Ga naar de inhoud
Geld verdienen met affiliate marketing

Geld Verdienen met Affiliate Marketing in 2023

Door Jelle

Geld verdienen met affiliate marketing is één van de vele manieren om vanuit huis of waar dan ook ter wereld een (extra) semi-passief inkomen te verdienen. Hoewel dit misschien te mooi klinkt om waar te zijn, is het toch mogelijk.

Doordat ik in 2017 startte met affiliate marketing, verdien ik nu de hele dag door commissies. Zelfs wanneer ik slaap ontvang ik met regelmaat commissies. Waarom? Omdat mijn affiliate websites ook in de nacht online blijven en bezoekers krijgen.

Het mooie van dit verdienmodel is dat iedereen met affiliate marketing kan starten. In dit artikel kom je dan ook meer te weten wat affiliate marketing is, hoe affiliate marketing werkt, of het een betrouwbare man geld verdienen is en nog veel meer.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online-verdienmodel waarbij je een product of dienst van een bedrijf aanbeveelt. Komt daar een aankoop uit, dan krijg jij als promotor een bepaald percentage of een bepaald bedrag als vergoeding ervoor terug. Deze vergoeding wordt ook wel een commissie genoemd. 

De commissie wat je krijgt voor een verkoop hangt af van het bedrijf zelf. Zo zijn er adverteerders en merken die minder dan 3% uitbetalen per verkoop. Maar er zijn ook bedrijven waarbij de commissies oplopen tot wel 40 of meer procent per verkoop. 

Wat affiliate marketing zo makkelijk maakt, is dat je niet per se een eigen product of dienst hoeft aan te bieden (hierover later meer). Je wordt namelijk alleen partner van één of meerdere bedrijven waarvan je producten of diensten wilt promoten. Je bent dan ook niet verantwoordelijk voor klantenservice en je hoeft ook zelf geen producten te versturen.

Wist je dat zelfs grote websites zoals het Algemeen Dagblad gebruik maakt van affiliate marketing?

Hoe werkt affiliate marketing?

Om geld te verdienen met affiliate marketing kun je gebruik maken van banners en affiliate links om producten en diensten van andere te promoten. De banners en linkjes kun je bijvoorbeeld plaatsen in een YouTube videobeschrijving, je kunt ze verwerken in je artikelen op je website of je plaats de link in de bio van je Instagram pagina.

Een affiliate link is niet zomaar een hyperlink naar een bepaalde pagina. Dit is een speciale link dat een stukje code bevat zoals een unieke ID, gebruikersnaam of een combinatie van beide. Een voorbeeld van zo’n affiliate link zie je in het blokje hieronder.

https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=123456&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Ffocus-aan-uit%2F9200000102150418%2F&name=focus-aan-uit-boek

(de unieke code in het bovenstaande voorbeeld is 123456)

Dit soort linkjes ontvang je van het bedrijf waarvan je de producten of diensten promoot. Wanneer mensen op je affiliate link klikken wordt er een cookie geplaatst. Dankzij de cookie en je unieke code weet de verkopende partij precies aan wie een commissie gekoppeld moet worden. Koopt men via jouw unieke affiliate link een product of dienst dan krijg je hiervoor dus een vergoeding van enkele procenten tot zelfs honderden euro’s.

In de internet marketing wereld wordt dit ook wel PPS genoemd.PPS staat voor pay-per-sale waarbij je als affiliate marketeer een uitbetaling per verkoop ontvangt. Dit is veruit de meest favoriete manier van adverteerders om je uit te balen. Zo hoeven zij enkel een commissie te betalen als ze ook daadwerkelijk een product verkopen.

Je kunt ook uitbetaald worden per view, dit noemen we PPV ofwel pay-per-view. Elke keer als de banner of link van de adverteerder wordt vertoond, krijg jij een stukje commissie uitbetaald. Dit is een interessante constructie als je een goed bezochte website hebt.

Bij PPC (pay-per-click) betaalt de adverteerder voor elke bezoeker die via de link of banner op je website op zijn website terecht komt.

PPL (pay-per-lead) betekent dat je commissie krijgt als één van je bezoekers via je link of banner contact opneemt met de adverteerderzich inschrijft voor de nieuwsbrief van de adverteerder of een bijvoorbeeld proefproduct aanvraagt.

Nu je de basis van affiliate marketing. Voordat ik je meer vertel hoe je kunt starten met geld verdienen met affiliate marketing wil ik eerst nog wat meer vertellen over enkele veelgestelde vragen over affiliate marketing, zodat je een nog beter idee krijgt.

Is affiliate marketing moeilijk?

Nee, affiliate marketing is juist heel makkelijk en iedereen kan hiermee aan de slag. Je hebt namelijk geen technische kennis en dergelijke nodig. Wat je wel nodig hebt, is een groei mindset en doorzettingsvermogen, want het kan een tijdje duren voordat je resultaat ziet. 

Wil je met affiliate marketing beginnen weet dan wel dat geld verdienen met affiliate marketing voor de echte doorzetters bedoeld is. Dit betekent dan ook dat je zeker in het begin moet volhouden en niet moet opgeven. Met de juiste mindset en doorzettingsvermogen is mogelijk om (veel) geld te verdienen met affiliate marketing. En begrijp je eenmaal hoe het spelletje werkt, dan zul je merken dat je steeds sneller en meer commissies gaat ontvangen.

Wat kost affiliate marketing?

Wil je geld verdienen met affiliate marketing dan heb je nauwelijks te maken met opstartkosten. Om aan de slag te gaan met affiliate marketing heb je alleen een domeinnaam en webhosting nodig. 

Bij veel moderne en goede webhosting bedrijven kun je met een simpele klik al een gehele website installeren zoals bijvoorbeeld WordPress. Dit is een gratis en een veel gebruikte website systeem voor het maken van websites en blogs.

Wil je een uniek thema dan kun je ervoor kiezen om een thema te kopen, maar dat raad ik je niet aan. WordPress heeft namelijk genoeg voldoende gratis thema’s die je kunt gebruiken.

Hoe oud moet je zijn voor affiliate marketing?

Je kunt op elke leeftijd beginnen met affiliate marketing. Je kunt dus al starten met affiliate marketing als je 15 of 16  jaar oud bent. Wel is het belangrijk dat je onder 18 jaar wel toestemming moet hebben van je ouders of verzorgers omdat zij verantwoordelijk voor je zijn. 

Is affiliate marketing betrouwbaar?

Ja, affiliate marketing is een betrouwbare manier om online geld te verdienen. Wanneer je aansluit bij affiliate netwerken of affiliate programma’s kun je altijd inzien hoeveel keer op je affiliate link is geklikt, wat je inkomsten zijn enzovoort. Het is dan ook allemaal erg transparant.

Een van de nadelen van affiliate marketing kan zijn dat als iemand niet tevreden is over het gekochte product of dienst zich kan beroepen op de niet goed geld terug garantie mocht die aanwezig zijn. In dat geval krijgt de persoon zijn geld terug, maar dan raak je wel je commissie kwijt. 

Kun je echt geld verdienen met affiliate marketing?

Ja, je kunt echt (veel) geld verdienen met affiliate marketing. Maar hoe snel en veel hangt van verschillende factoren af. Zo heeft je gekozen onderwerp, concurrentie, de producten die je promoot en hoeveel tijd je er aan besteed invloed hoeveel geld je met affiliate marketing kunt verdienen. 

Ik had met mijn eerste website mijn eerste commissie naar 3 maanden. Bij mijn tweede website had ik ook mijn eerste commissie naar 3 maanden. Maar hoe handiger je erin wordt hoe sneller de commissies elkaar opvolgen.

Wanneer ik affiliate commissies ontvang, krijg ik hiervan een mailtje zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien. Deze mailtjes komen van het affiliate netwerk PayPro waarover je in het volgende hoofdstuk meer over kunt lezen.

Verkopen via PayPro

Hoe begin ik met affiliate marketing?

Zoals ik eerder al aangaf is geld verdienen met affiliate marketing voor iedereen mogelijk. Je weet nu dan ook wat het is, hoe het werkt en wat onder andere de kosten zijn om er mee te starten. Maar hoe begin je nu?

1. Kies een onderwerp

Ieder affiliate project heeft zijn eigen onderwerp of een categorie dat ook wel vaak een niche wordt genoemd. Enkele voorbeelden van populaire niches zijn gezondheid, fitness, recepten, gereedschap, smartphones of honden.

Een categorie zoals honden valt onder het hoofdonderwerp huisdieren. Zelfs de categorie honden kun je weer verder uitsplitsen in subcategorieën zoals bijvoorbeeld hondenrassen.

Wanneer je geld wilt verdienen met affiliate marketing doe je er dus goed aan om goed na te denken over welke niche je wilt kiezen. De volgende 5 punten helpen je daarbij:

 • Heb affiniteit met je niche – wanneer je een niche kiest waar je veel van weet of je bereid bent om daarin te verdiepen kun jij je bezoekers net dat extra stukje informatie aanbieden. Je hebt namelijk de kennis waardoor het schrijven van interessante en goede artikelen een stukje makkelijker wordt.
 • Een niche die relevant blijft – door te kiezen voor een niche die ook in de toekomst relevant blijft zal ervoor zorgen dat je geld blijft verdienen. Kies je voor een niche die in de loop van tijd minder interessant wordt voor je bezoekers, dan zul je zien dat je inkomsten ook terug gaan lopen. En dat is natuurlijk zonde van de tijd die je erin hebt gestoken. Ik raad je dan ook aan om voor een niche te kiezen waarbij je over 10 jaar nog steeds producten kunt promoten.
 • Mogelijkheid om je concurrentie te verslaan – een ander belangrijk punt wat komt kijken bij het kiezen van een goede niche is de concurrentie. Zo is bijvoorbeeld de gezondheidniche enorm groot en kun je hier dus veel geld in verdienen. De concurrentie is dan ook hoog. Maar als je net dat stukje extra informatie kan aanbieden dan kun je ook een stukje uit die hele grote taart meepakken.
 • Kun je waarde toevoegen – als je waarde kunt toevoegen op het gene wat door andere al is geschreven kun je succes bereiken. Voeg je niks toe aan hetgeen wat door je concurrentie al is geschreven zal je niet het meeste eruit kunnen halen.
 • Een niche dat financieel interessant is – kies een niche waarbij de commissies in lijn staan met alle hierboven genoemde punten. En kies niet voor een niche op basis van hoge commissies. Dit kan altijd nog op een later moment. 

2. Website

Heb je een niche gevonden, dan is het tijd om met affiliate marketing te beginnen. Je hebt een plek nodig om je affiliate links te plaatsen. Dit kan zoals gezegd bijvoorbeeld een social media pagina zijn, een YouTube kanaal, een website of een blog. 

Ben je nieuw met affiliate marketing dan raad ik je aan om starten met een blog. Dit is namelijk het meest makkelijkste wanneer je wilt beginnen met affiliate marketing. De website is helemaal van jouw, je hebt alles in eigen hand en het is dan ook echt jouw eigen digitale asset. 

Bovendien kun je met een blog maandelijks bezoekers krijgen vanuit de bekende zoekmachines zoals Google of Bing, ook wanneer je geen nieuwe blogberichten schrijft. Dit is anders bij social media zoals Facebook of Instagram waarbij je actief berichten moet plaatsen om geld te verdienen met affiliate marketing. 

Het opzetten en installeren van een eigen website is tegenwoordig zoals eerder gezegd heel simpel. Vaak is dit al met 1 klik geregeld en kun je direct aan de slag. Wel wil ik je meegeven dat je niet teveel bezig moet zijn randzaken zoals een logo of met de uiterlijk van jouw website. Houd de focus op het maken van goede en informatieve content.

3. Maken van content

Een blog of website staat of valt met content. Met je content wil je bezoekers aantrekken en boeien. Bedoeling is dat je je lezers meerwaarde bied en dat ze geneigd zijn om ruime tijd te blijven hangen én om terug te komen.

Adverteerders zijn immers niet geïnteresseerd in websites waar verouderde content op staat, of websites die geen bezoekers aantrekken. Hiervoor dien je dus waardevolle content te maken en te plaatsen. Dit wordt ook wel evergreen content genoemd. Je wilt namelijk content schrijven dat voor een lange tijd meegaat, bezoekers aantrekt en je lezers blijft boeien.

Biedt je lezers dan ook meerwaarde en update dan ook regelmatig je oude content om je positie in Google of Bing te behouden of zelfs te verbeteren. Wil je hebben dat je bezoekers actie ondernemen, dan doe je er slim aan om betrouwbaar en behulpzaam over te komen. Als je jezelf als een autoriteit binnen je niche laat zien dan weet je waar je het over hebt en kom je betrouwbaarder over.

Daarom raad ik je altijd aan om het product dat je wilt promoten te kopen en uit te proberen. In bijvoorbeeld je review schrijf je jouw ervaringen en verwerk je de affiliate links in je tekst. Op deze manier informeer jij je bezoeker en wellicht worden ze overgehaald om het product via jouw affiliate website aan te schaffen. 

Geld verdienen met affiliate marketing door te bloggen

4. Aanmelden bij affiliate programma’s en netwerken

Wanneer je blog online staat en je hebt al enkele goede artikelen geschreven dan is het tijd geworden om je aan te melden bij goede affiliate programma’s en affiliate netwerken. Nu vraag je je misschien af wat nu het verschil is. Ik zal het je hieronder uitleggen.

Een affiliate netwerk is een bedrijf dat adverteerders / bedrijven en promotors zoals jij en ik bij elkaar brengt. Bij het bedrijf kunnen bedrijven zich aanmelden om hun producten en diensten aan te brengen waardoor de aangemelde affiliates deze kunnen promoten. 

Een affiliate netwerk regelt daarnaast ook andere dingen. Zo regelt het netwerk voor de adverteerder de facturatie, zorgen ze ervoor dat de commissies op je bankrekening komen, meten ze de verkopen en het aantal klikken op je affiliate links en geven ze je de mogelijkheid om affiliate links te genereren.

Een affiliate programma kun je het beste zien als een platform dat zelf door een adverteerder wordt beheerd en waar dus geen tussenpartij tussen zit. De adverteerder is dan zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van banners, het genereren van affiliate links en dat je commissies op je bankrekening worden bijgeschreven. 

Een aantal bekende bedrijven die zelf een eigen affiliate programma hebben zijn Bol.com, Coolblue en Wehkamp. Enkele affiliate netwerken en programma’s die ik beginners vaak aanraad om mee te starten zijn:

 • TradeTracker – Tradetracker is een groot affiliate netwerk met een enorm aanbod van verschillende producten en diensten die je kunt promoten. Bij dit netwerk vind je affiliate programma’s zoals reizen, games, telecommunicatie producten, webhosting, verzekering, sport en dergelijke. Voor een volledige lijst met programma’s raad ik je aan om dit overzicht te bekijken.
 • Daisycon – Naast de bovenstaande is Daisycon een tweede grote affiliate netwerk in Nederland en België. Ook hier vind je een groot aanbod van verschillende programma’s. Denk dan aan reizen, autoverhuur, vitaminesupplementen, kleding, verzekeringen en vergelijkers zoals telefoon abonnement vergelijkers, autoverzekeringsvergelijkers enzovoort. 
 • PayPro – dit affiliate netwerk is 1 van de meest bekende. Hier vind je ruim 250 verschillende producten die je kunt promoten in Nederland en België. De producten bestaan voornamelijk uit e-books en cursussen met vaak hoge commissies die kunnen oplopen tot 250 euro of zelfs daarboven. Je meldt je gratis aan door hier te klikken.
 • Bol.com – Als partner van Bol.com kun je zo’n beetje alle producten die Bol.com aanbied promoten. De commissies bij Bol.com variëren tussen de 3 en 8%. Dit lijkt misschien weinig, maar wanneer een bezoeker op jouw bol.com affiliate link klikt, kun je een commissie krijgen op bijna het gehele assortiment.

5. De juiste producten kiezen

Eenmaal aangemeld bij de affiliate netwerken en affiliate programma’s is het tijd geworden om de juiste producten te kiezen. En dit is waar het bij beginnende affiliates vaak fout gaan. Staar je nooit blind op de hoogte van de commissies.

Toen ik in 2017 begon als affiliate marketeer keek ik ook naar de hoogte van de commissies. Ik plaatste zelfs op mijn bouwtekeningen affiliate website banners van affiliate producten die werkelijk niets met de website te maken hadden. En ik vond het gek dat niemand deze producten kocht … 🤦‍♂️

Daarom kijk je bij het kiezen van een affiliate producten welke producten of diensten het beste aansluiten bij je website. Want hoe relevanter je producten of diensten die je promoot hoe meer je kunt verkopen. Ook als dit betekent dat je meerdere kleine commissies krijgt.

Een ander punt is de bekendheid van de adverteerder. Een webshop zoals Bol.com is super bekend, maar geeft je een commissie van 3 tot 8%. Een minder bekende webshop geeft je een 15% commissie. Is het dan niet verleidelijk  om te kiezen voor de adverteerder met de hogere commissie?

In de meeste gevallen zou ik kiezen voor het affiliate programma van de bekende webshop met de lagere commissie. Want ik weet dan wanneer een persoon via mijn affiliate link een aankoop doet bij deze webshop dat de persoon zich niet druk hoeft maken of hij het product wel krijgt.

Zou jij een bestelling doen bij een onbekende website waarvan je niet zeker weet of de kwaliteit van de service goed is en/of de levering van het product wel snel is?

Hoe je goede product vind om te promoten en daar vervolgens commissies uithalen leer je allemaal in de videocursus van Affiliate Marketing Expert Jacko Meijaard >>

6. Analyseren

Als je de eerste euro’s begint te verdienen is het altijd slim om te kijken waar je de website kan verbeteren. Want het zou heel goed kunnen dat je met je huidige website kansen laat liggen. 

Ik raad je dan ook aan om enige tijd nadat je bent begonnen met je affiliate website-data te verzamelen en deze te analyseren. Welke producten verkopen via je website goed? Welke producten verkopen via je website minder? Welke affiliate programma werkt goed en welke niet?

Door gebruik te maken van de handige tools zoals Google Analytics, Google Search Console, Hotjar of Microsoft Clarity kun je het gedrag van je bezoekers meten en kun je potentiële verbeteringen ontdekken. Bovendien leer je begrijpen waarom je bezoekers wel of niet tot een aankoop overgaan. 

7. Opschalen

Wanneer je al enkele honderden euro’s tot ongeveer 1000 euro per maand verdiend met jouw affiliate website dan kun je ervoor kiezen om te gaan opschalen om zo meer geld te verdienen. 

Opschalen kan al door het tonen van advertenties op je website, beginnen met e-mailmarketing, Pinterest, Instagram of je op je eigen YouTube kanaal beginnen.

Een andere optie is het maken van een nieuwe affiliate website waarbij je zaken gaat uitbesteden. Wat je wilt uitbesteden hangt helemaal van je eigen af. Vind je het schrijven van teksten leuk, dan hoef je hiervoor niet per se tekstschrijvers in te huren.

In dat geval zou je het geld kunnen investeren in social media-advertenties om het aantal website bezoekers te verhogen om zo meer geld te verdienen. Je kunt natuurlijk zelf leren hoe je dit doet, maar toch is het beter om hiervoor iemand in te huren, zodat je zelf tijd overhoud aan het schrijven van goede teksten.

Ben je nu net zoals ik geen held in het schrijven van teksten, dan kun je ervoor kiezen om de teksten voor je nieuwe website uit te besteden aan tekstschrijvers. Je kunt dan zelf nog werken aan je eerste website, terwijl andere werken aan je tweede nieuwe website. 

Levert je tweede website ook geld op,, dan zou je ervoor kunnen kiezen om ook het schrijven voor je eerste website uit te besteden en kun je starten om meer affiliate websites te bouwen of zelfs een eigen product aan te bieden en deze te verkopen.

Kortom: wanneer je eerste website geld oplevert, kun je ervoor kiezen om (bepaald) werk uit te besteden en kun je je inkomsten vergroten om zo meer geld verdienen met affiliate marketing. 

Wel raad ik je aan om zeker wanneer je begint met affiliate marketing zelf je teksten te schrijven. Zo leer je precies waaraan goede teksten moeten voldoen en wordt het makkelijk om je tekstschrijvers op een later moment aan te sturen.

Tot slot: geld verdienen met affiliate marketing

In dit uitgebreide artikel heb je globaal kunnen lezen hoe je geld kunt verdienen met affiliate marketing. Uiteraard komt er nog wat meer bij kijken, maar je hebt nu wel een goed idee hoe je hiermee kunt beginnen.

Wel is het belangrijk dat je goed beseft dat je niet de enige bent die dit online verdienmodel gebruikt. Je hebt dan ook de juiste kennis nodig om een passief inkomen op te bouwen. Zoals eerder gezegd ben ik in 2017 begonnen met affiliate marketing en heb al mijn kennis heb gehaald uit de video’s van Jacko Meijaard. En juist doordat ik vandaag de dag nog steeds exact de stappen van Jacko haal ik hier een fulltime inkomen uit.

Ben je nu ook enthousiast geworden? Neem dan DIRECT actie en volg deze 2 stappen:

 1. Bekijk de gratis video van Jacko Meijaard >>
 2. Schaf een domein + webhosting aan bij Cloud86 voor jouw eigen affiliate website >>

Veelgestelde vragen over affiliate marketing

Is affiliate marketing legaal?

Ja, affiliate marketing is een legale manier om online geld te verdienen en het is ook nog eens erg transparant. Zelfs grote websites zoals het Algemeen Dagblad, Tweakers en Beslist gebruiken affiliate marketing om extra inkomsten te genereren.

Hoe moeilijk is affiliate marketing?

Affiliate marketing hoeft niet moeilijk te zijn en iedereen kan hiermee dan ook aan de slag gaan. Je hebt namelijk geen technische kennis nodig. Wat je wel nodig hebt is doorzettingsvermogen, want het kan eventjes duren voordat je resultaat ziet.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *