Ga naar de inhoud
Oefenen me beleggen, waarom je als beginner eerst moet oefenen

Oefenen met Beleggen, waarom als beginner eerst oefenen?

Door Jelle

Oefenen met beleggen is misschien nét het steuntje in de rug dat je nodig hebt om geld te verdienen met beleggen. Het goede nieuws is dat dit nu heel goed mogelijk is. Beleggen wordt steeds makkelijker, en waar het vroeger vaak een kwestie was van in het diepe springen, kun je nu in je eigen tempo de aandelenmarkt leren kennen zonder risico te lopen.

Stel je voor dat je aandelen als het ware uit kon proberen, en kon kijken hoe het je zou vergaan met een bepaalde fictieve inleg. Waarschijnlijk zou je je een stuk zekerder voelen over beleggen. Daarbij zou je ook veel praktische kennis opdoen over hoe beleggen in zijn werk gaat.

Klinkt als een goed idee? Dat vind ik ook, en ik leg je dan ook graag uit hoe het oefenen met beleggen in zijn werk gaat, wat de voordelen zijn, en waar je op moet letten.

Waarom oefenen met beleggen?

Ondanks dat beleggen steeds laagdrempeliger wordt, zijn veel mensen nog huiverig om te beginnen met beleggen. Dit komt onder andere doordat de aandelenmarkt behoorlijk ingewikkeld kan lijken wanneer je je er voor het eerst in verdiept. Sla de financiële bijlage van de krant maar eens open, als beginner zul je ongetwijfeld heel veel tegenkomen waar je nog nooit van hebt gehoord.

Een gebrek aan kennis en ervaring kan in dat geval een barrière zijn om te beginnen. Nu is het niet persé noodzakelijk om veel kennis te hebben om succesvol te kunnen beleggen, maar voldoende basiskennis zorgt er wel voor dat je beter weet waar je aan begint en wat je kunt verwachten. En dat kan een hoop stress voorkomen.

Daarbij komt dat beleggen altijd gepaard gaat met risico. Wanneer je dan niet precies weet hoe investeren in aandelen in zijn werk gaat, maak je sneller beginnersfouten. Om te voorkomen dat je door een gebrek aan basiskennis meer risico loopt dan noodzakelijk, is het belangrijk een goed beeld te hebben van de werking van beleggen in het algemeen, en het platform dat je daarvoor wilt gebruiken.

Hoe kom je er het beste achter hoe iets werkt? Door het te proberen! Daarom is oefenen met beleggen zo’n goed idee voor de beginnende belegger. Je kunt op je gemak praktijkervaring opdoen met het platform en natuurlijk het kiezen en kopen van individuele aandelen, obligaties of indexfondsen. Je kunt daar enorm veel van leren zonder enig risico te lopen.

Heb je eenmaal door hoe het moet, dan kun je ervoor kiezen om te beleggen met kleine bedragen.

Oefenen met met beleggen

Hoelang moet je beleggen oefenen?

Het is lastig te zeggen hoe lang je zou moeten oefenen voordat je de stap maakt naar beleggen met echt geld. Dit is van een aantal factoren afhankelijk, bijvoorbeeld hoeveel tijd je erin kunt steken, en hoeveel voorkennis je al hebt. Ook speelt persoonlijke voorkeur een rol, de één vindt het fijn om meer tijd te nemen en zekerheid te hebben dan de ander.

Een stelregel is dat je in ieder geval lang genoeg oefent om je doelen en strategie duidelijk te hebben voordat je met echt geld gaat beleggen. Voor de één is dat een paar weken, voor de ander een paar maanden.

Wanneer je alleen af en toe wat tijd hebt om te oefenen, zal het ook wat langer duren voordat je alles een beetje in de vingers hebt, dan wanneer je er dagelijks mee bezig bent. Een goed idee is om op vaste tijdstippen te oefenen zodat je er wat routine mee opbouwt en je minder laat meeslepen door grote schommelingen in koersen van beleggingen door de dag heen.

Hoeveel je al weet speelt natuurlijk ook mee. Er zal meer tijd in gaan zitten wanneer je ervaring op wilt doen met de basis van beleggen dan wanneer je alleen een bepaalde strategie wilt uitproberen. En natuurlijk heb je dan nog individuele verschillen, bijvoorbeeld hoe snel je iets leert, of op welk moment je je zeker genoeg voelt. Houd er wel rekening mee dat je niet té snel denkt dat je het wel begrepen hebt, om dan alsnog voor verrassingen komen te staan.

Welke brokers bieden een demo-account?

Door de opkomst van een heel aantal online brokers, is het steeds makkelijker geworden om in te stappen en ben je niet meer afhankelijk van traditionele banken of instellingen. Verschillende brokers biedt een demo-account aan, zowel online brokers als een aantal banken. Een demo-account houdt in dat je kunt beleggen met nepgeld, dat je toegwezen krijgt na het openen van een account. Je kunt dus gratis oefenen voordat je echt geld inlegt.

1. Etoro

eToro is één van de grootste internationale brokers. Je betaalt bij deze broker geen commissie, transactiekosten of beheerskosten en je account is in het Nederlands. Bij het openen van een demo-account, krijg je bij eToro $10.000 aan fictief geld waarmee je kunt oefenen. Er zijn veel mogelijkheden, zoals het uitproberen van verschillende strategiëen, of aan de slag gaan met kant-en-klare thematische portefeuilles. Ook kun je portefeuilles van succesvolle investeerders kopiëren.

2. Plus500

Ook Plus500 is een grote speler op de internationale broker markt. Net als bij eToro kun je een account in het Nederlands openen en betaal je geen commissie of kosten voor het beheer van je rekening. Wanneer de een demo-account opent bij Plus500, krijg je $40.000 aan fictief geld. Je kunt dan handelen in real-time, zonder dat er een tijdslimiet zit aan het oefenen. Je kunt ook video-tutorials bekijken over beleggen.

Wat zijn de voordelen van een demo account?

Een demo-account is dus de aangewezen manier om het beleggen onder de knie te krijgen. Maar wat kun je nu precies met zo’n demo-account en welk voordeel kun je daar uit halen? Dat zijn er natuurlijk heel veel, maar we zetten hier de belangrijkste drie voor je op een rijtje:

1. Bekend worden met het platform van je broker

Er kunnen behoorlijk wat verschillen zitten tussen brokers en de bijbehorende platforms. Sommige zijn simpel en overzichtelijk, maar je hebt er misschien minder mogelijkheden. Andere hebben allerlei opties en analyses, maar kan het even duren voordat je overal bekend mee bent. Hierbij moet je rekening houden met wat bij jouw beleggingsdoelen past.

Door te oefenen op een demo-account kun je rustig bekend worden met alle mogelijkheden van jouw gekozen platform, en natuurlijk beslissen of deze daadwerkelijk past bij wat je voor ogen hebt.

2. Spelenderwijs ontwikkelen van je strategie

Serieus beleggen vraagt om een goede strategie. Maar een goede strategie voor beleggingen heb je niet zomaar te pakken, daar moet je wat ervaring voor opdoen. Oefenen met beleggen via een demo-account is bij uitstek de manier om kennis te maken met verschillende mogelijkheden qua strategie. Door het een en ander uit te proberen, kun je dan een strategie ontwikkelen die werkt voor jou.

3. Beslissingen nemen op basis van je ratio

Wanneer je gaat beleggen met je eigen geld, raken winst en verlies je heel persoonlijk. Als je in dat geval je hoofd niet koel kunt houden, kan dat een negatieve impact hebben. Emotionele beslissingen nemen is dan ook een veel voorkomende beginnersfout.

Door te oefenen met een demo-account raak je ten eerste wat gewend aan koersstijgingen en dalingen zodat je er minder heftig op reageert. Ook komt het minder dichtbij omdat het niet om echt geld gaat. Zo kun je eraan wennen om beslissingen te nemen op basis van je ratio, iets wat heel goed van pas komt wanneer je eigen geld inlegt.

Wat zijn de nadelen van een oefenaccount?

Je kunt natuurlijk onzettend veel leren van een oefenaccount en er veel voordeel uit halen. Toch zitten er ook wel enkele nadelen aan het beleggen met een oefenaccount. Neem daarom de volgende nadelen mee in je overwegingen:

1. Emoties nabootsen

Zoals gezegd is het belangrijk te leren omgaan met de emoties die horen bij winst en verlies op de aandelenmarkt. Toch zijn deze emoties bij een demo-account met fictief geld niet helemaal hetzelfde als wanneer het om echt geld zou gaan.

Houd er dus rekening mee dat het waarschijnlijk makkelijker is om rustig te blijven en beslissingen te nemen op basis van je ratio, wanneer je oefent met beleggingen op een demo-account. Gevoelens van angst, hoop en euforie zijn nu eenmaal moeilijk na te bootsen. Bij het beleggen met echt geld kan het zijn dat dit je sneller van de wijs brengt dan gedacht.

2. Beperkte functies

Oefenaccounts die door brokers worden aangeboden, hebben niet altijd dezelfde functionaliteit als een een echte account. Hierdoor kan het zijn dat je wat beperkt bent in de mogelijkheden waarmee je kunt oefenen.

Een demoaccount hoeft daarom dus niet een volledige afspiegeling te zijn van een echte beleggingsaccount. Houd er ook rekening mee er bij echte accounts een iets groter verschil kan zitten tussen de verwachte prijs en echte prijs van een aandeel. Dit speelt bij een demo-account nagenoeg geen rol.

3. Veel tijd kwijt om bekend te worden met het platform

Je wilt natuurlijk beleggen om vermogen op te bouwen. Als je veel tijd steekt in het oefenen met een demo-account, leer je zeker heel veel, maar bouw je geen echt vermogen op. Natuurlijk is het aan te raden om te oefenen, zeker als beginner, maar er kan ongemerkt veel tijd in gaan zitten. Tijd waarin je dus echt rendement misloopt.

Wees je dus bewust van de tijd die het je kost om te oefenen met beleggen, zodat je op een gegeven moment de knoop kunt doorhakken en het geleerde in praktijk kunt brengen met echt geld. Op deze manier kun je dan beginnen met vermogen op te bouwen met echt geld. En daar gaat het tenslotte om.

Tot slot

Beleggen oefenen kan je veel opleveren qua kennis en praktijkervaring. Demo-accounts zijn dus een ontzettend handige tool wanneer je wel graag wilt beleggen, maar nog wat onzeker bent, of vind dat je nog te weinig basiskennis hebt van beleggen en beleggingsplatforms.

Het openen van een demo-account bij één van de verschillende brokers is ontzettend makkelijk en vraagt geen inleg met echt geld of andere commitment. Dit maakt de stap om een demo-account te openen dan ook een stuk kleiner dan je geld inleggen in een echte account. Reden genoeg dus om er mee aan de slag te gaan zodat je in je eigen tempo kunt leren en oefenen met beleggen en alles wat erbij komt kijken. Wie weet wordt je binnen no-time een beleggingsexpert en kun je daarna flink vermogen op gaan bouwen.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *