Ga naar de inhoud
Beleggen in cryptomunten voor beginners

Beleggen in Cryptomunten voor Beginners: 3 Handige Tips voordat je Begint met Investeren in Crypto

Beleggen in cryptomunten voor beginners. Ben je geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar heb je geen goed idee waar je moet beginnen of ben je zelfs bang dat je kansen misloopt? Wat je reden ook mag zijn, op deze pagina zit je helemaal goed.

In dit artikel kom je namelijk meer te weten over crypto en hoe beleggen in cryptomunten voor beginners werkt. Daarnaast vertel ik je ook waar je in Nederland en België op een veilige en gebruiksvriendelijke manier crypto kunt kopen en geef ik je ook nog eens 3 waardevolle tips. Lees je mee?

Leestip: in “welke cryptocurrency gaat stijgen” ontdek je mijn beste cryptomunten van 2023 en meer handige informatie. 

Wat zijn cryptomunten?

De beste manier om uit te leggen wat cryptomunten zijn, is door Bitcoin te bespreken, de bekendste munt. Bitcoin is een nieuw, op cryptografie gebaseerd digitaal betaalmiddel dat ook wel cryptovaluta, crypto’s of cryptocurrency genoemd wordt.

Digitaal geld, zoals Bitcoin, maakt gebruik van zogenaamde blockchain-technologie. In plaats van informatie centraal op te slaan zoals banken doen, wordt de informatie verspreid en opgeslagen over een groot netwerk van verschillende computers

Dit maakt Bitcoin en andere soorten cryptomunten minder vatbaar voor aanvallen, in tegenstelling tot traditionele banken en standaard valuta zoals euro’s en dollars. 

Om het bovenstaande beter te begrijpen, raad ik je aan om de video hieronder eens goed te bekijken. 

Welke cryptomunten zijn er allemaal?

Hoewel Bitcoin de meest bekende cryptomunt is, zijn er nog vele andere cryptomunten waarin je zou kunnen investeren. Wist je dat er inmiddels MEER DAN 4000 verschillende cryptomunten zijn?

Wel is het zo dat veel van deze munten weinig handelsvolume of te weinig aanhang hebben waardoor ze dan ook niet interessant genoeg zijn. 

Als je wilt gaan investeren in cryptomunten als beginner doe je er dus slim aan om verder te kijken dan alleen Bitcoin. In de tabel hieronder vind je de 10 grootste cryptomunten van dit moment. Wellicht heb je al eens van deze munten gehoord of erover gelezen.

Namen
BitcoinEthereum
Binance CoinCardano
TetherXRP
SolanaPolkadot
USD CoinDogecoin
Bron Coinmarketcap

Waar kun je als beginner cryptomunten kopen?

Waar vroeger nog een hoop gedoe was om Bitcoin te kopen, is dit tegenwoordig gelukkig een stuk eenvoudiger geworden. Om te kunnen beginnen met beleggen in crypto dien je cryptomunten te kopen. Dit kun je doen bij een crypto broker, die als het ware fungeert als tussenpersoon of bij een crypto exchange, waar je direct met andere gebruikers handelt.

Houd er wel rekening mee dat je, net zoals bij andere vormen van beleggen, te maken krijgt met transactiekosten bij het kopen en verkopen van crypto, waarvan de hoeveelheid verschilt per broker en exchange.

Een crypto exchange waar ikzelf gebruik van maak, is het Nederlandse Bitvavo. Ze zijn gevestigd in Amsterdam en zijn geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Op het moment van schrijven heb je bij Bitvavo de keuze uit ruim 190 verschillende crypto’s. 

Bitvavo rekent MAXIMAAL 0.25% per transactie en is hiermee één van de goedkoopste in Nederland en België. Daarnaast koop je bij Bitvavo al heel eenvoudig crypto vanaf 1 euro dankzij de verschillende betaalmogelijkheden zoals iDEAL, Bancontact of bankoverschrijving. 

Bovendien hebben ze ook een gebruiksvriendelijke mobiele app, die je altijd en overal toegang geeft tot je crypto. Mocht je vragen hebben dan is er Nederlandse support aanwezig

Wist je dat Bitvavo momenteel een tijdelijke actie heeft? Als je je aanmeldt met de knop hieronder betaal je de eerste 7 dagen over de eerste 10.000 euro GEEN TRANSACTIEKOSTEN. 

Twee manieren om te beleggen in crypto’s als beginner

Er zijn verschillende manieren om als beginner te investeren in crypto. Namelijk actief handelen en langere termijn beleggingen. 

Bij actief handelen, ook wel “traden” genoemd, probeer je cryptomunten laag in te kopen en voor een hogere prijs weer te verkopen. Dit is een korte termijn strategie die vaak snelle winst als doel heeft. 

Denk maar eens aan een daghandelaar op de aandelenmarkt die voortdurend aandelen koopt en verkoopt. Als je dit aanspreekt, kun je meer informatie vinden in het artikel Crypto Traden voor Beginners, inclusief 8 handige tips om een succesvolle trader te worden.

Lange termijn beleggen daarentegen, houdt in dat je crypto koopt en deze voor een langere periode vasthoudt, in de verwachting dat hun waarde zal stijgen. Deze manier kun je vergelijken met het kopen en vasthouden van aandelen van bedrijven waarvan je gelooft dat ze in de toekomst succesvol zullen zijn. 

bekijk dan eens het artikel ‘beginnen met cryptocurrency. Hier ontdek je een 5 stappenplan om je eigen crypto te kopen en te bewaren. 

Beleggen in cryptomunten voor beginners

Beleggen in cryptomunten voor beginners tips

Je weet nu wat crypto is, welke cryptocurrencies er allemaal zijn, waar je het beste crypto kunt kopen en op welke twee manieren je als beginner kunt beleggen in crypto. Daarbij wil ik als laatste nog drie heel belangrijke tips meegeven die ik je aanraad goed door te lezen.

Tip 1: weet waarin je als beginner investeert

De eerste tip die ik je wil geven is dat je ervoor moet zorgen dat de basis van crypto en blockchain technologie goed begrijpt en wat voor impact het heeft voordat je er geld in investeert.

Blockchain is namelijk niet zomaar een uitvinding. Het wordt door kenners en experts zelfs al vaak vergeleken met het internet. Zorg er daarom dan ook voor dat je het goed begrijpt en niet doet voor het snelle geld. 

Besef goed, je doet er slim aan om te weten waar je je zuurverdiende geld in stopt. Bovendien krijg je op deze manier een veel beter idee welke crypto’s meer potentie hebben dan andere crypto’s. Eigen onderzoek is dus belangrijk.

Tip 2: investeer alleen geld wat je kan verliezen

De tweede tip die ik je mee wil geven is wellicht één die heel erg logisch lijkt. Stop niet al je hebben en houden in cryptomunten. Het is logisch dat wanneer de koers flink stijgt, je al snel het gevoel hebt dat je de boot mist (FOMO).

Uiteraard kun je bij een goedlopende markt flink wat geld verdienen. Maar het probleem is dat als je er te veel geld in stopt, emoties zoals hebzucht en angst erbij komen kijken. Op zulke momenten is het dan ook heel moeilijk om deze emoties onder controle te krijgen. 

Heb je er dan ook moeite mee om honderden euro’s per dag te verliezen bij grillige koersen, investeer dan niet duizenden euro’s. Maar kies er dan voor om elke keer een beetje te investeren wat je kunt missen. 

Tip 3: zorg voor een goede beveiliging 

Misschien wel de belangrijkste tip voor beginnende crypto beleggers. Jij en ik hebben een rekening bij een bank waar we ons geld bewaren. We doen dit natuurlijk omdat we willen dat ons geld veilig is.

Om je cryptomunten veilig te bewaren heb je een zogenaamde wallet nodig. Je bent namelijk ZELF VERANTWOORDELIJK voor de veiligheid van je cryptomunten. Een wallet kun je dan ook het beste zien als een digitale portemonnee.

Er zijn verschillende type wallets zoals een digitale wallet, een desktop, mobiel, paper en een hardware wallet. Elk type verschilt van elkaar op het gebied van gebruiksgemak, mogelijkheden en beveiliging. De beste manier om je cryptomunten te beveiligen als een beginnende belegger is door het aanschaffen van een hardware wallet. Een groot voordeel hiervan is dat je alles in eigen beheer hebt.

Een andere tip die ervoor kan zorgen dat je cryptomunten goed beveiligd zijn, is om voor elk account bij een exchange of broker een uniek en sterk wachtwoord te gebruiken.

Een goed wachtwoord bestaat dan ook uit een lang wachtwoord dat geen persoonlijke informatie bevat, maar wel speciale tekens zoals !@#$ evenals hoofdletters en kleine letters.

Ook wordt het gebruik van een 2FA Authenticator aangeraden om je account extra goed te beveiligen. Een voorbeeld hiervan is de app van Google of Microsoft. De app genereert elke 30 seconden een nieuwe code die je samen met je gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen om in te kunnen loggen.

Tot slot: beleggen in crypto voor beginners

Nu je aan het einde van dit artikel bent gekomen, heb je geleerd waarom het belangrijk is om alleen te investeren in crypto beleggen met geld dat je kunt missen. Je hebt ook ontdekt hoe je je cryptomunten het beste kunt beveiligen en waarom het van cruciaal belang is om zoveel mogelijk te leren over Bitcoin en blockchain voordat je gaat investeren.

Als beginnende belegger in cryptovaluta wordt je overweldigd door een grote hoeveelheid informatie. Door te begrijpen wat crypto is en hoe het werkt, ben je in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik raad beginnende beleggers in crypto dan ook aan om je in te schrijven voor deze gratis training >>

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *