4 Lange Termijn Beleggen Tips (2023)
Wil je geld verdienen met beleggen om zo je vermogen te laten groeien? Dan is lange termijn beleggen wellicht iets voor jou. Steeds meer mensen zien het als een aantrekkelijk alternatief op sparen. Het is echter wel belangrijk dat je het op de juiste manier aanpakt.
In dit artikel lees je daarom alles over beleggen voor op de lange termijn en vind je belangrijke tips die je een duwtje in de goede richting kunnen geven.
Extra Tip: wil je nu meer leren over beleggen? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het book In 10 Stappen Succesvol Beleggen van expert Harm van Wijk. Je krijgt toegang tot het boek door hier te klikken >>
Wat is lange termijn beleggen?
Beleggen is een vorm van online geld verdienen. Maar wat is nu precies op lange termijn beleggen?
Beleggen voor de lange termijn is het spiegelbeeld van beleggen voor de korte termijn. Je kiest voor een relatief lange beleggingshorizon, waardoor je jouw vermogen de tijd geeft om te groeien. Zo vermijd je een te riskante beleggingsstrategie en ben je er niet al te druk mee.
Wie denkt dat beleggen voor de lange termijn niet rendabel is, heeft het niet helemaal juist. Het kan namelijk een krachtig middel. Het voordeel van beleggen over een lange periode, is dat je kunt profiteren van het zogeheten rendement op rendement effect – ook wel compound interest genoemd. Dit effect treedt op wanneer je rendement maakt en vervolgens hierover opnieuw rendement ontvangt.
Hoe langer je jouw beleggingen laat staan, hoe meer geld dit effect je zal opleveren. Sprake is van een exponentiële groei, een sneeuwbaleffect. Albert Einstein noemde het rente-op-rente effect ooit het achtste wereldwonder.
Hoe lang is lange termijn beleggen?
Beleggen voor de lange termijn klinkt misschien interessant, maar het is op zichzelf niet erg duidelijk wat er mee wordt bedoeld. Want wat wordt er eigenlijk verstaan onder ‘lange termijn’? Hier bestaat geen eenduidig antwoord op, maar een indicatie is wel te geven.
Over het algemeen spreekt men van een lange termijn belegging wanneer deze minimaal drie tot vijf jaar zal worden aangehouden.
Bovenstaande definitie van een lange termijn betreft echter een minimum. Het is relevant om je te realiseren dat mensen met ‘lange termijn’ vaak een periode van enkele tientallen jaren bedoelen. Als een twintiger bijvoorbeeld belegt voor de lange termijn, is de kans groot dat hij of zij de intentie heeft om te beleggen tot aan het pensioen.
Gezien het bovenstaande kan een belegging van een half jaar of een jaar dus met zekerheid niet worden gezien als een belegging voor de lange termijn, maar als een belegging voor een kortere periode.
Jouw beleggingen hebben bij een dergelijke korte periode namelijk niet genoeg tijd om te renderen. Het rendement op rendement effect zal dus amper merkbaar zijn, terwijl je hier juist optimaal van wil profiteren.

Lange termijn beleggen tips
Lange termijn beleggingen kunnen naar verloop van tijd bijzonder winstgevend zijn. Het is echter geen ‘snelle weg naar rijkdom’ of een goudmijn. Het is belangrijk dat je het serieus aanpakt en dat je je bewust bent van de risico’s die aan beleggen kleven.
De onderstaande tips zullen je helpen om alvast een goed beeld te krijgen van een aantal essentiële factoren voor succesvol beleggen op de lange termijn.
1. Bepaal je doel
Een belegger zonder beleggingsdoel is maar lastig serieus te nemen. Het is van belang dat je voor jezelf helder hebt wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld beleggen voor een lange periode om later de studies van je kinderen te kunnen bekostigen of zoek je bijvoorbeeld naar een aanvulling op je pensioen?
Wat jouw doel ook is, het is relevant om het helder te hebben.
Bij een beleggingsdoel hoort een zo concreet mogelijk bedrag. Hoeveel geld denk je nodig te hebben om jouw doel te bekostigen? En wanneer moet je het geld paraat hebben liggen? Wanneer je deze twee vragen van een antwoord kan voorzien, kan je berekenen hoeveel rendement je per jaar nodig hebt om jouw doel te realiseren.
Afhankelijk van hoeveel rendement je per jaar ‘dient’ te halen, kan je een risicoprofiel schetsen. Heb je vrij veel rendement per jaar nodig, dan zal je waarschijnlijk een iets actievere beleggingsstrategie moeten hanteren.
Je werkt dan vaak met vrij risicovolle aandelen. Heb je maar weinig rendement per jaar nodig, dan kan een meer passieve strategie met stabielere (dividend)aandelen volstaan. Je loopt dan minder risico.
Bekijk ook: Gratis e-books (PDF) over beleggen.
2. Onderzoek bedrijven nauwkeurig
Als lange termijn belegger dien je de aandelen waarin je belegt goed te begrijpen. Het is dus verstandig om te blijven binnen de sectoren die je goed liggen. Valt je oog op een concreet aandeel, dan kan je grofweg twee analysemethoden toepassen waarmee je het potentiële koersverloop voor een toekomstige periode kunt ‘voorspellen’. Het gaat dan om technische en fundamentele analyse.
Technische analyse gaat over het statisch analyseren van grafieken van aandelen. De essentie zit hem in het ontdekken van bepaalde trends en patronen binnen een periode.
Daarnaast kijk je of een aandeel over- of juist ondergewaardeerd is. Verschillende indicatoren en tools kunnen je helpen met het krijgen van een duidelijk beeld van de koers. Na het maken van een technische analyse, zal je kunnen inschatten of en wanneer je het beste kan instappen.
Bij een fundamentele analyse kijk je meer naar cijfers omtrent het bedrijf zelf. Denk bijvoorbeeld aan de winst- en verliesrekening of aan de cash-flow van een bedrijf. Vaak worden bepaalde cijfers en uitkomsten van berekeningen vergeleken met die van bedrijven uit dezelfde sector.
Zo kan worden nagegaan of bepaalde aandelen de moeite waard zijn. Onthoud wel dat analyses je geen garanties tot rendement voor de lange termijn geven, nu het uiteindelijk neerkomt op speculeren.
3. Zorg voor spreiding
Wanneer je al je beleggingen concentreert op een en hetzelfde type aandeel, loop je onnodig veel risico. Verspreid je jouw beleggingen over verschillende landen en sectoren, dan zorg je ervoor dat je zo min mogelijk risico loopt. Beleg dus bijvoorbeeld niet alleen in aandelen uit Amerika of aandelen die zien op de luchtvaartsector.
Een goed gespreide beleggingsportefeuille zal minder vatbaar zijn voor zware tegenvallers. Stel je bijvoorbeeld voor dat je hebt geïnvesteerd in aandelen van bedrijven uit de hele wereld en vervolgens krijgt de Amerikaanse economie een klap.
Door jouw diverse handelsportefeuille, zal niet in een keer je hele portefeuille instorten. Sterker nog, op de lange termijn zal je er in veel gevallen maar weinig van merken.
Wanneer je jouw beleggingen goed spreidt, zal je niet alleen minder risico lopen, maar verhoog je ook jouw kans op hogere rendementen. Je kunt zo immers profiteren van successen uit verschillende landen en sectoren, waardoor je niet vaak de boot zal missen. Wel zo prettig en een ultieme win-win-situatie.
4. Bewaak je risico’s
Bij beleggen komen nou eenmaal (altijd) risico’s kijken. Dit geldt dus ook voor het geval waarin je belegt voor de lange termijn. Het is een ware kunst om je risico’s meester te zijn. Kan je jouw risico’s goed bedwingen, dan vergroot je de kans op succesvolle lange termijn beleggingen.
Iets wat vaak fout gaat, is dat beleggers hun posities eindeloos in de min laten lopen. Een goede lange termijn belegger moet accepteren dat koersen niet altijd de gewenste kant op bewegen.
Het is dan zaak om je verlies te nemen, zodat je eventuele verdere schade beperkt. Hiervoor kan je een stop-loss gebruiken. Dit is een tool die jouw positie automatisch zal sluiten bij het aantikken van een door jouw ingestelde koershoogte.
Het is belangrijk dat je de stop-loss niet te dicht op de koers zet, zodat je de koers wat ruimte geeft om lichtelijk te fluctueren. Een goed ingestelde stop-loss geeft rust en houdt je emoties onder controle. Stijgt de prijs van een aandeel, dan is het slim om de stop-loss ook mee te laten stijgen. Zo loop je bij winstgevende posities ook minder kans op plotselinge (flinke) verliezen.
Tot slot
Je weet nu dat lange termijn beleggen een krachtig middel kan zijn om je vermogen te laten stijgen. Het is belangrijk dat je je goed verdiept in alles wat bij beleggen komt kijken, zodat je goed beslagen ten ijs komt.
Onthoud dat bij beleggen altijd risico’s komen kijken. Met bovenstaande tips en informatie moet je echter in staat kunnen zijn om de grootste risico’s te overzien en in te perken. Wat wordt jouw eerste lange termijn belegging?
Over de auteur
Jelle
Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.