Ga naar de inhoud
Geld verdienen met affiliate marketing

Geld Verdienen met Affiliate Marketing in 2024

Geld verdienen met affiliate marketing is een van de vele manieren om vanuit huis of waar dan ook ter wereld een (extra) semi-passief inkomen te verdienen. Hoewel dit op het eerste gezicht te mooi klinkt om waar te zijn, is het dankzij het internet toch mogelijk.

Sinds ik in 2017 startte met affiliate marketing, verdien ik de hele dag door commissies. Zelfs wanneer ik slaap, ontvang ik met regelmaat affiliate commissies. Waarom? Omdat mijn affiliate websites ook in de nacht online blijven en bezoekers krijgen.

Het mooie van dit verdienmodel is dat iedereen met affiliate marketing kan starten. In dit artikel kom je dan ook meer te weten over wat is, hoe affiliate marketing werkt, of het een betrouwbare manier van online geld verdienen is en nog veel meer.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online verdienmodel waarbij je een product of dienst van een bedrijf aanbeveelt aan potentiële klanten. Komt daar een aankoop uit voort, dan krijg jij als promotor een bepaald percentage of een bepaald bedrag als vergoeding ervoor terug. Deze vergoeding wordt ook wel een affiliate commissie genoemd.

De commissie die je krijgt voor een verkoop hangt af van het bedrijf zelf. Zo zijn er adverteerders en merken die minder dan 3% uitbetalen per verkoop. Maar er zijn ook bedrijven waarbij de commissies oplopen tot wel 40 procent of meer per verkoop.

Wat affiliate marketing zo makkelijk maakt, is dat je niet per se een eigen product of dienst hoeft aan te bieden (hierover later meer). Je wordt namelijk alleen partner van één of meerdere bedrijven waarvan je de producten of diensten wilt promoten. Je bent dan ook niet verantwoordelijk voor de klantenservice, en je hoeft zelf geen producten te versturen.

Hoe werkt affiliate marketing?

Hoe werkt affiliate marketing nu eigenlijk? Voordat je gaat beginnen met affiliate marketing en gaat proberen om een passief inkomen op te bouwen moet je natuurlijk wel weten hoe dit verdienmodel nu precies werkt.

Om geld te verdienen met affiliate marketing, kun je gebruik maken van banners of affiliate links. De banners en affiliate links kun je bijvoorbeeld plaatsen in een YouTube videobeschrijving, verwerken in je artikelen op je website, of de link in de bio van je Instagram-pagina plaatsen.

Een affiliate link is niet zomaar een hyperlink naar een bepaalde pagina. Dit is een speciale link die een stukje code bevat zoals een unieke ID, gebruikersnaam of een combinatie van beide. Een voorbeeld van zo’n affiliate link zie je hieronder:

https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=123456&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Ffocus-aan-uit%2F9200000102150418%2F&name=focus-aan-uit-boek

(de unieke code in het bovenstaande voorbeeld is 123456)

Dit soort linkjes ontvang je van het bedrijf waarvan je de producten of diensten promoot. Wanneer mensen op je unieke affiliate link klikken, wordt er een cookie geplaatst. Dankzij de cookie en je unieke code weet de verkopende partij precies aan wie een affiliate commissie gekoppeld moet worden.

Koopt men via jouw unieke link een product of een dienst, dan krijg je hiervoor dus een vergoeding, variërend van enkele euro’s tot zelfs honderden euro’s.

Op welke manieren kun je uitbetaald worden?

In de internetmarketingwereld wordt het bovenstaande ook wel PPS genoemd. PPS staat voor Pay-Per-Sale, waarbij je als affiliate marketeer een uitbetaling per verkoop ontvangt. Dit is veruit de meest favoriete manier van adverteerders om je uit te betalen. Zo hoeven ze alleen een commissie te betalen als ze ook daadwerkelijk een product of dienst verkopen.

Naast PPS, zijn er nog andere manieren om uitbetaald te krijgen. Ik bespreek ze kort hieronder met je:

  • PPC: Bij Pay-Per-Click betaalt de adverteerder voor elke bezoeker die via de link of banner op je website op zijn website terecht komt.
  • PPL: Pay-Per-Lead betekent dat je commissies krijgt als een van je bezoekers via je link of banner contact opneemt met de adverteerder, zich inschrijft voor de nieuwsbrief van de adverteerder, of bijvoorbeeld een proefproduct aanvraagt.

Is affiliate marketing betrouwbaar?

Inmiddels ben 6+ jaar bezig aan de slag als affiliate marketeer. Ik kan dan op de vraag of affiliate marketing betrouwbaar is een volmondig JA geven. Wanneer je je aansluit bij gerenommeerde affiliate netwerken of -programma’s, kun je altijd inzien hoeveel keer er op je affiliate link is geklikt, wat je inkomsten zijn, en nog veel meer. Het proces is dan ook allemaal erg transparant.

Echter één van de grootste nadelen van affiliate marketing kan zijn dat als iemand niet tevreden is over het gekochte product of dienst deze zich kan beroepen op de niet goed geld terug garantie, mocht deze aanwezig zijn. In dat geval krijgt de persoon zijn geld terug en raak jij je commissie kwijt.

Succesvolle affiliates werken dan ook met met betrouwbare partners. Doe daarom dan altijd onderzoek naar de bedrijven en producten die je wilt gaan promoten. Tevreden klanten leiden immers tot minder retourzendingen en annuleringen.

Is affiliate marketing moeilijk?

Nee, affiliate marketing hoeft niet moeilijk zijn. Het is juist heel makkelijk en iedereen kan ermee aan de slag. Je hebt namelijk geen technische kennis en dergelijke nodig. Wat je wel nodig hebt, is een groei mindset en doorzettingsvermogen. Het kan namelijk een tijdje duren voordat je resultaat ziet.

Affiliate marketing is dan ook voor de echte doorzetters bedoeld. Dit betekent dan ook dat je in het begin moet volhouden en niet moet opgeven. Met de juiste mindset en doorzettingsvermogen is het mogelijk om (veel) geld te verdienen met affiliate marketing.

Maar hoe snel je geld verdient met affiliate marketing, hangt af van verschillende factoren. Zo heeft je gekozen onderwerp, concurrentie, de producten die je promoot, je affiliate partners en hoeveel tijd je eraan besteed invloed op hoeveel geld je kunt verdienen met affiliate marketing.

Zelf had ik mijn allereerste commissie na 3 maanden. Bij mijn tweede website was mijn eerste commissie al binnen enkele weken. Begrijp je eenmaal hoe het spelletje werkt, dan zul je merken dat je steeds sneller en sneller commissies gaat ontvangen. Kijk maar eens naar de volgende twee afbeeldingen.

Mijn PayPro ervaringen
Voorbeeld van bepaalde commissies (copyright deonlineondernemer.nl)

Geld verdienen met affiliate marketing

Zoals je hebt kunnen lezen is geld verdienen met affiliate marketing voor iedereen mogelijk. Je weet nu dan ook wat affiliate marketing is en hoe affiliate marketing werkt. Maar hoe kun je er nu geld ermee verdienen?

1. Kies een onderwerp

Om te starten met affiliate marketing is het belangrijk dat je eerst start met het kiezen van een onderwerp of een categorie dat ook wel vaak een niche wordt genoemd. Enkele voorbeelden van populaire niches zijn gezondheid, beleggen, recepten, gereedschap of huisdieren. In deze niches kun je talloze producten promoten zoals e-books, cursussen enzovoort.

Je doet er dus goed aan om eerst goed na te denken over welke niche je wilt gaan kiezen. Om je hierbij te helpen heb ik hieronder 5 punten voor je opgeschreven.

  • Heb affiniteit met je niche – wanneer je een niche kiest waar je veel van weet of je bereid bent om daarin te verdiepen kun jij je bezoekers net dat extra stukje informatie aanbieden. Je hebt namelijk de kennis waardoor het schrijven van interessante en goede artikelen een stukje makkelijker wordt.
  • Een niche die relevant blijft – door te kiezen voor een niche die ook in de toekomst relevant blijft zal ervoor zorgen dat je geld blijft verdienen. Kies je voor een niche die in de loop van tijd minder interessant wordt voor je bezoekers, dan zul je zien dat je inkomsten ook terug gaan lopen. Ik raad je dan ook aan om voor een niche te kiezen waarbij je over 10 jaar nog steeds producten kunt promoten.
  • Mogelijkheid om je concurrentie te verslaan – een ander belangrijk punt wat komt kijken bij het kiezen van een goede niche is de concurrentie. Zo is bijvoorbeeld de gezondheidniche enorm groot en kun je hier dus veel geld in verdienen. De concurrentie is dan ook hoog. Maar als je net dat stukje extra informatie kan aanbieden dan kun je ook een stukje uit die hele grote taart meepakken.
  • Kun je waarde toevoegen – als je waarde kunt toevoegen op het gene wat door andere al is geschreven kun je succesvol worden. Voeg je niks toe aan hetgeen wat door je concurrentie al is geschreven zal je niet het meeste eruit kunnen halen.
  • Een niche dat financieel interessant is – kies een niche waarbij de commissies in lijn staan met alle hierboven genoemde punten. En kies niet voor een niche op basis van hoge commissies. Dit kan altijd nog op een later moment. 

2. Website

Heb je een niche gevonden, dan is het tijd om met affiliate marketing te beginnen. Je hebt een plek nodig om je affiliate links te plaatsen. Dit kan zoals gezegd bijvoorbeeld een social media pagina zijn, een YouTube kanaal, een website of een blog. 

Zelf raad ik andere altijd aan om eerst te starten met een blog. Dit is namelijk het meest makkelijkste wanneer je wilt beginnen met affiliate marketing. De website is helemaal van jouw, je hebt alles in eigen hand en het is dan ook echt jouw eigen digitale asset. 

Bovendien kun je met een blog maandelijks bezoekers krijgen vanuit de bekende zoekmachines zoals Google of Bing, ook wanneer je geen nieuwe blogberichten schrijft. Dit is anders bij social media zoals Facebook of Instagram waarbij je actief berichten moet plaatsen om geld te verdienen met affiliate marketing. 

Het opzetten en installeren van een eigen website is tegenwoordig zoals eerder gezegd heel simpel. Vaak is dit al met 1 klik geregeld en kun je direct aan de slag. Wel wil ik je meegeven dat je niet teveel bezig moet zijn randzaken zoals een logo of met de uiterlijk van jouw website. Houd de focus op het maken van goede en informatieve content.

3. Maken van content

Een blog of website staat of valt met content. Met je content wil je bezoekers aantrekken en boeien. Bedoeling is dat je je lezers meerwaarde bied en dat ze geneigd zijn om ruime tijd te blijven hangen én om terug te komen.

Adverteerders zijn immers niet geïnteresseerd in websites waar verouderde content op staat, of websites die geen bezoekers aantrekken. Hiervoor dien je dus waardevolle content te maken en te plaatsen. Dit wordt ook wel evergreen content genoemd. Je wilt namelijk content schrijven dat voor een lange tijd meegaat, bezoekers aantrekt en je lezers blijft boeien.

Biedt je lezers dan ook meerwaarde en update dan ook regelmatig je oude content om je positie in Google of Bing te behouden of zelfs te verbeteren. Wil je hebben dat je bezoekers actie ondernemen, dan doe je er slim aan om betrouwbaar en behulpzaam over te komen. Als je jezelf als een autoriteit binnen je niche laat zien dan weet je waar je het over hebt en kom je betrouwbaarder over.

Daarom raad ik je altijd aan om het product dat je wilt promoten te kopen en uit te proberen. In bijvoorbeeld je review schrijf je jouw ervaringen en verwerk je de affiliate links in je tekst. Op deze manier informeer jij je bezoekers en wellicht worden ze overgehaald om het product via jouw website aan te schaffen en ontvang jij affiliate commissies.

Geld verdienen met affiliate marketing door te bloggen

4. Aanmelden bij affiliate programma’s en netwerken

Wanneer je blog online staat en je hebt al enkele goede artikelen geschreven dan is het tijd geworden om je aan te melden bij een affiliate programma of affiliate netwerk.

Een affiliate netwerk is een bedrijf dat adverteerders en promotors zoals jij en ik bij elkaar brengt. Bij het affiliate netwerk kunnen bedrijven zich aanmelden om hun producten of diensten aan te brengen, waardoor de affiliates deze kunnen promoten.

Een affiliate netwerk regelt daarnaast ook andere dingen. Zo regelt een affiliate netwerk voor de adverteerder de facturatie, zorgen ze ervoor dat de commissies op je bankrekening komen te staan, meten ze de verkopen en het aantal klikken op je affiliate links en geven ze je de mogelijkheid om affiliate links te genereren.

Een affiliate programma daarentegen kun je het beste zien als een platform dat zelf door een adverteerder wordt beheerd en waar dus geen tussenpartij tussen zit. De adverteerder is dan zelf verantwoordelijk voor het opzetten van een affiliate programma, het aanleveren van banners, het genereren van affiliate links en dat je commissies op je bankrekening worden bijgeschreven.

Enkele bedrijven die een eigen affiliate programma hebben zijn Bol.com, Coolblue en Wehkamp. Mocht je nu graag willen weten welke affiliate programma’s en netwerken ik gebruik, lees dan eens mijn artikel beste affiliate programma’s en netwerken van Nederland en België eens door. In dit artikel ontdek je mijn persoonlijke top 10 en meer handige informatie.

5. De juiste producten kiezen

Eenmaal aangemeld bij de affiliate netwerken en affiliate programma’s is het tijd geworden om de juiste producten te kiezen. En dit is waar het bij beginnende affiliates vaak fout gaan. Staar je nooit blind op de hoogte van de commissies.

Toen ik in 2017 begon als affiliate marketeer keek ik ook naar de hoogte van de commissies. Ik plaatste zelfs op mijn bouwtekeningen affiliate website banners van affiliate producten die werkelijk niets met de website te maken hadden. En ik vond het gek dat niemand deze producten kocht … 🤦‍♂️

Daarom kijk je bij het kiezen van een affiliate producten welke producten of diensten het beste aansluiten bij je website. Want hoe relevanter je producten of diensten die je promoot hoe meer je kunt verkopen. Ook als dit betekent dat je meerdere kleine commissies krijgt.

Een ander punt is de bekendheid van de adverteerder. Een webshop zoals Bol.com is super bekend, maar geeft je een commissie van 3 tot 8%. Een minder bekende webshop geeft je een 15% commissie. Is het dan niet verleidelijk  om te kiezen voor de adverteerder met de hogere commissie?

In de meeste gevallen zou ik kiezen voor het affiliate programma van de bekende webshop met de lagere commissie. Want ik weet dan wanneer een persoon via mijn affiliate link een aankoop doet bij deze webshop dat de persoon zich niet druk hoeft maken of hij het product wel krijgt.

6. Analyseren

Als je de eerste euro’s begint te verdienen is het altijd slim om te kijken waar je de website kan verbeteren. Want het zou heel goed kunnen dat je met je huidige website kansen laat liggen. 

Ik raad je dan ook aan om enige tijd nadat je bent begonnen met je affiliate website-data te verzamelen en deze te analyseren. Welke producten verkopen via je website goed? Welke producten verkopen via je website minder? Welke affiliate programma werkt goed en welke niet?

Door gebruik te maken van de handige tools zoals Google Analytics, Google Search ConsoleHotjar of Microsoft Clarity kun je het gedrag van je bezoekers meten en kun je potentiële verbeteringen ontdekken. Bovendien leer je begrijpen waarom je bezoekers wel of niet tot een aankoop overgaan. 

7. Opschalen

Wanneer je al enkele honderden euro’s tot ongeveer 1000 euro per maand verdiend met jouw affiliate website dan kun je ervoor kiezen om te gaan opschalen om zo meer geld te verdienen. Dit kun je doen door het tonen van advertenties op je website, beginnen met e-mailmarketing, Pinterest, Instagram of je eigen YouTube kanaal beginnen.

Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe affiliate website op te zetten waarbij je zaken gaat uitbesteden. Wat je wilt gaan uitbesteden mag je helemaal zelf weten. Vind je het schrijven van teksten leuk, dan hoef je niet per se tekstschrijvers in te huren. In dat geval zou je kunnen investeren in social media advertenties om het aantal websites bezoekers te verhogen.

Maar ben je net zoals ik geen held in het schrijven van teksten, dan kun je ervoor kiezen om 1 of meerdere schrijvers in te huren. Je kunt dan zelf nog werken aan je eerste website, terwijl je andere laat werken aan je nieuwe website. Levert deze ook geld op, dan kun je ervoor kiezen om nog een website op te zetten of je eigen product te verkopen.

Wel raad ik je aan om zeker wanneer je begint met affiliate marketing zelf je teksten te schrijven. Zo leer je precies waaraan goede teksten moeten voldoen en wordt het makkelijk om je tekstschrijvers op een later moment aan te sturen.

Tot slot: geld verdienen met affiliate marketing

In dit uitgebreide artikel heb je een idee gekregen hoe je geld kunt verdienen met affiliate marketing. Uiteraard komt er nog wat meer bij kijken, maar je hebt nu wel een goed idee hoe je hiermee kunt beginnen.

Weet wel dat je niet de enige die die dit verdienmodel gebruikt. Je hebt dan ook de juiste kennis en doorzettingsvermogen nodig. Heb je beide, dan is het mogelijk om geld te verdienen met affiliate marketing en hiermee een goed inkomen te verdienen.

Veelgestelde vragen over affiliate marketing

Is affiliate marketing legaal?

Ja, affiliate marketing is een legale manier om online geld te verdienen en het is ook nog eens erg transparant. Zelfs grote websites zoals het Algemeen Dagblad, Tweakers en Beslist gebruiken affiliate marketing om extra inkomsten te genereren.

Hoe oud moet je zijn voor affiliate marketing?

Je kunt op elke leeftijd beginnen met affiliate marketing. Je kunt dus al starten als je 15 of 16  jaar oud bent. Wel is het belangrijk dat je onder 18 jaar wel toestemming moet hebben van je ouders of verzorgers omdat zij verantwoordelijk voor je zijn. 

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *