Ga naar de inhoud
Instagram Affiliate Marketing, de 4 manieren

Instagram Affiliate Marketing: dit zijn de 4 manieren hoe je geld verdiend op Instagram

Kun je geld verdienen met affiliate marketing via Instagram? Veel affiliates zien Facebook als dé manier om affiliate marketing toe te passen. Toch is Facebook in heel veel gevallen niet de beste optie.

Afhankelijk van je doelgroep is Instagram wellicht een veel betere keuze. Zo zitten er inmiddels ruim een miljard mensen op Instagram waarvan 63% tenminste 1 keer per dag inlogt. Bovendien vinden er ook nog eens 130 miljoen transacties plaats.

In dit artikel ontdek je dan ook op welke manieren je affiliate marketing via Instagram toepast. 

Wat is Instagram Affiliate Marketing?

Geld verdienen met affiliate marketing is een goede manier om vanuit huis of waar dan ook geld te verdienen. Je promoot namelijk een product of dienst van een ander door het plaatsen van speciale links op pagina’s of in blogberichten.

Klikt een persoon op jouw affiliate link en de persoon koopt vervolgens het product of dienst dan krijg jij als affiliate (anders gezegd promotor) een bepaald bedrag of een percentage van het aankoopbedrag. Dit worden ook wel commissies genoemd.

Hoe hoog deze commissies precies zijn, verschilt per bedrijf. Zo zijn er bedrijven die maar 8% of minder per verkoop geven, maar andere geven commissies die oplopen tot wel 40% of meer. 

Instagram affiliate marketing werkt net even wat anders dan de traditionele manier van affiliate marketing. Bij Instagram promoot je producten of diensten met behulp van unieke foto’s om zo de aandacht van je bezoekers te trekken. Komt hieruit een verkoop dan wordt dit Instagram affiliate marketing genoemd. 

Hoe start je met affiliate marketing op Instagram?

Voordat je begint met Instagram affiliate marketing is het slim om eerst een niche te kiezen die bij je past en meld je aan bij een affiliate programma of affiliate netwerk. 

Er zijn tientallen affiliate marketing programma’s en enkele grote affiliate netwerken beschikbaar die zich richten op allerlei verschillende gebieden, variërend van mode, sportkleding, hondenspeeltjes etc. 

De meest voorkomende affiliate marketing programma’s en netwerken waar je met een social media platform kunt aanmelden heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. 

1. Daisycon

Daisycon is 1 van de grootste affiliate netwerken in Nederland en België. Je vindt er dan ook meer dan 1600 verschillende affiliate programma’s waaronder reizen, autoverhuur, kleding, verzekeringen, wonen, baby’s enzovoort. 

Het aanmelden bij Daisycon is helemaal gratis en snel geregeld via deze link. Vul vervolgens de gewenste media en laat deze goedkeuren. Eenmaal goedgekeurd, dan kun je direct aan de slag met vinden van bijpassen affiliate programma’s. 

2. PayPro

PayPro is niet alleen een CPSP, maar ook een affiliate netwerk waar je 250 verschillende programma’s kunt vinden. De producten bestaan voornamelijk uit e-books, digitale cursussen en meer. 

De commissies van deze programma’s zijn hoog waardoor het interessant kan zijn om je hierbij aan te melden. De aanmelding is geheel gratis en snel door hier te klikken.

3. Awin

Een ander groot netwerk dat ook nog eens internationaal opereert, is Awin. Er zijn namelijk meer dan 16.000 adverteerders uit verschillende landen erop aangesloten.  Bij Awin vind je onder andere merken zoals Emirates, Etsy en bijvoorbeeld Bijenkorf. Het fijne van Awin is dat veel affiliate programma’s een versnelde betalingen aanbieden. Awin schiet als het ware je uitbetaling voor, ook al heeft de adverteerder Awin nog niet betaald.

Het aanmelden doe je het snelst via deze link. Wel kost de aanmelding 5 euro, maar dit krijg je terug bij je eerste uitbetaling.

4. Partnerprogramma van Bol.com

Heb je een Instagrampagina en wil je samenwerken met Bol.com? Dan kan dat ook. Het partnerprogramma van Bol.com is namelijk toch wel het meest populairste programma. 

Heb je een Instagrampagina en wil je samenwerken met Bol.com, dan is ook mogelijk. Het fijne van Bol.com is, is dat ze een heel groot assortiment hebben waar je commissie op kunt krijgen. 

Stel je promoot via je Instagram woonaccessoires en iemand klikt op je affiliate link maar koopt bijvoorbeeld pampers, dan krijg jij nog steeds een commissie. Voor meer informatie over affiliate marketing via Instagram bij Bol.com lees dit artikel >>

Op welke manieren gebruik je affiliate marketing op Instagram?

Affiliate links op een website plaatsen is vrij eenvoudig. Maar hoe plaats je nu affiliate links in je Instagram post of in je content? Er zijn enkele verschillende manieren die ik hieronder met je doorneem.

1. Instagram biografie

De meest voor de hand liggende manier is om de link in je Instagram bio te gebruiken. Dit werkt goed als je steeds hetzelfde product of dienst wilt promoten. In je posts verwerk je een call to action zodat mensen op je link in je bio kunnen klikken.

Maar wat als je meerdere producten en diensten wilt promoten? Dit kan op verschillende manieren. Als je een website hebt, kun je een aparte pagina aanmaken met daarin de producten die je wilt promoten. Plaats vervolgens de link van de pagina in je Instagram biografie. 

Een andere manier is Linkin.bio. Dit is een handige tool dat je het beste kunt zien als een soort van miniwebsite binnen je Instagram profiel. De tool maakt van elke post een klikbare afbeelding waaraan je een link kunt koppelen. 

2. Swipe up 

Via je Instagram Stories kun je een link toevoegen. Swipe men naar boven dan komt de knop “See More” tevoorschijn en dan wordt je naar je ingevulde link gebracht. 

Dit kan bijvoorbeeld een blog zijn dat reviews bevat van bepaalde producten met elk een affiliate link waar men het product kan kopen. Voor Instagram Stories heb je wel een Business-account nodig. Deze kun je gelukkig gratis aanmaken. 

3. In je afbeelding omschrijving

Je kunt je affiliate link ook toevoegen aan je afbeelding omschrijving. Dit is een methode die je niet vaak ziet en daar is een goede reden voor. Mensen kunnen niet op je link klikken. Je volgers moeten dan eerst de link kopiëren en daarna plakken in hun browser.

Een andere manier is een link naar een product of dienst op je foto plaatsen. Mensen kunnen dan de link overtypen. Gebruik hiervoor wel een korte URL zodat mensen zo min mogelijk fouten maken bij het overtypen.

4. Couponcodes

Een manier die steeds populairder wordt is het geven couponcodes. Een kortingscode is vaak een stuk korter en eenvoudiger dan een affiliate link. Je leidt je volgers naar een bepaalde website waar men de kortingscode kunnen invullen. Gaat de volger over tot een aankoop, dan krijg jij een commissie. 

Lees ook: Affiliate Marketing Revolutie Review

Enkele groei tips voor Instagram

Je weet nu meer over de beste 4 manieren om affiliate marketing in te zetten via Instagram. Maar hoe haal je meer uit je Instagram affiliate marketing? Hieronder geef ik je nog enkele tips

1. Maak gebruik van het Instagram algoritme

Er zijn drie factoren die belangrijk zijn en waar je dus goed op moet letten wil je van je Instagramaccount een succes maken. Zo is het belangrijk je onderwerpen kiest die bij je doelgroep horen. Denk goed na over je onderwerpen om binnen je doelgroep op te vallen. 

Post ook regelmatig. Minimaal 3 keer per week, maar het liefst 1 a 2 keer per dag. En gebruik bij je posts relevante hashtags.

Naast het regelmatig plaatsen van relevante afbeeldingen is het ook belangrijk om de accounts van je concurrenten en andere uit je doelgroep te volgen. Repost dan ook met enige regelmaat content van andere. Dit kun je doen door bijvoorbeeld Regram. 

2. Interactie met je volgers

Door de interactie met je gebruikers aan te gaan bouw je een band op met je volgers. Reageer op en deel content van andere om zo meer likes en volgers te krijgen. 

Wist je dat voor Instagram de reacties en likes die je binnen het eerste uur nadat je gepost hebt belangrijk is? Zorg daarom dat je na het posten nog even actief bent op Instagram door originele reacties te plaatsen. 

3. Koop geen Instagram volgers

Aan nepvolgers op je account heb je helemaal niks. Dit zijn vaak accounts opgezet door zogenaamde clickfarms waar dan ook geen echte mensen achter zitten. 

Ook merk het Instagram algoritme dit op en loop je de kans om een penalty te krijgen, waardoor je echte volgers je content niet meer zien en daalt je bereik. 

4. Promoot je account

Wil je echt alles uit je Instagram account halen, dan ontkom je er niet aan om ook andere platformen in te zetten. Denk dan aan social media kanalen zoals TikTok, Snapchat of Clubhouse. 

Je kunt ook een blog beginnen. In de blogposts licht je dan je Instagram posts uit en op deze manier krijg je dan weer extra nieuwe volgers.Hoe meer je aanwezig bent op verschillende platformen, hoe makkelijker het wordt om meer uit je account te halen. 

5. Consistentie is belangrijk

Wil je starten met Instagram dan zul je er achter komen dat het allemaal nog best moeilijk is. Consistentie en doorzettingsvermogen is dan ook zeker in het begin belangrijk. 

Zorg er dan ook voor dat je met regelmaat nieuwe content plaatst. Bedenk van tevoren wat voor content je wilt gaan plaatsen. Maak ook alvast verschillende formats voor je posts. Wil je gebruikmaken van Instagram filters, zorg er dan voor dat de filters zo goed mogelijk bij elkaar passen. 

Mocht je nu graag hulp hebben om je Instagram account te laten groeien en waarbij je volgers je gepromote producten of diensten kopen, bekijk dan eens deze website >>

Tot slot: Instagram en Affiliate Marketing

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel zijn er verschillende manieren om affiliate marketing toe te passen wanneer je een Instagram account hebt. Maar wil je echt geld verdienen met dit platform, dan zul je door moeten pakken en consistent ermee bezig moeten zijn. 

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 6 jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis met je via mijn blogs. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *