Ga naar de inhoud
Beleggen voor Studenten, 4 Belangrijke Tips en Meer

Beleggen voor studenten, waarom zou je als student moeten beleggen?

Door Jelle

Beleggen voor studenten. Misschien wist je het nog niet, maar beleggen is al lang niet meer alleen iets voor oude vermogende mannen. De beleggingswereld en geld verdienen met aandelen is door de jaren heen een stuk moderner en laagdrempeliger geworden.

Het zal je dan ook niet verbazen dat steeds meer mensen de stap zetten om te beginnen met beleggen: ook studenten! Misschien heb je het gevoel dat het als student nog te vroeg is om te beginnen met beleggen; maar het tegendeel is waar.

Door ‘vroeg’ te beginnen met beleggen, raak je al op jonge leeftijd bekend met de basisbeginselen en geef je jezelf veel tijd om een mooi vermogen op te bouwen. En het hoeft natuurlijk echt niet zo te zijn dat je direct een heel vermogen klaar moet hebben liggen om te beginnen.

In onderstaand artikel lees je alle ins en outs over het beleggen als student. Je komt onder meer te weten waarom het zo een goed idee is. Daarnaast lees je een aantal nuttige tips die je alvast op weg gaan helpen met het maken van een beginnetje. Lees je mee?

Waarom zou je beleggen als student?

Je hoort het veel doorgewinterde beleggers zeggen: ‘was ik maar eerder begonnen’ of ‘had ik mezelf maar meer tijd gegeven om een vermogen op te bouwen’. Het zal je dan ook niet verbazen dat het alom bekende adagium ’tijd is geld’ ook opgaat in de beleggingswereld.

Wie al als student begint met beleggen, maakt optimaal gebruik van de tijd. Zo geef je jezelf immers nog je hele leven de tijd om te beleggen: je bent goed bezig voor op de lange termijn en dat is natuurlijk mooi!

Wellicht heb je het gevoel dat het wat onzinnig is om ‘nu al’ te beginnen, omdat je misschien nog niet beschikt over een uitgebreid kapitaal dat je kan inleggen. Daarnaast heb je misschien een studielening van DUO en ben je wellicht al bijna door je spaargeld heen.

MAAR NIET GETREURD: je kunt ook beleggen met slechts enkele tientjes. Sterker nog, het is best wel een heel goed idee om eerst met kleine bedragen te beginnen. In het artikel beleggen met kleine bedragen ontdek je waarom.

Uiteindelijk komt het neer op consistentie. Het is belangrijk dat je niet zomaar wat doet, maar dat je bijvoorbeeld op maandelijkse basis een vast bedrag inlegt.

Om je te laten zien hoe krachtig het is om als student al te gaan beleggen, volgt hieronder een klein voorbeeldje. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen iemand die op zijn 18e levensjaar begint te beleggen (Lisa) en iemand die op zijn 35ste begint (Bart).

Gemakshalve wordt er van uitgegaan dat beiden stoppen op hun 60ste, dat er sprake is van een jaarlijks rendement van 8% en dat er maandelijks €100 wordt ingelegd. Die 8% rendement per jaar is overigens best realistisch bij een passieve beleggingsstrategie.

  • Lisa belegt van haar 18e tot 60ste levensjaar maandelijks €100. Haar ‘eindvermogen’ als ze 60 is zal (maar liefst) €551.439 bedragen.
  • Bart begint op zijn 35ste en investeert hetzelfde bedrag als Lisa op maandelijkse basis tot hij 60 is. Zijn eindvermogen zal als hij 60 is (‘slechts’) €132.618 bedragen.

Bovenstaand voorbeeld vertoont dus dat Lisa ruim drie ton meer heeft verdiend aan haar beleggingen. Waarom? Puur en alleen omdat ze eerder is begonnen. Beide partijen handelen immers binnen dezelfde marktomstandigheden, met dezelfde bedragen en stoppen op dezelfde leeftijd.

Hoewel bovenstaand eindbedrag al magisch hoog klinkt, kan het nóg hoger uitvallen. De kans is namelijk aanwezig dat je meer dan €100 per maand zal overhouden wanneer je eenmaal fulltime werkt.

Compound interest

Maar waarom is die factor tijd nou zo ongelofelijk krachtig? Het heeft alles te maken met de volgende twee woorden: compound interest. Dit wordt ook wel rente-op-rente, rendement-op-rendement, het sneeuwbaleffect of samengestelde interest genoemd.

Het effect van compound interest bestaat al héél lang. Albert Einstein noemde het zelfs het achtste wereldwonder! Maar wat houdt het eigenlijk in? Het is heel simpel. Stel je zet eenmalig €1000 op een beleggingsrekening en je ontvangt een jaarlijks rendement van 8%. Na een jaar zal je vermogen dan niet meer €1000, maar €1080 zijn. Als je dit geld niet opneemt, maar laat staan, zal over het volgende jaar opnieuw 8% rendement worden berekend.

Ditmaal wordt dat echter niet berekend over €1000, maar over €1080. Je vermogen zal binnen het volgende jaar dus stijgen naar een waarde van €1166,40. Waar je vermogen het eerste jaar steeg met €80, steeg het het tweede jaar met €86,40, terwijl je nooit extra geld hebt ingezet. Dit sneeuwbaleffect gaat voor eeuwig door, waardoor je jaarlijks steeds meer geld zal ontvangen. Dit wordt compound interest genoemd.

Combineer je de kracht van compound interest met een solide beleggingsstrategie waarbij je maandelijks consistent geld inlegt, dan maak je optimaal gebruik van de kracht van tijd. Als student kan je dus optimaal profiteren van de tijd die je hebt.

Beleggen als student, 6 tips voordat je gaat starten

6 tips voordat je starten met beleggen als student

Om maar met de deur in huis te vallen: beleggen brengt risico’s met zich mee. Dit staat vast en hier kan je niets aan doen. Koersen van beleggingsproducten fluctueren nou eenmaal. Het is dus belangrijk dat je zo goed mogelijk met deze risico’s weet om te gaan. Je kan jezelf namelijk voor een groot deel indekken door een aantal (klassieke) maatregelen te nemen.

Het is vooral (heel) belangrijk dat je weet wat je doet. Beleggen is geen grapje en het staat al helemaal niet gelijk aan gokken. Als je wil gokken, kan je beter naar het casino. Dat is immers veel leuker. Om ervoor te zorgen dat jouw beleggingservaring niet uitloopt in een catastrofe, vind je hieronder een aantal waardevolle tips.

1. Zorg dat je een noodpotje hebt

Het zinnetje ‘beleggen brengt risico’s met zich mee’ is inmiddels welbekend. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Het betekent simpelweg dat je als belegger het risico loopt om (al) je ingelegde geld te verliezen. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je ineens al je geld kwijt bent, maar je moet altijd rekening houden met het ergst denkbare scenario. Een hele belangrijke stap om te zetten is het aanleggen van een noodpotje. Doe dit absoluut voordat je begint met beleggen.

Als je auto of je wasmachine het straks ineens begeeft en je aandelen blijken nog maar weinig waard te zijn, dan moet je altijd op dit noodpotje kunnen bouwen. Het aanleggen van een noodpotje is eigenlijk niets anders dan klassiek sparen. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen! Doe je dat wel, dan zal dit je een heel onrustig gevoel geven. Het is dan bijvoorbeeld niet erg verstandig om te beleggen met geleend geld, zoals een studiefinanciering.

Als belegger moet je nóóit financieel afhankelijk worden van de koersen van de aandelen waar je in zit. Zorg dus voor een goed gespekt noodpotje en gun jezelf daarmee een hoop rust en bewegingsruimte.

2. Doe je research

Research is hét sleutelwoord als het gaat om winstgevend en succesvol beleggen. Dit geldt niet alleen voor het beleggen in aandelen, maar het geldt voor beleggen in zijn algemeenheid. Een goede belegger houdt altijd het beleggingsnieuws in de gaten en weet dus altijd wat er in de (financiële) wereld speelt. Daarnaast weet een goede belegger wat de risico’s zijn van verschillende vormen van beleggen, hoe er winstgevend kan worden belegd en hoe bepaalde beleggingsproducten kunnen worden geanalyseerd op potentie.

Voordat je in iets gaat beleggen, dien je dus altijd te weten waar je mee te maken hebt. Wat zijn de huidige marktomstandigheden? Is mijn strategie wel geschikt? Heeft het betreffende aandeel wel potentie? Knowledge is power zouden de Engelsen zeggen en hier is geen woord aan gelogen.

3. Kies voor een lange termijn strategie

Je hebt verschillende vormen van beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld een hele actieve strategie hanteren waarbij je elke dag alle koersgrafieken nauwlettend in de gaten moet houden, om hier vervolgens zo snel mogelijk op te anticiperen. Je gaat dan voor snel rendement, maar neemt hiervoor wel zeer veel risico.

Aan de andere kant kan je ook wat passiever beleggen. Je laat je vermogen dan voor op de lange termijn garen. Laatstgenoemde is voor studenten in veel opzichten de betere vorm van beleggen. Dit heeft te maken met het feit dat je voor een passieve strategie minder diepgaande (technische) kennis en tijd nodig hebt. Daarnaast geeft het een stuk meer rust en ben je iets beter ingedekt tegen overmatig hoge verliezen.

4. Spreid je beleggingen om risico’s te beperken

Deze tip laat zich het beste uitdrukken middels een voorbeeld. Stel je hebt 10 aandelen en deze zitten allemaal in de Amerikaanse softwaresector. Je kan je voorstellen dat wanneer het wat minder goed gaat met de Amerikaanse economie of met de (Amerikaanse) softwaresector, dat je hele handelsportefeuille in één klap instort. Je verliest zo heel veel geld.

Had je in bovenstaand scenario een goede risicospreiding gehanteerd, dan had je veel minder gemerkt van het instorten van de Amerikaanse economie en/of softwaresector. Het is dus verstandig om aandelen te houden in verschillende bedrijven die zitten in verschillende landen, regio’s en sectoren. Zo zorg je ervoor dat je portefeuille wel tegen een stootje kan. Bepaalde beleggingsproducten, zoals ETF’s regelen deze risicospreiding voor je. Later in dit artikel lees je hier wat meer over.

5. Kies een betrouwbare broker

Een wat? Een broker! Een broker is eigenlijk een soort tussenpersoon. Het is een online handelsomgeving waar kopers en verkopers van beleggingsproducten elkaar treffen. Via het platform van een broker kan je dus effecten kopen en verkopen. Elke broker is echter anders. Zo zitten er grote verschillen in de gehanteerde handelskosten, de vormgeving en functies van het platform, de aangeboden beleggingsproducten, betaalmogelijkheden en betrouwbaarheid.

Het is vanuit veel opzichten verstandig om te kiezen voor een Nederlandse broker met een goede reputatie en veel handelsmogelijkheden. Tegelijkertijd moet een broker niet te ingewikkeld zijn voor wanneer je net begint met beleggen als student. De Nederlandse broker DEGIRO voldoet eigenlijk aan al deze ‘vereisten’. Het is in Nederland de grootste broker en het is dan ook zeker aan te raden.

6. Wees realistisch

Vandaag beginnen met beleggen, morgen een mansion in Los Angeles met een Ferrari ervoor. Leuk, maar niet erg realistisch natuurlijk. Weet dat beleggen voor de meeste mensen geen goudmijn is. Beleggen brengt risico’s met zich mee en hanteer dan ook een realistische blik. Afhankelijk van het beleggingsproduct waar je in gaat beleggen, is het verstandig om eerst even na te gaan hoeveel rendement je kan verwachten.

Wanneer je passief gaat handelen in indices en/of ETF’s kan een rendement van 7 tot 10% per jaar bijvoorbeeld realistisch zijn, mits je het uiteraard op de juiste manier aanpakt.

Beleggen voor studenten, waarin kun je allemaal in beleggen?

Waarin beleggen als student?

Als je het bovenstaande hebt gelezen, weet je inmiddels dat beleggen voor studenten best interessant kan zijn, maar dat er wel risico’s aan verbonden zitten. Je bent inmiddels ook op de hoogte van een aantal waardevolle tips. Daarnaast weet je dat dat er verschillende vormen van beleggen zijn. Op dat laatste moeten nog even ingezoomd worden. Uitgaande van een passieve beleggingsstijl, zijn er namelijk verschillende producten waar je in kunt beleggen. Hieronder vind je een aantal van deze beleggingsproducten en lees je wat over de kenmerken van deze producten.

1. ETF’s

ETF staat voor voor Exchange Traded Fund. Een ETF laat zich het best omschrijven als een mandje van aandelen. Er zijn verschillende partijen die deze mandjes van aandelen samenstellen, bijvoorbeeld Vanguard. Het mooie van een ETF is dat je er maar één hoeft aan te schaffen en daarmee direct in (vaak) honderden aandelen wereldwijd zit. Met de risicospreiding zit het vaak dus wel goed.

Verschillende sectoren kennen verschillende ETF’s. Een van de meest populaire ETF’s dekt echter de hele wereld. Het gaat dan om de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (afgekort: VWRL). Dit kan een interessante ETF zijn voor een passieve beleggingsstrategie.

2. Dividend beleggen

Dividend beleggen is een andere populaire vorm van passief belegen. Veel bedrijven keren jaarlijks dividend uit per aandeel. Hoeveel dividend je per aandeel ontvangt, zal afhangen van de financiële prestaties van een bedrijf. Groeiende bedrijven zullen vaak door de tijd heen steeds meer dividend gaan aanbieden.

Dividend aandelen zijn aandelen die interessant zijn voor dividend beleggen, bijvoorbeeld omdat ze op consistente basis een aardig percentage aan dividend uitkeren. Het nadeel van deze beleggingsvorm is dat bedrijven niet verplicht zijn om dividend uit te keren aan aandeelhouders. Sommige bedrijven kiezen ervoor om herinvesteringen te doen in plaats van dividenduitkeringen. Zo wordt er gefocust op de groei van een bedrijf.

3. Obligaties

Een obligatie is een geldlening aan een overheid of een bedrijf. Als een partij geld nodig heeft, kan het ter financiering obligaties uitgeven. Deze kan jij kopen. Na het verlopen van de obligatie, is het de bedoeling dat je jouw geld terugkrijgt met een klein beetje rendement. Jouw rendement is dan de verschuldigde rente vanuit de obligatiegever.

Hoewel obligaties relatief veilige beleggingsproducten zijn, zijn ze voor sommige studenten misschien net wat té veilig. Monsterwinsten ga je er niet mee halen en je hebt toch aardig wat geld nodig om merkbare winst met obligaties te behalen. Sommige beleggers hanteren als vuistregel hun eigen leeftijd als percentage in obligaties. Dus stel je bent 20 jaar, dan zou je 20% van je beleggingsvermogen in obligaties moeten hebben. Dit is echter eerder een strategie dan een regel.

Wil je nu meer leren over beleggen en direct een goede stap maken? Dan heb ik voor jou een goed boek gevonden die je daarbij helpt. In mijn in 10 stappen succesvol beleggen review kom je er alles over te weten.

Tot slot

Hopelijk ben je na het lezen van bovenstaand artikel wat meer te weten gekomen over het beleggen voor studenten. De conclusie moet luiden dat het het beleggen op jonge leeftijd een zeer krachtig middel kan zijn om je vermogen te laten groeien. Wel kan beleggen in potentie risicovol zijn. Het is dan ook belangrijk dat je eerst voldoende research doet, zodat je straks weet wat je doet. Het is geen slecht idee om klein te beginnen. Succes!

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *