geld verdienen met aandelen

Geld Verdienen met Aandelen Kopen? Slimme Tips voor Beginners

Jelle
Leestijd: 5 minuten

Beleggen kan op verschillende manieren, maar toch blijft geld verdienen met aandelen het populairst. Maar hoewel aandelen een algemene ingeburgerde term is, is het nog niet voor iedereen duidelijk wat het nu precies inhoudt.

Daarom dan ook dit artikel. Lees snel verder voor alles wat je erover moet weten.

geld verdienen met aandelen

Krijg nu gratis toegang tot het 30 winstgevende aandelen in 5 minuten e-book

In dit e-book van beleggingsexpert Harm van Wijk ontdek je onder meer hoe je goedkope en dure aandelen onderscheidt, hoe jij je rendement verhoogt, je risico verlaagt en meer.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is eigenlijk niets minder dan een stukje bedrijf: jouw deel in een organisatie. Koop je zo’n aandeel? Dan heb je dus een deel van het bedrijf in kwestie in handen.

Dat doe je natuurlijk niet zomaar. Je koopt zo’n aandeel zodat je op een later moment mee kunt profiteren van de winst die het – hopelijk – maakt. De hoogte van deze winstuitkering is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe goed het bedrijf heeft gedraaid en wordt dividend genoemd.

Dividend is dus een uitbetaling van een deel van de winst aan de aandeelhouder.

Organisaties zijn niet verplicht dit te betalen en kunnen het ook in het bedrijf steken, maar de meesten doen dit wel. Het is tenslotte ook in hun belang om jou als aandeelhouder tevreden te houden.

Waarom geven bedrijven aandelen uit?

Bedrijven geven meestal aandelen uit omdat ze geld nodig hebben. Het geld van de aandeelhouders geeft hen meer budget voor bijvoorbeeld de financiering van meer (nieuwe) producten die weer voor groei kunnen zorgen.

Een andere, mogelijke reden achter een aandelenuitgifte is de naamsbekendheid. De uitgifte noopt bedrijven om naar de beurs te gaan. Zo’n zogeheten beursgang maakt organisaties doorgaans in één klap flink bekender – en dat niet alleen. Ook de geloofwaardigheid stijgt.

Ieder beursgenoteerde organisatie moet tenslotte aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Tot slot is er de mogelijkheid dat het benodigd personeel aantrekt. Een win-win-situatie dus, mits goed uitgevoerd.

Hoe kun je geld verdienen met aandelen beleggen?

Terug naar de hoofdzaak: geld verdienen met beleggen in aandelen. De meeste beleggers wachten niet tot het bedrijf een keer winst maakt, maar doen actief aan de koop en verkoop van aandelen om er geld mee te verdienen. Dat wil zeggen: ze handelen in aandelen.

Er zijn allerlei factoren die bepalen wat jouw aandelen waard zijn. Stijgt de populariteit van het betreffende bewijs? Dan neemt ook de waarde van de aandelen toe. Draait de organisatie echter voor geen meter? Dan wordt de waarde van de aandelen vanzelfsprekend minder.

Het is de truc van beleggers om aandelen te kopen op het moment dat het bedrijf nog niet heel lekker draait, bijvoorbeeld tijdens de start-up. Zodra het dan eenmaal begint te lopen, is het zaak de aandelen voor (veel) meer te verkopen.

Daar moet je dan ook weer niet té lang mee wachten, want voor hetzelfde geld neemt de waarde van het bedrijf ook weer af en ben je te afwachtend geweest.

We noemen het verschil tussen de aanschaf- en de verkoopprijs ook wel het rendement.

Hoe bepaal je een goede strategie?

Beleggen in aandelen is vanzelfsprekend niet voor iedereen weggelegd. Het vereist de nodige verdieping in de materie en zelfs de meest ervaren handelaars kunnen niet voorspellen wat de toekomst gaat brengen.

Waar ze wél toe in staat zijn, is het oppikken van bepaalde signalen die winst of verlies kunnen voorspellen. De publicatie van goede kwartaalcijfers, bijvoorbeeld.

Een goede handelaar weet wat deze getallen zeggen over het vertrouwen in het bedrijf. En wanneer dat vertrouwen stijgt, is de kans groot dat de waarde dat voorbeeld volgt.

Qua strategie onderscheiden we grofweg twee soorten beleggers: beleggers op de korte én beleggers op de lange termijn. Geld met aandelen verdienen gebeurt het meeste op de korte termijn. Koersen stijgen en dalen anno nu zóveel dat je relatief snel met een goedgevulde portemonnee wordt opgezadeld – als het goed gaat, tenminste.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je pijlen te richten op de lange termijn. Je gokt dan op meer ruimte voor groei. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je de boot mist omdat je op de lange termijn hebt gegokt.

Verschillende online brokers stellen je alsnog in staat om rap te profiteren van allerlei dalingen en stijgingen. Wat dat betreft, zijn de lange en korte termijn wel enigszins naar elkaar toegegroeid.

Handelen in aandelen en hoe je hiermee geld kunt verdienen

Inmiddels weet je hoe je geld kunt verdienen met aandelen, maar nog niet wat de praktische stappen hiertoe zijn. Samengevat komt dat neer van de eerder genoemde online broker. Dit zijn websites, programma’s of apps die een soort digitale marktplaats zijn voor onderhandelaars

De ene broker biedt meer features en ondersteunende functies dan anderen, maar over het algemeen zijn apps zoals Bux een prima plek om geld te verdienen door te handelen in aandelen. En dan allemaal vanaf je mobiele telefoon, terwijl we hier in een inmiddels ver verleden écht voor naar de beurs moesten …

Enkele andere brokers die het beleggen in aandelen een stuk eenvoudiger maken zijn bijvoorbeeld eToro, de Giro, Lynx, Tradersonly of Blinkbank.

Wanneer je wilt starten met beleggen in aandelen kun je er ook voor kiezen om je huidige bank als broker te gebruiken. Enkele banken waar je als belegger terecht kunt zijn ABN Amro, ING Bank of de Rabobank.

Weet dat het kiezen van een goede broker belangrijk is. Ze bieden namelijk niet alleen verschillende features en ondersteunende functies, maar ze hanteren allemaal ook andere tarieven voor hun diensten. Zoek daarom een broker die het beste bij je past.

Een aantal vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste broker zijn:

  • Is er sprake van actuele koersdata?
  • Met welke aandelen kun je handelen?
  • Wat zijn de kosten per transactie?
  • Sluit de broker aan op wat jij wilt?

Vooral de laatste vraag is belangrijk. Want wil jij bijvoorbeeld je aandelen lang vasthouden of wil je liever als Daytrader aan de slag?

Beleggen in aandelen tot slot

Heb je inmiddels zin om te beleggen in aandelen? Dan resteert ons nog één laatste tip: oefenen. Alleen door te oefenen, weet je hoe de markt werkt, hoe veel beleggers te werk gaan én hoe de digitale omgeving van zo’n broker er precies uitziet.

‘Maar ik moet toch geld inzetten om te kunnen beleggen? Hoe kan ik dan eerst oefenen?’ Door te kiezen voor een online broker die zogenoemde demo accounts aanbieden. Deze brokers geven je de mogelijkheid om eerst even het een en andere te proberen vóór je aan de slag gaat in de echte wereld. Wél zo handig tijdens het geld verdienen met aandelen!

geld verdienen met aandelen

Krijg nu gratis toegang tot het 30 winstgevende aandelen in 5 minuten e-book

In dit e-book van beleggingsexpert Harm van Wijk ontdek je onder meer hoe je goedkope en dure aandelen onderscheidt, hoe jij je rendement verhoogt, je risico verlaagt en meer.

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Andere bezoekers bekeken ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *