Ga naar de inhoud

Wat is een affiliate link?

Een affiliate link is een link naar een website van een adverteerder dat een specifieke ID, een gebruikersnaam of een combinatie van beide bevat. Wanneer iemand via één van je affiliate links een aankoop doet op een website van een adverteerder krijg jij in ruil daarvoor een commissie over het verkochte product.

In dit begrippenlijst artikel kom je meer te weten over de werking van een affiliate link en hoe je deze kunt verbergen.

Zoals je al in de inleiding hebt gelezen is een affiliate een speciale url. Deze speciale url hoort bij een specifiek affiliate programma / product dat een unieke ID of een gebruikersnaam of een combinatie van beide bevat. Nu zijn er natuurlijk verschillende varianten van zo’n URL, maar een goed voorbeeld hiervan is een link van het affiliate netwerk PayPro.

https://www.paypro.nl/producten/Leer_gitaar_spelen_in_22_lessen/9214/123456/

Zoals je ziet is het (fictieve) getal ‘ 123456’ mijn eigen unieke ID. Dit ID zorgt er dus voor dat wanneer er via mijn link een verkoop plaatsvind dat PayPro weet aan wie er een commissie gekoppeld moet worden.

Wil je nu ook op je eigen website, je mailinglijst of op je social media kanalen dit soort links gebruiken? Zorg er dan eerst voor dat je goed onderzoek hebt gedaan naar affiliate programma’s die bij je passen.

Nu je weet hoe een affiliate link eruit ziet is het tijd dat ik je meer vertel over affiliate link cloaking. Het klinkt misschien eng, maar dat dat is het absoluut niet. Affiliate link cloaking betekent als het ware dat je de link verbergt.

Wanneer de we de Bol.com link pakken en deze “cloaken” dan zou de link er zo uit kunnen zien: https://deonlineondernemer.nl/focus-aan-uit-boek/. De voordelen om affiliate links te cloaken zijn:

  • Je link is een stuk korter
  • Je unieke ID of gebruikersnaam is verborgen
  • Ziet er betrouwbaarder uit en zorgt voor een hogere Click Trough Rate (CTR)
  • Makkelijk door de bezoeker te onthouden

Een ander voordeel is het makkelijk beheren van al je affiliate links. Het verbergen van je link wordt vaak gedaan door een CMS plug-in zoals Pretty Links voor WordPress. Dankzij de plug-in beheer je op 1 plek alle affiliate links en met een paar klikken zijn ze toegevoegd of aangepast op je hele website.

Het verbergen van je link gebeurd via een zogenaamde URL-omleiding. Zonder al te veel in technische details te treden kun je dit het beste zien als een “dummy URL” die de bezoeker ergens anders naar toe verwijst.