geld verdienen met beleggen

Geld verdienen met beleggen? Bekijk dan deze 7 tips …

Jelle
Leestijd: 4 minuten

Beleggen is een woord dat iedereen kent, maar tegelijkertijd voor velen tot de verbeelding spreekt. En dat is zonde, want het is doorgaans een van de beste en handige manieren om geld te verdienen. Het kost niet veel inspanning, weinig investeringen en je kunt, als je het een beetje goed aanpakt flink wat geld ermee verdienen. Maar geld verdienen met beleggen is natuurlijk niet mogelijk zonder kennis van zaken. Daarom ontdek je in dit artikel 7 handige tips die je daarbij helpen.

Maar eerst – wat is beleggen precies?

Geld verdienen met beleggen is mogelijk door juist te investeren. Je zet je geld ergens op in, in de hoop dat datgene groeit, waardoor jij er meer geld aan overhoudt. In aandelen, bijvoorbeeld. Je koopt dan een klein stukje van een bedrijf, waarna je ook meedeelt in de winst die dat bedrijf op een later tijdstip mogelijk maakt.

Aandelen zijn vanzelfsprekend niet het enige waarin je kunt investeren. Momenteel zijn ook vastgoedobjecten, obligaties en cryptocurrency erg populair als beleggingselementen. Laten we eens kijken naar de tips.

1. Oefen eerst in beleggen

Het lijkt een no-brainer, maar toch: weet waar je aan begin en duik niet zomaar in een onbekende wereld. Boeken als Trading in the Zone van Mark Douglas helpen je het geld verdienen met beleggen beter te begrijpen. Dergelijke titels zijn overigens niet alleen aanraders voor beginners. Ook gevorderde beleggers halen er soms handige tips uit. Je bent simpelweg nooit te oud om te leren…

Zodra je een beetje gedegen kennis over het geld verdienen met beleggen hebt, is het raadzaam om een aantal oefensessies te houden. Sommige online brokers bieden zogeheten demo accounts aan waarmee je dit kunt doen. Weet je ook gelijk hoe de digitale omgeving precies werkt.

2. Maak een financieel plan

Wat zijn je doelen? Wat zijn je inkomsten? En hoeveel verwacht je uit te geven aan geld verdienen met beleggen? Het is altijd raadzaam om – vóór je van start gaat – antwoord te vinden op deze drie vragen. Dat doe je aan de hand van een financieel plan. Zo’n plan is handig om op terug te vallen. Je ziet hierin wat je inkomsten en uitgaven zijn én slaat je persoonlijke beleggingsdoelen op.

3. Beleg geleidelijk

Beleggen is een marathon, geen sprint. Voor beginnende beleggers daarom ook aan te raden om altijd te starten met kleine bedragen. In veel gevallen is dat ook de enige optie, daar waar jonge beleggers doorgaans niet over gouden bergen beschikken. Meer ervaren beleggers hebben meestal meer te besteden en kunnen beetje bij beetje meer geld investeren.

Vuistregel: beleg ieder jaar één procent meer. Het te investeren bedrag neemt dan weliswaar toe, maar niet met een tempo waarmee het riskant wordt.

4. Ontdek patronen

Koersontwikkelingen en andere patronen: wie begint met beleggen, weet ze meestal niet te herkennen. Maar als je al wat meer ervaring hebt in de beleggingswereld, zie je doorgaans wél wat een koers gaat doen, wanneer deze stijgt en wanneer de lijn begint aan een zogeheten downtrend. Zodra je dit soort ontwikkelingen weet te spotten, weet je ook wat de juiste momenten zijn om te kopen en te verkopen.

‘Dat heeft dus tijd nodig.’ Klopt – maar er is een manier om nét iets sneller te zijn. Online brokers bieden namelijk geautomatiseerde systemen die deze aankoop en verkoop automatisch voor je regelen. Handig voor wie nog niet zoveel ervaring heeft.

5. Onderzoek bedrijven nauwkeurig

Aandelen kopen hoort niet over één nacht ijs te gaan. Zelfs niet wanneer je van plan bent om een relatief klein bedrag te investeren. Het is altijd wijs om goed te onderzoeken waar je je geld in gaat steken. Wat voor bedrijf is het? In welke sector is de organisatie actief? Heeft die sector potentie en zo ja, op welke termijn? Komt het bedrijf regelmatig met nieuwe producten of is de aanmaak daarvan behoorlijk statisch? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen voor je wel of niet met een organisatie in zee gaat.

Een goed onderzoek vooraf kan nogal wat verlies van rendement voorkomen. Resteert natuurlijk de vraag – hoe doe ik dat? Nou – door middel van een goede studie van financiële gegevens en resultaten kom je een heel eind. Deze kun je dan vergelijken met prestaties van soortgelijke organisaties óf andere bedrijven binnen dezelfde sector. Je ziet dan direct of het bedrijf in kwestie écht zo veelbelovend is als ze zelf beweren.

6. Beleg in sectoren die je liggen

Zoals bij wel meer zaken het geval is, moet ook beleggen je interesse hebben, wil je er succesvol mee worden. Dat geldt natuurlijk voor het beleggen an sich, maar ook voor hetgeen je in belegt. Zorg dat je op z’n minst iets van affiniteit hebt met het bedrijf in kwestie. Investeren in een producent van hondenvoer, om maar even een vreemd voorbeeld aan te halen, heeft weinig zin als je verder niets met dieren hebt.

Het is daarnaast ook raadzaam om niet té happig te zijn op trends die vanuit het niets lijken te ontslaan. Zo dachten anno 2000 veel mensen aan geld verdienen met beleggen door rijkelijk te investeren in het internet en domeinnamen. Dat bleek achteraf een grote zeepbel te zijn die niet veel opleverde. Hetzelfde geldt min of meer voor bepaalde cryptocurrency’s. Meestal is het zo dat beleggen weinig zin heeft wanneer men massaal op het te beleggen element duikt. Uitdagingen en kansen vind je eerder in nog te ontdekken branches.

7. Stel jezelf altijd realistisch en kritisch op

Om een beetje voort te borduren op hetgeen hierboven is verteld: zaken die te mooi klinken om waar te zijn, zijn meestal ook niet waar. Het is daarom slim om realistisch te zijn: is het écht aannemelijk dat dit me iets oplevert óf is het voornamelijk gebakken lucht?

Realisme hangt ook nauw samen met punt vijf: onderzoek bedrijven nauwkeurig. Geloof een bedrijf niet op zijn blauwe ogen en ga na wie of wat er precies achter dat aantrekkelijke aanbod zit. Oplichting is – helaas – nog steeds geen zeldzaam verschijnsel in de beleggingswereld, dus wees waakzaam voor je eigen naïviteit.

Tot slot

Heb je alle tips laten bezinken? Dan is het tijd te duiken in de wondere wereld van beleggen en alles wat daarbij hoort. Geld verdienen met beleggen is niet alleen een opsteker voor je financiën, het is bovenal ook leerzaam, spannend en leuk.

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Andere bezoekers bekeken ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *