Ga naar de inhoud

Exclusieve Bitvavo Actie: Open nu een account en ontvang gratis €10,00 om Bitcoin te kopen!

Ontvang je €10,00
Nadelen van Affiliate Marketing en hoe je hiermee omgaat

Wat zijn de nadelen van affiliate marketing?

Geld verdienen met affiliate marketing wordt steeds populairder. Het is een vrij makkelijke en betrouwbare manier om (extra / fulltime) inkomen naast je studie of baan te genereren. Maar voordat je begint wil je wellicht weten of affiliate marketing nadelen en of het voor jou een goed verdienmodel is.

In dit artikel vertel ik je dan ook meer over de nadelen van affiliate marketing en hoe je hiermee kunt omgaan zodat je ook succesvol kunt worden met affiliate marketing. 

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij affiliates / promotors (vaak websites of bloggers) producten of diensten promoot van een bedrijf in ruil voor een bepaald percentage of een vast bedrag van het verkoopbedrag

Dit gebeurt meestal door het plaatsen van een affiliate link of banner in je artikelen. Deze affiliate links of banners verwijzen naar de website van het bedrijf dat jij wilt gaan promoten. Als een bezoeker op de affiliate link klikt en vervolgens iets koopt, dan krijg jij als affiliate een commissie.

Affiliate marketing kan voor bedrijven een effectief middel zijn om hun producten of diensten te promoten en voor affiliates om inkomsten te genereren. Het is een grote industrie die blijft groeien en ontwikkelen.

Wat zijn de nadelen van affiliate marketing?

Naast dat affiliate marketing voordelen kent, kent het – helaas – ook enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel van affiliate marketing is toch wel dat je ermee wilt gaan starten je doorzettingsvermogen moet hebben en op de lange termijn moet richten. 

Maar dit is niet het enige nadeel van affiliate marketing. Want naast voldoende doorzettingsvermogen te hebben zijn er nog andere nadelen van affiliate marketing, waarover ik je hieronder meer vertel. 

Nadeel 1: Doorzettingsvermogen vereist

Wanneer je met affiliate marketing wilt gaan beginnen en hiermee geld wilt verdienen, moet je weten dat je dan een echte doorzetter moet zijn. Het kan namelijk lang duren voordat je echt resultaat krijgt. Zo kreeg ik mijn allereerste commissie pas na 3 maanden.

Bovendien zul je onderweg tegenslagen en obstakels tegenkomen. Je moet dan ook continu blijven zoeken naar verbeteringen evenals tijd en energie in je website(s) steken. 

Dit vergt dan ook geduld, doorzettingsvermogen en een echte ondernemersspirit. Als je dit niet hebt, dan is het succes hebben met affiliate marketing lastig. 

Daarom is het belangrijk dat je bij affiliate marketing naar de lange termijn kijkt. Als je per week enkele uurtjes vrij maakt en je houdt dit voor een langere tijd voor, dan levert affiliate marketing altijd op de langere termijn geld op. 

Nadeel 2: Een product dat je promoot kan zomaar verdwijnen

Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten voor andere bedrijven. Dat heeft natuurlijk een hoop voordelen, maar ook nadelen. Het product is namelijk NIET van jou, dus jij beslist niet of het product op op de markt blijft.

Het kan zomaar zijn dat de verkoper stopt met het product of met affiliate marketing zelf. Je kunt het product dan ook niet meer promoten waardoor je belangrijke inkomstenbron kwijt bent. Hier moet je dan ook rekening mee houden. 

Daar komt dan bij dat je een affiliate website nooit om één product heen moet bouwen. Je loopt dan echt een groot risico. Je bent lekker bezig met genereren van commissies uit een product of dienst dat je promoot, maar als het dan van de markt wordt gehaald ben je zoals gezegd je inkomsten kwijt.

Dit is dan ook de reden dat je je website altijd om meerdere producten moet bouwen. Op deze manier krijg je meer zekerheid en wordt affiliate marketing ook nog eens een stuk leuker. Alleen de opbouw van je website zal wat langer duren en je hebt iets meer geduld ervoor nodig. 

Nadeel 3: No cure, no pay basis

Wanneer je een gewone 9 tot 5 baan hebt, word je per uur uitbetaald. Dat is bij affiliate marketing niet zo. Verkoop je niets, dan heb je ook geen inkomsten. Daarom is het ook belangrijk dat je de juiste bezoekers krijgt om verkopen te kunnen maken.

Dit betekent dan ook dat in het begin je inkomsten nogal kunnen schommelen. Zorg er daarom voor dat je op langere termijn gaat opschalen in meerdere websites. Zo stabiliseer je niet alleen je inkomsten maar vergroot je deze ook. 

Opschalen hoeft niet moeilijk te zijn. Brengt je eerste website geld op, dan zou je ervoor kunnen kiezen om schrijvers in te huren die je meehelpen om meer content te schrijven waardoor je meer potentiële kopers aantrekt.

Uiteraard kun je ook schrijvers inhuren om een tweede website te starten terwijl je zelf nog werkt aan je eerste website.

Een andere tip: mocht je vaak met succes een specifiek product of dienst promoten? Neem dan eens contact op met de adverteerder. Overleg eens wat hij of zij voor jou kan betekenen. Misschien krijg je wel een hogere commissie per verkoop.

Nadeel 4: Je werkt vaak alleen

Ikzelf vind het heerlijk, maar sommige vinden het vreselijk. Als je wilt gaan starten met affiliate marketing dan zul je dit zeker in het begin alleen moeten doen en dat kan soms wel eens vervelend zijn. Zeker als je fulltime met affiliate marketing aan de slag gaat.

Een goede manier om hiermee om te gaan is door bijvoorbeeld met iemand anders een affiliate marketing website op te zetten. Je kunt natuurlijk ook aanmelden bij een affiliate marketing forum waarbij je vragen kunt stellen en van andere kunt leren.

Wat je ook nog zou kunnen overwegen is het huren van kantoorruimte. Zo ben je in een ruimte met mensen gelijkgestemde en kun je ook snel en makkelijk nieuwe connecties maken.

Nadeel 5: Men begrijpt niets van je wat doet

Toen ik in 2017 startte met affiliate marketing begrepen veel mensen niet wat affiliate marketing was en hoe je hiermee geld mee kunt verdienen. Dit kan best demotiverend werken, zeker wanneer je nog geen inkomsten hebt.

Ik raad je dan ook aan om zeker in het begin niet tegen teveel mensen te vertellen dat je aan de slag bent gegaan met affiliate marketing. En als mensen er wat van zeggen, trek het je niet aan (heb ik ook niet gedaan).

Laat zien dat je doorzettingsvermogen hebt en als jezelf eenmaal resultaat begint te zien deel en vier deze dan.

Nadeel 6: Je inkomsten zullen per maand schommelen

Ok, de inkomsten hoeven niet bij iedereen per maand te schommelen, maar de kans is wel aanwezig dat dit gebeurd. Zo zul je misschien de ene maand 2000 euro verdienen, de andere maand 3000 euro en de maand daarna weer 850 euro.

In het begin moet je beseffen dat je nog niet echt een stabiele basis hebt opgebouwd. Een goed idee om dit op te vangen is door producten en diensten te promoten die terugkerende commissies hebben.

Dit houdt in dat als iemand een product of dienst met een abonnement koopt via jouw website of social media pagina, dat je maandelijks een vaste commissie krijgt. Op deze manier bouw je dan weer een passief inkomen op wat telkens door en door blijft doorgroeien.

Nadeel 7: Concurrentie

Wat dit verdienmodel zo aantrekkelijk maakt, is dat je niet per se technische kennis ervoor hoeft te hebben om een affiliate site op te zetten. Dit is dan ook een van de redenen waarom je te maken hebt met (veel) concurrentie. 

Maar laat je vooral niet afschrikken door de concurrentie. De mate van je concurrentie hangt namelijk af in wat voor niche je zit. Door je te richten op kleine en specifieke niches binnen een bepaalde hoofdniche kun je nog steeds geld verdienen in niches waar veel concurrentie aanwezig is.

Ik geef je een voorbeeld om dit wat te verduidelijken: de afvallen en fitness niche zijn niches waar ontzettend veel concurrentie in in te vinden. Het is dus belangrijk dat je niet gaat richten op afvallen in het algemeen. Stel je daarom deze vraag eens hardop: op welke manieren kun je afvallen?

Op deze vraag zijn natuurlijk verschillende antwoorden mogelijk. Bijvoorbeeld een keto dieet of een koolhydraatarm dieet. Dit zijn al meer specifieke onderwerpen. Zou zou ik bij een keto dieet eerst schrijven op bepaalde keto recepten en daarbij bepaalde producten zoals keto koekboekboeken promoten.

Omdat je over een specifiek onderwerp schrijft is het eenvoudiger om een autoriteit te worden en ga je dan ook beter gevonden worden in de zoekmachines zoals Google of Bing. Bovendien kun je de website altijd uitbreiden met andere specifieke niches.

Nadeel 8: Kosten

Hoewel de kosten om met affiliate marketing te starten laag zijn, begrijp ik dat het voor sommige mensen wel weer een nadeel zijn. Je hebt immers een domeinnaam en webhosting nodig om te kunnen starten. Dit kan oplopen tot enkele tientjes per maand, afhankelijk van je hostingprovider en het type hostingpakket dat je kiest.

Ook het aanmelden bij de affiliate netwerken PayPro en Awin kost geld. Bij PayPro betaal je eenmalig 7,50 euro en bij Awin 5 euro. Overigens krijg je bij Awin na registratie de 5 euro terug. 

Wil je meer te weten komen over affiliate marketing of leren hoe jij je huidige affiliate marketing website kunt optimaliseren, dan kun je ervoor kiezen om aan online cursussen deel te nemen. Afhankelijk van de cursus die je kiest kan dit enkele tientjes kosten tot 100+ euro per cursus. 

Maar zoals gezegd zijn de opstartkosten voor affiliate marketing vrij laag. In affiliate marketing kosten vertel ik je meer over deze kosten en geef ik je 4 tips hoe je de kosten kunt drukken om zo je inkomsten te maximaliseren.

Beginnen met affiliate marketing

Zo dit waren de affiliate marketing nadelen. Toch wegen de bovengenoemde nadelen naar mijn mening niet op tegen de alle voordelen die affiliate marketing je te bieden heeft.

Wanneer je wilt gaan starten met affiliate marketing en dit verdienmodel goed past, kan het zorgen voor een (semi) passief inkomen. Dit komt voornamelijk omdat je websites altijd online zijn waardoor je zelfs in de nacht commissies kunt verdienen.

Bedenk wel dat als je website of websites eenmaal geld op beginnen te brengen dat je niet achter kunt leunen. Je zult ze nog wel moeten blijven onderhouden.

Wil je nu ook net zoals ik op de JUISTE MANIER met affiliate marketing starten? Kies dan voor de Affiliate Marketing Revolutie. Zoals je kunt lezen in mijn affiliate marketing revolutie review is dit een Nederlandstalige videotraining waarin affiliate marketing expert Jacko Meijaard je laat zien hoe je een winstgevende affiliate website op zet. Klik op de knop hieronder om zijn video te bekijken.

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *