Ga naar de inhoud

Exclusieve Bitvavo Actie: Open nu een account en ontvang gratis €10,00 om Bitcoin te kopen!

Ontvang je €10,00

Wat is een affiliate link

Als je ooit hebt gezocht naar manieren om geld te verdienen via het internet, is de kans groot dat je hebt gehoord van affiliate marketing en affiliate links. Maar wat is een affiliate link nu precies en hoe werkt? In dit artikel leg ik je het allemaal uit. Zo vertel ik je wat een affiliate link is, hoe het werkt, hoe je eraan komt en ontdek je meer over het “cloaken” van affiliate links.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een bedrijf, ook wel een adverteerder genoemd, samenwerkt met een persoon of een bedrijf dat ook wel een affiliate wordt genoemd om producten en diensten te promoten. 

De affiliate marketeer plaatst links naar de producten of diensten van de adverteerder. Dit kan op je eigen affiliate website zijn of op je social media accounts. Als een bezoeker op de link klik en het product of dienst koopt, ontvang de affiliate een commissie op de verkoop. Dit is waar een affiliate link in het spel komt. 

Eenvoudig gezegd, een affiliate link is een speciale URL die door de adverteerder aan de affiliate wordt gegeven om te gebruiken in hun promotiemateriaal. Deze links bevatten het websiteadres van de adverteerder samen een unieke ID of een gebruikersnaam of een combinatie van beide.

Nu zijn er verschillende varianten van een affiliate link, maar een goed voorbeeld van zo’n link is een link van het affiliate programma van Bol.com

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1234567&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Ffocus-aan-uit%2F9200000102150417%2F&name=Focus%20AAN%2FUIT%2C%20Mark%20Tigchelaar

In dit voorbeeld is ‘s=1234567’ een unieke ID die Bol.com in staat stelt om een commissie aan mij te koppelen.

Wanneer een bezoeker op de affiliate link klikt, wordt de bezoeker naar de website van de adverteerder gestuurd. De adverteerder plaatst vervolgens een cookie op de computer van de websitebezoeker. In de cookie wordt informatie opgeslagen over de verkoop.

Als de bezoeker het product of dienst koopt, kan de adverteerder zien welke affiliate verantwoordelijk was voor de verkoop en de commissie uitbetalen aan de affiliate. 

Visuele uitleg wat een affiliate link is en hoe affiliate marketing precies werkt.
Visuele uitleg wat een affiliate link is

Er zijn veel verschillende affiliate programma’s en affiliate netwerken beschikbaar om adverteerders en affiliates met elkaar in contact te brengen. In Nederland en België zijn Daisycon, TradeTracker en PayPro de bekendste. Bij deze netwerken kun je heel eenvoudig aanmelden en heb je de keuze uit verschillende affiliate programma’s waarvoor je je kunt aanmelden. Als je de adverteer die je wilt gaan promoten je aanmelding goedkeurt, kun je direct als affiliate aan de slag.

Het maken van een affiliate link is in bijna alle gevallen heel makkelijk. Veel affiliate netwerken en affiliate programma’s bieden je een speciale tool waarmee je gemakkelijk affiliate links kunt maken. 

  1. Je selecteert de URL van de pagina / product dat je wilt gaan promoten
  2. Plak de URL in de tool
  3. Geen eventueel nog een aparte en unieke referentie op zodat je weet waar de kliks vandaag komen
  4. De tool genereert je unieke affiliate link

Je weet nu wat een affiliate link is, hoe het werkt en hoe je een affiliate link kunt maken. Maar wist je dat het ook mogelijk is om je affiliate links als het ware te verbergen?

Als we de Bol.com link pakken uit het bovenstaande voorbeeld en deze “cloaken” dan zal de link er zo uit komen te zien: 

https://deonlineondernemer.nl/go/focus-aan-uit-boek

Het verbergen van affiliate links kent dan ook enkele handige voordelen. Zo is een van de voordelen dat de link in de meeste gevallen korter wordt. Dit kan handig zijn wanneer je een lange en onhandige affiliate link hebt en deze bijvoorbeeld wilt delen op je social media kanalen. 

Bovendien is je unieke ID of gebruikersnaam verborgen, waardoor het voor andere moeilijker wordt om deze te achterhalen. Een ander voordeel van het verbergen van affiliate links is dat de links er betrouwbaarder uitzien en makkelijker door de bezoeker is te onthouden. 

Het laatste voordeel van het verbergen van affiliate links is dat je de links makkelijker kunt beheren. Dit kan door het gebruik van een uitbreiding ofwel plug-in zoals Pretty Links voor WordPress. Met deze plug-in kun je al je affiliate links op een plek beheren. Met maar een paar klikken kun je al je affiliate links op je hele websites toevoegen of aanpassen.

Het verbergen van je affiliate link gebeurd via een zogenaamde URL-omleiding. Zonder al teveel in technische details te treden kun je dit het beste zien als een “dummy URL” die je bezoeker naar de website van de adverteerder verwijst.