Ga naar de inhoud
Investeren in Edelmetalen

Investeren in edelmetalen: Voor Een Waardevast Vermogen

In een volatiele markt zijn edelmetalen een veilige haven voor de vermoeide belegger. Al sinds het begin van onze jaartelling, – en ver daarvoor – zijn mensen begonnen met het investeren in edelmetalen. De reden daarvoor is vrij simpel. In onze maatschappij vertegenwoordigt edelmetaal een concrete, fysieke waarde.

In tegenstelling tot papiergeld, dat voornamelijk op wederzijds vertrouwen is gebaseerd, of de koersen van aandelen en obligaties, is de prijs van goud of zilver minder onderhevig aan sterke koerswisselingen.

Voor beleggers is dat een erg interessante eigenschap. In dit artikel lees je waarom beleggen in edelmetalen ook jouw portefeuille weerbaarder maakt. En ook hoe je dit het beste aan moet pakken.

Tip van Jelle: wist je dat je heel eenvoudig edelmetaal koopt via het Nederlandse GoldRepublic? Bekijk de website door hier te klikken >>

Wat zijn edelmetalen?

Bij edelmetaal denken de meeste mensen aan goud of zilver. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Goud en zilver zijn in onze maatschappij erg zichtbaar als statussymbool: we gebruiken ze in juwelen, sierraden en andere dure gebruiksvoorwerpen. Daarbij houden centrale banken in vrijwel ieder land grote hoeveelheden goud aan, als dekking van de waarde van de uitgegeven valuta.

Toch zijn goud en zilver niet de enige. In de kern bedoelen we met edelmetalen die metaalsoorten die niet onderhevig zijn aan corrosie en/of oxidatie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koper, worden goud en zilver niet groen. En ze roesten ook niet.

Andere (minder bekende) edelmetalen zijn platina, palladium, rodium, osmium en ook wolfraam. In dit artikel richten we ons echter op de meest verhandelde eenheden: zilver, goud en platina.

In welke edelmetaal beleggen?

Een belangrijke reden waarom veel serieuze investeerders beleggen in edelmetalen, is diversificatie. Dit klinkt moeilijk, maar betekent in de kern slechts dat je een optimale spreiding van je portefeuille nastreeft.

Hierdoor blijft de waarde van je portefeuille ook in een volatiele markt stabiel. Beleggen in goud, en investeren in edelmetalen, is een goede tactiek om die optimale spreiding te bereiken. Maar waarom eigenlijk?

In tijden van inflatie, en met lage of zelfs negatieve rente, wordt ons ‘’normale’’ geld, uitgedrukt in euro’s en dollars al snel minder waard. Met aandelen en obligaties kun je deze ontwaarding soms gedeeltelijk opvangen – maar ook daar zul je de druk van inflatie en lage rentes gaan voelen.

Met edelmetalen zoals goud en zilver in het bijzonder, behoed je, je kapitaal voor een dergelijke ontwaarding.

Ze zijn door hun intrinsieke waarde (de waarde die ze van zichzelf, als materiaal hebben) veel stabieler. Bovendien bereik je met zilver, goud en platina een hogere liquiditeit van je vermogen, omdat deze edelmetalen ook weer snel in ‘’echt’’ geld kunnen worden omgezet, mocht je dit willen. Een handige manier om jouw portefeuille flexibel te houden.

Een ander, praktisch voordeel is dat zilver in de huidige overgang naar groene energie erg belangrijk is. Zilver wordt veel gebruikt in de productie van elektrische auto’s, en zal daarom ook als concreet gebruiksmateriaal erg gewild blijven.

De vraag naar zilver zal immers in de toekomst blijven stijgen, wat het al meteen tot een interessante belegging maakt. Ook voor platina gaat deze regel op: veel laboratoria en elektrische apparatuur (waaronder tandartsinstrumenten) zijn vaak gemaakt van platina. Dit soort toepassingen verzekeren voor de toekomst een hoge prijs.

Investeren in zilver

Hoe kun je in edelmetaal investeren?

Beleggen in edelmetalen kun je tegenwoordig op allerlei verschillende manieren doen. De meest eenvoudige (en ouderwetse) manier is natuurlijk het kopen van fysieke hoeveelheden goud zilver en platina. Dit kun je doen door munten aan te schaffen, juwelen of andere objecten met een hoge zuiverheidsgraad van goud en zilver.

Het probleem is dan natuurlijk wel dat je voor edelmetaal weer een veilige opslag voor moet vinden, en dat de liquidatie van zulke edelmetalen ook weer meer tijd kost. Veel beleggers kiezen er daarom voor om indirect in ze te investeren. Dat kan bijvoorbeeld door het kopen van aandelen in bedrijven die zich expliciet bezighouden met de delving, inkoop of verkoop van edelmetalen.

Als je iets minder risico wilt kopen, kun je er ook voor kiezen in een zogeheten ETF (Exchange Traded Fund) te investeren. Deze beursgenoteerde fondsen kunnen expliciet in edelmetalen beleggen, of een grotere poel aandelen (een index) volgen. Hiermee loop je dus iets minder risico dan wanneer je, je baseert op de koers van één enkel bedrijf.

Kijk altijd wel goed in wat voor ‘’goud’’ of ‘’zilver’’ EFT je belegt. Sommigen volgen alleen de bedrijven die goud delven – wat natuurlijk iets anders is dan de daadwerkelijke waarde van goud zelf.

Tot slot kun je ook nog voor een CFD (Contract for Difference) kiezen. Hiermee speculeer je op de koers van een product, zonder dat je het onderliggende product ook echt zelf aanschaft. Een voordeel van een CFD is dat je met relatief weinig geld kunt beleggen in edelmetalen.

Een belangrijk nadeel is dat je, je inleg ook veel sneller kunt verliezen. Hier moet je als belegger rekening mee houden. Verder kun je edelmetalen kopen via GoldRepublic. Dit is een betrouwbare Nederlandse site waar je direct kunt investeren in goud en zilver of platina. In mijn GoldRepublic review en persoonlijke ervaringen vertel ik je er alles over.

Op welke manieren kun je investeren in edelmetalen?

Investeren in edelmetalen kun je op allerlei manieren doen. Zoals eerder aangegeven, kun je voor ETF’s kiezen of aandelen in goudmijnen. En je kunt natuurlijk ouderwets gouden munten kopen. In de regel is het kopen van een baar echter de meest cost-efficient methode om direct in edelmetalen te investeren.

Je bezit hiermee direct de fysieke edelmetalen, en je betaalt minder in opslagkosten vergeleken met gouden munten of juwelen. Bovendien koop je iets dat een directe verbinding heeft met de goudkoers: aandelen en ETF’s zijn niet altijd even effectief in het volgen van deze koers en worden in hun prijs ook door andere factoren beïnvloed.

Net als met beleggen in aandelen moet je bij investeren in edelmetalen ook een beleggingsstrategie hebben. Periodiek beleggen is doorgaans een goede manier om je eigen portefeuille in edelmetaal rustig uit te bouwen. Met periodiek beleggen kies je iedere maand een vast bedrag dat je in je portefeuille wilt steken.

Je kunt dit bedrag baseren op het onderliggende gewicht van de edelmetalen die je koopt, of het uiteindelijke bedrag dat je (binnen een bepaalde termijn) gespaard wilt hebben. Bij gewicht is het belangrijk om aan te merken dat doorgaans de volgende regel opgaat: hoe hoger het gewicht van de baar, hoe kosten-efficiënter de investering. Houd hier dus rekening mee als je wilt gaan investeren in edelmetalen.

Voor de spaarstrategie geldt dit ook. Stel dat je 20% van je vermogen binnen een jaar tijd wilt omzetten in goud of zilver, dan kun je op basis van die strategie een maandelijks bedrag bepalen. Je kunt er ook voor kiezen onmiddellijk één grote aankoop te doen, bijvoorbeeld door zelf één of meerdere baren te kopen. Het voordeel is dat je hierdoor iets efficiënter met de kosten omgaat, doordat die zich verspreiden over een hoger gewicht.

Voor de meeste beleggers in edelmetalen werkt het simpele inlegmodel echter het beste: je schat in wat je iedere maand overhoudt van inkomsten uit loon, winst of vermogen. Voor de meeste van ons zal dat bedrag ergens tussen de 500 en 1500 euro per maand liggen, afhankelijk van wat je precies verdient en uitgeeft.

Van dit bedrag kun je bijvoorbeeld beslissen om iedere maand 100 of 1000 euro in goud, zilver of in platina te steken. Kies daarvoor dan een vast moment uit, bijvoorbeeld aan het einde of het begin van de maand. Zo blijft het overzichtelijk en weet je wat je maandelijks in je portefeuille moet investeren.

Een ander belangrijk voordeel van periodiek beleggen in edelmetalen is dat je hierdoor het effect van wisselende koersen afvlakt. Goud en zilver pieken vaak op momenten dat beleggers onzeker zijn over monetair beleid of de economie in zijn algemeen.

Het kan dus gebeuren dat je de ene maand voor een hoog bedrag inkoopt en de andere maand voor een aanzienlijk lager. Met periodiek beleggen in edelmetalen zorg je ervoor dat je een mooi gemiddelde haalt, zonder op één juiste moment te moeten speculeren.

Investeren in goud

Wat is Goldrepublic?

Ondanks de Engelse naam is GoldRepublic een Nederlands bedrijf, dat in 2008 is opgericht. Het doel is om beleggers te faciliteren bij de aankoop en opslag van goud, zilver of platina.

De markt voor beleggen in goud en zilver en andere edelmetalen is helaas berucht om bepaalde louche praktijken. Criminelen gebruiken het voor witwassen, en de herkomst (en opslag) van edelmetalen is vaak onbekend en niet verzekerd.

GoldRepublic is daarom ook opgericht om beleggers de mogelijkheid te bieden hun vermogen op een betrouwbare en transparante manier te diversifiëren. Beleggen in goud of beleggen in edelmetalen in het algemeen moet toegankelijk zijn.

Als een van de weinige bedrijven op deze markt heeft GoldRepublic dan ook een AFM-vergunning. AFM staat voor Autoriteiten Financiële Markten, en deze instelling houdt toezicht op de partijen die binnen deze markt actief zijn (bron).

Wie voor een AFM-vergunning in aanmerking wil komen, moet dan ook kunnen aantonen dat ze op een veilige en klantvriendelijke manier te werk gaan. En deze werkwijze wordt ook periodiek getoetst.

Wat is de methode van Goldrepublic?

De methode van GoldRepublic is even simpel als geniaal. Het business model gaat ervan uit dat beleggers het fysieke product zelf willen bezitten. Ze willen dus goud zilver en platina echt in hun handen kunnen houden (mochten ze dat willen).

GoldRepublic biedt dan ook de mogelijkheid om zelf een volledige goudstaaf te kopen, of hier een aandeel in te verkrijgen. Beleggen in goud zoals het hoort.

Aangezien de prijs van een staaf goud echter in de tienduizenden euro’s loopt, zullen de meeste beleggers dus een aandeel in zo’n staaf verwerven. In het vakjargon heet dit eigenaar of mede-eigenaar zijn van een ‘’baar’’.

Deze baar wordt vervolgens met zwaarbeveiligd transport naar de kluis vervoerd. Gedurende dit hele proces, zowel het transport als de opslag, ben je volledig verzekerd. GoldRepublic biedt ook de mogelijkheid om edelmetaal thuis te laten leveren, maar dan ben je niet langer verzekerd en verlies je ook de terugkoopgarantie.

Wat zijn de kosten?

De tarieven van beleggen in edelmetalen bij GoldRepublic bestaan uit twee categorieën: transactiekosten en kosten voor opslag. Deze kosten verschillen weer per soort edelmetaal. De transactiekosten voor kopen en verkopen zijn voor goud, zilver en platina hetzelfde: 1% van het bedrag.

Ook de spaarplantransactiekosten (0,5%) zijn voor de edelmetalen hetzelfde. Het verschil zit hem in de opslag: hier wordt voor goud 0,5% gerekend, en voor zilver en platina 1%. Verder is er voor zilver en platina ook nog een derde categorie kosten: de handlingskosten, die 9 euro per kilogram bedragen. De getoonde kosten worden allemaal op jaarbasis afgetrokken, en zijn exclusief btw.

De kluizen van GoldRepublic waar de edelmetalen worden bewaard, staan verder in Zürich, Amsterdam en Frankfurt. Allemaal betrouwbare locaties met een professionele bankierscultuur. De veiligheid van de aangekochte edelmetalen is dus verzekerd, en daar hoef je, je als belegger geen zorgen meer over te maken.

Wat zijn de voordelen van GoldRepublic?

Periodiek beleggen in edelmetalen gaat het makkelijkste met een effectief en gebruiksvriendelijk platform. GoldRepublic is een goed voorbeeld van een dergelijk platform. Het hele proces, van oriëntatie tot aankoop en opslag, wordt hier bovendien gefaciliteerd. Je kunt kijken welke edelmetalen je graag zou willen kopen, en voor welke tarieven.

Je kunt snel online je portefeuille beheren en verdere aan- of verkopen afhandelen. En je bent verzekerd van betrouwbare (en door de verzekering gedekte) opslag van de edelmetalen die je hebt aangekocht.

Hierdoor hoef je zelf ook geen aanvullende investeringen te doen, zoals bijvoorbeeld een kluis of een beter alarmsysteem om inbrekers op afstand te houden. Jouw edelmetalen zijn veilig in Zürich, Amsterdam of Frankfurt, en de beveiliging wordt door professionals afgehandeld.

Een ander voordeel is dat GoldRepublic ook een Nederland bedrijf is, waardoor je zonder taalbarrière verdere informatie kunt inwinnen of je kunt laten adviseren over de beste manier om je portefeuille verder vorm te geven.

Investeren in edelmetalen tot slot

Beleggen in edelmetalen is dus lang niet zo moeilijk als het lijkt. Je moet vooral een betrouwbaar platform hebben waarmee je, je investeringen wilt doen. En je moet voor jezelf bepalen op wat voor manier jij in goud, zilver en platina wilt beleggen. Zoals gezegd kan een ETF een prima keuze zijn. Of misschien een CFD, als je graag wat meer risico wilt nemen.

GoldRepublic is waarschijnlijk de beste optie voor diegenen die snel en effectief in fysieke edelmetalen willen investeren. Doordat je hier bovendien van betrouwbare opslag verzekerd bent, hoef je, je over de transport en bewaring van je edelmetalen geen zorgen meer te maken.

En wil je, je belang toch weer omzetten in reguliere valuta? Ook geen enkel probleem. Via je online portefeuille kun je al je zaken netjes en snel afhandelen. Bekijk de website van GoldRepublic voor meer informatie >>

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *