Ga naar de inhoud

Bitvavo vs Coinbase: De kosten, overeenkomsten en de verschillen …

Door Jelle

Bitvavo vs Coinbase. Welke van de twee bekenden crypto exchanges is nu het beste? Steeds meer mensen komen in aanraking met cryptocurrency. Om deze mensen te helpen proberen grote crypto exchanges en brokers cryptocurrency op een eenvoudige manier toegankelijk te maken.

Exchanges waar veel Nederlanders en Belgen gebruik van maken zijn Bitvavo en Coinbase. In dit artikel kom je dan ook meer te weten over de verschillen en de overeenkomsten van beide platformen. Hierdoor kun je makkelijk een goede keuze maken welk platform het beste bij je past.

Op zoek naar de meest betrouwbare platforms om Bitcoin, Ethereum, Solana en andere cryptocurrencies te kopen? In het artikel Beste Crypto Broker en Exchange kom je meer te weten over de top 5 brokers en exchanges van 2023.

Het aanmaken van je account

Om een account bij Bitvavo of Coinbase aan te maken dien je bij beide je volledige naam, mailadres en een sterk wachtwoord op te geven. Ook dien je bij beide platformen minimaal 18 jaar te zijn voordat je een account mag aanmaken.

Na het bevestigen van je mailadres kun je inloggen. Om crypto te kunnen kopen en te verkopen dien je op beide exchanges je account te verifiëren vanwege de verschillende wet- en regelgevingen waaraan de platformen zich moeten houden.

De verificatie bij Bitvavo bestaat uit 3 simpele stappen die bijna helemaal geautomatiseerd zijn. Voor meer informatie hoe dit proces te werk gaat raad ik je aan om mijn Bitvavo review te lezen.

Het proces is bij Coinbase ietsje anders. Wanneer je tijdens het proces alleen je mobiele nummer toevoegt kun je maar tot een bepaald bedrag crypto kopen. Voeg je tijdens het verificatieproces je een foto van je ID-kaart of paspoort toe en wordt deze goedgekeurd, dan kun je ook nog eens cryptocurrency verzenden, ontvangen en is er geen maximaal aankoop limiet.

Is de verificatie gelukt dan krijg je bij beide platformen een email dat je account is geverifieerd.

Samenvatting
Bij Bitvavo en Coinbase dien je een account aan te maken voordat je crypto kunt kopen en traden. Het proces bij Bitvavo is eenvoudiger en sneller dan bij Coinbase.

Veiligheid

Bij Bitvavo of Coinbase hoef je niet bang te zijn dat je dankzij een hack of iets dergelijks je geld kwijt bent. Zo is Bitvavo geregistreerd bij de Nederlandse Bank en is er een afzonderlijke stichting opgericht om alleen het gebruikerstegoed veilig te stellen mocht Bitvavo opeens failliet gaan. Daarnaast worden de digitale valuta’s veilig opgeslagen in zogenaamde cold Wallets.

Ook Coinbase is verzekerd tegen verliezen van diefstal en eventuele hacks. Maar omdat het een Amerikaans bedrijf is wordt dit anders aangepakt dan bij Bitvavo. Bekijk voor meer informatie dit kennisbankartikel maar eens.

Wel raden ze beide aan om je account goed te beveiligen door bijvoorbeeld gebruik te maken van tweefactorauthenticatie (2FA), sms beveiliging en anti-phishing mogelijkheden.

Samenvatting
Beide cryptocurrency exchanges hebben veel maatregelen genomen als het gaat om veiligheid. Toch heeft Bitvavo hier een streepje voor op Coinbase vanwege de registratie bij de Nederlandse Bank en de apart opgezette stichting.

Het aanbod in cryptomunten

Bitvavo en Coinbase hebben beide een breed assortiment aan cryptomunten. Zo biedt Bitvavo momenteel meer dan 100 verschillende munten aan en Coinbase ongeveer 95 waaronder de populaire munten zoals Bitcoin, Ethereum, Cardano, Polcadot, Solano en Chainlink.

Dit is nog steeds een stuk minder dan bijvoorbeeld de broker Bitcoin Meester die meer dan 200 munten aanbied.

Via Coinbase is het mogelijk om gratis crypto te verdienen dankzij Coinbase Earn. Je verdient hier gratis munten door over specifieke cryptomunten te leren. Voor ieder goed antwoord dat je geeft, krijg je voor een bepaald bedrag enkele munten.

Coinbase Learn and Earn
Learn and Earn Coinbase pagina

Opnemen en storten

Bij beide exchanges kun je eenvoudig geld storten en opnemen. Je stort met iDEAL geld op je account en vanuit je account koop je de cryptovaluta die je wilt hebben. Er zitten wel enkele verschillen tussen beide exchanges.

Zo ondersteunt Bitvavo maar liefst 8 verschillende betaalmethodes waaronder iDEAL, Bancontact en Creditcard. Coinbase ondersteunt minder betaalmethodes, maar de populaire methodes als iDEAL en bankoverschrijvingen zijn wel aanwezig.

Het is ook mogelijk om de munten die je bijvoorbeeld via een andere broker of exchange hebt gekocht naar je Bitvavo of Coinbase account te sturen.

Samenvatting
Beide crypto exchanges bieden de belangrijkste betaalmogelijkheden voor zowel Nederlanders als Belgen.

Wat zijn de verschillen in kosten

Zoals je weet heb je bij het kopen en verkopen van crypto te maken met handelskosten. Wat de precieze handelskosten zijn varieert per munt en op welk moment er gehandeld word. De handelskosten bij Bitvavo zijn maximaal 0.25% en dalen zelfs als je meer handelt. Bij Coinbase zijn de handelskosten maximaal 1.49%.

Samenvatting
Ben je op zoek naar een crypto exchange met lage handelskosten? Dan is Bitvavo de beste optie.

Opties om te handelen

Het grootste verschil tussen Bitvavo en Coinbase is de manier waarop je kunt handelen. Bitvavo heeft namelijk twee verschillende interfaces. De basis interface is geschikt vooral geschikt om voor beginners crypto te kopen.

De geavanceerde interface is meer geschikt voor de ervaren trader die onder andere op zoek is naar mogelijkheden zoals stop loss enzovoort.

Coinbase heeft standaard alleen de mogelijkheid om cryptomunten te kopen en te verkopen. Wil je nu ook actief gaan handelen, dan kun je dit doen bij Coinbase Pro (vroeger GDAX).

Bitvavo standaard interface om cryptocurrency te kopen
Bitvavo standaard interface om crypto te kopen
Coinbase interface om crypto te kopen
Coinbase standaard interface om te kopen

Is er ondersteuning aanwezig?

Beide exchanges bieden ondersteuning. Wel is het zo dat je bij Coinbase alleen ondersteuning krijgt in het Engels en via mail. Bij Bitvavo is de ondersteuning in het Nederlands, via mail en chat.

Ook hebben beide exchanges een grote kennisbank waarbij je al vaak een antwoord krijgt op een vraag zodat je zelf niet meer contact hoeft op te nemen.

Samenvatting
Ben je op zoek naar een exchange om crypto te kopen en te handelen met Nederlandse ondersteuning? Kies dan voor Bitvavo.

Gebruiksvriendelijkheid

Als we kijken naar de gebruikersvriendelijkheid van Bitvavo en Coinbase dan zijn eigenlijk beide platformen gebruiksvriendelijk. Beide platformen bieden voor de beginnende handelaar een eenvoudige interface. Bitvavo heeft ook een geavanceerde interface met onder meer de mogelijkheid om market en limit orders te plaatsen.

Bitvavo geavanceerde interface
De geavanceerde interface van Bitvavo

Coinbase heeft standaard geen mogelijkheid om geavanceerd te handelen. Daarvoor heb je een Pro account nodig.

Samenvatting
Wil je op een eenvoudige manier crypto kopen? Dan zijn beide platformen hiervoor geschikt. Wil je echter handelen in crypto, dan kun je beter kiezen voor Bitvavo of Coinbase Pro.

Smartphone-app

Coinbase en Bitvavo hebben beide een overzichtelijke smartphone-app. De Bitvavo app is zoals je misschien al heb kunnen lezen in mijn Bitvavo Review ontzettend snel, voelt betrouwbaar aan en geeft je ook nog eens toegang tot je cryptocurrency. Ook de mobiele app van Coinbase werkt goed.

Samenvatting
Voor het kopen of verkopen van je cryptovaluta via de telefoon bieden beide exchanges een goed werkende mobiele app aan. Je kunt de apps downloaden in de App Store of in de Google Play store.

Ervaringen van andere gebruikers

Kijken we samen naar de ervaringen van andere gebruikers op Trustpilot dan valt direct op dat Coinbase ontzettend veel slechte ervaringen heeft (bron). Veel slechte ervaringen gaan over dat het verifiëren traag is en dat de support niet goed meewerkt.

Bij Bitvavo is ongeveer 90% van de ruim 10.000 reviews positief (bron). Mensen laten vooral weten hoe makkelijk Bitvavo werkt en dat het storten van geld op hun account eenvoudig gaat.

Conclusie

Bitvavo en Coinbase zijn beide twee populaire exchanges waar veel Nederlanders en Belgen gebruik van maken. Beide zijn uitgebreid als het gaat om opties en zijn ook nog eens veilig.

De belangrijkste verschillen tussen de twee exchanges zijn de kosten en de manier van handelen in cryptocurrency. Zo betaal je bij Bitvavo maximaal maar 0.25% handelskosten terwijl deze bij Coinbase maximaal 1.49% is. Daarnaast biedt Bitvavo meer verschillende munten aan dan Coinbase.

Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid maakt het niet uit voor welke exchange je kiest. Voor beginners zijn ze vrij makkelijk te beheren en is cryptocurrency kopen zo gebeurd. Wil je gaan handelen met crypto, dan kun je dit standaard bij Bitvavo al doen met de geavanceerde interface. Standaard kan dit niet bij Coinbase, daarvoor heb je een Coinbase Pro account voor nodig.

De conclusie is dan ook dat Bitvavo op bijna alle vlakken beter scoort dan Coinbase. Wil je crypto kopen / verkopen of bewaren, dan kun je beter de goedkoopste exchange gebruiken en geen onnodige hogen handelskosten betalen zoals bij Coinbase. Wel zou het interessant kunnen zijn om Coinbase naast Bitvavo te gebruiken voor Coinbase Earn om zo gratis crypto te verdienen.

Bitvavo Logo
  • Je wilt graag in cryptocurrency handelen
  • Je eigen prijs bepalen bij kopen en verkopen
  • Maximaal 0.25 % transactiekosten
  • Gratis geld op je account storten en opnemen
  • Diverse betalingsmogelijkheden zoals iDEAL of Bancontact
  • Eerste € 1000 gratis handelen
Coinbase logo
  • Je wilt graag in populaire crypto handelen
  • Diverse betalingsmogelijkheden
  • Coinbase Earn voor gratis cryptomunten
  • Eenvoudig geld op je account storten en opnemen

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *