt. Elke transactie wordt vervolgens gecontroleerd door een aantal computers in het netwerk om. Dit om om te voorkomen dat er sprake is van fraude.

Cryptocurrency kun je het beste zien als een virtuele of digitale valuta die werkt volgens het principe van blockchain. Bitcoin is de meest bekendste crypto coin, maar er zijn inmiddels vele andere soorten cryptocurrencies ontwikkeld. Denk dan aan Ethereum, Solana, Cardano of Doge, de lievelingsmunt van Elon Musk.

Crypto maakt gebruikt van verschillende MODERNE technieken waaronder publieke sleutels en privé sleutels. Met de publieke sleutels kunnen gebruikers geld overmaken naar elkaar zonder dat ze hun privé sleutels hoeven te kennen. Dit maakt anoniem betalen dan ook mogelijk.

Stap 2: kies voor een betrouwbare exchange of broker

Om je coins te bewaren of om met cryptocurrencies te kunnen handelen heb je een account nodig bij een broker of exchange. Een exchange is een online platform waar je cryptocurrency kunt kopen, verkopen en ruilen. Er zijn vele verschillende exchanges beschikbaar, dus het is belangrijk om een beetje onderzoek te doen voordat je een keuze maakt.

Een veilige crypto exchange waar ikzelf ook gebruik van maak is Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse exchange gevestigd in Amsterdam en is voor beginners ontzettend gebruiksvriendelijk

Daarnaast heeft Bitvavo een breed scala aan verschillende cryptomunten, een geavanceerde interface voor handelaren en heeft de exchange ook nog eens de LAAGSTE transactiekosten van Nederland en België. 

Bovenal kun je bij Bitvavo heel eenvoudig Bitcoin en andere cryptomunten kopen met iDEAL of Bancontact. Je maakt direct een gratis account aan bij Bitvavo door op de knop hieronder te klikken. 

Stap 3: bepaal je eerste cryptomunt

Als je eenmaal een account hebt aangemaakt bij een veilige en goede exchange, kun je gaan kijken welke cryptomunt je wilt gaan kopen. Bitcoin is de grootste en bekendste cryptomunt, maar er zijn ook vele andere munten beschikbaar. 

Wanneer je een keuze hebt gemaakt is het belangrijk om te weten waarop je moet letten bij het kopen van cryptocurrencies. Zoals bij elke investering, is het dan ook belangrijk om je huiswerk te doen en te letten op de risico’s. Sommige cryptomunten klinken misschien leuk, maar hebben nauwelijks handelsvolume of zijn niet eens populair.

Mocht je dus een interessante cryptomunt – bijvoorbeeld Bitcoin – hebben gevonden, onderzoek dan als het eerste het team achter de munt. Is het team te vertrouwen? Is het team in staat om hun beloftes waar te maken?

Bekijk ook op de website de cryptomunt of er een roadmap en een whitepaper aanwezig is. Een roadmap is een visueel overzicht dat helpt de visie en de richting de cryptomunt gedurende een vooraf bepaalde periode in kaart te brengen. 

Een whitepaper is een door de ontwikkelaars uitgebracht document waarin de technologie achter de munt en het doel van het project waaraan zij werken wordt uitgelegd. 

Is er sprake van een ervaren team, is er een duidelijke roadmap evenals een whitepaper aanwezig en wordt op social media kanalen flink over de munt gepraat, dan kan dit zorgen voor een stuk EXTRA zekerheid bij beleggers. Hierdoor kan de populariteit en dus de waarde van de cryptomunt toenemen.

Kortom: doe een goed en gedegen onderzoek naar de munt waarin je wilt investeren. 

Stap 4: bewaar je gekochte cryptocurrencies veilig

Afhankelijk van je broker of exchange wordt je gekochte cryptomunt automatisch onder je account in een aparte digitale wallet (portemonnee)  bewaard. 

Dit type wallets worden ook wel hot wallets genoemd, ze zijn namelijk gekoppeld aan het internet. Het voordeel hiervan is dat ze met het internet verbonden zijn. Je hoeft dan ook geen aparte software te downloaden om zo je coins te bewaren. Daarnaast kun je ook heel eenvoudig cryptocurrency versturen naar andere wallets. 

Echter bewaren veel brokers en exchanges zoals Bitvavo het overgrote deel van hun cryptocurrency op een cold wallet. Deze zijn niet met het internet verbonden waardoor hackers er dan ook niet bij kunnen. Je munten zijn op deze manier dan ook een stuk veiliger opgeslagen.

Mocht je voor een flink bedrag cryptocurrency hebben gekocht en wil je deze voor een lange termijn bewaren / HODL-en (hold on for dear life) dan kun je ze beter zelf bewaren op een hardware wallet. Ze worden dan ook offline opgeslagen.

Een hardware wallet – zoals die van Trezor en Ledger –  is een handig usb-apparaatje waarop je je privé sleutels evenals je gekochte coins veilig kunt opslaan. Hardware wallets bevatten dan ook geavanceerde technologieën om de veiligheid te waarborgen en zo je Bitcoins en andere crypto te beschermen. 

Wel is het mega belangrijk dat je “recovery sentence” die je instelt nooit mag kwijtraken, anders heb je geen toegang meer tot je cryptomunten.

Stap 5: verkoop je crypto met winst

Als je eenmaal cryptocurrencies hebt gekocht, is het belangrijk om te weten hoe je deze weer kunt verkopen. Wanneer de prijs van de cryptomunt stijgt kun je de munt verkopen voor een hogere prijs dan waarvoor je hem hebt gekocht.

Dit kan je veel geld opleveren, maar het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn. Crypto is erg volatiel, dus de prijs kan net zo snel dalen als hij stijgt. Dit betekent dat je je winst snel weer kunt verliezen als je niet voorzichtig bent.

Bepaal daarom dan ook vooraf met hoeveel winst je tevreden bent. Stel vervolgens een “stop loss” in om je munten automatisch te verkopen mocht de cryptovaluta opeens flink dalen. Zo raak je niet in een keer heel veel geld kwijt en zorg je ervoor dat je onderaan de streep geld verdiend. 

Voor meer tips over beleggen in crypto wil ik je vragen om het artikel beleggen in crypto voor beginners eens door te nemen.

Veelgestelde vragen over beginnen met cryptocurrency

Wat is crypto nu precies?

Bitcoin is bijvoorbeeld de bekendste cryptocurrency, maar er zijn er inmiddels duizenden. Je kunt ze vergelijken met gewone (fiat) valuta’s, zoals de euro of de dollar. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen. Cryptocurrency is decentraal. Dat betekent dat er geen bank of overheid achter zit die de munt of het netwerk controleert.

Hoe start je met crypto?

Wanneer je wilt gaan starten met crypto is het belangrijk dat je jezelf eerst inleest wat crypto en blockchain precies is. Maak vervolgens een account aan bij een crypto broker of een crypto exchange zoals Bitvavo en koop vervolgens je eerste munt. Bekijk mijn 5-stappenplan voor meer informatie.

Met welke cryptomunt kun je het beste starten

Ben je nog niet bekend met crypto, verdiep je dan als eerste in de munt Bitcoin. Bitcoin is de grootste van alle cryptocurrency. Je zou daarna eventueel kunnen kijken naar andere munten zoals Ethereum, Cardano of Polkadot.

Conclusie

Cryptocurrency is een interessante en snelgroeiende markt. Er zijn vele verschillende soorten cryptocurrency beschikbaar, dus er is voor iedere belegger wel iets interessants te vinden. 

Het is belangrijk om je huiswerk te doen voordat je gaat beginnen met crypto, want het is een erg volatiele markt. Maar als je voorzichtig bent, kan cryptocurrency een interessante en lucratieve investering zijn.         

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *