Ga naar de inhoud
CMS Affiliate Marketing

Affiliate Marketing CMS: welke zijn er en welke raad ik aan?

Affiliate marketing is een populaire manier om een (semi)passief inkomen te genereren. Maar voordat je begint, heb je natuurlijk wel een website nodig om je content, media, affiliate links en producten te beheren. Echter heb je de keuze uit verschillende CMS-opties. Dus wat is nu het beste affiliate marketing cms?

In dit artikel ontdek je vijf belangrijke punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een CMS voor affiliate marketing en waarom ik WordPress aanbeveel als het favoriete CMS voor affiliate marketing. Lees je mee?

Welke belangrijke functies moet een CMS hebben voor affiliate marketing?

Om succes te hebben met affiliate marketing moet je CMS bepaalde mogelijkheden hebben. Hieronder heb ik enkele belangrijke functies voor je op een rij gezegd:

  • Importeren van productfeeds – productfeeds zijn een belangrijk onderdeel van affiliate marketing. Dit kun je het beste zien als een lijst met producten, prijzen, productinformatie, unieke affiliate links etc. Een goede CMS moet deze feeds kunnen importeren waardoor je ze kunt gebruiken op je website. Bovendien wordt het beheren van de producten die je wilt promoten een stuk eenvoudiger en worden de feeds automatisch voor je bijgewerkt. 
  • Eenvoudig te installeren en te gebruiken – een affiliate CMS moet makkelijker te installeren en te gebruiken zijn. Een makkelijk te beheren content managementsysteem zorgt ervoor dat jij als affiliate alleen hoeft te richten op het schrijven en maken van goede en waardevolle content. 
  • Zoekmachine optimalisatie – zoekmachine optimalisatie (SEO) is erg belangrijk om verkeer naar je website te krijgen. Een goede CMS moet je daarom ook de mogelijkheid bieden om je artikelen te optimaliseren. Denk dan aan functies zoals het aanpassen van de permalinks, meta-beschrijvingen, meta-titel en meer.
  • Functionaliteiten – een CMS moet je ook de mogelijkheid geven om de functionaliteit en het uiterlijk van je website aan te passen door middel van plugins en widgets. Hierdoor kun je al snel en eenvoudig je website uitbreiden en verbeteren. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van thema’s. 
  • Veiligheid – beveiliging is een andere belangrijke factor die je mee moet nemen in je keuze. Om bijvoorbeeld beveiligingsrisico’s te minimaliseren en je website te beschermen tegen hackers en aanvallen, moet je CMS regelmatig kunnen worden bijgewerkt met de laatste updates. 

Kortom: een CMS voor affiliate marketing moet de juiste functies en mogelijkheden hebben om succesvol te worden met affiliate marketing. Neem deze functies dan ook mee bij het kiezen van een content managementsysteem. 

Welke populaire CMS’en zijn allemaal?

Zoals ik in de inleiding al aangaf zijn er tientallen verschillende content management systemen die geschikt zijn voor affiliate marketing. Alleen zijn niet alle systemen even geschikt. In dit hoofdstuk bespreek drie populaire systemen, namelijk WordPress, Joomla en Drupal zodat je een goed idee krijgt. 

1. WordPress

Wanneer je interesse hebt om te beginnen met affiliate marketing, dan zul je vast wel eens gehoord hebben van WordPress. Dit CMS is het meest populaire CMS ter wereld. Het is open source, wordt continu bijgewerkt en verbeterd door een enorme community van ontwikkelaars en gebruikers.

WordPress biedt een tal van functies en geeft je de mogelijkheid om plugins te installeren die specifiek ontworpen zijn voor affiliate marketing. Het platform is heel eenvoudig in gebruik en kan worden aangepast aan vrijwel elke behoefte. 

Bovendien heb je de keuze uit duizenden gratis en premium thema’s om zo je affiliate marketing website een unieke uitstraling te geven. 

2. Joomla

Een ander open source CMS-platform dat gebruikt wordt door miljoenen websites is Joomla. Joomla is vooral geschikt voor de meer ervaren gebruiker en voor affiliate websites met complexere functionaliteiten. Denk dan aan meertalige ondersteuning, geavanceerde gebruikersbeheer, flexibele manier om content te maken en uitgebreide thema opties. 

Een van de grootste voordelen van Joomla is het geavanceerde gebruikersbeheer. Hiermee kun je gebruikers indelen in verschillende rollen en toegangsrechten beheren. Dit kan vooral handig zijn voor hele grote affiliate marketing websites, waarbij meerdere gebruikers en beheerders betrokken zijn. 

Ook Joomla biedt de mogelijkheid om het CMS uit te breiden met extensies en plugins. Zo is er bijvoorbeeld voor Joomla de extensie ‘Affiliate Tracker’ waarmee je affiliate programma’s kunt beheren, bijhouden en analyseren.  Met de JomSocial extensie kun je website ombouwen tot een social media website. 

3. Drupal

Drupal is de laatste open source CMS waarmee je eventueel een affiliate marketing website mee kunt bouwen. Drupal is vooral geschikt voor marketeers die op zoek zijn naar geavanceerde functionaliteiten en een hoge mate van flexibiliteit. 

Drupal staat namelijk bekend om zijn schaalbaarheid en veiligheid, wat het CMS ideaal maakt voor bedrijven met complexe websites, portals en bijvoorbeeld intranetten. Drupal heeft dan ook een sterk en flexibel rollen en rechten systeem, biedt het ondersteuning om een website te maken dat geschikt is voor meerdere talen en kun je meerdere websites beheren vanuit slechts 1 omgeving. 

Ook heb je bij Drupal de mogelijkheid om de functionaliteiten uit te breiden met modules en plugins. Deze zijn beschikbaar vanuit de Drupal community. 

WordPress is het beste CMS voor affiliate marketing.

Mijn keuze voor startende affiliates

Je weet nu wat meer over de verschillende soorten CMS’en die je zou kunnen gebruiken voor affiliate marketing. Maar als je wilt gaan starten en je hebt niet echt veel technische kennis dan raad ik je aan om te kiezen voor WordPress om de volgende redenen:

1. Geschikt voor beginners en veelzijdig in gebruik

Het allergrootste voordeel van WordPress is dat de CMS niet alleen gratis is, maar in tegenstelling tot Joomla en Drupal ook nog eens heel eenvoudig te gebruiken is. Je hebt namelijk vrijwel geen technische kennis nodig. 

Door de laagdrempelige CMS kun je zelf heel eenvoudig pagina’s, blogberichten en media zoals afbeeldingen en video’s toevoegen. Ook heb je de keuze om je website vrijwel helemaal te personaliseren. Je hebt namelijk de keuze uit letterlijk duizenden gratis en premium thema’s die je website een unieke uitstraling geven. 

2. Eenvoudig te installeren.

Een ander groot voordeel van WordPress is de eenvoudige installatie en het gebruik. Bij elke moderne webhosting bedrijf zoals Cloud86 kun je slechts met enkele klikken WordPress installeren dat na de installatie direct klaar is voor gebruik. Bovendien zijn er ontzettend veel tutorials en documentatie te vinden op het internet die je helpen bij het uitbouwen van je website. 

3. Tal van plugins om je website uit te breiden

Voor WordPress zijn er letterlijk honderden plugins beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor affiliate marketing. Deze plugins bieden je verschillende functies zoals het importeren van productfeeds, social media buttons, tracking en nog meer.

Een plugin die ik je sowieso aanraad, is Affiliate Held. Hiermee importeer je heel eenvoudig productfeeds van verschillende affiliate programma’s. In mijn Affiliate Held Review vertel ik je er meer over.

4 SEO vriendelijk

Om commissies te verdienen heb je websiteverkeer nodig. Zoekmachine optimalisatie speelt hierbij een belangrijke rol. WordPress is van nature zeer SEO vriendelijk en door de Yoast plugin te installeren krijg je nog eens extra handige functies om je website beter te optimaliseren voor zoekmachines.

Hierdoor is het makkelijker om hoger te ranken in zoekresultaten en meer verkeer naar de website te genereren. 

Conclusie

Affiliate marketing is een hele mooie manier om dankzij het internet geld te verdienen. Het kiezen van de juiste CMS voor affiliate marketing kan dan ook een grote rol spelen in het succes ervan. 

Naar mijn mening is WordPress dan ook een veelzijdig CMS dat perfect is voor affiliate marketing. Voor beginners is het makkelijk te leren, is het SEO vriendelijk en biedt het een integratie voor verschillende plugins. Daarnaast hoef je bij WordPress vrijwel niet bezig te houden met technische zaken en kun je je volledig richten op het schrijven van waardevolle en behulpzame content.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *