Ga naar de inhoud
Crypto Traden voor Beginners | Handige en Belangrijke tips

Crypto Traden voor Beginners | Belangrijke tips voor 2022

Crypto traden voor beginners. Wil je graag leren traden in crypto, maar heb je nog geen idee hoe en waar je moet beginnen? Dan is deze handige en belangrijke tips voor je bedoeld. Crypto trading vereist namelijk veel tijd, doorzettingsvermogen om succesvol te worden.

Om je te helpen ontdek je in dit artikel onder andere meer over wat cryptomunten nu precies zijn, welke cryptovaluta er allemaal zijn, waar je cryptomunten het goedkoopst kunt kopen, hoe je crypto traden als beginner het beste kunt aanpakken en nog veel meer. 

Bonus Tip: cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en ander alt-coins koop je heel eenvoudig bij de Nederlandse exchange Bitvavo. Maak direct een gratis account aan en betaal over de eerste 1000 euro géén handelskosten >>

Wat zijn cryptomunten?

Veel mensen hebben geen idee wat cryptomunten nu precies zijn en hoe ze hiermee geld kunnen verdienen. De beste manier om uit te leggen wat cryptomunten nu precies zijn is door de bekendste munt Bitcoin. 

Bitcoin is simpel gezegd een nieuw en digitaal betaalmiddel die ook wel crypto of cryptomunt wordt genoemd. Anders bij het geld wat we nu kennen is het bij crypto mogelijk om de zogenaamde blockchain technologie te gebruiken. 

Deze techniek slaat gegevens digitaal op, maar niet op 1 centraal punt zoals je huidige bank dat doet. De informatie wordt namelijk in elke block van de blockchain opgeslagen en is daardoor verspreid over een groot netwerk van verschillende computers. 

Het voordeel daarvan is dat het vele malen moeilijker is om Bitcoin aan te vallen, waar de banken en dus ook de standaard valuta wel vatbaar voor zijn. Denk maar eens aan DDoS aanvallen.

Welke soorten cryptomunten zijn er allemaal?

Bitcoin is zoals je hebt kunnen lezen de bekendste cryptocurrency. Sinds begin van 2021 breekt de digitale munt record na record en staat op moment van schrijven al boven de 50.000 euro per munt. 

Naast Bitcoin zijn er nog veel meer andere cryptomunten waar je als beginnende crypto trader zou kunnen investeren. Wel hebben veel van deze munten weinig aanhang of hebben nauwelijks handelsvolume waardoor ze dan ook niet interessant zijn. 

Maar als als beginner wilt crypto traden dan doe je er dus ook goed aan om ook te kijken naar andere cryptomunten naast Bitcoin. In de tabel die je hieronder ziet, vind je de 10 grootste munten van dit moment. Misschien komen enkele van deze munten je wel bekend voor. 

Namen
BitcoinEthereum
Binance CoinCardano
TetherSolana
CardanoXRP
PolkadotUSD Coin
Bron Coinmarketcap

Wat is crypto trading?

Je weet nu wat cryptocurrency is en welke munten er allemaal zijn. Maar wat is nu precies crypto trading?

Crypto trading is het handelen in crypto waarbij het doel is om cryptocurrency voor een laag bedrag in te kopen en weer voor een hoger bedrag te verkopen.

Maar voordat je succesvol in crypto kunt traden doe je er slim aan om eerst te leren en dan pas te investeren. Je kunt doen door YouTube video’s te bekijken, maar mijn advies is om te kiezen om een crypto cursus te volgen. Een die ik mensen vaak aanraad zijn de cursussen van Madelon Vos.

8 Crypto traden voor beginners tips

Het traden in cryptocurrency is vergelijkbaar met het beleggen in aandelen of opties. Het is natuurlijk mogelijk om een flinke winst te behalen, maar ook het verlies van je investering is nooit helemaal uit te sluiten. 

Door ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt, kun je een eventueel verlies beperken. Behoor je tot de beginnende crypto traders, maak dan gebruik van een betrouwbaar platform en neem geen overbodige risico’s. Door de onderstaande tips door te nemen, wordt het handelen in cryptocurrency een stukje eenvoudiger.

1. Bepaal je doel

De eerste crypto traden voor beginners tip is het bepalen van je doel.Het bepalen van een doel helpt je namelijk de juiste beslissingen nemen en het zorgt ook nog eens voor de juiste motivatie. 

Het is namelijk belangrijk dat je iets hebt waar je naar uit kunt kijken. Je gaat hierdoor gerichter te werk en je bent dan ook meer bereid om meer te geven om je doel te behalen. 

De resultaten van crypto trading zijn gelukkig goed meetbaar. En wanneer je vooruitgang ziet, ben je dan ook veel meer gemotiveerd om door te blijven gaan. 

Schrijf daarom je doelen op. Maak je nog niet druk hoe je ze gaat halen, dat is is namelijk voor later. Want als je weet wat je wilt en wie je wilt zijn dan motiveert dat enorm om aan de slag te gaan met crypto traden. Als je je doelen hebt genoteerd schrijf dan achter je doelen een deadline in jaren. Beschrijf er ook bij waarom je deze wilt behalen. 

2. Ontwikkel een winnaar mindset 

Crypto trading kent tegenslagen. Zeker wanneer de crypto markt op en neer gaat komen hier veel gevoelens en emoties erbij kijken waardoor je gegarandeerd fouten gaat maken. 

En wanneer jij je emoties en gevoelens niet onder controle krijgt, gaat het dan ook niet lukken om je doelen te bereiken en stop je dan ook bij de eerste tegenslag.

Zonde! Want hoe je denkt, bepaalt namelijk je succes met crypto traden. Graaf daarom dan ook diep naar jouw “waarom”. Het waarom bepaalt namelijk uiteindelijk of je voldoende gemotiveerd bent en of je succesvol gaat zijn in crypto trading.

Enkele vragen die helpen om jouw “waarom” te vinden zijn:

  • Waarom wil je beginnen met crypto traden?
  • Wat wil je bereiken in je leven?
  • Hoe wil je later terugkijken naar je leven?
  • Wat zou je willen doen als je genoeg geld had?
  • Wat zou je willen doen als je kon “werken” waar en wanneer je maar wilde?

Schrijf allerlei antwoorden op die je te binnen schieten, hoe klein de reden ook mag zijn. De lijst die je nu hebt gemaakt is de basis voor een goede motivatie om uiteindelijk succesvol te worden met crypto trading. 

3. Bepaal je strategie

Tip 3 is het bepalen van een strategie. Het hebben van een strategie is 1, maar je eraan houden is een stuk moeilijker. Kies daarom dan ook een strategie die het beste bij je past en waar jij je prettig bij voelt. Het voordeel hiervan is, is dat de kans veel groter is dat je blijft volhouden. 

Er zijn 2 verschillende strategieën waaruit je kunt kiezen, namelijk lange termijn en korte termijn. Ik neem ze hieronder met je door.

1. Lange termijn 

Wanneer je op de lange termijn wilt richten dan verdien je pas geld over enkele jaren. Je stopt geld in een goed onderzochte crypto valuta en je gaat ervan uit dat deze over enkele jaren flink in waarde is gestegen. Dit wordt ook wel in crypto termen HODL genoemd.

Het voordeel van een langetermijnstrategie is dat je niet continu de koers hoeft te volgen. Ben je – net zoals ik – iemand die niet dagelijks naar de koers wilt of kan kijken dan past de langetermijnstrategie het beste bij je. Je kunt je eigen dan ook beter zien als een investeerder in crypto.

2. Korte termijn 

Wil je sneller geld verdienen met crypto trading dan kun je beter op de korte termijn richten. Je koopt dan crypto valuta bij een crypto broker of crypto exchange en verkoop  je deze binnen enkele weken voor winst. Je hebt ook de mogelijkheid om cryptomunten te kopen en deze vervolgens binnen enkele minuten weer te verkopen. Je speelt dan in op kleine koerswijzigingen.

Door met hoge geldbedragen cryptomunten te kopen zorg je ervoor dat je winst kunt behalen. Houdt er wel rekening mee dat je op deze manier van traden veel tijd, oefening, doorzettingsvermogen en geduld voor nodig hebt. 

4. Meld je gratis aan bij Bitvavo

Wil je cryptomunten kopen dan doe je dit het beste bij crypto exchanges of bij 1 van deze beste bitcoin brokers. Er zijn verschillende crypto exchanges en brokers dus het is belangrijk dat je kiest voor de juiste en de goedkoopste om zo de meeste winst te pakken. 

Als beginner raad ik je aan om een account aan te maken bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo. Je koopt, verkoopt en bewaart hier meer dan 150 populaire cryptocurrency.. De handelskosten bij deze exchange variëren tussen de 0,03% tot maximaal 0.25% en zijn dan ook de laagste die je in Nederland en België kunt vinden. 

De verschillende cryptocurrency koop je dan ook het beste bij Bitvavo dankzij de 8 verschillende betaalmethodes zoals iDEAL of Bancontact.

Meld je nu aan en betaal je de eerste 7 dagen over de eerste 1000 euro geen handelskosten >>

Het opslaan van cryptomunten

Wanneer je cryptomunten koopt via een exchange worden deze opgeslagen in zogenaamde wallet dat je het beste kunt zien als een digitale portemonnee. Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het beveiligen van je crypto wordt 2FA aangeraden om je crypto extra te beveiligen

Maar er zijn meer verschillende wallets zoals een hardware wallet of een paper wallet. Iedere wallet heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van gebruiksgemak, mogelijkheden en beveiliging. 

Voor meer informatie over dit onderwerp wil ik je vragen om dit uitgebreide artikel te lezen.

5. Onderzoek verschillende cryptomunten

Voordat je een cryptomunt koopt waarmee je wilt traden is het belangrijk dat je van te voren goed onderzoek doet naar de betreffende munt. Door je te verdiepen in de cryptomunt leer je waar je goed op moet letten en wordt het een stuk eenvoudiger om een goede beslissing te nemen. 

Je kunt cryptomunten op twee verschillende manieren onderzoeken. Namelijk door een technische analyse en een fundamentele analyse. 

Beide worden ook toegepast op aandelen, indices en grondstoffen. Bij aandelen kun je denken aan Shell, Apple of ASML. Bij indices aan AEX en NASDAQ. Bij grondstoffen kun je weer denken aan goud, olie of bijvoorbeeld koffie.

Maar wanneer doe je nu welke analyse? Hieronder vertel ik je er wat meer over.

1. Fundamentele analyse

Bij een fundamentele analyse ga je kijken naar diverse interne en externe factoren van een cryptocurrency. Op deze manier kun je namelijk bepalen of een cryptocurrency te goedkoop of te duur is. 

Bij interne factoren kijk je vooral naar de gegevens van de cryptomunt zelf. Hoeveel munten zijn er bijvoorbeeld in omloop en wat de prijs van de cryptomunt. 

Kijk we naar de externe factoren, dan kijk je onder meer naar de concurrenten, de toekomstplannen, het team, is er al een werkend product, wat zijn de voordelen van de cryptomunt en op welke exchanges is de cryptocurrency te verkrijgen.

Een fundamentele analyse wordt bijvoorbeeld gedaan als mensen weinig tijd hebben om te handelen en dus willen investeren in een crypto project op langer termijn. 

2 Technische analyse

Voor beginners is het uitvoeren van een technische analyse best moeilijk, want waar moet je beginnen? Bij een technische analyse ga je namelijk op zoek naar de beste koop en verkoopmomenten door de grafieken van de koersen en andere indicatoren goed te analyseren. 

Het doel van hiervan is om zo een voorspelling te maken van het toekomstige koersverloop. Dit kun je niet alleen voor een lange termijn doen, maar ook voor een korte termijn. 

Je kunt de analyse op verschillende manieren uitvoeren. Je kunt gebruik maken van patronen in de grafieken, indicatoren, oscillatoren of een mix van van beide. 

Je kunt deze analyse het beste gebruiken wanneer je in een wisselende markt is, dan kun je namelijk gaan reageren op trends.  Wel is het bij een technische analyse belangrijk dat je dit veel oefent. Het is namelijk niet iets wat je binnen een weekje leert. 

Wil je nu meer leren over hoe een technische analyse op de juiste manier uitvoert? Bekijk dan de volgende gratis training >>

6. Cryptocurrency kopen

Wanneer je wilt traden in cryptocurrency dien je een order te plaatsen. Er zijn verschillende soorten orders waarvan de belangrijkste de market order is. Hierbij koop of verkoop je een cryptomunt direct voor de huidige marktprijs. 

Het is ook mogelijk om een stop loss order of een stop limit order te plaatsen. Je stelt dan voor geselecteerde cryptomunten in op welke koers er gekocht of verkocht moet worden. 

Het advies is wel om voor een ruime stop loss order te kiezen. Crypto koersen bewegen net zoals bij beleggen en aandelen in golven. Door bijvoorbeeld een stop loss van 20% te nemen heeft de munt voldoende ruimte om op en neer te kunnen bewegen, maar ook om verliezen binnen de perken te houden. Maar strakker je een stop loss zet, hoe meer deze kost.

Door het zetten van een stop loss bescherm je je portfolio en helpt het om je verliezen te minimaliseren en je winsten te maximaliseren. Crypto trading op basis van verstand levert dan ook meer op dan op basis van emoties.

Gaat de koers van je cryptocurrency omhoog, vergeet dan niet om je stop loss orders omhoog te plaatsen (of plaatst een trailing limit order). Hierdoor verlies je niet meer je opgebouwde winst.

7. Pak je winst

Als beginnende crypto trader wil je natuurlijk geld verdienen met cryptocurrency. En het kopen van crypto is maar de helft van het verhaal. Verkoop dan ook op het juiste moment je cryptomunten. 

Je doet dit het beste door vooraf al te bepalen met hoeveel winst je tevreden bent en leg dit vast bij het kiezen van je strategie. Door het zetten van een stop order (vangnet) heb je je emoties in de hand en zorg je ervoor dat je onderaan de streep geld verdiend. Merk je een klein verlies, kom dan op tijd in actie.

8. Registreer je trades

Hoe vaker je een bevestiging krijgt dat wat je doet het gewenste resultaat levert hoe gemakkelijker crypto trading wordt. Goede crypto traders leggen dan ook transacties vast. Hierdoor kun je precies zien wat goed ging en waar ruimte is voor verbetering. Meten is namelijk weten. 

Zorg ervoor dat de dingen die goed gaan, goed blijven gaan en leer van de fouten die je eerder hebt gemaakt. 

In de registratie van je trades hou je per datum en transactie bij wat je hebt gekocht, voor hoeveel, wanneer je wilt verkopen, voor hoeveel enzovoort. 

Meer leren over crypto traden

Dankzij deze tips ben je al meer te weten gekomen over het handelen in crypto en hoe je dit aanpakt. Toch is er nog voldoende te leren als je een winstgevende trader wilt worden. Want hoe meer je leert hoe beter je kunt investeren en meer eruit kan halen. 

Mijn advies is dan ook als je echt geld wilt verdienen met crypto traden je beter hiervoor een crypto trading cursus kunt volgen waarin alles tot in de kleinste details wordt uitgelegd.

Bekijk daarom eens de Crypto en Trading Academy cursus van Madelon Vos (bekend van YouTube, RTL Z, en BNR nieuwsradio). De crypto cursus is een complete totaaloplossing om alles te leren over Bitcoin, cryptocurrency in het algemeen, aandelen en traden. In de crypto cursus ga je dan ook meer leren over onder andere:

  • de basics van Bitcoin en cryptocurrency
  • hoe je deze veilig aanschaf, verkoopt en verstuurd
  • alle manieren om geld te verdienen met Bitcoin
  • hoe je grafieken leest en hoe je inspeelt op koersbewegingen
  • traden in crypto en hoe je hiermee geld verdiend

Bovendien krijg je ook nog eens toegang tot de MoneyTalks Community, een plek waar je vragen kunt stellen, kennis delen, successen vieren, maandelijkse Q&A met Madelon en Jean-Paul van Oudheusden, technische analyse en nog veel meer.

Voor meer informatie over deze cursus en andere betaalde & gratis cursussen van Madelon bekijk dan deze pagina >>

Tot slot: crypto traden voor beginners

Crypto trading is steeds populairder aan het worden wat een gunstige ontwikkeling is. Wil je gaan beginnen met crypto traden, laat je dan niet verleiden door een koersstijging, maar verdiep eerst in de mogelijkheden en valkuilen.

Met andere woorden: eerst leren voordat je gaat investeren. Investeer zeker in het in begin met kleine bedragen. Traden in cryptomunten kan bijzonder lucratief zijn, maar is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.