Ga naar de inhoud

Online Geld verdienen met Social Media: Dé 5 manieren van 2023

Door Jelle

De laatste jaren zijn er tal van manieren bijgekomen waarop je een online inkomen kunt genereren. Een voorbeeld hiervan is het geld verdienen met social media. Maar hoe werkt dat eigenlijk en welke manieren zijn er?

In dit artikel geef ik je enkele ideeën die je meteen toe kunt gaan passen. Zo kun je een goede keuze maken om een (extra) online inkomen te genereren via social media.

1. YouTube gebruiken als social mediakanaal

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook YouTube is een social mediakanaal. Het is zelfs een hele goede manier om met je doelgroep in contact te komen. Als je een bepaald aantal weergaven hebt, kun je je aanmelden voor het YouTube partnerprogramma. Dit betekent dat je advertenties kunt laten zien, waarvoor je betaald krijgt.

Het nadeel hiervan dat YouTube flink wat tijd kost. Je zult volgers moeten krijgen en het filmen van de video’s kan behoorlijk tijdsintensief zijn. Het voordeel is daarentegen wel dat het een goede manier is van marketing op de lange termijn.

YouTube wordt steeds meer gebruikt als zoekmachine, dus je video’s zullen ook jaren later nog gevonden kunnen worden. Daarnaast kost het je net als bij een online cursus maar één keer tijd om het online te zetten.

Wist je dat je tegenwoordig niet per se je eigen video’s hoeft te maken of je eigen te laten zien? In geld verdienen met YouTube zonder eigen video’s vertel ik je er veel meer over.

Geld verdienen met Social Media zoals bijvoorbeeld YouTube

2. Het promoten van affiliate producten

De tweede manier om geld te verdienen met social media is door gebruik te maken van affiliate marketing. Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten van andere bedrijven. Als hier vervolgens een aankoop uit voortkomt, krijg jij een percentage. Dit is een meestal een aantal procent, maar het kan ook een vast bedrag zijn.

Een goede methode om dit te doen is door het schrijven van (eerlijke) reviews. Deze deel je vervolgens op social media. Je geeft meer informatie en geeft ook je mening over het product. Op die manier wek je vertrouwen bij de lezer, die eerder het product zal kopen.

Je kunt je aansluiten bij verschillende affiliate programma’s, die samenwerken met bedrijven. Je krijgt dan een speciale link met een stukje code. Hierdoor is de aankoop makkelijk terug te leiden naar jouw verwijzing.

Daarnaast hebben sommige merken hun eigen affiliate programma’s. Je kunt je hier makkelijk voor aanmelden door op de website naar “affiliate” te zoeken. Vaak liggen de percentages hiervan wat hoger, omdat er geen sprake is van een tussenpartij.

3. Je eigen digitale producten promoten

Naast het promoten van producten voor andere bedrijven, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen producten te promoten. Het voordeel hiervan is dat je niet te maken hebt met een tussenpartij en de opbrengsten dus volledig voor jou zijn.

Het is handig om te bedenken waar je goed in bent en daarnaast ook interesse in hebt. Vervolgens moet je kijken of er ook interesse is naar dit onderwerp vanuit je doelgroep. Een handige manier om dit uit te vinden is door zoekwoordenonderzoek te doen. Ook kun je met je doelgroep gaan praten om te kijken tegen welke problemen ze op dit moment aanlopen.

Als je een onderwerp hebt gekozen waarover jij je expertise kunt delen, kun je aan de slag met het maken van je product. Voorbeelden hiervan zijn e-books en online cursussen. Het voordeel van deze digitale producten is dat je ze één keer maakt, en vervolgens kan blijven verkopen. Een nieuwe klant kost je dus geen extra tijd of geld.

Wanneer je besluit om je eigen producten te promoten, is het belangrijk om hoge kwaliteit te waarborgen. Je eigen gezicht is hieraan verbonden, dus je moet een goede reputatie opbouwen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld eerst met testklanten te werken die voor een lagere prijs jouw product testen. Hierna kun je wat aanpassingen maken, zodat je een product van goede kwaliteit kunt promoten.

Geld verdienen met social media, affiliate marketing is een verdienmodel wat je hierbij goed kunt gebruiken

4. Het promoten van producten of diensten

Naast affiliate marketing zijn er natuurlijk nog andere manieren om met bedrijven samen te werken en zo geld te verdienen met social media. Zo zijn er een hoop influencers die producten promoten. Meestal sluiten zij een deal met een bedrijf voor bijvoorbeeld een aantal posts, of krijgen ze een commissie per aankoop. Ze bieden dan een kortingscode aan en wanneer die wordt gebruikt, krijgt de influencer een klein deel betaald.

Het is hierbij natuurlijk wel van belang om een flink aantal volgers op te bouwen. Hoe meer volgers je hebt op social media, hoe aantrekkelijker het wordt voor bedrijven om te adverteren. Ook is het aan te raden om je te richten op een specifieke doelgroep. Hoe duidelijker jij weet wie je volgt, hoe makkelijker het wordt om geld te verdienen.

5. Social mediakanalen voor andere bedrijven beheren

Naast het delen van je eigen content, kun je er ook voor kiezen om voor de sociale media accounts van andere bedrijven te gaan beheren. De handigste methode om dit te doen is via je eigen social media marketing bureau. Bijna elk merk is online aanwezig en deelt regelmatig content. Hier kan echter flink wat tijd in gaan zitten, waardoor ze het uitbesteden. Dit is waar jij kunt helpen met jouw kennis over social media.

Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld geld te verdienen door content te bedenken voor een merk of advertenties beheren. Ook het bedenken van een goede strategie behoort tot je werkzaamheden. Het doel van alle activiteiten is om als merk meer zichtbaar te worden, de juiste doelgroep te bereiken en zo klanten te genereren.

Het is hierbij belangrijk om een goede niche te kiezen. Dit betekent dat je alleen voor een bepaald soort bedrijven aan de slag gaat, en jezelf hierdoor positioneert als expert. Ook is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle trends binnen social media. Zo krijg je tevreden klanten en zullen zij jou ook weer aanraden aan anderen.

6. Gesponsorde content

Gesponsorde content zijn berichten op social media die zijn gemaakt in samenwerking met een bedrijf of merk. Dit soort content is bedoelt om producten of diensten te promoten en kan in verschillende vormen voorkomen. Denk dan aan blogposts, video’s, foto’s of social media berichten.

Als je gesponsorde content maakt, werk je dus samen met het bedrijf om de boodschap te bepalen die je wilt overbrengen en hoe je deze wilt presenteren. Het bedrijf betaalt je dan een vergoeding voor het maken van deze content en het delen ervan met je volgers.

Ik raad je wel aan om transparant te zijn als je gesponsorde content plaats en plaats alleen dus producten of diensten die jezelf hebt getest of gebruikt. Als je volgers merken dat je alleen maar producten promoot om geld te verdienen via social media, kan dit hun vertrouwen in jou aantasten. En dat is iets wat je absoluut niet wilt.

Geld verdienen met gesponsorde content kan dan ook een goede manier zijn om extra inkomsten te genereren via social media. Vooral wanneer je een groot aantal volgers heb en een goede reputatie hebt opgebouwd.

Zorg er wel alleen voor dat je niet alleen gesponsorde content gaat plaatsen op je social media. Vind een balans tussen waardevolle content en gesponsorde content.

Geld verdienen met social media tot slot

Zoals je hebt kunnen zien, kun je op verschillende manieren geld verdienen met social media. Of je er nu voor kiest om je eigen producten te promoten of voor andere bedrijven aan de slag te gaan, er is altijd wel iets wat bij je past. Veel succes!

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *