Ga naar de inhoud

Exclusieve Bitvavo Actie: Open nu een account en ontvang gratis €10,00 om Bitcoin te kopen!

Ontvang je €10,00

Wat is een affiliate programma

In de wereld van digitale marketing is een affiliate programma een van de verschillende effectieve manieren om je producten en diensten te promoten en om meer potentiële klanten te bereiken. Maar wat is een affiliate programma?

Een affiliate programma kan het beste gezien worden als een marketingstrategie waarbij een bedrijf zijn producten of diensten laat promoten door andere mensen (affiliates). Affiliates ontvangen een commissie voor elke succesvolle verkoop. Dit kan een percentage zijn van de verkoopwaarde of een bepaald bedrag.

In dit artikel kom je meer te weten over wat een affiliate marketing programma is, hoe het werkt, welke soorten er allemaal zijn en meer. Ben je affiliate en wil je weten welke programma’s echt goed zijn om te promoten? Lees dan het artikel beste affiliate programma’s eens door.

Hoe werkt een affiliate programma?

Als een adverteerder besluit om een affiliate programma op te zetten, kan hij ervoor kiezen om dat zelf te doen (zoals Bol.com) of uit te besteden door zich aan te melden bij een van de verschillende affiliate netwerken.

Zodra het affiliate programma is gelanceerd, kunnen affiliates (promotors) zich hiervoor aanmelden. Affiliates hebben dan toegang tot het promotiemateriaal waaronder het genereren van affiliate links, banners enzovoort. Het promoten kan op verschillende manieren zoals op een goed bezochte website, social media kanalen of via e-mail marketing. 

De affiliate ontvangt een commissie wanneer een bezoeker op een van de affiliate links klikt en een product of dienst koopt op de website van de adverteerder.

Voordelen van een affiliate programma?

Een affiliate programma biedt dan ook verschillende voordelen voor zowel de adverteerder als de affiliate. Voor de adverteerder is het een effectieve manier om zijn producten of diensten te promoten en meer klanten te bereiken. 

Met op prestaties gebaseerde beloningen betalen adverteerders alleen voor de daadwerkelijke resultaten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld traditionele reclame waarbij adverteerders vaak een vast bedrag moeten betalen. 

Voor affiliates bieden affiliate programma’s mogelijkheden om geld te verdienen door producten en diensten van andere bedrijven te promoten. Dit kan namelijk een mooie bron van inkomsten zijn. 

wat is een affiliate programma?

Welke soorten affiliate programma’s zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten partnerprogramma’s, elk met hun eigen kenmerken. Ik benoem hieronder de meest voorkomende soorten:

  • Pay Per Sale (PPS) – dit is een van de meest populaire vormen van een affiliate programma. Met PPS ontvangen affiliates een percentage van de verkoop van de producten die ze promoten. Dit betekent dan ook dat je alleen een vergoeding krijgt wanneer er daadwerkelijk een aankoop wordt gedaan bij de adverteerder via jouw affiliate link.
  • Pay Per Click (PPC) – met PPC krijg je als affiliate pas een vergoeding wanneer iemand op je affiliate link klikt die je bijvoorbeeld op je website hebt geplaatst. Het maak dan niet uit of de persoon iets koopt of niet. Je krijgt namelijk betaald per klik.
  • Pay Per Lead (PPL) – met PPL krijg de affiliate pas betaald wanneer iemand op een affiliate link klikt en daarna een specifieke actie onderneemt. Dit kan bijvoorbeeld het invullen van een formulier zijn om een reisboek aan te vragen. 

Een ander soort affiliate programma is het Second Tier / Two Tier programma. Dit programma houdt in dat je als affiliate nieuwe affiliates kunt aanbrengen. Hierbij verdien je dus niet alleen een commissie op de verkopen die via jouw affiliate link tot stand komen. Maar ook op de verkopen van de aangebrachte affiliate krijg je een kleine commissie.

Waar moet je als affiliate op letten bij het kiezen van een affiliate programma?

Het kiezen van het juiste affiliate programma is voor startende affiliates heel belangrijk. Zo is bijvoorbeeld relevantie heel erg belang. Zorg ervoor dat het product of dienst die je wilt gaan promoten relevant is voor je doelgroep en website.

Ook de commissies zijn erg belangrijk. Kijk altijd goed naar de commissiestructuur van het programma en bepaal zelf of het de moeite waard is om het product of dienst te promoten. 

Een andere factor waar je goed op moet bij het kiezen van een affiliate programma is de duur van de cookie. De cookie duur verwijst naar de tijd tussen het klikken op de affiliate link en de verkoop. Hoe langer deze is, hoe groter de kans dat je de commissie verdiend.

De ondersteuning vanuit de adverteerders is ook belangrijk. Is er bijvoorbeeld genoeg marketingmateriaal aanwezig en is de adverteerder eenvoudig te bereiken. Als de adverteerder een eigen affiliate programma heeft, controleer dan ook of tracking tools aanwezig zijn om je clicks en verkopen te monitoren.