Ga naar de inhoud
Geld verdienen met ebooks

Geld verdienen met ebooks? Een stappenplan

Geld verdienen met e-books is een lucratieve manier om je kennis te delen met je doelgroep. Echter, niet een ieder is bekend met de stappen die je moet volgen voor het schrijven en verkopen van e-books. Aan de hand van de situatie van Cleon informeer ik je in dit artikel over dit onderwerp.

Cleon is eigenaar van een winkel die vegetarische producten verkoopt. Hij staat bij zijn klanten bekend als iemand die ze behalve waardevolle tips over het gebruik van deze producten, ook vertelt hoe je lekkere vegetarische maaltijden klaarmaakt. Ze vragen hem daarom ook regelmatig of hij waarom hij zijn recepten niet in de vorm van een boek ter beschikking stelt. Dit zal hen namelijk helpen om zodra ze daar zin in hebben een andere maaltijd uit te proberen

Cleon ziet zichzelf echter niet onderhandelen met uitgevers in de hoop dat ze zijn kookboek uitgeven. Een van zijn klanten stuurt hem daarom de link naar het artikel geld verdienen met schrijven op. Hierdoor gaat er een totaal andere wereld voor hem open. Want geld verdienen met een e-book lijkt hem namelijk een perfecte manier om zijn bedrijfsdoelen te bereiken.

Helaas weten hij noch zijn werknemers hoe zij dat moeten aanpakken. Zo weten ze onder andere niet hoeveel woorden een e-book heeft en of er speciale eisen zijn waaraan het design hoort te voldoen.

Op deze en al je overige vragen over het ebook schrijven geef ik antwoord in deze tekst. Lees dus gauw verder om net als Cleon vandaag nog aan je eerste e-book te beginnen.

Waarom zou je een eigen ebook schrijven? De voordelen

Twijfel je nog of het schrijven van een e-book wel iets voor jou is? Dan zullen onderstaande voordelen je gauw op andere gedachten brengen. Vooral omdat het enige echte nadeel aan geld verdienen met e-books de tijd dat je hiervoor moet uittrekken is. Het zal vooral in de schrijffase veel discipline van je vergen om de hoofdstukken van je e-book te typen.

Misschien kom je daarbij zelfs tijd te kort waardoor je ontmoedigt raakt en het e-book schrijven maar achterwege laat. Met het handige stappenplan aan het eind van dit artikel sla je je echter zonder problemen door deze blokkade bij het samenstellen van je e-book heen.

Met mijn stappenplan kom je erachter dat het vrij makkelijk is om je eigen e-book in elkaar te zetten. Je hebt namelijk vaak reeds genoeg kennis over het onderwerp waarover je wilt schrijven of bent er zelf ook erg in geïnteresseerd.

Dat zal je stimuleren genoeg tijd aan deze taak te wijden. De streefdata die je jezelf stelt voor het afronden van de verschillende schrijf onderdelen zijn dan altijd reëel. Vooral als je daarbij gebruik maakt van de handige online tools zoals Canva die speciaal voor dit doel zijn ontwikkelt.

1. Geld verdienen met ebooks als marketingmiddel

Elk bedrijf heeft offline en online marketingstrategieën. Dat zijn de methoden die ze gebruiken om hun producten of diensten onder de aandacht van hun doelgroep te brengen. Cleon doet dat voornamelijk met een reclamebord buiten zijn bedrijf, het adverteren in de plaatselijke media en middels instructievideo’s op zijn Facebook en Instagram profielen. Met zijn e-book krijgt hij net als jou een top marketingmiddel erbij.

Je e-book zet je op verschillende manieren als marketingmiddel in wanneer je het af hebt. Het is dan wel relevant dat het onderwerp van je e-book je doelgroep ook interesseert. Hierdoor zullen ze zich eerder inschrijven voor je nieuwsbrief of je informatie backlinken via sociale media.

Je e-book wordt dan ingezet om je hoger in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines als Bing en Go Go Duck Go, te plaatsen. Dit leidt tot meer leads gevolgd door een hogere omzet.

Cleon is van plan zijn e-book via zijn website, Amazon en Bol te verkopen waardoor meerdere internetters achter het bestaan van zijn bedrijf komen. Je kunt afhankelijk van je marketingplan dezelfde strategie als hem volgen. Hoe je dat aanpakt lees je in het stappenplan aan het einde van deze tekst.

2. E-books geven je autoriteit aan

Met een ebook waarin je kennis deelt over een bepaalt onderwerp val je op tussen de ondernemers in je bedrijfstak. Vooral als je informatie klopt en je autoriteit op een bepaald gebied weergeeft. Daarmee is een ebook dus een goed instrument om de naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten wat het werven van klanten of cliënten ten goede komt.

3. Ebooks helpen bij het genereren van een passief inkomen

Een ander voordeel van geld verdienen met e-books is dat het tot een vorm van een passief inkomen genereren hoort. Een ebook dat online te koop staat verkoopt zich meestal van zelf. Je hebt er namelijk voor gezorgd dat het onderwerp en ontwerp je doelgroep aanspreken. De beschrijving van de inhoud van je ebook doet daarna de rest.

Het is wel aan te raden om de informatie in je ebook om de zoveel tijd te updaten. Dit kan ook in de vorm van een vervolg editie. Daardoor hou je je doelgroep geïnteresseerd wat het halen van je bedrijfsdoelen stimuleert.

Ben je na het lezen van de voordelen van het geld verdienen met e-books net zo enthousiast als Cleon? Dan is het tijd dat je zelf aan de slag gaat met je eerste e-book. Met mijn stappenplan lukt het schrijven van een ebook en het verkopen daarvan je vast wel.

Mocht je het schrijven van een e-book teveel werk vinden, maar vind je het wel leuk om te schrijven, dan zou je eens kunnen overwegen over productreviews te schrijven. Je reviewt bijvoorbeeld een e-book met recepten en je vertelt hier je eerlijke mening over. In geld verdienen met reviews schrijven vertel ik je hier meer over en lees je waar een goede review aan moet voldoen.

Mocht je een flinke talenknobbel hebben en het schrijven van een e-book teveel werk vinden, dan is misschien geld verdienen met vertalen van teksten iets voor jou. Ik vertel hoeveel dit je op kan brengen an op welke manieren je dit het beste aanpakt.

Geld verdienen met ebooks

Hoe schrijf je een eigen e-book? Een stappenplan

Leuk dat je wilt leren om een eigen e-book te schrijven en verkopen. Aan de hand van de situatie van Cleon zal ik de stappen die je tijdens dit proces doorloopt aan je verduidelijken. Pak dus gauw pen en papier erbij zodat je al lezend de nodige aantekeningen maakt.

Je doorloopt namelijk vijf stadia bij het samenstellen van je e-book. Deze zijn de brainstormfase, de fase van het schrijven, een fase gericht op het ontwerpen van je e-book, de verkoopfase en de evaluatie fase. Soms overlappen deze fasen elkaar terwijl je als ervaren e-book samensteller bijvoorbeeld de fase van het brainstormen in bepaalde gevallen achterwege kunt laten.

1. Brainstorm fase

1. Ga bij jezelf na wat het doel van je e-book is

Ook bij het schrijven van een e-book is een goede voorbereiding het halve werk. Zo zal je moeten weten waarom je een ebook wilt samenstellen en welke informatie je erin kwijt wilt. Dit is anders dan de marketingdoelen die je voor ogen hebt. Het gaat dus niet zo zeer om het branden van je merk maar meer om het leesdoel van je e-books. Wil je je lezers informeren, instrueren of entertainen? Leg dat even voor jezelf vast.

2. Probeer alvast de toonzetting van je tekst te bepalen

Om de stem van je ebook te vinden is het doel dat je beoogt dan ook een goed uitgangspunt. Als je de lezers wenst te informeren over een complex onderwerp heb je meer aan een luchtige informele toonzetting. Zo zal Cleon meer succes oogsten met zijn vegetarische recepten ebook wanneer hij het schrijft op de manier waarop hij tot zijn klanten praat.

Wil je echter een zelfhulp ebook schrijven en verkopen, dan hebben de lezers meer aan een tekst waarin je ze stap voor stap begeleidt bij het doen van bijvoorbeeld een meditatie.

3. Onderzoek je doelgroep

Net als bij het oprichten van je bedrijf doe je er goed aan om je product of dienst af te stemmen op de behoeften van je doelgroep. Je wilt immers verkopen wat alleen het geval zal zijn als wat je aanbiedt overeenkomt met waar je doelgroep naar op zoek is. Je eigen voorkeuren zijn dus ondergeschikt aan die van je (toekomstige) klanten.

De klanten van Cleon willen graag een ebook met zijn recepten. Als hij in plaats daarvan besluit om een ebook te schrijven over het veganist zijn, is de kans groot dat niemand het aanschaft. Doe daarom altijd eerst een marktonderzoek bij het kiezen van een onderwerp.

4. Bepaal je onderwerp

Het onderwerp van je ebook hangt af van je doelgroep en je eigen belangstelling en kennis.
Een van de betere manieren om dat te doen is door het maken van een fictief personage dat aan alle kenmerken van je doelgroep voldoet. Door na te gaan wat hem of haar zou interesseren, te Googlen en andere op dit typetje gerichte e-books te bestuderen, krijg je al gauw een lijstje met onderwerpen.

Schrijf deze onderwerpen op en ga bij jezelf na of je ze boeiend genoeg vindt voor een e-book. Ook je eigen kennis speelt daarbij een grote rol. Als dealer in elektrische auto’s zal het je immers zwaar vallen om een e-book over klassieke wagens te schrijven en verkopen.

Maak hierna een lijstje van de onderwerpen die je bevallen, en kies vervolgens de interessantste uit. Wees daarbij zo specifiek mogelijk waardoor je niet in de verleiding komt om tijdens het schrijven onnodige zijwegen in te slaan.

2. Het schrijven van je ebook

1. Maak een outline van je ebook

Je weet waarover je ebook zal gaan en wat het doel ervan is. Ook heb je de toonzetting voor jezelf vastgelegd. Als het goed is heb je je ook enigszins ingelezen op het onderwerp waardoor de inhoud van je ebook je duidelijk voor ogen staat.

De volgende stap is daarom het maken van een indeling van je tekst. Je tekst heeft sowieso een voorwoord, kern en die je een aantal hoofdstukken en subhoofdstukken behapbaar maakt. Teken dit uit en geef zoveel mogelijk informatie weer over de hoofdstukken en hun inhoud.

Je merkt daardoor van zelf of je genoeg van het onderwerp afweet of als je naar meer informatie moet zoeken. Zorg dat de uiteindelijke opbouw logisch is. Heb ook gelijk oog voor het aantal benodigde woorden voor een ebook.

Dat ligt gemiddeld tussen de 10.000 en 15.000. Als je dat aantal zonder problemen zult halen, kun je doorgaan naar het volgende punt

2. Schrijf een klad versie

Het is tijd om een draft versie van je ebook te schrijven. Dat is niets anders dan de eerste keer dat je je ebook uitschrijft. Deze klad versie is belangrijk omdat het gelijk ook een test is van je eigen kennis over het door jou gekozen onderwerp. Wanneer je het af hebt ervaar je sowieso als een overwinning wat je de inspiratie zal geven om door te zetten.

In deze klad versie mag je natuurlijk je tekst bijschaven. Lees en herlees het, schrap misschien hele alinea’s door of vul de tekst aan met hetgeen je over het hoofd hebt gezien. Laat je tekst vervolgens door enkele personen lezen en van commentaar voorzien.

Stel het naar aanleiding van hun aanwijzingen bij. Controleer je tekst ook op fouten waarna je je aan je leesgroep de gelegenheid geeft om het nogmaals van commentaar te voorzien. Vraag ze ook gelijk om na je publicatie een een beoordeling op de desbetreffende website achter te laten. Schrijf hierna je officiële versie.

3. We gaan nu je ebook ontwerpen

1. Designen van je ebook met software

Nu je je tekst af hebt, is het tijd om het te designen. Daartoe bestaan er verschillende programma’s die dit onderdeel makkelijk maken. De tekst kun je bijvoorbeeld opmaken in Office Word. Voor de images kun je uit verschillende foto bewerkingsprogramma’s kiezen. Het volledig design maak je met enkele klikken met behulp van een template van Canva of Poster my wall of Visme. Let daarbij wel op de eisen van een goed design.

2. Eisen van een goed design

Een ebook verkoopt beter wanneer de voorkant aantrekkelijk is voor je doelgroep. Dat betekent dat de foto en de tekst op de voorkant ze moet aanspreken om ze er toe te bewegen je ebook verder te bestuderen. De titel zal dan ook meteen duidelijk moeten zijn en samen een geheel moeten vormen met de beschrijving van je ebook.

Zorg ook voor kleuren die bij het genre book dat je schrijft passen en die ook de tekst leesbaar houden. Weet je het zelf niet zeker dan mag je de bestsellers lijst van dezelfde genre boeken raadplegen voor meer inspiratie. Wanneer je eenmaal een template hebt ontworpen dat je bevalt is het overigens een goed idee om het voor al je andere e-books te handhaven.

4.Done! tijd om je ebook te verkopen

1. Beloon jezelf

En dan is je eerste ebook af. Gefeliciteerd! Het is nu tijd om het te verkopen zodat je er aan verdient. Ook het halen van je overige marketing doelen met behulp van je ebook is nu binnen je bereik. Voordat je dat gaat doen is het niet verkeerd om jezelf te belonen voor deze prestatie.

Je beloning kan bestaan uit een middagje niets doen, het verder bekijken van je lievelingsserie of het drinken van een glaasje wijn. Lees eventueel hierna jouw boek weer eens over, waarna je het gaat verkopen.

2. Het verkopen van je ebook

Je las reeds dat je ebook via Amazon, Visme of Bol verkocht kan worden. Bij beide zal je eerst een account moeten aanmaken voor dit doel. Doe dat en ga de prijzen van e-books over hetzelfde onderwerp als de jouwe na. Stel aan de hand daarvan een prijs vast waarbij je de tijd dat je aan het schrijven van je ebook besteedde ook incalculeert.

Je ebook kun je net als Cleon ook op je website en via je sociale media profielen verkopen. Verwijs je volgers ernaar toe of geef het gratis weg aan je nieuwe klanten of volgers. Je kunt ook aan affiliatie marketing doen waarbij je je ebook door bloggers laat promoten met behulp van affiliate links. Hij of zij verdiend dan wat bij elke verkoop van je ebook aan iemand die via die link het boek bij jou aanschafte.

5. De evaluatie fase

1. Evalueren een goede gewoonte

Na verloop van tijd is het goed om na te gaan of je e-book wel succesvol is. Vraag je daarbij af of het je geholpen heeft om je marketing en persoonlijke doelen te verwezenlijken. Bekijk ook je verkoopstatistieken en lees vooral ook de feedback die je van lezers krijgt.

Pas indien nodig je strategieën aan maar blijf je e-book ook gewoon door promoten en beschikbaar stellen.
In de tussentijd ben je misschien ook bezig met je tweede e-book, die je door de kennis die je opdeed sneller af zult hebben.

Tot slot enkele tips

Je kunt een schrijversblok voorkomen door een vaste plek en tijd vast te stellen voor het schrijven. Leg daarbij het aantal woorden dat je op een dag wilt schrijven vast en hou je daar ook streng aan.

Bouw ook tijdig rustpauzes in tijdens het schrijven. Dat houdt je namelijk gemotiveerd.Mocht schrijven niet je ding zijn dan kun je een freelancer je ebook tegen betaling voor je laten samenstellen. Je hebt je dan alleen op het verkopen van je ebook te richten Ik wens je veel succes toe met het verdienen van geld met je ebook.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *