Ga naar de inhoud
4 Tips om te beleggen met kleine bedragen

Beleggen met kleine bedragen, 4 Belangrijke Tips

Door Jelle

Is geld verdienen met beleggen mogelijk door te beleggen met kleine bedragen? Je bent zeker niet de enige die zich dit afvraagt. Tot nog niet zo lang geleden stond beleggen vooral bekend als hobby van de vermogende klasse. Dit is inmiddels absoluut niet meer zo. Beleggen is een stuk laagdrempeliger geworden en in principe toegankelijk voor iedereen.

Sterker nog, er zijn steeds meer mensen die zich met beleggen bezig houden, ook met kleine bedragen. Door de stijgende inflatie en het feit dat spaargeld eigenlijk niets meer oplevert, zoeken velen naar een alternatief.

Vergeleken met sparen, is beleggen een GOEDE STRATEGIE om je vermogen te laten groeien voor de toekomst. Dit vermogen hoeft helemaal niet groot te zijn om je eerste stappen op de aandelenmarkt te zetten, het kan juist heel verstandig zijn om eerst met kleine bedragen te beleggen.

Beleggen met een klein bedrag is dus mogelijk. Ben je nieuwsgierig naar wat beleggen voor jou kan betekenen en wil je graag weten hoe je dit het beste aanpakt met kleine bedragen?

In dit artikel deel ik enkele tips zodat je precies weet waar je op moet letten wanneer je met kleine bedragen gaat beleggen.

Je hoeft geen expert te zijn

Net zoals het een misvatting is dat je over veel vermogen moet beschikken om te starten met beleggen, is het ook niet zo dat je alle ins en outs van de aandelenmarkt moet kennen om succesvol te zijn.

Veel mensen durven niet de stap te nemen om daadwerkelijk te beleggen omdat ze bang zijn niet genoeg kennis te hebben. De overtuiging dat je niet succesvol kunt beleggen zonder een echte expert te zijn, weerhoudt je er dan van om in te stappen en vermogen op te bouwen.

Technische analyse, candlesticks en het financiële nieuws op de voet volgen; er zijn mensen die er hun voordeel mee doen, maar voor een beginnende belegger is dit helemaal niet noodzakelijk. Ook zonder deze expertise kun je beleggen met kleine bedragen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet handig is om wat basiskennis te hebben over beleggen.

Zeker wanneer je het beleggen zelf in de hand wilt houden, in plaats van alles uit te besteden, wil je genoeg informatie hebben om je beleggingsplan te maken.

Basiskennis

Basiskennis houdt bijvoorbeeld in dat je weet welke financiële producten er op de beurs zijn waar je in kunt beleggen, zoals aandelen, obligaties en indexfondsen. Dit is helemaal niet ingewikkeld en de benodigde informatie voor beleggers is makkelijk te verkrijgen op het internet.

Wat wel belangrijk is, naast wat basiskennis, zijn de basisprincipes van beleggen. Deze basisprincipes zijn eigenlijk ook heel simpel en zijn vooral bedoeld je te beschermen tegen het nemen van onverantwoorde risico’s. Ook wanneer je wilt beleggen met kleine bedragen. Wanneer je deze in de gaten blijft houden, kun je ver komen met beleggen, ook als je geen expert bent.

Om te beginnen, is het belangrijk alleen te beleggen met geld wat je ook daadwerkelijk voor een bepaalde periode kunt missen. Wanneer je niet genoeg geld achter de hand hebt om onvoorziene kosten mee te dekken, is het beter eerst maandelijks wat kleine bedragen op te sparen voor je noodfonds, voordat je start met beleggen.

Er is natuurlijk altijd een risico en wanneer je geld inlegt wat je eigenlijk nodig hebt, kun je jezelf aardig in het nauw werken met beleggen. Daarom altijd eerst oefenen met beleggen zodat je weet wat je doet.

Dit hangt samen met het andere basisprincipe van beleggen, namelijk dat je geduldig moet kunnen zijn. De reden dat het geen goed idee is om te beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt, is dat het opbouwen van rendement tijd kost.

Zeker bij het beleggen met kleine bedragen duurt het even voordat dit echt begint aan te tikken. De kracht van beleggen zit hem echt in HOE LANG je wilt gaan beleggen. Hoe langer je volhoudt, hoe meer je investering loont. Dus blijf geduldig.

Wanneer je deze twee dingen in de gaten houdt, heb je een goed fundament om succesvol te kunnen beleggen wanneer je kleine bedragen inlegt. Een expert in beleggen hoef je dus echt niet te zijn.

Wist je dat beleggen voor studenten juist heel slim is? In het artikel beleggen voor studenten ontdek je waarom.

Ook door te beleggen met kleine bedragen kun je een vermogen opbouwen

Het verwachte rendement

Precies voorspellen hoeveel rendement je zult krijgen op je investering bij het beleggen, is natuurlijk niet mogelijk. Zelfs niet voor zeer ervaren beleggers. Je weet immers niet vooruit hoe de aandelen in je portefeuille het daadwerkelijk zullen doen op de beurs. Een stelregel is dat hoe meer risico je bereid bent te nemen bij het beleggen, hoe hoger het rendement is dat je kunt verwachten.

Over welke percentages hebben we het dan ongeveer wanneer we spreken over rendement bij beleggen? Een gemiddeld rendement zit zo ongeveer rond 7%, met een zogeheten neutraal risico. Een neutraal risico houdt in dat je bereid bent te beleggen met enigzins risico, voor een rendement dat de huidige markt volgt.

Hogere rendementen kunnen behoorlijk oplopen. Iedereen kent wel de verhalen van beleggers die rijk zijn geworden op de aandelenbeurs door een klein bedrag te investeren. Het is echter niet realistisch om er vanuit te gaan dat je met beleggen mijlenver boven het gemiddelde zal uitkomen.

Met een rendement van 10% heb je het heel erg goed gedaan. Zoals gezegd, gaan hogere rendementsverwachtingen gepaard met meer risico, dus dat is iets wat je mee moet nemen in je overwegingen en uiteindelijke beleggingsplan.

Wanneer je zo weinig mogelijk risico wilt lopen bij het beleggen, stel je een portefeuille samen wat dit reflecteert. Op deze manier heb je meer zekerheid dat je investering geen waarde verliest, maar daar tegenover staat dat het ook minder hard zal groeien.

Een rendement van 4% bij het beleggen is bescheiden, maar wel realistisch wanneer je kijkt naar de prestaties van de aandelenbeurzen door de decennia heen, betere en slechtere periodes meegenomen.

Om een concreet voorbeeld te geven: stel, je begint te beleggen met €1000 en legt daarna elke maand €50 in op je beleggingsrekening. Met een gemiddeld rendement zal dit je na 10 jaar ongeveer €10,000 hebben opgeleverd.

Met een hoger rendement zou je potentieel €11,300 kunnen bereiken. Zelfs wanneer je kiest voor minder risico en een laag rendement ontvangt op je inlegde geld, kom je nog uit op ruim €8700.

Rendement op rendement

Echt interessant wordt het wanneer je het behaalde rendement weer opnieuw investeert door te beleggen. Dit wordt het ‘rendement op rendement effect’ genoemd. Door je winst te herbeleggen vergroot je ten eerste je investeringsbedrag en daarnaast levert deze winst ook weer rendement op. Hierdoor ontstaat een sneeuwbaleffect en groeit je vermogen meer.

Dit is een heel goed voorbeeld van ‘je geld voor je laten werken’. Je kunt meer geld beleggen zonder daar moeite voor te hoeven doen, je gebruikt immers het behaalde rendement. Daarnaast versnel je door het rendement op rendement effect de groei van je vermogen.

Ook hier is het de zaak om GEDULDIG te zijn, want hoe langer je deze strategie volgt, hoe meer het je oplevert. In het begin is het verschil met ‘gewoon’ beleggen nog niet zo groot, maar de groei kan na een periode behoorlijk oplopen.

Als we hetzelfde voorbeeld nemen met een startkapitaal van €1000 en daarna een maandelijkse inleg van €50, is het eindresultaat bij een gemiddeld rendement, en dus niet teveel risico, rond de €10,800 voor de meeste beleggers.

Zo zie je dat door slim je spaargeld te investeren, zoals gebruik te maken van het rendement op rendement effect, je ook bij beleggen met kleine bedragen een mooi resultaat kunt behalen.

4 tips voor wanneer je wilt beleggen met klein bedragen

We hebben het al even gehad over de mogelijkheden die beleggen kan bieden wanneer je kleinere bedragen wilt investeren en wat je daar voor terug kunt verwachten aan rendement. Je hoeft dus zeker niet te beschikken over grote bedragen of alles van investeren weten om je vermogen te kunnen laten groeien met beleggen.

Met de juiste tips en strategieën kun je met kleine bedragen die je maandelijks inlegt heel ver komen.

Waar moet je nu precies rekening mee houden wanneer je wilt beginnen met het beleggen van kleinere bedragen? We zetten vier tips op een rijtje die je hierbij kunnen helpen.

1. Bepaal je beleggingsstijl

Beleggen en risico gaan hand in hand, dat hadden we al even gezien. Ook weten we dat aandelen met een hoger risico ook een hoger verwacht rendement hebben. Als beginnende belegger is het daarom belangrijk je beleggingsstijl te bepalen aan de hand van het risico dat je bereid bent te nemen en het rendement dat je wilt bereiken.

Een derde factor is de tijd die je erin wilt steken. We kunnen in het algemeen twee stijlen onderscheiden: passief en actief.

Wanneer je passief belegt, betekent dat dat je de markt volgt en een gemiddeld rendement te behalen. Je investeert hiervoor in indexfondsen, de zogenaamde ETF’s, die de prestaties van de grotere indexen volgen, zoals de AEX of de SP500.

Dit kan ook met een klein bedrag. Daarna houdt je deze aandelen vast voor een langere periode. Je hoeft er dus verder niet zoveel voor te doen of in de gaten te houden en het risico is niet meer dan gemiddeld.Een prima manier om kleine bedragen te investeren dus.

Actief beleggen houdt in dat je meer rendement probeert te halen dan het marktgemiddelde. Dit doe je door actief te handelen op de aandelenmarkt in plaats van een index te volgen. Je zoekt de juiste aandelen op die op dat moment het meeste winst kunnen opleveren met een klein bedrag, en houdt de markt actief in de gaten om op het juiste moment te kunnen kopen en verkopen. Zo kun je snel veel winst boeken met kleine bedragen.

Deze strategie vergt natuurlijk best wat tijd en inzet. Ook moet je bereid zijn meer te leren over de financiële markten. Het voordeel is dat je er meer winst mee kunt behalen, vooropgesteld dat je bereid bent het grotere risico te accepteren dat bij deze beleggingsstijl hoort.

2. Beleggen op vaste momenten

Wanneer is een goed moment om in te stappen? Dit is iets wat bijna iedereen zich afvraagt die wil beginnen met beleggen. Vooral wanneer je nog niet veel ervaring hebt is het lastig te bepalen wat het juiste moment is om aandelen te kopen.

Iedereen wil natuurlijk aandelen kopen wanneer ze laag staan, voor een klein bedrag, om ze dan weer te kunnen verkopen wanneer de prijzen flink hoog zijn.

Een beproefde strategie om dit probleem te omzeilen is het beleggen op vaste momenten. Dit wordt ook wel periodiek beleggen genoemd.

In plaats van je gespaarde geld in één keer te investeren, koop je op vaste momenten voor een klein bedrag aandelen bij. Inleggen gebeurt meestal maandelijks, maar kan bijvoorbeeld ook per kwartaal zijn.

Door dit te doen beweeg je mee met de koersschommelingen. Je SPREIDT dus als het ware het risico van te hoog of te laag instappen.

Naast het spreiden van risico’s, voorkomt het ook dat je beslissingen neemt op basis van emotie, iets wat veel beleggers doen. Dit levert veel stress op en dat is natuurlijk niet wenselijk, zeker niet bij beleggen.

Het is dan beter op vaste momenten te beleggen zodat je je niet gek laat maken door de schommelingen in de financiële markten en rustig je plan blijft volgen.

3. Let op de kosten bij kleine bedragen

Beleggen gaat ook gepaard met kosten. Er zijn verschillende kosten die een broker berekent, zoals transactiekosten en de kosten voor het hebben van een rekening. Andere kosten kunnen zijn voor het bewaren van uw financiële producten, of de onderhoudskosten. De berekende kosten en de hoogte daarvan kunnen verschillen per broker.

Soms brengt een broker inactiviteitskosten wanneer je niet vaak genoeg handelt. Sommige brokers verdienen namelijk hun geld door commissies op handeltransacties te ontvangen. Je kunt je voorstellen dat inactiviteitskosten een behoorlijke domper kunnen zijn wanneer je een passieve beleggingsstijl hebt en je aandelen voor een langere periode vast wilt houden.

Vooral voor het beleggen met kleine bedragen loont het om op deze kosten te letten. Bij kleinere bedragen kunnen deze naar verhouding namelijk fors zijn. Dit geldt zeker voor de transactiekosten wanneer je een klein bedrag inlegt.

Je wilt natuurlijk het maximale uit je investeringen kunnen halen en niet voor verrassingen komen te staan die je rendement naar beneden halen.

4. Kies een broker met lage kosten

Zoals gezegd is het belangrijk goed te kijken naar de kosten die berekend worden voor het beleggen. Omdat er behoorlijke verschillen bestaan tussen brokers, kan het veel voordeel opleveren om deze kosten goed te vergelijken.

Vooral banken staan erom bekend dat ze vaak hoge kosten berekenen aan hun klanten. Soms kan dit wel oplopen tot 3,5%. Dan duurt het natuurlijk langer voordat je de kosten eruit hebt en je vermogen gaat opbouwen.

Gelukkig is er voldoende keuze in brokers waardoor je flink op kunt besparen op zowel de transactiekosten als andere kosten. Vergelijken voor je begint is dus het devies.

Online brokers zijn de laatste jaren in opkomst en zijn qua kosten een voordelig alternatief voor de traditionele banken. Dit geldt zeker wanneer je wat meer passief belegt, ook wel ‘buy-and-hold’ genoemd. DeGiro is bijvoorbeeld een broker met zeer lage kosten.

Uit een vergelijking van de consumentenbond komt DeGiro zelfs uit de bus als voordeligste broker [bron]. Wanneer je wilt beleggen met kleine bedragen is DeGiro dus een uitstekende keuze.

Meer weten over DeGiro als partner in het beleggen? Klik hier voor meer informatie of om meteen een rekening te openen en vandaag nog te beginnen met beleggen.

Tot slot

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van de mogelijkheden van beleggen met kleine bedragen en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Want investeren in aandelen kan absoluut interessant zijn vergeleken met sparen, ook als je geen groot bedrag hebt om meteen in te leggen.

Een ding is zeker, wanneer je kleine bedragen gewoon opzij legt, zal je vermogen in de huidige situatie niet groeien. En natuurlijk willen we er allemaal financieel goed bij zitten in de toekomst.

Gewoon om je geen zorgen hoeven te maken over je oude dag, of om je kinderen een steuntje in de rug te kunnen geven, of bijvoorbeeld om te sparen voor een wereldreis. Wat je doel ook is, wanneer je nu begint met beleggen en regelmatig kleine bedragen inlegt, heb je vandaag al een voorsprong.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *