Ga naar de inhoud
geld verdienen met social media

Geld verdienen met Social Media: Dé 5 manieren van 2024

De laatste jaren zijn er tal van manieren bijgekomen waarop je een online inkomen kunt genereren. Een voorbeeld hiervan is het geld verdienen met social media. Maar hoe werkt dat eigenlijk, welke manieren zijn er en waar moet je op letten?

In dit artikel geef ik je enkele ideeën die je meteen toe kunt gaan passen. Zo kun je een goede keuze maken om een (extra) online inkomen te genereren via social media. 

Hoe kun je geld verdienen dankzij social media?

Hoe kun je geld verdienen dankzij social media?

Heb jij al succes met geld verdienen dankzij social media? Scroll dan naar het volgende hoofdstuk. Maar wil je juist gaan beginnen, dan zijn de volgende stappen voor jou bedoeld.

Stap 1: Kies eerst de juiste niche

Voordat je geld kunt verdienen is het aan te raden om klein te beginnen en je te richten op een specifieke onderwerp. Het algoritme van je social media kanaal kan je makkelijk over het hoofd zien als je je niet voldoende onderscheidt.

Juist door je te richten op een onderwerp trek je een specifiek en betrokken publiek aan. Met Google Trends zou je eens kunnen bekijken welke onderwerpen momenteel populair zijn. Hieronder vind je er al enkele:

FitnessKokenHuisdieren
(Online) OndernemenKamperenBloggen
CryptocurrencyPersoonlijke ontwikkelingE-commerce

Stap 2: Bepaal je doelgroep

De volgende stap is het bepalen welke doelgroep je wilt gaan bedienen. Laten we eens als voorbeeld fitness nemen. Dit is een ontiegelijke grote niche met allerlei doelgroepen. Je kunt je richten op jongeren, maar bijvoorbeeld ook op ouderen.

Het overzicht hieronder lijkt wellicht wat simpel, maar geeft een goed idee van welke doelgroep je op welk social media netwerk kunt vinden.

 • Instagram: tieners en jongeren
 • LinkedIn: zakelijk
 • Pinterest: voornamelijk vrouwen, maar ook mannen
 • YouTube: zeer brede doelgroep van jong tot oud
 • Tik Tok: tieners en jongeren
 • Facebook: zeer brede doelgroep van jong tot oud

Op welke manieren kun je geld verdienen met sociale media?

Op welke manieren kun je geld verdienen met sociale media

In dit hoofdstuk duiken we dieper in de vijf meest effectieve manieren waarop je jouw social media account kunt omzetten in een geldmachine. 

1. Het promoten van affiliate producten

Wil je geld verdienen, dan is de eerste manier het promoten van affiliate producten. Het fijne van dit verdienmodel is dat je alleen maar je doelgroep hoeft door te sturen naar de verkoper.

Koopt vervolgens iemand een product of dienst bij de verkoper, krijg je in ruil daarvoor een commissie. Je verdient in de meeste gevallen een bepaald percentage van de verkoopprijs. Maar ook kun je een vast bedrag krijgen, afhankelijk van de regels van het partnerprogramma.

Wat goed werkt, is het plaatsen van een goede en EERLIJKE review. Door eerlijk te zijn over de positieve en negatieve punten van een product, kom je veel eerlijker over naar je volgers. Doordat je eerlijk bent vergroot je de kans op verkopen omdat je volgers je eerlijke mening waarderen en daardoor sneller actie ondernemen op basis van wat jij adviseert.

Maar voordat je kunt gaan starten is het belangrijk dat je je aansluit bij affiliate netwerken en programma’s waarbij je niet per se een website moet hebben. Eenmaal aangemeld krijg je een speciale link met een stukje code. Hierdoor is de aankoop makkelijk terug te leiden naar jouw verwijzing. Hieronder vertel ik je waar je deze programma’s kunt vinden en meer.

 • Affiliate netwerken: sluit je aan bij affiliate netwerken zoals PayPro, Plug & Pay. Je vindt hier diverse soorten programma’s. Van afvallen tot online cursussen met vaak hoge commissies. Het fijne is dat je bij deze 2 netwerken niet per se een website hoef te hebben en dat je met je account al kunt promoten.
 • Ondersteuning: heb je enkele programma’s gevonden, bekijk dan daarna of het programma genoeg ondersteuning en media biedt die je kunt gebruiken voor je promotie.
 • Doelgroep: meldt je niet lukraak voor elk programma aan dat je tegenkomt. Zorg ervoor dat je voor programma’s kiest die bij je doelgroep passen. Zo zorg je ervoor dat je relevant blijft en dat je wordt gezien als een betrouwbare informatiebron.
 • Rechtstreeks: meld je ook aan voor programma’s die bedrijven zelf aanbieden. Je kunt deze vinden door op Google / Bing op de naam van het bedrijf te zoeken met daarachter de woorden “affiliate programma”. Het voordeel van dit soort programma’s is dat de percentages vaak wat hoger liggen, omdat er geen tussenpartij tussen zit zoals bij een affiliate netwerk.
 • Betrouwbaar: geld verdienen werkt alleen als je samenwerkt met betrouwbare bedrijven. Onderzoek voordat je je aanmeldt eerst het bedrijf en kijk of je negatieve reviews kunt vinden van andere affiliates. Zo had ik bijvoorbeeld een samenwerking lopen waarbij het bedrijf weigert om commissies uit te betalen. LET HIER GOED OP!

Als laatste is het belangrijk dat je de regels van zowel het programma zoals Bol als de sociale media platformen goed kent en deze goed opvolgt. Sommige sociale media platformen hebben regels hoe je links mag delen.

2. Geld verdienen met het promoten van producten op Instagram of TikTok

Naast affiliate marketing zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om met bedrijven samen te werken en geld te verdienen. Zo zijn er een hoop influencers die gesponsorde producten of diensten promoten.

Bij gesponsorde promotie werk je samen met een bedrijf om een boodschap te formuleren en deze te presenteren op een manier die bij je past. In ruil daarvoor ontvang je geld voor het delen van deze content met je volgers. 

Je kan dit op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld door een bericht te plaatsen op je Instagram of een video op je TikTok pagina, maar je kunt ook gebruikmaken van blogposts of een combinatie van verschillende manieren. Enkele tips die ik je wil geven bij het promoten op Instagram en TikTok:

 • Transparantie – wees transparant als je gesponsorde content plaats en plaats alleen producten of diensten die jezelf hebt getest of gebruikt. Als je volgers merken dat je alleen maar promoot om geld te verdienen, kan dit je reputatie schaden. En dat is iets wat je absoluut niet wilt.
 • Evenwicht – zorg ervoor dat je sociale media niet alleen uit gesponsorde berichten bestaat, maar biedt ook waardevolle, niet-gesponsorde content aan. Dit zorgt voor een goede mix die je volgers zullen waarderen en betrokken houden bij je kanaal.
 • Specialiseren – specialiseren in een niche is enorm waardevol. Als expert in een bepaald gebied trek je een specifiek publiek aan dat waarschijnlijk interesse heeft in bijbehorende producten of diensten. Dit maakt het makkelijker om samenwerkingen aan te gaan die goed bij je doelgroep passen en de kans op succes vergroten.
 • Ga op zoek – je hoeft niet te wachten totdat bedrijven contact met je opnemen, je kunt zelf ook op zoek gaan naar bedrijven. Geef aan wat jouw unieke punten zijn en wat voor doelgroep je bedient.
 • Contracten – mocht je eenmaal een samenwerking hebben, onderhandel dan over de voorwaarden en de betalingen. Leg deze ook vast zodat er geen onduidelijkheden ontstaan.

Als je gebruikmaakt van Instagram, Facebook of TikTok is het belangrijk dat je je volgers blijft opbouwen. Hoe meer volgers je hebt, hoe interessanter je bent voor bedrijven via jou willen reclame willen maken.

Zorg er dan voor dat je actief bent op je eigen kanaal. Maak voor meerdere dagen content en zet deze klaar. Reageer ook op reacties van je volgers en deel waardevolle berichten. Bovendien is het verstandig om je concurrentie in de gaten te houden en te controleren welke berichten het meest gedeeld worden. Hieronder heb ik nog enkele tips voor je om te laten zien dat je serieus aan de slag wilt gaan:

 • Like berichten van je volgers
 • Volg interessante pagina’s en ook die van je concurrenten
 • Plaats meerdere keren per week nieuwe content
 • Maak gebruik van hashtags

Wil je geld verdienen met je account, dan is het belangrijk dat je content van goede kwaliteit maakt. Gebruik geen standaard stockfoto’s maar maak echt een unieke foto en een pakkende tekst. Weet wel dat elk platform iets anders werkt. Zo is bijvoorbeeld Instagram een combinatie van visueel en tekst, terwijl Twitter / X voornamelijk tekst is.

3. Verkoop je eigen producten

Verkoop je eigen producten op je sociale media kanaal

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen producten te verkopen om geld te verdienen. Het voordeel hiervan is dat je niet te maken hebt met een tussenpartij en de opbrengsten dus volledig voor jou zijn.

Het is handig om te bedenken waar je goed in bent en daarnaast ook interesse in hebt. Vervolgens moet je kijken of er ook interesse is naar dit onderwerp vanuit je doelgroep. Een handige manier om dit uit te vinden is door zoekwoorden onderzoek te doen.

Ook kun je met je doelgroep gaan praten om te kijken tegen welke problemen ze op dit moment aanlopen. Als je een onderwerp hebt gekozen waarover jij je expertise kunt delen, kun je aan de slag met het maken van je product. 

Voorbeelden hiervan zijn e-books en online cursussen. Het voordeel van deze digitale producten is dat je ze één keer maakt, en vervolgens kan blijven verkopen. Een nieuwe klant kost je dus geen extra tijd of geld.

Wanneer je besluit om je eigen producten te verkopen, is het belangrijk om hoge kwaliteit te waarborgen. Je eigen gezicht is hieraan verbonden, dus je moet een goede reputatie opbouwen. 

Dit kun je doen door bijvoorbeeld eerst met testklanten te werken die voor een lagere prijs jouw product testen. Hierna kun je wat aanpassingen maken, zodat je een product van goede kwaliteit kunt promoten.

4. YouTube gebruiken als social mediakanaal

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook YouTube is een social mediakanaal. Het is zelfs een hele goede manier om met je doelgroep in contact te komen en biedt daarom unieke kansen voor contentmakers en merken. 

Als je een bepaald aantal weergaven hebt, kun je je aanmelden voor het YouTube partnerprogramma. Hiermee kun je inkomsten genereren door advertenties in je video’s te plaatsen. Het is dan ook een slimme manier om een (semi) passief inkomen te verdienen, aangezien je video’s bekeken blijven worden.

Het nadeel hiervan is dat YouTube flink wat tijd kost. Je zult volgers moeten krijgen en het filmen van de video’s kan behoorlijk tijdsintensief zijn. Het voordeel is daarentegen wel dat het een goede manier is van marketing op de lange termijn.

YouTube wordt ook steeds meer gebruikt als een zoekmachine. Door je video’s te optimaliseren voor SEO (zoekmachine optimalisatie) kun je ervoor zorgen dat je video’s ook jaren later nog gevonden kunnen worden. 

Dit doe je door relevante zoekwoorden te gebruiken in je titels, beschrijvingen en tags. Uiteraard dien je ook boeiende thumbnails te maken zodat mensen sneller klikken op je video’s.

Wist je dat je tegenwoordig niet per se je eigen video’s hoeft te maken of voor de camera hoeft te staan om succesvol te zijn op YouTube. Er zijn namelijk verschillende manieren om content te maken zonder zelf in beeld te komen. Dit kan variëren van het maken van animaties tot het gebruik van stockbeelden. In geld verdienen met YouTube zonder eigen video’s vertel ik je er veel meer over.

5. Social media kanalen voor andere bedrijven beheren

Naast het delen van je eigen content, kun je er ook voor kiezen om voor de sociale media accounts zoals Instagram of Facebook van andere bedrijven te gaan beheren. 

De handigste methode om dit te doen is door je eigen social media marketing bureau te starten. Bijna elk merk is online aanwezig en deelt regelmatig content. Hier kan echter flink wat tijd in gaan zitten, waardoor ze het uitbesteden.

Dit is waar jij kunt helpen met jouw kennis over sociale media. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld geld te verdienen door content te bedenken voor een merk of advertenties beheren. 

Ook het bedenken van een goede strategie behoort tot je werkzaamheden. Het doel van alle activiteiten is om als merk meer zichtbaar te worden, de juiste doelgroep te bereiken en zo klanten te genereren. Het is hierbij belangrijk om een goede onderwerp te kiezen.

Dit betekent dat je alleen voor een bepaald soort bedrijven aan de slag gaat, en jezelf hierdoor positioneert als expert. Ook is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle trends. Zo krijg je tevreden klanten en zullen zij jou ook weer aanraden aan anderen.

Geld verdienen dankzij social media tot slot

Zoals je hebt kunnen zien, kun je op verschillende manieren geld verdienen met social media. Of je er nu voor kiest om je eigen producten te verkopen of voor andere bedrijven aan de slag te gaan, er is altijd wel iets wat bij je past. Veel succes!

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *