Jelle
Leestijd: 3 minuten

Beleggen kan op verschillende manieren, maar toch blijft geld verdienen met aandelen het populairst. Maar hoewel aandelen een algemene ingeburgerde term is, is het nog niet voor iedereen duidelijk wat het nu precies inhoudt. Daarom dan ook dit artikel. Lees snel verder voor alles wat je erover moet weten.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is eigenlijk niets minder dan een stukje bedrijf: jouw deel in een organisatie. Koop je zo’n aandeel? Dan heb je dus een deel van het bedrijf in kwestie in handen.

Dat doe je natuurlijk niet zomaar. Je koopt zo’n aandeel zodat je op een later moment mee kunt profiteren van de winst die het bedrijf – hopelijk – maakt. De hoogte van deze winstuitkering is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe goed het bedrijf heeft gedraaid en wordt dividend genoemd. Organisaties zijn niet verplicht dit te betalen en kunnen het ook in het bedrijf steken, maar de meesten doen dit wel. Het is tenslotte ook in hun belang om jou als aandeelhouder tevreden te houden.

Waarom geven bedrijven aandelen uit?

‘Maar wat heeft een bedrijf daar dan aan?’ Nou – bedrijven doen dat meestal omdat ze geld nodig hebben. Het geld van de aandeelhouders geeft hen meer budget voor bijvoorbeeld de financiering van meer producten of de groei van het bedrijf.

Een andere, mogelijke reden achter een aandelenuitgifte is de naamsbekendheid. De uitgifte noopt bedrijven om naar de beurs te gaan. Zo’n zogeheten beursgang maakt organisaties doorgaans in één klap flink bekender – en dat niet alleen. Ook de geloofwaardigheid stijgt. Ieder beursgenoteerd bedrijf moet tenslotte aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Tot slot is er de mogelijkheid dat het benodigd personeel aantrekt. Een win-win-situatie dus, mits goed uitgevoerd.

Hoe kun je geld verdienen met aandelen?

Terug naar de hoofdzaak: geld verdienen met aandelen. De meeste beleggers wachten niet tot het bedrijf een keer winst maakt, maar doen actief aan de koop en verkoop van aandelen. Dat wil zeggen: ze handelen in aandelen.

Er zijn allerlei factoren die bepalen wat jouw aandelen waard zijn. Stijgt de populariteit van het betreffende bewijs? Dan neemt ook de waarde van de aandelen toe. Draait de organisatie echter voor geen meter? Dan wordt de waarde van de aandelen vanzelfsprekend minder.

Het is de truc van beleggers om aandelen te kopen op het moment dat het bedrijf nog niet heel lekker draait, bijvoorbeeld tijdens de start-up. Zodra het dan eenmaal begint te lopen, is het zaak de aandelen voor (veel) meer te verkopen. Daar moet je dan ook weer niet té lang mee wachten, want voor hetzelfde geld neemt de waarde van het bedrijf ook weer af en ben je te afwachtend geweest.

We noemen het verschil tussen de aanschaf- en de verkoopprijs ook wel het rendement.

Hoe bepaal je een strategie?

Geld verdienen met aandelen is vanzelfsprekend niet voor iedereen weggelegd. Het vereist de nodige verdieping in de materie en zelfs de meest ervaren handelaars kunnen niet voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Waar ze wél toe in staat zijn, is het oppikken van bepaalde signalen die winst of verlies kunnen voorspellen. De publicatie van goede kwartaalcijfers, bijvoorbeeld. Een goede handelaar weet wat deze getallen zeggen over het vertrouwen in het bedrijf. En wanneer dat vertrouwen stijgt, is de kans groot dat de waarde dat voorbeeld volgt.

Qua strategie onderscheiden we grofweg twee soorten beleggers: beleggers op de korte én beleggers op de lange termijn. Geld verdienen met aandelen gebeurt het meeste op de korte termijn. Koersen stijgen en dalen anno nu zóveel dat je relatief snel met een goedgevulde portemonnee wordt opgezadeld – als het goed gaat, tenminste.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je pijlen te richten op de lange termijn. Je gokt dan op meer ruimte voor groei. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je de boot mist omdat je op de lange termijn hebt gegokt. Verschillende online brokers stellen je alsnog in staat om rap te profiteren van allerlei dalingen en stijgingen. Wat dat betreft, zijn de lange en korte termijn wel enigszins naar elkaar toegegroeid.

Hoe kan ik concreet geld verdienen met aandelen?

Je weet inmiddels hoe geld verdienen met aandelen werkt, maar nog niet wat de praktische stappen hiertoe zijn. Samengevat komt dat neer op het gebruik van de eerder genoemde online broker. Dit zijn websites, programma’s of apps die een soort digitale marktplaats zijn voor onderhandelaars. De ene broker biedt wat meer features en ondersteunende functies dan de ander, maar over het algemeen zijn apps als Bux een prima plek om te beginnen met geld verdienen met aandelen. En dat allemaal vanaf je mobiele telefoon, terwijl we hier in een inmiddels ver verleden écht voor naar de beurs moesten…

Tot slot

Heb je inmiddels zin in geld verdienen met aandelen? Dan resteert ons nog één laatste tip: oefenen. Alleen door te oefenen, weet je hoe de markt werkt, hoe veel beleggers te werk gaan én hoe de digitale omgeving van zo’n online broker er precies uitziet.

‘Maar ik moet toch geld inzetten om te kunnen beleggen? Hoe kan ik dan eerst oefenen?’ Door te kiezen voor een online broker die zogenoemde demo accounts aanbieden. Deze brokers geven je de mogelijkheid om eerst even het een en andere te proberen vóór je aan de slag gaat in de echte wereld. Wél zo handig tijdens het geld verdienen met aandelen!

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *