Ga naar de inhoud

Exclusieve Bitvavo Actie: Open nu een account en ontvang gratis €10,00 om Bitcoin te kopen!

Ontvang je €10,00

Wat is een affiliate marketeer

Affiliate marketing wordt steeds populairder in Nederland en België. Het is een vorm van online marketing waarbij bedrijven andere belonen voor het promoten van hun producten of diensten. Een persoon die de promotie uitvoert, staat bekend als affiliate marketeer. Maar wat is een affiliate marketeer precies en hoe werkt het?

Een affiliate marketeer is iemand die de producten of diensten van een ander bedrijf promoot. In ruil daarvoor verdient de affiliate voor elke verkoop die via zijn of haar affiliate link wordt gedaan een commissie. Het is een vorm van online marketing waarbij de affiliate fungeert als tussenpersoon tussen het bedrijf en de consument.

Nu je weet wat een affiliate marketeer is, wil ik je nog wat meer vertellen over hoe je een affiliate marketeer kunt worden en wat de kenmerken zijn van een goede affiliate marketeer.

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online verdienmodel waarbij adverteerders (bedrijven) een commissie betalen aan een affiliate om hun producten of diensten te promoten. Een affiliate marketeer is dan ook de persoon die deze promotie uitvoert en een commissie verdient. 

Het concept van affiliate marketing is heel eenvoudig. De adverteerder levert de affiliate promotiemateriaal aan zoals affiliate links, banners en afbeeldingen. De affiliate promoot deze dan op zijn website, blog of social media kanalen. 

De affiliate verdient een commissie wanneer een bezoeker op een affiliate link klikt en een product koopt. Deze commissie kan per product of dienst en per adverteerder verschillen. Maar meestal ligt deze tussen de 5% en 30% van de verkoopprijs. Sommige affiliates verdienen slechts een paar honderd euro per maand, terwijl andere duizenden euro’s per maand verdienen. 

Wat doe je als affiliate marketeer?

Een affiliate marketeer is verantwoordelijk voor het promoten van de producten en diensten van adverteerders op zijn of haar eigen website, blog of social media kanalen. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in het product en deze te overtuigen om het te kopen. 

Dit kan via verschillende strategieën. Wat ik doe als affiliate marketeer is het schrijven van productreviews. Daarin bespreek ik het product, deel ik mijn eigen ervaringen en deel ik de voor- en nadelen van het product of de dienst die ik review.

Daarnaast kun je ook beste … artikelen schrijven of producten / diensten vergelijken en aanbevelen. Ook kun je banners op de je website plaatsen en kortingscodes delen met andere.

Hoe word je een affiliate marketeer?

Om direct met de deur in het huis te vallen: je hoeft absoluut geen specifieke opleiding gevolgd te hebben om een affiliate marketeer te worden. Het belangrijkste is dat je een passie hebt voor het promoten van producten en diensten en dat je bereid bent om tijd en moeite te investeren. 

Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om net zoals ik een affiliate marketeer te worden:

  1. Kies een niche – voordat je begint met promoten moet je eerst goed nadenken in welke niche je wilt zitten. Kies bijvoorbeeld een onderwerp waar je gepassioneerd over bent en waar je denkt dat er vraag naar is. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld koken, reizen, mode, gezondheid enzovoort. 
  2. Bouw je publiek op – om een succesvolle affiliate marketeer te worden moet je een publiek opbouwen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan je eigen social media pagina, blog of een heuse website. Wel is het belangrijk om regelmatig waardevolle content erop te plaatsen.
  3. Zoek adverteerders – heb je je website, blog of social media kanaal al wat gevuld met goede en unieke content, dan kun je gaan beginnen met het zoeken naar adverteerders die producten of diensten aanbieden die passen bij je niche. Je kunt dit doen door je aan te melden bij affiliate netwerken zoals Daisycon, Awin of PayPro. Heb je een geschikte adverteerder gevonden? Meld je dan als affiliate aan voor hun programma.
  4. Start het promoten – ben je eenmaal partner geworden van een affiliate programma, dan kun je beginnen met promoten. Promoten kan op verschillende manieren zoals het schrijven van eerlijke productreviews, het schrijven van vergelijkingsartikelen enzovoort.

Wat zijn de kenmerken van een goede affiliate marketeer?

Wil je aan de slag gaan met affiliate marketing en geld willen verdienen, dan zijn er enkele punten waar je rekening mee moet houden. Ik noem ze hieronder:

  • Zorg dat je geloofwaardig bent – affiliate marketeers moeten geloofwaardigheid uitstralen bij hun publiek. Als je niet oprecht bent in je aanbevelingen of als je publiek het gevoel heeft dat je alleen maar probeert om producten te verkopen dan zul je niet succesvol worden met affiliate marketing. 
  • Specialiseer jezelf – succesvolle affiliate marketeers hebben vaak een specifieke niche of interessegebied waarin ze actief zijn. Dit maakt het voor de affiliate marketeer makkelijker om gerichte diensten of producten te vinden die ze kunnen promoten en om een publiek op te bouwen.
  • Lange termijn denken – affiliate marketing is geen snel-geld-verdienen methode. Het kost namelijk tijd om een publiek en vertrouwen op te bouwen voordat je inkomsten gaat krijgen. Daarom richten succesvolle affiliate marketeers zich op de lange termijn. Mijn eerste commissie was bijvoorbeeld pas na 3 maanden.

Conclusie

Een affiliate marketeer is iemand die de producten of diensten van een adverteerder promoot en er geld mee verdiend. Om affiliate marketeer te worden hoef je geen specifieke opleiding te hebben. Het is wel belangrijk dat je een passie hebt voor het promoten van producten en diensten. Bovendien moet je bereid zijn om tijd en energie te investeren.