Ga naar de inhoud
geld verdienen met aandelen

Geld Verdienen met Aandelen, 7 Tips voor Beginners

Beleggen is een vorm van online geld verdienen en kan op verschillende manieren. Toch blijft  geld verdienen met aandelen het populairst. Maar hoewel aandelen een algemene ingeburgerde term is, is het nog niet voor iedereen duidelijk wat het nu precies inhoudt. Daarom dan ook dit artikel. Lees snel verder voor alles wat je erover moet weten.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is eigenlijk niets minder dan een stukje bedrijf: jouw deel in een organisatie. Koop je zo’n aandeel? Dan heb je dus een deel van het bedrijf in kwestie in handen.

Dat doe je natuurlijk niet zomaar. Je koopt zo’n aandeel zodat je op een later moment mee kunt profiteren van de winst die het – hopelijk – maakt. De hoogte van deze winstuitkering is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe goed het bedrijf heeft gedraaid en wordt dividend genoemd.

Dividend is dus een uitbetaling van een deel van de winst aan de aandeelhouder.

Organisaties zijn niet verplicht dit te betalen en kunnen het ook in het bedrijf steken, maar de meesten doen dit wel. Het is tenslotte ook in hun belang om jou als aandeelhouder tevreden te houden.

Waarom geven bedrijven aandelen uit?

Bedrijven geven meestal aandelen uit omdat ze geld nodig hebben. Het geld van de aandeelhouders geeft hen meer budget voor bijvoorbeeld de financiering van meer (nieuwe) producten die weer voor groei kunnen zorgen.

Een andere, mogelijke reden achter een aandelenuitgifte is de naamsbekendheid. De uitgifte noopt bedrijven om naar de beurs te gaan. Zo’n zogeheten beursgang maakt organisaties doorgaans in één klap flink bekender – en dat niet alleen. Ook de geloofwaardigheid stijgt.

Ieder beursgenoteerde organisatie moet tenslotte aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Tot slot is er de mogelijkheid dat het benodigd personeel aantrekt. Een win-win-situatie dus, mits goed uitgevoerd.

geld verdienen met aandelen en beleggen

Beleggen in aandelen en hoe je hiermee geld kunt verdienen

Terug naar de hoofdzaak: beleggen in aandelen en geld verdienen. De meeste beleggers wachten niet tot het bedrijf een keer winst maakt, maar doen actief aan de koop en verkoop van aandelen om er geld mee te verdienen. Dat wil zeggen: ze handelen in aandelen.

Er zijn allerlei factoren die bepalen wat jouw aandelen waard zijn. Stijgt de populariteit van het betreffende bewijs? Dan neemt ook de waarde van de aandelen toe. Draait de organisatie echter voor geen meter? Dan wordt de waarde van de aandelen vanzelfsprekend minder.

Het is de truc van beleggers om aandelen te kopen op het moment dat het bedrijf nog niet heel lekker draait, bijvoorbeeld tijdens de start-up. Zodra het dan eenmaal begint te lopen, is het zaak de aandelen voor (veel) meer te verkopen.

Daar moet je dan ook weer niet té lang mee wachten, want voor hetzelfde geld neemt de waarde van het bedrijf ook weer af en ben je te afwachtend geweest. We noemen het verschil tussen de aanschaf- en de verkoopprijs ook wel het rendement.

Hoe bepaal je een goede strategie?

Beleggen in aandelen is vanzelfsprekend niet voor iedereen weggelegd. Het vereist de nodige verdieping in de materie en zelfs de meest ervaren handelaars kunnen niet voorspellen wat de toekomst gaat brengen.

Waar ze wél toe in staat zijn, is het oppikken van bepaalde signalen die winst of verlies kunnen voorspellen. De publicatie van goede kwartaalcijfers, bijvoorbeeld.

Mensen die aandelen kopen en handelen in aandelen weten wat deze getallen zeggen over het vertrouwen in het bedrijf. En wanneer dat vertrouwen stijgt, is de kans groot dat de waarde dat voorbeeld volgt.

Qua strategie onderscheiden we grofweg twee soorten beleggers: beleggers op de korte én beleggers op de lange termijn. Geld met aandelen verdienen gebeurt het meeste op de korte termijn. Koersen stijgen en dalen anno nu zóveel dat je relatief snel met een goedgevulde portemonnee wordt opgezadeld – als het goed gaat, tenminste.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je pijlen te richten op de lange termijn. Je gokt dan op meer ruimte voor groei. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je de boot mist omdat je op de lange termijn hebt gegokt.

Verschillende online brokers stellen je alsnog in staat om rap te profiteren van allerlei dalingen en stijgingen. Wat dat betreft, zijn de lange en korte termijn wel enigszins naar elkaar toegegroeid.

Voor meer interessante strategieën raad ik je aan om deze gratis training van Harm te kijken >>

geld verdienen met aandelen

7 Tips die je helpen om geld te verdienen met aandelen

Inmiddels weet je hoe je geld kunt verdienen met aandelen, maar nog niet wat de praktische stappen hiertoe zijn. Om je te helpen ontdek je hieronder 7 verschillende tips.

1. Oefen eerst

Wil je starten met beleggen in aandelen, weet waar je aan begin en duik niet zomaar in een onbekende wereld. Boeken als zoals in 10 Stappen Succesvol Beleggen helpen je het geld verdienen met beleggen in aandelen beter te begrijpen.

Dergelijke titels zijn overigens niet alleen aanraders voor beginners. Ook gevorderde beleggers halen er soms handige tips uit. Je bent simpelweg nooit te oud om te leren…

Zodra je een beetje gedegen kennis over het geld verdienen met aandelen hebt, is het raadzaam om beleggen te oefenen. Sommige online brokers bieden zogeheten demo accounts aan waarmee je dit kunt doen. Weet je ook gelijk hoe de digitale omgeving precies werkt. Meer informatie over brokers vind je verderop in dit artikel.

2. Maak een financieel plan

Wil je handelen in aandelen? Bepaal dan eerst je doelen en wat je inkomsten zijn. Ook de hoeveelheid dat je verwacht uit te geven aan geld verdienen met beleggen is belangrijk.

Het is altijd raadzaam om – vóór je van start gaat – antwoord te vinden op deze drie vragen. Dat doe je aan de hand van een financieel plan. Zo’n plan is handig om op terug te vallen. Je ziet hierin wat je inkomsten en uitgaven zijn én slaat je persoonlijke beleggingsdoelen op.

3. Beleg geleidelijk

Geld verdienen met aandelen is een marathon, geen sprint. Voor beginnende beleggers daarom ook aan te raden om altijd te starten met kleine bedragen. In veel gevallen is dat ook de enige optie, daar waar jonge beleggers doorgaans niet over gouden bergen beschikken.

Meer ervaren beleggers hebben meestal meer te besteden en kunnen beetje bij beetje meer geld investeren. Vuistregel: beleg ieder jaar één procent meer. Het te investeren bedrag neemt dan weliswaar toe, maar niet met een tempo waarmee het riskant wordt.

4. Ontdek patronen

Bij beleggen in aandelen zijn koersontwikkelingen en andere patronen heel belangrijk Beginnende beleggers, weten ze meestal niet te herkennen. Maar als je al wat meer ervaring hebt in de beleggingswereld, zie je doorgaans wél wat een koers gaat doen, wanneer deze stijgt en wanneer de lijn begint aan een zogeheten downtrend.

Zodra je dit soort ontwikkelingen weet te spotten, weet je ook wat de juiste momenten zijn om te kopen en te verkopen.

‘Dat heeft dus tijd nodig.’ Klopt – maar er is een manier om nét iets sneller te zijn. Online brokers bieden namelijk geautomatiseerde systemen die deze aankoop en verkoop automatisch voor je regelen. Handig voor wie nog niet zoveel ervaring heeft.

Tip: ontdek hoe je zelf winstgevende aandelen selecteert door deze gratis handleiding te downloaden >>

5. Onderzoek bedrijven nauwkeurig

Aandelen kopen hoort niet over één nacht ijs te gaan. Zelfs niet wanneer je van plan bent om een relatief klein bedrag te investeren. Het is altijd wijs om goed te onderzoeken waar je je geld in gaat steken.

Wat voor bedrijf is het? In welke sector is de organisatie actief? Heeft die sector potentie en zo ja, op welke termijn? Komt het bedrijf regelmatig met nieuwe producten of is de aanmaak daarvan behoorlijk statisch? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen voor je wel of niet met een organisatie in zee gaat.

Een goed onderzoek vooraf kan nogal wat verlies van rendement voorkomen. Resteert natuurlijk de vraag – hoe doe ik dat? Nou – door middel van een goede studie van financiële gegevens en resultaten kom je een heel eind.

Deze kun je dan vergelijken met prestaties van soortgelijke organisaties óf andere bedrijven binnen dezelfde sector. Je ziet dan direct of het bedrijf in kwestie écht zo veelbelovend is als ze zelf beweren.

6. Beleg in sectoren die je liggen

Zoals bij wel meer zaken het geval is, moet ook beleggen in aandelen je interesse hebben, wil je er succesvol mee worden. Dat geldt natuurlijk voor het beleggen an sich, maar ook voor hetgeen je in belegt. Zorg dat je op z’n minst iets van affiniteit hebt met het bedrijf in kwestie.

Investeren in een producent van hondenvoer, om maar even een vreemd voorbeeld aan te halen, heeft weinig zin als je verder niets met dieren hebt.

Het is daarnaast ook raadzaam om niet té happig te zijn op trends die vanuit het niets lijken te ontslaan. Zo dachten anno 2000 veel mensen aan geld verdienen met beleggen door rijkelijk te investeren in het internet en domeinnamen.

Dat bleek achteraf een grote zeepbel te zijn die niet veel opleverde. Meestal is het zo dat beleggen weinig zin heeft wanneer men massaal op het te beleggen element duikt. Uitdagingen en kansen vind je eerder in nog te ontdekken branches.

7. Stel jezelf altijd realistisch en kritisch op

Om een beetje voort te borduren op hetgeen hierboven is verteld: zaken die te mooi klinken om waar te zijn, zijn meestal ook niet waar. Het is daarom slim om realistisch te zijn: is het écht aannemelijk dat dit me iets oplevert óf is het voornamelijk gebakken lucht?

Realisme hangt ook nauw samen met punt vijf: onderzoek bedrijven nauwkeurig. Geloof een bedrijf niet op zijn blauwe ogen en ga na wie of wat er precies achter dat aantrekkelijke aanbod zit.

Oplichting is – helaas – nog steeds geen zeldzaam verschijnsel in de beleggingswereld, dus wees waakzaam voor je eigen naïviteit.

8. Kies een broker om te beleggen in aandelen

Normaal gesproken heb je voor het beleggen in aandelen een investering account nodig. Deze kun je veelal aanmaken bij zogenaamde brokers. Dit zijn websites, programma’s of apps die een soort digitale marktplaats zijn voor onderhandelaars.

De ene broker biedt meer features en ondersteunende functies dan anderen, maar over het algemeen zijn apps zoals Bux een prima plek om geld te verdienen door te handelen in aandelen. En dan allemaal vanaf je mobiele telefoon, terwijl we hier in een inmiddels ver verleden écht voor naar de beurs moesten …

Wanneer je wilt starten met beleggen in aandelen kun je er ook voor kiezen om je huidige bank als broker te gebruiken. Enkele banken waar je als belegger terecht kunt zijn ABN Amro, ING Bank of de Rabobank.

Weet dat het kiezen van een goede broker belangrijk is. Ze bieden namelijk niet alleen verschillende features en ondersteunende functies, maar ze hanteren allemaal ook andere tarieven voor hun diensten. Zoek daarom een broker die het beste bij je past. Enkele vragen die je daarbij kunnen helpen zijn:

Tot slot: geld verdienen met aandelen

Heb je alle tips laten bezinken? Dan is het tijd te duiken in de wondere wereld van beleggen en alles wat daarbij hoort. Geld verdienen met aandelen is niet alleen een opsteker voor je financiën, het is bovenal ook leerzaam, spannend en leuk.

Wil je nog meer leren over beleggen in aandelen? Dan raad ik je aan deze gratis online training te volgen van Harm van Wijk. Je schrijft je direct in door hier te klikken.

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.