Ga naar de inhoud
Bitvavo vs BTC Direct

Bitvavo vs BTC Direct | Welke van de Twee is het Beste?

Wil je investeren in crypto en twijfel je tussen Bitvavo en BTC Direct? Je bent niet de enige. Beide bedrijven hebben ongetwijfeld je aandacht getrokken tijdens je zoektocht.

In dit artikel vertel ik je meer over de belangrijkste overeenkomsten en de verschillen evenals mijn persoonlijke ervaringen van beide zodat jijzelf de juiste keuze kunt maken. Lees je mee?

Samenvatting

Bitvavo biedt veel lagere handelskosten (maximaal 0.25%), een uitgebreider aanbod van 200+ cryptomunten en geavanceerde handelsmogelijkheden. BTC Direct, heeft veel hogere handelskosten (minimaal 1%), maar is eenvoudiger in gebruik. Over het algemeen biedt Bitvavo meer voordelen op het gebied van kosten, veiligheid en handelsopties.

Bitvavo

 • Geschikt voor: beginnende, gevorderden beleggers evenals handelaren.
 • Aanbod: 200+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 0,25% transactiekosten
 • Mobiele app: ja

* en handel de eerste € 10.000 zonder transactiekosten

BTC Direct

 • Geschikt voor: beginnende beleggers.
 • Aanbod: 50+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 3% transactiekosten (afhankelijk van de munt)
 • Mobiele app: ja

Wat is Bitvavo?

Afbeelding van de homepage van Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange dat sinds 2018 in Amsterdam gevestigd is. Ze zijn geregistreerd bij De Nederlandsche Bank als officiële aanbieder van cryptocurrency.

De missie van Bitvavo is het toegankelijk maken van digitale valuta voor iedereen. Ze doen dit dit door transparante en lage tarieven te hanteren, een uitgebreid assortiment aan cryptomunten aan te bieden, en een gebruiksvriendelijk platform te bieden dat geschikt is voor zowel beginners als gevorderde crypto traders.

Voor wie net begint: momenteel heeft Bitvavo een actie waarbij je over de eerste 10.000 euro géén transactiekosten betaald.

Wat is BTC Direct?

Afbeelding van de homepage van Bitvavo

Net zoals Bitvavo is BTC Direct een Nederlands bedrijf dat is gevestigd in Nijmegen. Ze bestaan sinds 2013 en bieden verschillende crypto diensten aan. 

Bij BTC Direct kun je niet alleen terecht om crypto te kopen en te verkopen, maar ook crypto wallets aanschaffen, een deel van je salaris in crypto ontvangen, en nog veel meer.

De missie van BTC Direct is wat dat betreft dan ook helder. Cryptocurrency veilig en toegankelijk maken voor iedereen. Dit betekent dan ook dat ze geschikt zijn voor de absolute beginner, maar ook voor degene die al wat meer ervaring heeft met crypto kopen.

Lees tip: lees ook eens mijn vergelijking tussen Bitvavo en Coinbase. Hierin vergelijk ik beide exchanges zodat je alle info hebt om een goede keuze te maken.

Het aanmaken van je account en verificatieproces

Bij zowel Bitvavo als BTC Direct moet je eerst een account aanmaken voordat je crypto kunt kopen of verkopen. Voor het aanmaken een account moet je bij beide minimaal 18 jaar oud zijn en je volledige naam, e-mailadres en een sterk wachtwoord op geven.

Na het aanmaken van je account is het ook bij beide platformen verplicht om je te verifiëren. Dit is een eis van De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op deze regelgeving. Het verificatieproces, dat bij Bitvavo via hun smartphone app verloopt en bij BTC Direct via de website, is in bijna alle gevallen volledig geautomatiseerd en duurt slechts enkele minuten.

Zodra je verificatie is afgerond en is goedgekeurd, krijg je een bevestiging per e-mail en kun je aan de slag.

Samenvatting: bij beide moet je jezelf verifiëren. Dit proces is bij Bitvavo en BTC Direct in bijna alle gevallen volledig geautomatiseerd en snel.

Het aanbod van cryptocurrency

Wanneer we het aanbod van cryptocurrencies bij Bitvavo en BTC vergelijken, valt direct een groot verschil op. Bitvavo springt eruit met een aanbod van maar liefst 200+ verschillende cryptomunten. BTC Direct biedt echter een meer selectieve collectie van 55 munten.

Bij Bitvavo vind je niet alleen de bekende munten zoals Bitcoin en Ethereum, maar ook veel andere, nieuwere cryptomunten die je bij BTC Direct niet tegenkomt. Wel is het zo dat Bitvavo en BTC Direct hun aanbod regelmatig aanvullen met nieuwe munten.

Samenvatting: ben je op zoek naar nieuwste munten of een partij met een groot aanbod aan crypto? Dan kun je beter voor Bitvavo kiezen.

Kosten bij het opnemen en storten 

Geld storten en opnemen gaat bij beide heel eenvoudig. Je stort euro’s via iDEAL op je account, waarna je de gewenste cryptocurrencies kunt aanschaffen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

Bitvavo biedt de gebruiker 8 verschillende betaalmethodes aan zoals iDEAL, Giropay, Sofort en Bancontact. BTC Direct heeft een meer beperkte keuze met 4 opties, namelijk iDEAL, Bancontact, bankoverschrijving en creditcard.

Een pluspunt is wel dat beide platformen geen extra kosten rekenen voor stortingen via iDEAL, Bancontact of bankoverschrijving. Als het op opnemen aankomt, zijn beide platformen snel. Meestal staat het geld dezelfde dag nog op je rekening. Een extra voordeel bij Bitvavo: zelfs in het weekend kun je opnames doen die vaak nog dezelfde dag worden bijgeschreven.

Samenvatting: bij Bitvavo en BTC Direct kun je met de meest gangbare betaalmethodes geld storten en opnemen zonder dat je daarvoor kosten hoeft te betalen. Wel is het zo dan Bitvavo meer betalingsmogelijkheden aanbiedt dan BTC Direct.

Handelskosten

Wil je gaan handelen in cryptovaluta, dan krijg je te maken met handelskosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van je gekozen munt en het moment van handelen.

BTC Direct hanteert een aankoop en verkoop fee van minimaal 1% tot 3%, afhankelijk van de munt. Deze kosten worden duidelijk weergegeven op het scherm voordat je de transactie bevestigt.

Bij Bitvavo liggen de zaken iets anders. Hier betaal je een maximale fee van 0,25%. Wat Bitvavo interessant maakt, is dat deze kosten nog verder kunnen dalen naarmate je meer handelt. Met andere woorden, hoe actiever je bent in het kopen en verkopen, hoe lager de fees die je betaalt.  

Bitvavo aankoopscherm voor het kopen van crypto zoals Bitcoin. Je ziet duidelijk de handelskosten en spreadkosten.
Bitcoin kopen bij Bitvavo
BTC Direct aankoopscherm. Handelskosten worden niet weergegeven.
Bitcoin kopen bij BTC Direct

Samenvatting: wil je crypto kopen of in crypto handelen met zo min mogelijk handelskosten? Dan is Bitvavo voor jou de beste optie. 

Opties om te kunnen handelen

Een van de grootste verschillen tussen Bitvavo en BTC Direct is de manier waarop je kunt handelen. Bij Bitvavo handel je direct met andere gebruikers. Dit doe je door het plaatsen van koop- en verkooporders, waardoor je actief deelneemt aan de markt.

BTC Direct volgt een andere aanpak. Als broker kopen ze cryptocurrencies in bij andere beurzen en bieden deze vervolgens aan op hun eigen platform. Een belangrijk detail is dat je bij BTC Direct geen munten direct tegen elkaar kunt inwisselen of naar een ander crypto-adres kunt versturen.

Een extra voordeel van Bitvavo is de beschikbaarheid van twee interfaces. Naast een eenvoudige interface voor beginners, bieden ze ook een geavanceerde interface aan. Deze is speciaal ontworpen voor de meer ervaren crypto-trader, zoals je kunt zien in de onderstaande screenshot.

Bitvavo geavanceerde traidingsinterface. Ideaal voor cryptohandelaren
De geavanceerde interface bij Bitvavo

Samenvatting: bij Bitvavo heb je de mogelijkheid om te kunnen handelen met andere crypto handelaren. BTC Direct biedt deze mogelijkheid niet aan. 

Staking

Staking is een aantrekkelijke manier om een passief inkomen te verdienen met je crypto-investeringen. Het concept van staking is eenvoudig: je houdt je cryptovaluta vast en in ruil daarvoor ontvang je een beloning, vergelijkbaar met rente.

Bij Bitvavo heb je de mogelijkheid om 24 verschillende munten te staken, waaronder Bitcoin, Cardano, Ethereum, VeChain, Ark en Litecoin. Afhankelijk van de munt kunnen de rentepercentages oplopen tot wel 25%. De dagelijkse rente die je ontvangt bij Bitvavo wordt wekelijks op je account bijgeschreven.

BTC Direct op dit moment nog geen stakingsmogelijkheden. Echter, er wordt verwacht dat dit binnenkort zal veranderen en dat stakingsopties in de nabije toekomst beschikbaar zullen komen.

In de tabel hieronder zie je de volledige lijst met crypto die je bij Bitvavo kunt staken incl. de percentages.

BitvavoPercentage
Cardano (ADA)~ 2,75%
ARK (ARK)~ 1,07%
Cosmos (ATOM)~ 8,00%
Axie Infinity (AXS)~ 15,00%
Bitcoin Cash (BCH)~ 1,02%
Bitcoin (BTC)~ 0,51%
Ethereum (ETH)~ 1,01%
The Graph (GRT)~ 3,00%
ICON (ICX)~ 3,00%
Komodo (KMD~ 2,00%
Kusama (KSM)~ 7,00%
Livepeer (LPT)~ 15,00%
LTO Network (LTO)~ 5,00%
Luna Classic (LUNA)~ 2,00%
Luna (LUNA2)~ 2,00%
NEAR Protocol (NEAR)~ 5,00%
NEO (NEO)~ 0,52%
Ontology (ONT)~ 0,51%
Phala Network (PHA)~ 25,00%
Solana (SOL)~ 4,00%
Sui (SUI)~ 2,00%
Tron (TRX)~ 1,03%
USD Coin (USDC)~ 5,10%
Tether USDt (USDT)~ 5,10%
VeChain (VET)~ 0,49%
Waves (WAVES)~ 3,50%
ezos (XTZ)~ 2,50%
Stakings mogelijkheden bij Bitvavo

Samenvatting: wil je gebruikmaken van staking, dan kun je dit het beste doen bij Bitvavo aangezien BTC Direct dit niet nog aanbiedt.

Klantenservice

Een uitstekende klantenservice is belangrijk als je in crypto investeert. Op basis van mijn eigen ervaringen zijn beide bedrijven goed bereikbaar binnen de standaard kantooruren. Je kunt zowel Bitvavo als BTC Direct bereiken via e-mail of hun online contactformulieren. Een extra voordeel bij BTC Direct is de beschikbaarheid van een live chat, wat snelle en directe communicatie mogelijk maakt.

Een ander sterk punt is dat beide een uitgebreide kennisbank hebben. Hier kun je antwoorden vinden op veelgestelde vragen, wat handig is voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers.

Samenvatting: ben je op zoek naar een broker of een exchange met Nederlands support, dan zit je bij beide partijen goed. 

Ervaringen van andere gebruikers

Kijken we naar de ervaringen van gebruikers van Bitvavo en BTC Direct, dan valt op dat bij beide de gebruikers tevreden zijn. Ze benadrukken vooral hoe eenvoudig het is om bij beide platformen cryptovaluta aan te schaffen.

Op Trustpilot heeft Bitvavo een score van 4.2, gebaseerd op meer dan 15.000 reviews (bron). BTC Direct doet het zelfs nog iets beter met een score van 4.4 uit bijna 10.000 reviews (bron).

Conclusie

Je hebt inmiddels alles kunnen lezen over de verschillen tussen Bitvavo en BTC Direct. Maar welke is nu het beste? Beide platformen zijn populaire en veilige opties voor het kopen van crypto. Ze gebruiken allebei zogenaamde cold wallets en tweefactorauthenticatie om je crypto veilig te bewaren.

Bitvavo onderscheidt zich echter op het gebied van veiligheid met aanvullende maatregelen zoals een robuuste organisatiestructuur, geavanceerde logging en monitoring, apparaat- en IP-management, veiligheidsnotificaties, een opnamewhitelist en anti-phishingbeveiliging.

Een ander groot verschil zit hem in de handelskosten en mogelijkheden. Bij Bitvavo betaal je maximaal 0.25% aan handelskosten, terwijl je bij BTC Direct minimaal 1% betaalt. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het staken van crypto, biedt Bitvavo deze mogelijkheid, terwijl BTC Direct dit momenteel niet aanbiedt.

Mijn conclusie is dan ook dat Bitvavo op vrijwel alle belangrijke punten beter scoort dan BTC Direct. De handelskosten zijn aanzienlijk lager en hebben ze een groter aanbod aan cryptomunten. Voor handelaren is er een geavanceerde handelsomgeving met tools voor technische analyse en opties zoals limit orders en stop limit orders.

Bitvavo

 • Geschikt voor: beginnende, gevorderden beleggers evenals handelaren.
 • Aanbod: 200+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 0,25% transactiekosten
 • Mobiele app: ja

* en handel de eerste € 10.000 zonder transactiekosten

BTC Direct

 • Geschikt voor: beginnende beleggers.
 • Aanbod: 50+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 3% transactiekosten (afhankelijk van de munt)
 • Mobiele app: ja

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *