Ga naar de inhoud
De risico's en nadelen van affiliate marketing en hoe je hiermee omgaat.

De 8 Risico’s en Nadelen van Affiliate Marketing & Hoe je Hiermee Omgaat

Wil je ook met affiliate marketing starten? Affiliate marketing biedt super toffe kansen om online geld te verdienen, of je het nu wilt gebruiken als aanvulling op bijvoorbeeld je studie of als hoofdinkomen. Maar het is niet zonder uitdagingen. In dit artikel bespreek ik de nadelen van affiliate marketing en geef ik je tips om hiermee om te gaan. Lees je mee?

Wat is affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij affiliates / publishers producten of diensten promoten van een bedrijf in ruil voor een bepaald percentage of een vast bedrag van het verkoopbedrag. Dit gebeurt meestal door het plaatsen van een affiliate link of banner in je artikelen.

Deze affiliate links of banners verwijzen naar de webwinkel van het bedrijf dat je wilt gaan promoten. Als bezoekers op je affiliate links klikken en vervolgens iets binnen de webshop kopen, dan krijg jij als affiliate een commissie.

De 8 risico’s en nadelen van affiliate marketing en hoe je ermee omgaat

De 8 risico's en nadelen van affiliate marketing en hoe je ermee omgaat

Naast dat affiliate marketing voordelen kent, ken het – helaas – ook enkele nadelen en risico’s. Een van de grootste nadelen van affiliate marketing is toch wel dat je doorzettingsvermogen evenals een langetermijnvisie moet hebben.

Maar dit is niet het enige nadeel. Want naast voldoende doorzettingsvermogen hebben zijn er meer nadelen van affiliate marketing. In de volgende hoofdstukken zal ik deze nadelen bespreken en je tips geven hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

1. Doorzettingsvermogen vereist

Om geld te verdienen met affiliate marketing is het belangrijk dat je weet dat je een echte doorzetten moet zijn. Een nadeel is dat het wel even kan duren voordat je je eerste euro’s hebt verdient. Mijn eerste commissie kwam bijvoorbeeld pas na drie maanden binnen.

Bovendien zul je ongetwijfeld obstakels tegenkomen. Het is dus van belang dat je voortdurend op zoek gaat naar manieren om te verbeteren en consequent tijd en energie in je website(s) steekt.

Je hebt dan ook geduld, doorzettingsvermogen en een echte ondernemersspirit nodig. Zonder deze eigenschappen kan succes met dit verdienmodel lastig zijn.

Kijk daarom naar de lange termijn. Als je elke week wat tijd voor je projecten vrijmaakt en dit volhoudt, zal je op den duur geld verdienen.

2. Een affiliate product dat je promoot kan zomaar verdwijnen

Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten van andere bedrijven. Dat heeft natuurlijk een hoop voordelen, maar brengt ook een nadeel met zich mee. Het product is NIET van jou. Je hebt dus geen controle over het voortbestaan van het product.

Stel je voor, de adverteerder besluit om met het affiliate programma te stoppen. Plots kun je dat product niet meer aanbevelen en verlies je een inkomstenbron. Dit moet je altijd in je achterhoofd houden.

Verder is het risicovol om je affiliate website om één product heen te bouwen. Je loopt dan echt een te groot risico. Je bent lekker bezig met het genereren van commissies uit een product of dienst die je promoot. Maar als deze ineens verdwijnt ben je wel je inkomsten kwijt.

Vandaar het advies: bouw je blog rondom meerdere producten. Dit biedt meer stabiliteit en maakt het werk ook leuker. Het opzetten van je blog kan hierdoor iets meer tijd in beslag nemen en om meer geduld vragen. Maar op langer termijn is dit een stuk veiliger.

3. No cure, no pay basis

In tegenstelling tot een reguliere baan, waar je betaald wordt per uur, verdien je met affiliate marketing alleen als je verkoopt. Geen verkoop betekent geen inkomsten. Daarom is het ook belangrijk dat je de juiste bezoekers krijgt om verkopen te kunnen maken.

Dit betekent dan ook dat in het begin je inkomsten nogal kunnen schommelen. Zorg er daarom voor dat je op langere termijn gaat opschalen naar meerdere websites. Dit zal niet alleen je inkomsten stabiliseren, maar ook je inkomen verhogen.

Opschalen hoeft niet moeilijk te zijn. Als je eerste website winstgevend is, kun je overwegen om schrijvers aan te nemen die helpen met het maken van meer content, wat meer potentiële klanten aantrekt.

Je kunt ook schrijvers inhuren om een tweede website op te zetten, terwijl je zelf aan de eerste blijft werken.

Nog een tip: als je regelmatig succes hebt met een specifiek programma, neem dan contact op met de adverteerder. Misschien is er ruimte voor onderhandeling over een hogere commissie.

4. Kosten

Hoewel de kosten om te starten met affiliate marketing laag zijn, begrijp ik dat dit voor sommige mensen wel weer een nadeel kan zijn. Om te beginnen heb je een domeinnaam en webhosting nodig. Dit kost je een paar tientjes per maand, afhankelijk van je provider en het gekozen hostingpakket.

Daarnaast vragen sommige affiliate netwerken een kleine bijdrage voor registratie. PayPro bijvoorbeeld vraagt een eenmalige bijdrage van 7,50 euro en affiliate netwerk Awin 5 euro, die je na registratie terugkrijgt.

Als je hierover meer wilt leren of hoe jij je huidige affiliate website kunt optimaliseren, dan zou je kunnen overwegen om online cursussen te volgen. De kosten hiervan variëren van een paar tientjes tot meer dan 100 euro per cursus.

5. Je werkt vaak alleen bij affiliate marketing

Ikzelf vind het heerlijk, maar ik begrijp dat sommige het als een nadeel zien om in het begin alleen te moeten werken. Zeker als je fulltime ermee aan de slag gaat.

Een oplossing kan zijn om samen met iemand een affiliate website of webshop te starten. Een andere optie is om deel te nemen aan een forum over affiliate marketing, waar je vragen kunt stellen en kunt leren van andere.

Je kunt ook overwegen om een kantoorruimte te huren. Daar ben je omringd door gelijkgestemde en is het een uitgelezen kans om nieuwe connecties te maken.

6. Men begrijpt niets van je wat doet

Toen ik in 2017 startte begrepen veel mensen niet wat affiliate marketing inhield en hoe je ermee geld kon verdienen. Dit kan best demotiverend werken, vooral als je nog geen inkomsten genereert.

Mijn advies is om in het begin niet tegen teveel mensen vertellen dat je aan de slag bent gegaan met affiliate marketing. En als ze er iets over zeggen, trek het je niet aan (heb ik ook niet gedaan).

Blijf doorzetten en zodra je resultaten ziet, deel en vier die successen dan.

7. Je inkomsten zullen per maand schommelen

Een ander mogelijk nadeel zijn de schommelende inkomsten. Het ene moment verdien je 2000 euro, een andere maand springt dat omhoog naar 3000 euro en de volgende maand kan het weer zakken naar 850 euro.

In de beginfase heb je vaak nog geen stabiele inkomensbasis. Een goed idee om meer zekerheid te krijgen, is door je te richten op producten en diensten die terugkerende commissies opleveren.

Dit betekent dat je een doorlopende commissie ontvangt wanneer iemand via jou een abonnementsdienst afneemt. Zo werk je aan een passief inkomen dat maand na maand kan groeien.

8. Concurrentie

Wat dit verdienmodel zo aantrekkelijk maakt, is dat je niet per se technische kennis ervoor hoeft te hebben om een affiliate site op te zetten. Het nadeel is dan wel dat je te maken hebt met (veel) concurrentie. 

Laar je hier niet door ontmoedigen. De hoeveelheid concurrentie hangt namelijk af in wat voor je niche je zit. Door je te richten op een kleine en specifieke niche binnen een grote niche kun je nog steeds geld verdienen in niches waar veel concurrentie aanwezig is.

Neem als voorbeeld de afvallen en fitness niche. Richt je niet op het algemene thema “afvallen”, maar vraag jezelf af: hoe kun je afvallen? Denk dan aan specifieke diëten zoals keto of koolhydraatarm. Door je op zo’n specifieke onderwerp te richten zoals keto recepten en bijbehorende producten te promoten zoals kookboeken, bouw je sneller autoriteit op.

Dit maakt het makkelijker om beter gevonden te worden in zoekmachines. En je kunt je website altijd nog uitbreiden met andere specifieke subniches.

Nadelen affiliate marketing tot slot

Zo, dit waren de affiliate marketing nadelen. Maar naar mijn mening wegen de bovengenoemde nadelen niet op tegen de talrijke voordelen die het verdienmodel te bieden heeft.

Als je overweegt te starten met affiliate marketing en je voelt dat het model bij je past, dan kan het een bron van (semi) passief inkomen zijn. Je websites zijn immers 24/7 actief, wat betekent dat je potentieel ook in je slaap commissies kunt verdienen.

Echter, krijgt je website bezoekers en begin je ermee geld te verdienen, dan betekent dat niet dat je achterover kunt leunen. Je zult je website nog wel moeten blijven onderhouden.

Wil je nu ook net zoals ik op de JUISTE MANIER met geld verdienen met affiliate marketing? Dan raad ik je aan om een goede en inhoudelijke cursus te volgen. Hieronder deel ik twee van mijn favoriete cursussen, waarvan je de eerste les gratis kunt proberen.

Succes met Affiliate Marketing

Succes met Affiliate Marketing

Succes met Affiliate Marketing is een nieuwe Nederlandstalige online cursus. De cursus bestaat uit 4 modules en uit maar liefst 30+ lessen die geschikt zijn voor beginners en gevorderde affiliate marketeers.

Affiliate Marketing Meesterschap 3.0

De cursus bestaat uit 55 video’s (8 modules) waarin je leert hoe je van A t/m Z een affiliate marketing website opzet. Daarnaast kom je meer te weten hoe je de juiste artikelen schrijft, bezoekers krijgt en op welke manieren je oneindig kunt opschalen.

Affiliate Marketing Meesterschap 3.0

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *