Ga naar de inhoud
Crypto Traden voor Beginners | Handige en Belangrijke tips

Crypto Traden voor Beginners: 8 Belangrijke Tips om cryptocurrency-trading te Leren

Crypto traden voor beginners. Wil je gaan handelen in crypto, maar heb je nog geen idee hoe je moet beginnen of hoe je dit moet aanpakken? Geen probleem! Je bent op de juiste pagina terecht gekomen.

In dit artikel kom je meer te weten wat crypto nu precies is, welke crypto er allemaal zijn, wat traden is, ontdek je acht belangrijke tips en waar je dit het beste kunt leren. Lees je mee?

Leestip: wil je ook weten in welke crypto je kunt investeren? In welke cryptocurrency gaat stijgen ontdek je mijn persoonlijke top 7 voor 2024 (geen beleggingsadvies)

Wat zijn cryptomunten?

Veel mensen horen en lezen hoe andere mensen rijk worden met crypto. Een groot deel van deze mensen heeft geen flauw idee hoe dat kan en hoe dat moet.

De beste manier om uit te leggen wat crypto is, is aan de hand van een andere bekende term: Bitcoin. Bitcoin is simpel gezegd een nieuw digitaal betaalmiddel dat ook wel crypto of cryptomunt wordt genoemd.

Anders bij het geld wat we nu kennen is het bij coins zoals Bitcoin mogelijk om een zogenoemde blockchain-technologie te gebruiken. 

Deze techniek slaat gegevens digitaal op, maar niet op één centraal punt zoals onze huidige banken dat doen. De informatie wordt namelijk in elke block van de blockchain opgeslagen en is daardoor verspreid over een groot netwerk van verschillende computers.

Dit maakt het een heel stuk moeilijker om Bitcoin aan te vallen, waar banken en  en dus ook onze standaard valuta wel vatbaar voor zijn. Denk maar eens aan DDoS (Distributed Denial-of-Service) aanvallen. Bekijk de onderstaande video om meer te leren over Bitcoin is en hoe het allemaal werkt.

Welke soorten cryptomunten zijn er allemaal?

Bitcoin is de bekendste crypto. Sinds het begin van 2021 breekt de digitale munt record naar record en heeft zelfs eventjes 50.000 euro per munt mogen aantikken. 

Maar naast Bitcoin zijn er nog VEEL MEER verschillende cryptocurrencies waar je als beginnende crypto trader in zou kunnen investeren. Wel hebben veel van deze munten weinig aanhang of handelsvolume waardoor ze dan ook niet interessant zijn. 

Maar als je als beginner wilt crypto traden, dan doe je er dus goed aan om ook eens te kijken naar andere munten naast Bitcoin. In de tabel hieronder zie je de 10 grootste munten van dit moment. Misschien heb je al eens van deze munten gehoord of gelezen?

Namen
BitcoinEthereum
Binance CoinCardano
TetherSolana
CardanoXRP
PolkadotUSD Coin
Bron Coinmarketcap

Wat is het?

Je weet nu wat cryptocurrency is en welke munten er allemaal zijn. Maar wat is nu houdt het nu in? Crypto trading is het handelen in crypto waarbij het doel is om crypto voor een laag bedrag in te kopen en weer voor een hoger bedrag te verkopen. 

Maar voordat je succesvol in crypto kunt traden is het handig om eerst hierover meer te leren en dan pas te investeren. Maar hierover vertel ik je verder in het artikel wat meer over. 

8 Crypto trading tips voor de beginner

Door te traden is het mogelijk om flinke winst te behalen. Toch valt het verlies van je investering nooit helemaal uit te sluiten. 

Door ervoor te zorgen dat je voldoende kennis hebt, kun je eventueel verlies beperken. Behoor je tot de beginnende crypto traders, maak dan gebruik van een BETROUWBAAR platform en neem geen overbodige risico’s. Door de onderstaande tips door te nemen wordt het handelen in cryptocurrency een stukje eenvoudiger.

Tip 1: Bepaal je doel

De eerste tip is het bepalen van je doel. Het bepalen van je doel helpt je namelijk de juiste beslissingen nemen. Bovendien zorgt het voor de juiste motivatie.

Het is namelijk belangrijk dat je iets hebt waar je naar uit kunt kijken. Je gaat hierdoor gerichter te werk en je bent dan ook meer bereid om meer te geven om je doel te behalen. 

De resultaten zijn dan ook gelukkig goed meetbaar. En wanneer je vooruitgang ziet, ben je ook veel meer gemotiveerd om door te blijven gaan.

Schrijf daarom je doelen op. Maar je nog niet druk hoe je deze doelen gaat bereiken, dat is namelijk voor later. Want als je weet wat je wilt en wie je wilt zijn, dan motiveert dat enorm om aan de slag te gaan met handelen in crypto.

Als je je doelen hebt genoteerd schrijf dan achter je doelen een deadline in jaren. Beschrijf er ook bij waarom je deze delen wilt behalen. 

Tip 2: Ontwikkel een winnaar mindset 

Weet dat crypto handelen tegenslagen kent. Zeker wanneer de cryptomarkt op en neer gaat, komen hier veel gevoelens en emoties bij kijken waardoor je gegarandeerd fouten gaat maken. 

Wanneer jij je gevoelens en emoties niet onder controle krijgt, gaat het dan ook niet lukken om je doelen te bereiken en stop je dan ook bij de eerste tegenslag. 

ZONDE! Want hoe je denkt, bepaalt namelijk je succes. Graaf daarom diep naar jouw “waarom”. Het waarom bepaalt namelijk uiteindelijk of je voldoende gemotiveerd bent en of je succesvol gaat zijn.

Enkele vragen die je helpen om jouw “waarom” te vinden:

 • Waarom wil je beginnen met day trading?
 • Wat wil je bereiken in je leven?
 • Hoe wil je later terugkijken naar je leven?
 • Wat zou je willen doen als je genoeg euro’s had?
 • Wat zou je willen als je kon “werken” waar en wanneer je maar wilde?

Schrijf allerlei antwoorden op die je te binnen schieten, hoe klein de reden ook mag zijn. De lijst die je nu hebt gemaakt is de basis van een goede motivatie om uiteindelijk succesvol te worden met crypto trading.

Tip 3: bepaal je trading strategieën 

Het hebben van een strategie is 1, maar je aan de strategie houden is een stuk moeilijker. Kies daarom dan ook een strategie die het beste bij je past en waar jij je prettig bij voelt. Het voordeel hiervan is, is dat de kans veel groter is dat je blijft volhouden.

Er zijn twee verschillende trading strategieën waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen uit een lange en korte termijn strategie. Ik neem ze hieronder met je door. 

Lange termijn

Wanneer je op de lange termijn wilt gaan richten, dan verdien je pas geld over enkele jaren. Je stopt het geld in een goed onderzochte cryptomunt en je gaat er vanuit dat deze over enkele jaren flink in waarde is gestegen. Dit wordt ook in crypto termen HODL genoemd. 

Het voordeel van een langetermijnstrategie is dat je niet continu de koers hoeft te volgen. Ben je net – zoals ik – iemand die niet dagelijks naar de koers wilt of kan kijken, dan past deze strategie bij je.

Je kunt je eigen dan ook beter zien als een investeerder in crypto. Voor meer informatie en handige tips hierover wil ik je vragen om beleggen in cryptomunten voor beginners door te lezen. 

Korte termijn

Wil je sneller geld verdienen met crypto, dan kun je beter op de korte termijn richten. Je koopt dan crypto valuta bij een crypto broker of crypto exchange en verkoop je deze binnen enkele weken voor winst. 

Je hebt ook de mogelijkheid om cryptovaluta te kopen en deze vervolgens binnen enkele minuten weer te verkopen. Je speelt dan in op kleine koerswijzigingen. 

Door met hoge geldbedragen te kopen zorg je ervoor dat je winst kunt behalen. Houdt er wel rekening mee dat je op deze manier van traden veel tijd, oefening, doorzettingsvermogen en geduld moet hebben.

Tip 4: Meld je gratis aan bij crypto exchange Bitvavo

Bitvavo geavanceerde interface wat geschikt is om in crypto te handelen.

Wil je kopen en handelen in crypto, dan raad ik je aan om een gratis account aan te maken bij de Nederlandse exchange Bitvavo.  Je koopt, verkoopt en bewaart hier meer dan 200 populaire crypto

De handelskosten bij deze exchange variëren tussen de 0,03% tot maximaal 0.25%. Bitvavo heeft dan ook een van de LAAGSTE handelskosten die je in Nederland of België kunt vinden. Bovendien koop je met iDEAL of Bancontact al vanaf 1 euro crypto.

Bovendien heeft Bitvavo een speciale geavanceerde interface voor traders. In deze interface kun je onder andere kiezen uit een limit order, stop limit order en een market order. Met deze opties kun je bijvoorbeeld instellen dat je cryptovaluta alleen koopt als de prijs boven een bepaald bedrag komt. 

Verder bevat de geavanceerde interface verschillende grafieken waarmee je de prijs van crypto op verschillende tijdframes in de gaten kan houden. Extreem handig als je wilt gaan beginnen met cryptocurrencies traden. 

Meld je nu gratis aan bij Bitvavo en betaal de eerste 7 dagen over de eerste 1000 euro geen handelskosten >>

Het opslaan van cryptomunten

Wanneer je crypto koop via een exchange zoals Bitvavo worden deze opgeslagen een zogenaamde wallet. Een wallet kun je zien als een digitale portemonnee. 

Omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het beveiligen van je crypto wordt 2FA aangeraden om je crypto extra te beveiligen. 

Maar er zijn meer verschillende wallets zoals een hardware wallet of een paper wallet.  Iedere wallet heeft zijn eigen voor en nadelen op het gebied van gebruiksgemak, mogelijkheden en beveiliging. 

Voor meer informatie over dit onderwerp wil ik je vragen om dit uitgebreide artikel eens door te nemen >>

Tip 5: Onderzoek verschillende cryptomunten

Voordat je een cryptomunt koopt waarmee je wilt gaan traden is het belangrijk dat je van te voren goed onderzoek doet naar de betreffende munt. 

Door je te verdiepen in de cryptomunt leer je waar je goed op moet letten en wordt het een stuk eenvoudiger om een goede beslissing te nemen. 

Je kunt crypto op twee verschillende manieren onderzoeken. Namelijk door een technische analyse en door een fundamentele analyse. 

Beide worden ook toegepast op aandelen, indices en grondstoffen. Bij aandelen kun je denken aan Shell, Apple of ASML. Bij indices aan AEX en NASDAQ. Bij grondstoffen kun je weer denken aan goud, olie of bijvoorbeeld koffie. 

Maar wanneer gebruik je als trader nu welke analyse? Hieronder vertel ik je er wat meer over. 

Fundamentele analyse

Bij een fundamentele analyse ga je kijken naar diverse interne en externe factoren van een cryptocurrency. Op deze manier kun je namelijk bepalen of een munt te goedkoop of te duur is. 

Bij interne factoren kijk je vooral naar de gegevens van de cryptomunt zelf. Hoeveel munten zijn er bijvoorbeeld in omloop en wat kost de prijs van de cryptomunt. 

Bij de externe factoren kijk je onder andere naar:

 • De concurrentie van de cryptomunt
 • Toekomstplannen
 • Het team wat achter de munt zit
 • Is er al een werkend product
 • Wat zijn de voordelen van de cryptomunt
 • Waar is de munt verkrijgbaar

Een fundamentele analyse wordt bijvoorbeeld gedaan als mensen weinig tijd hebben om te handelen en dus willen investeren in een crypto project op langer termijn. 

Technische analyse

Voor beginners is het uitvoeren van een technische analyse best moeilijk. Want waar moet je beginnen? 

Bij een technische analyse ga je namelijk op zoek naar debeste koop en verkoopmomenten door de grafieken van de koersen en andere indicatoren goed te analyseren

Het doel hiervan is om zo een voorspelling te maken van het toekomstige koersverloop. Dit kun je niet alleen voor een lange termijn doen, maar ook voor een korte termijn.

Je kunt deze analyse op verschillende manieren uitvoeren. Je kunt gebruik maken van patronen in de grafieken, indicatoren, oscillatoren of een mix van beide. Je kunt deze analyse het beste gebruiken wanneer je in een wisselende crypto markt bevindt. Je kunt dan namelijk gaan reageren op trends.

Wel is het belangrijk dat je bij een technische analyse veel oefent. Het is namelijk niet iets wat je binnen een weekje leert.

Tip 6: Cryptocurrency kopen en stop loss zetten

Wanneer je wilt gaan traden in crypto dien je een order te plaatsen. Er zijn verschillende soorten orders waarvan de belangrijkste de market order is. Hierbij koop of verkoop je een cryptomunt direct voor de huidige marktprijs. 

Het is ook mogelijk om een stop loss order of een stop limit order te plaatsen. Je stelt dan voor geselecteerde crypto in op welke koers er gekocht of verkocht moet worden. 

Het advies is wel om een voor een ruime stop loss order te kiezen. Crypto koersen bewegen net zoals bij beleggen en aandelen in golven. 

Door bijvoorbeeld een stop loss van 20% te nemen heeft de munt voldoende ruimte om op en neer te kunne bewegen en om eventuele verliezen binnen de perken te houden. Maar let op: hoe strakker je een stop loss zet, hoe meer deze kost. 

Door het zetten van een stop loss bescherm jij je portfolio en helpt het om je verliezen te minimaliseren en je winsten te maximaliseren. Crypto daytraden op basis van VERSTAND levert je dan ook meer op dan op basis van emoties. 

Gaat de koers omhoog, vergeet dan niet om je stop loss orders mee omhoog te plaatsen (of plaats een trailing limit order). Hierdoor verlies je niet meer je opgebouwde winsten.

Tip 7: Pak je winst

Als beginnende crypto trader wil je natuurlijk geld verdienen. Het kopen van crypto is dan ook maar de helft van het verhaal. Verkoop je crypto op het juiste moment. 

Je doet dit door vooraf te bepalen met hoeveel winst je tevreden bent. Leg dit dan ook vast in je strategie. Door het zetten van een stop order (vangnet) heb jij je emoties in de hand en zorg je ervoor dat je onderaan de streep geld verdiend.

Merk je een klein verlies, kom dan op tijd in actie. 

Tip 8: Registreer je trades

Hoe vaker je een bevestiging krijgt dat wat je doet het gewenste resultaat levert, hoe makkelijker traden wordt. Goede crypto traders leggen dan ook hun transacties vast. 

Hierdoor kun je precies zien wat er goed ging en waar ruimte zit voor verbetering. Leer van de fouten die je eerder hebt gemaakt. 

In de registratie van je trades hou je per datum en transactie bij wat je hebt gekocht, voor hoeveel, wanneer je wilt verkopen, voor hoeveel enzovoort. 

Cursus crypto daytraden 

Dankzij deze tips ben je al meer te weten gekomen over het handelen in crypto en hoe je dit aanpakt. Toch is er nog voldoende te leren als je een winstgevende trader wilt worden.

Want hoe meer je leert, hoe beter je kunt investeren en hoe meer je er uit haalt. 

Als je dan ook echt geld wilt verdienen met trading doe je er goed aan om hiervoor een cursus crypto te volgen. Hierin wordt alles tot in de kleinste details uitgelegd. 

Voor beginnende crypto traders raad ik aan om eens te kijken naar de Crypto en Trading Academy cursus van Madelon Vos (bekend van o.a. YouTube, RTL Z en BNR nieuwsradio).

Deze crypto cursus kun je het beste zien als een complete totaaloplossing om alles te leren over Bitcoin, cryptocurrency en traden in crypto.

In de cursus ga je meer leren over onder andere het volgende:

 • de basics van Bitcoin en crypto
 • hoe je deze veilig aanschaft, verkoopt en verstuurd
 • alle manieren om geld te verdienen met Bitcoin
 • hoe je grafieken leest en hoe je inspeelt op koersbewegingen
 • traden in crypto en hoe je hiermee (veel) geld verdiend

Bovendien krijg je ook nog eens toegang tot de MoneyTalks community. Dit is een plek waar je vragen kunt stellen aan Madelon of aan andere mensen binnen de community. 

Ook kun je hier je kennis delen, successen vieren, zijn er maandelijkse Q&A’s met Madelon en Jean-Paul van Oudheusden, worden er technische analyses besproken en nog veel meer.

Voor meer informatie over deze cursus en andere gratis cursussen van Madelon gebruik je de knop hieronder:

Tot slot

Trading is steeds populairder aan het worden, wat een gunstige ontwikkeling is. Wil je ook gaan beginnen met traden, laat je dan niet verleiden door een koersstijging, maar verdiep je eerst in de mogelijkheden en valkuilen.

Met andere woorden: eerst leren voordat je gaat investeren. Investeer zeker in het begin met kleine bedragen. Traden in crypto kan bijzonder lucratief zijn, maar is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

1 reactie op “Crypto Traden voor Beginners: 8 Belangrijke Tips om cryptocurrency-trading te Leren”

 1. Door Hevi op 20 juli 2023

  Beste,

  Ik zou graag willen traden met bitcoin maar weet er helemaal niets van. Is mijn eerste keer. Zijn er traders die open staan om beginners te helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *