Ga naar de inhoud
Wat Kost Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing Kosten: 4 kostenbesparende tips voor startende affiliate marketeers

Door Jelle

Affiliate marketing is een goede en leuke manier om als affiliate een extra of zelfs een fulltime inkomen te verdienen. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat nu de affiliate marketing kosten zijn om te beginnen met affiliate marketing.

In dit artikel geef ik je een goed idee van het budget wat je nodig hebt om je eigen affiliate business te starten en ontdek je ook nog eens verschillende gratis tools en hulpmiddelen die je kosten flink drukken. Lees je mee?

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing kun je het beste zien als een online verdienmodel waarbij je als affiliate marketeer producten of diensten promoot van een bedrijf. Klikt een bezoeker op een van je affiliate links en koopt vervolgens het product, dan krijg jij in ruil een bepaald percentage of een bedrag als vergoeding. Dit soort vergoedingen worden in de affiliate marketing wereld ook wel commissies genoemd.

Hoeveel een commissie is hangt helemaal af wat voor commissiepercentage het bedrijf hanteert. Soms kan dit oplopen tot wel 40% van de verkoopprijs. Dit geldt vooral voor online cursussen die je kunt promoten.

Wat zijn de kosten van affiliate marketing?

Een duidelijk antwoord op deze vraag is moeilijk om te geven. Dit komt doordat je affiliate marketing op verschillende manieren kunt toepassen. Zo kun je het toepassen op een website, maar ook op social media zoals Facebook, Instagram of op platformen zoals YouTube.

Zelf raad ik andere altijd aan om eerst te beginnen met het opzetten van een affiliate marketing website en social media / YouTube er naast te gebruiken. Je bent op deze manier minder afhankelijk van andere partijen.

Als je dan ook aan de slag wilt gaan met affiliate marketing, dan is het hebben van een eigen website echt de basis. Je moet je affiliate website dan ook zien als je eigen digitale asset. 

Hieronder vertel ik je dan ook meer wat de affiliate marketing kosten zijn als je wilt gaan starten met een eigen affiliate website. Ook ontdek je ook nog enkele tips om de kosten te besparen. 

1. Webhosting

Voor een affiliate website heb je eigenlijk twee dingen nodig. Een domeinnaam wat eigenlijk de naam van je website is en een hosting waar je website op draait. Voor een domeinnaam betaal je ongeveer 10 euro per jaar (afhankelijk van de aanbieder). Voor een goede en snelle webhosting betaal je ongeveer 25 euro. 

De webhosting bedrijven die ikzelf gebruik en waarmee ik hele goede ervaringen mee heb zijn:

Het fijne van deze 2 partijen is dat je heel eenvoudig je hostingpakket kunt upgraden mocht je op een later moment meerdere affiliate websites willen opzetten. Een ander voordeel is dat bij beide partijen het support (telefonisch / e-mail) ontzettend goed is. 

2. Website Systeem

Je kunt voor het opzetten van een affiliate website verschillende website systemen gebruiken. Zo heb je de keuze uit WordPress, Joomla en drupal om enkele voorbeelden te noemen. 

Maar als je wilt starten met affiliate marketing en de kosten laag wilt houden dan raad ik je aan om voor WordPress te kiezen voor je affiliate website. WordPress is namelijk helemaal gratis en je hebt ook nog eens de keuze uit honderden zo niet duizenden gratis thema’s. Zelf ben ik begonnen met dit gratis thema. Het is misschien niet het mooiste thema, maar goede content is echt vele malen belangrijker.

Daarnaast is WordPress bij iedere hostingprovider (zoals Cloud86 / Antagonist) met enkele muisklikken te installeren en krijg je zelfs een berichtje als je website klaar staat. Er zijn ook tienduizenden plugins (gratis / betaald) waarmee je de functionaliteit van WordPress als het ware kunt uitbreiden. Enkele plugins die ik gebruik voor mijn affiliate websites zijn:

 • Yoast voor de website / seo optimalisatie (gratis)
 • Table of Content Plus voor het tonen van een inhoudsopgave (gratis)
 • Pretty Links voor het beheren van belangrijke affiliate links (gratis)

3. Tools

Voordat je lukraak content gaat maken is het belangrijk dat je weet dat je je content moet optimaliseren zodat je website door mensen wordt gevonden. Dit wordt ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. 

Hiervoor zijn verschillende professionele tools beschikbaar. Maar als je hiervoor geen budget hebt – en daarom dan ook dit artikel – dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Ik laat je dan ook een klein overzicht zien van de enkele hele goede tools die je helpen om betere posities te krijgen in de zoekmachines. 

 • Google Search Console – dit is een gratis tool van Google die je zeker in het begin veel gaat gebruiken. Maar je kunt deze tool ook gebruiken om gegevens te analyseren om zo betere zoekwoorden voor je artikelen te vinden. Bovendien zie je ook nog eens welke pagina’s in de index van Google staan en nog veel meer. 
 • Ubersuggest – is een handige tool dat je een goed idee geeft hoeveel mensen er zoeken naar een zoekwoord of onderwerp. Je vult je onderwerp in en krijgt direct resultaat terug. 
 • Answerthepublic – mensen typen steeds meer vragen in Google om hierop een antwoord te krijgen. Answerthepublic.com helpt je om deze vragen te visueleren. Je selecteert het land, taal en je vult het onderwerp in. Answerthepublic  geeft je vervolgens een lijst met vragen die mensen in Google intypen. Een andere vergelijkbare tool is Answersocrates.com
 • Ahrefs Free Keyword Generator – Ahrefs is staat bekend om zijn betaalde tool, maar heeft ook nog een gratis tool beschikbaar gesteld om zoekwoorden te vinden. Je vult je onderwerp in en selecteer het juiste land en je krijgt direct een hele lijst met zoekwoorden. 
 • Screaming frog – dit is een handig gratis (max. 500 URL’s) programma waarmee je heel eenvoudig kunt zien welke links binnen je website niet meer werken of pagina’s die per ongeluk niet in de index van een zoekmachine mag worden opgenomen. De tool neemt je website door en laat je verschillende handige informatie zien per pagina. 

Mocht je nu helemaal niet bekend zijn met zoekmachine optimalisatie of wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Ahrefs heeft een mooie gratis video course opgezet.

4. Afbeeldingen

Om je blogberichten en pagina’s er mooi uit te laten zien zul je dan ook gebruik gaan maken van afbeeldingen. Wel is het zo dat je niet zomaar elke afbeelding van het internet mag gebruiken. Hier zitten vaak rechten aan verbonden en kan tot problemen leiden als je dat toch doet. 

Nu zijn er gelukkig verschillende websites waarbij je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden. Ik heb enkele websites hieronder voor je neergezet: 

 • Pexels.com
 • Unsplash.com
 • Burst.shopify.com
 • Pixabay.com
 • Foodiesfeed.com

Lees altijd wel even goed de regels van de betreffende website door. 

Tot slot: affiliate marketing kosten

Zoals je hebt kunnen lezen hoeft het starten met affiliate marketing in het begin absoluut niet veel te kosten. Verdien je eenmaal geld met je website, dan zou je ervoor kunnen om over te stappen naar betaalde tools die het een en ander makkelijker voor je maken, of het schrijven van teksten bijvoorbeeld uitbesteden.

Wil je nu ook direct goed starten met affiliate marketing dan raad ik je aan om eens te kijken naar de cursus van affiliate marketing expert Jacko Meijaard. In mijn Affiliate Marketing Revolutie Review vertel ik je er alles over en deel ik ook nog eens mijn eigen resultaten.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *