Ga naar de inhoud
Bitvavo vs Coinbase

Bitvavo vs Coinbase: De kosten, overeenkomsten en de verschillen …

Steeds meer mensen komen in aanraking met cryptocurrency. Om deze mensen te helpen proberen grote crypto exchanges en brokers cryptocurrency op een eenvoudige manier toegankelijk te maken.

Exchanges waar veel Nederlanders en Belgen gebruik van maken zijn Bitvavo en Coinbase. In dit artikel kom je dan ook meer te weten over de verschillen en de overeenkomsten van beide platformen. Hierdoor kun je makkelijk een goede keuze maken welk platform het beste bij je past.

Bitvavo

 • Geschikt voor: beginnende, gevorderden beleggers evenals handelaren.
 • Aanbod: 200+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 0,25% transactiekosten
 • Mobiele app: ja

* en handel de eerste € 10.000 zonder transactiekosten

Coinbase

 • Geschikt voor: beginnende, gevorderden beleggers evenals handelaren.
 • Aanbod: 200+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 0,60% transactiekosten
 • Mobiele app: ja

Het aanmaken van je account

Om een account bij Bitvavo of Coinbase aan te maken dien je bij beide je volledige naam, mailadres en een sterk wachtwoord op te geven. Ook dien je bij beide platformen minimaal 18 jaar te zijn voordat je een account mag aanmaken.

Na het bevestigen van je mailadres kun je inloggen. Om crypto te kunnen kopen en te verkopen dien je op beide exchanges je account te verifiëren vanwege de verschillende wet- en regelgevingen waaraan de platformen zich moeten houden. De verificatie bij Bitvavo bestaat uit 3 simpele stappen die bijna helemaal geautomatiseerd zijn.

Het proces is bij Coinbase ietsje anders. Wanneer je tijdens het proces alleen je mobiele nummer toevoegt kun je maar tot een bepaald bedrag crypto kopen. Voeg je tijdens het verificatieproces je een foto van je ID-kaart of paspoort toe en wordt deze goedgekeurd, dan kun je ook nog eens cryptocurrency verzenden, ontvangen en is er geen maximaal aankoop limiet.

Is de verificatie gelukt dan krijg je bij beide platformen een email dat je account is geverifieerd.

Samenvatting: Bij Bitvavo en Coinbase dien je een account aan te maken voordat je crypto kunt kopen en traden. Het proces bij Bitvavo is eenvoudiger en sneller dan bij Coinbase.

Veiligheid

Bij Bitvavo of Coinbase hoef je niet bang te zijn dat je dankzij een hack of iets dergelijks je geld kwijt bent. Zo is Bitvavo geregistreerd bij de Nederlandse Bank en is er een AFZONDERLIJKE stichting opgericht om de gebruikerstegoeden veilig te stellen mocht Bitvavo opeens failliet gaan. Daarnaast worden de digitale valuta’s veilig opgeslagen in zogenaamde cold Wallets.

Ook Coinbase is registreert bij De Nederlandse Bank en is bovendien ook verzekerd tegen verliezen van diefstal en eventuele hacks. Maar omdat het een Amerikaans bedrijf is wordt dit anders aangepakt dan bij Bitvavo. Bekijk voor meer informatie dit kennisbankartikel maar eens.

Wel raden ze beide aan om je account goed te beveiligen door bijvoorbeeld gebruik te maken van tweefactorauthenticatie (2FA), sms beveiliging en anti-phishing mogelijkheden.

Samenvatting: Beide cryptocurrency exchanges hebben veel maatregelen genomen als het gaat om veiligheid. Toch heeft Bitvavo hier een streepje voor op Coinbase vanwege de registratie bij de Nederlandse Bank en de apart opgezette stichting.

Het aanbod in cryptomunten

Bitvavo en Coinbase hebben beide een breed assortiment aan cryptomunten. Zo bieden Bitvavo en Coinbase meer dan 200 munten aan waaronder Bitcoin, Ethereum, Cardano, Polcadot, Solana en Chainlink. Dit is dan ook een stuk meer dan bijvoorbeeld de Nederlandse broker BCM (Bitcoin Meester), die meer dan 170 munten aanbied.

Wat Coinbase uniek maakt, is dat je gratis crypto kunt verdienen dankzij Coinbase Earn. Je verdient hier gratis munten door over specifieke cryptomunten te leren. Voor ieder goed antwoord dat je geeft, krijg je voor een bepaald bedrag enkele munten.

Coinbase Learn and Earn
Learn and Earn Coinbase pagina

Bekijk ook mijn vergelijking tussen Bitvavo en BTC Direct. Hierin vergelijk ik de functies, kosten en unieke voordelen van elk platform.

Opnemen en storten

Bij beide exchanges kun je eenvoudig geld storten en opnemen. Je stort met iDEAL geld op je account en vanuit je account koop je de cryptovaluta die je wilt hebben. Er zitten wel enkele verschillen tussen beide exchanges.

Zo ondersteunt Bitvavo maar liefst 8 verschillende betaalmethodes waaronder iDEAL, Bancontact en Creditcard. Coinbase ondersteunt minder betaalmethodes, maar de populaire methodes als iDEAL en bankoverschrijvingen zijn wel aanwezig.

Bij beide zijn stortingen via iDEAL kosteloos. Mocht je bij Coinbase geld op je account willen storten met een bankoverschrijving, betaal je 15 cent transactiekosten. Opnames zijn bij beide snel en gratis, waarbij het geld doorgaans dezelfde dag nog op je rekening staat.

Het is ook mogelijk om de munten die je bijvoorbeeld via een andere broker of exchange hebt gekocht naar je Bitvavo of Coinbase account te sturen.

Samenvatting: Beide crypto exchanges bieden de belangrijkste betaalmogelijkheden voor zowel Nederlanders als Belgen.

Wat zijn de verschillen in kosten

Zoals je weet heb je bij het kopen en verkopen van crypto te maken met handelskosten. Wat de precieze handelskosten zijn varieert per munt en op welk moment er gehandeld word.

 • Bitvavo – de maximale handelskosten bedragen 0,25% per transactie. Maar naar mate je meer handelt dalen de handelskosten tot maximaal 0.04%. De handelskosten en fees worden tijdens het aankoopproces transparant weergegeven.
 • Coinbase – hanteert standaard 0,60% handelskosten. Maar ook hier kan dezen dalen als je meer handelt tot maximaal 0,05%.

Samenvatting: ben je op zoek naar een crypto exchange met de laagste handelskosten, dan is Bitvavo de goedkoopste van de van twee.

Opties om te handelen

Bitvavo en Coinbase bieden beide verschillende manieren om crypto te kopen, te bewaren en te verkopen. Ze maken beide namelijk gebruik van een eenvoudige interface en een meer geavanceerde interface.

De eenvoudige interface is bij beide geschikt voor beginners om crypto te kopen en deze te bewaren of te verkopen. De geavanceerde interface is meer geschikt voor de ervaren trader die onder andere op zoek is naar mogelijkheden zoals stop loss enzovoort.

Bij beide is het mogelijk om met een 1 of 2 muisklikken te schakelen tussen de eenvoudige en geavanceerde interface. Wel is het zo dat Coinbase iets geavanceerder is, maar dat zal voor de meeste gebruikers niet veel uitmaken.

Bitvavo standaard interface om cryptocurrency te kopen
Bitvavo standaard interface om crypto te kopen
Coinbase interface om crypto te kopen
Coinbase standaard interface om te kopen
De geavanceerde interface van Bitvavo
De geavanceerde interface van Bitvavo
Coinbase Advanced, de geavanceerde interface voor traders
De geavanceerde interface van Coinbase

Is er ondersteuning aanwezig?

Wanneer je in crypto investeert wil je natuurlijk ook dat er een goede klantenservice aanwezig is. Beide exchanges bieden op verschillende manieren ondersteuning. Bij Bitvavo is de ondersteuning in het Nederlands of Engels en gaat via contactformulier / mail en chat. Bij Coinbase krijg je alleen ondersteuning in het Engels via e-mail en chat.

Ook hebben beide exchanges een grote kennisbank waarbij je al vaak een antwoord krijgt op een vraag zodat je zelf niet meer contact hoeft op te nemen.

Samenvatting: ben je op zoek naar een exchange met expliciet Nederlandstalige ondersteuning, kies dan voor Bitvavo.

Mobiele app

Zowel Coinbase als Bitvavo hebben voor hun gebruikers een mobiele app. De Bitvavo app is in mijn ervaring betrouwbaar, snel en geeft je op eenvoudige wijze toegang tot je crypto. Bovendien heb je in de app toegang tot de functies crypto kopen en verkopen, geld storten en opnemen.

Coinbase app op mijn Iphone - copyright deonlineondernemer.nl
Coinbase crypto app
Bitvavo crypto app op mijn iphone - copyright deonlineondernemer.nl
Bitvavo crypto app

Samenvatting: wil je graag snel cryptomunten kopen of verkopen voor een bepaald bedrag, dan werken beide apps super goed. Je kunt de apps downloaden in de App Store of in de Google Play store.

Ervaringen van andere gebruikers

Kijken we naar de ervaringen van andere gebruikers op Trustpilot dan valt direct op dat Coinbase ontzettend veel slechte ervaringen heeft (bron). Veel slechte ervaringen gaan over dat het verifiëren traag is en dat de support niet goed meewerkt.

Bij Bitvavo is ongeveer 90% van de ruim 15.000 reviews positief (bron). Mensen laten vooral weten hoe makkelijk Bitvavo werkt en dat het storten van geld op hun account eenvoudig gaat.

Conclusie

Bitvavo en Coinbase zijn beide twee populaire exchanges waar veel Nederlanders en Belgen gebruik van maken. Beide zijn uitgebreid als het gaat om opties en zijn ook nog eens veilig.

Het grootste verschil tussen beide exchanges zijn de kosten die je moet betalen voor het kopen / verkopen van cryptocurrency. Bij Bitvavo betaal je maximaal 0,25% handelskosten terwijl deze bij Coinbase maximaal 0,60% is.

Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid maakt het niet uit voor welke exchange je kiest. Voor beginners zijn beide makkelijk te gebruiken en is crypto kopen zo gebeurd. Bovendien heb je op beide platformen een geavanceerde interface met tools voor analyses en opties zoals limit en stop orders.

Misschien dacht je op het eerste gezicht dat Coinbase een betere keuze was. Maar na het lezen van deze vergelijking merk je vrij snel dat voor Nederlanders en Belgen Bitvavo de betere keuze is. Het aanmelden is een stuk gemakkelijker en de handelskosten zijn lager. Het is wellicht wel interessant om Coinbase naast Bitvavo te gebruiken voor het Coinbase Earn programma om zo gratis crypto te verdienen.

Bitvavo

 • Geschikt voor: beginnende, gevorderden beleggers evenals handelaren.
 • Aanbod: 200+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 0,25% transactiekosten
 • Mobiele app: ja
 • Staking: ja

* en handel de eerste € 10.000 zonder transactiekosten

Coinbase

 • Geschikt voor: beginnende, gevorderden beleggers evenals handelaren.
 • Aanbod: 200+ cryptomunten
 • Kosten: maximaal 0,60% transactiekosten
 • Mobiele app: ja
 • Staking: ja

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *