Ga naar de inhoud
Het Affiliate Marketing Stappenplan

Beginnen met Affiliate Marketing? Gebruik dit 9 Stappenplan

Geld verdienen met affiliate marketing is de laatste jaren steeds populairder geworden. Wil je nu ook beginnen met affiliate marketing, maar heb je geen idee waar en hoe je precies moet beginnen? Dan ben je op de juiste plek. In dit artikel ga ik je namelijk vertellen hoe je dankzij dit handig stappenplan je eigen affiliate marketing website kunt opzetten.

Na het lezen van dit stappenplan ben je dan ook klaar om je affiliate marketing droom tot uitvoering te brengen. Met het ultieme doel om een (semi) passief inkomen op te bouwen en rond te komen dankzij het internet.

Lees tip: als je serieus aan de slag wilt gaan met affiliate marketing investeer dan in de juiste kennis. In het artikel beste affiliate marketing cursus van 2024 ontdek 4 verschillende cursussen die ik allemaal persoonlijk getest heb. Lees het artikel en bekijk welke cursus het beste bij jou past.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een heel goed verdienmodel om een (semi) passief inkomen op te bouwen. Eigenlijk werkt het heel simpel. Het is niets meer dan affiliate marketing producten promoten van andere op je eigen website.

Als iemand via je link een specifiek product bij een winkel koopt, ontvang jij hiervoor een bepaald percentage van het verkoopbedrag dat ook wel een commissie wordt genoemd. 

Uiteraard is dit een hele korte omschrijving. Want voordat er mensen op je website komen, op je link klikken om daarna ook nog iets te kopen moet er heel wat onderzoek gedaan worden. Een goede affiliate marketing website opzetten kost veel tijd en doorzettingsvermogen. Maar heb je het eenmaal door hoe het werkt, dan is het (semi) passieve inkomstenbron.

hoe werkt affiliate marketing

Verschillende verdienmodellen voor affiliate marketing

Affiliate marketing heeft verschillende soorten verdienmodellen die je kunt toepassen. Als je gaat beginnen met affiliate marketing is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Hieronder vind je dan ook een overzicht van de verdienmodellen die je toe kunt passen.

 • PPS (Pay Per Sale) – PPS is het eerste affiliate marketing verdienmodel in dit stappenplan. PPS wordt door heel veel merchants toegepast. PPS houdt in dat je per sale een percentage van het verkoopbedrag krijgt. De bezoeker koopt via je website een product bij een ander waardoor jij een percentage commissie ontvangt.
 • PPV (Pay Per View) – bij PPV werkt het wat anders. PPV is een goed verdienmodel als je een website hebt die een behoorlijk bezoekersaantal heeft. Bij PPV word je namelijk betaald per keer dat er bijvoorbeeld een banner van een merchant vertoond wordt. Als een bezoeker alleen al langs de banner scrolled, krijg je al een percentage commissie.
 • PPC (Pay Per Click) – PPC lijkt in grote opzichten het meeste op het PPV principe. Het verschil is dat je bij PPC wel een actieve handeling van de bezoeker nodig hebt. De bezoeker van je website moet dus daadwerkelijk op de banner of link klikken. Doet de bezoeker dit? Dan wordt hij doorgelinkt naar de site van de merchant en ontvang jij de commissie.
 • PPL (Pay Per Lead) – Het laatste verdienmodel van dit affiliate marketing stappenplan is PPL. Een lead wordt gemaakt wanneer een bezoeker via je website zich bijvoorbeeld inschrijft voor een nieuwsbrief of een (gratis) proef product koopt. Dit gebeurt ook via bijvoorbeeld een banner of een affiliate link.

Hoe moet je beginnen met affiliate marketing?

Nu is de grote vraag hoe je moet beginnen met affiliate marketing. De beste manier om te beginnen met affiliate marketing is het maken van een website. Natuurlijk kun je affiliate marketing toepassen op sociale media zoals een eigen YouTube kanaal. Alleen ben je dan erg afhankelijk van het platform zelf. Mocht je account kwijt raken, ben je ook direct al je inkomsten kwijt.

Daarom raad ik beginnende affiliates altijd aan om eerst te beginnen met het website en op een later moment social media te gebruiken als het verlengde van je website. Op je website schrijf je blogberichten waarin je relevante producten aanschrijft. Maar voordat je zomaar wat gaat schrijven is het belangrijk dat je eerst de volgende 9 stappen goed doorneemt. 

1. Kies het juiste onderwerp

Voordat je kunt gaan beginnen met affiliate marketing, is het belangrijk dat je het juiste onderwerp kiest waarover jij content gaat maken. Het kiezen van een onderwerp, ook wel vaak een niche genoemd is erg belangrijk.

Er zijn mensen die met affiliate marketing beginnen en kiezen voor een onderwerp waar de commissiepercentages het hoogst zijn. Ook als ze bijna niets over het onderwerp weten.

Ik raad je dit echter af. Als je schrijft over een onderwerp waar je niets vanaf weet, dan heeft een bezoeker dit meteen door. Daarnaast zul je al snel geen inspiratie meer hebben voor blogberichten.

Kies dan ook als beginnende affiliate marketeer voor een goede niche waar je affiniteit mee hebt, waarover je veel weet of bereid bent om over het onderwerp te leren. Mocht je het kiezen van een onderwerp moeilijk vinden, dan vind je hieronder enkele vragen die je kunt stellen:

 • Wat zijn mijn interesses?
 • Wat vind ik leuk?
 • Wat zijn mijn hobby’s

Door deze vragen te beantwoorden is de kans groot dat je verschillende onderwerpen hebt waarmee je mogelijk aan de slag kunt gaan.

2. Onderzoek de markt

Heb je een goed onderwerp gekozen, dan is het tijd geworden om een marktonderzoek te doen naar je gekozen onderwerpen. Je gaat namelijk achterhalen of jouw onderwerp genoeg potentie heeft om er regelmatig over te schrijven en er geld mee te verdienen.

Je begint eerst met het identificeren van je doelgroep. Wie zijn ze? Wat willen ze? Waar worstelen ze mee? Dit helpt om je gerichte content te maken.

Daarna ga je onderzoeken of er geld te verdienen is binnen je doelgroep. Dit doe je door niet alleen te kijken naar de producten en diensten die je doelgroep koopt. Maar je gaat ook de prijzen analyseren. Soms kunnen duurdere items meer opbrengen, zelfs als ze minder verkocht worden.

Vervolgens ga je kijken naar je concurrentie. Een eenvoudige zoekopdracht kan je een hoop leren. Welke onderwerpen behandelen zij? Hoe communiceren ze naar hun doelgroep? Let ook hoe zij hun geld verdienen.

De laatste stap is je onderwerpen valideren. Je gaat hierbij een overweging maken of het onderwerp genoeg potentie bevat om je affiliate marketing business te starten. Vraag jezelf af:

 • is de doelgroep groot genoeg?
 • Kun je voldoende verdienen?
 • wat is de gemeenschappelijke pijn binnen de doelgroep?
 • Kun je betere content maken dan je concurrenten?

Kun je alle vragen met “ja” beantwoorde? Top, dan heb je het juiste onderwerp gevonden en kun je verder met de volgende stap.

3. Registreer je domeinnaam en zorg voor een snelle hosting

Heb je goed onderzoek gedaan naar het door jou gekozen onderwerp? Dan is de volgende stap dat je moet doen als je gaat beginnen met affiliate marketing een domeinnaam en webhosting regelen. De domeinnaam is het internetadres dat je boven in de adresbalk ziet staan straks. Het is belangrijk dat je een pakkende naam kiest voor je domein.

Als jij je met affiliate marketing vooral gaat richten op de Nederlandse doelgroep dan kun je het beste kiezen voor een .nl domein. Is het domein dat jij wilt bezet? Gebruik dan niet dezelfde domeinnaam met een andere extensie zoals het .com domein.

Het domein moet pakkend en uniek zijn. Als je inspiratie op wilt doen voor je domeinnaam kun je via verschillende domeinnamentools een trefwoord invullen.

Met hosting wordt een bedrijf bedoeld waar jij je affiliate website laat draaien. Deze bedrijven beschikken over servers waarop meerdere websites kunnen draaien. Al je data van de website wordt op deze server opgeslagen. Er wordt dus niets lokaal op je computer opgeslagen.

Hoe snel je website laad, is ook voor affiliate marketing van vitaal belang. De hostingsnelheid bepaald namelijk voor een groot deel hoe lang het duurt voordat de site geladen wordt. Niet alleen de bezoeker wilt dat de website snel geladen wordt.

Zoekmachines als Google hebben snelheid ook heel hoog in het vaandel staan. Snelle websites worden sneller en eerder vertoond in Google.

Voor de hosting van je affiliate website zijn er natuurlijk 1001 mogelijkheden. Wat mij betreft springt er 1 hostingaanbieder eruit. Dit is namelijk Antagonist. Dit hostingbedrijf biedt snelle hosting, iets wat bij affiliate marketing ook belangrijk is. Je kunt hier het domein en de hosting in 1 pakket kopen.

Naast dat Antagonist de snelheid in orde heeft is ook de service zoals je dat graag wilt. Wanneer er onverhoopt problemen zijn met de hosting kun je snel in contact komen met de klantenservice. Bij Antagonist is dit via chat en via mail.

4. Installeer WordPress

De volgende stap bij het starten met affiliate marketing is het installeren van WordPress. Wereldwijd loopt het overgrote deel van alle websites op WordPress. Dit systeem kun je het beste zien als een websitebouwer.

Alleen zijn ze in staat geweest om het bouwen van een website echt eenvoudig te maken. Iedereen die een klein beetje moeite doet kan het leren.

WordPress is opgenomen in dit affiliate marketing stappenplan om een aantal redenen. Veel goede hostingbedrijven bieden een WordPress one click installer aan. Deze functie zorgt ervoor dat je met slechts één je website kunt installeren en daarna direct aan de slag kunt.

Naast de functionaliteit heb je ook de mogelijkheid om te kiezen uit vele duizenden thema’s. Voor elke doelgroep zijn heel veel thema’s te vinden. Ook voor websites die voor een groot deel bestaan uit blogs zijn heel veel thema’s te vinden.

Bovendien heb je de keuze uit vele duizenden plug-ins. Bij een website voor affiliate marketing zijn sommige plug-ins echt onmisbaar. Bedenk wel, ga niet te veel plug-ins installeren.

Elke geïnstalleerde plug-in maakt de laadtijd van de website weer langer. Installeer dus alleen plug-ins die je echt nodig hebt.

Affiliate marketing stappenplan WordPress installeren

5. Schrijven van de eerste artikelen

Wanneer je deze stappen allemaal doorlopen hebt dan wordt het tijd om te gaan schrijven. Ga op zoek naar affiliate producten die binnen je niche vallen en ga hierover schrijven. Aan het begin van je affiliate marketing site zal je bijna alle tijd moeten besteden aan het schrijven van artikelen.

Genoeg mensen die starten met affiliate marketing proberen zich eerst aan te melden bij een affiliate netwerk en willen dan pas gaan schrijven. Deze volgorde is verkeerd om. Je moet eerst beginnen met schrijven en je daarna aanmelden bij affiliate netwerken.

Als jij je met een bijna lege site aanmeldt bij een affiliate netwerk of bij een affiliate programma zal je 99 van de 100 keer afgewezen worden. Aanbieders van deze netwerken voor affiliate marketing willen namelijk eerst weten wat ze in huis halen.

Een lege site kunnen ze niet beoordelen en zullen ze ook pertinent afwijzen.

De vuistregel bij affiliate marketing is dat je toch wel 10 tot 15 berichten online moet hebben staan voordat je goedgekeurd wordt. Bij de ene is dit wat meer, bij de andere is dit wat minder.

Een andere vuistregel is dat de blogberichten toch minimaal 1.000 woorden lang moeten zijn. Houd het wel menselijk en ga geen berichten vullen met nutteloze informatie.

Alle artikelen voor affiliate marketing schrijf je op basis van goed zoekwoordenonderzoek. Hierbij ga je met tools op zoek naar wat mensen zoeken op het internet. Je ontdekt de vragen die mensen stellen en hier speel je op in met je blogartikelen.

6. Aanmelden bij een affiliate netwerk of affiliate marketing programma’s

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen en heb je je website gevuld met goede content? Dan wordt tijd om je aan te melden bij een affiliate netwerk of affiliate programma. Wereldwijd zijn er meerdere affiliate netwerken en programma’s waar jij je bij aan kunt melden. Afhankelijk van de niche die je gekozen hebt, moet je bij de verschillende netwerken gaan kijken om goede producten te gaan promoten.

Enkele populaire affiliate netwerken in Nederland zijn PayPro, Plug&Pay, TradeTracker, Daisycon, Awin en TradeDoubler. Deze affiliate netwerken zijn allemaal Nederlandstalig en er zijn heel veel Nederlandse en Belgische bedrijven bij aangesloten. Sommige grote bedrijven als Bol.com hebben hun eigen affliate programma. In het artikel beste affiliate marketing programma’s van Nederland en België vertel ik je alles over mijn top 6.

Als jij je aangemeld hebt bij deze netwerken en affiliate programma’s kun je inloggen op je eigen dashboard. Binnen dit dashboard kun je de statistieken van je website zien. Het aantal kliks, het aantal sales en bij welke merchant je aangesloten bent. Binnen deze netwerken voor affiliate marketing kun je ook je eigen unieke link maken.

De affiliate link is namelijk het belangrijkste binnen je blogartikelen. Dit is namelijk een unieke link waarmee een klik en dus een sale herleid kan worden naar je affiliate website. De affiliate link verberg je bijvoorbeeld achter een tekstlink of Call to Action.

Voor de bezoeker een doodgewone link maar al je informatie zoals een ID hangt erachter. Hoe meer mensen op je links klikken en kopen, hoe meer commissies jij dan krijgt.

7. Het schrijven van meer kwalitatieve content

Deze stap is heel belangrijk. Mensen die starten met affiliate marketing willen natuurlijk zo snel mogelijk resultaat. Ze gaan achter de laptop zitten en gaan heel veel artikelen schrijven. Op zich goed, maar zorg er wel voor dat het waardevolle content is. In dit geval gaat kwaliteit boven kwantiteit.

Het algoritme van Google is namelijk tegenwoordig heel erg slim. Ook dingen als “duplicate content” haalt hij er meteen uit. Hiermee wordt het kopiëren en plakken van stukken tekst bedoeld.

Schrijf dus altijd je eigen teksten voor affliate marketing en ga nooit stukken tekst van andere artikelen kopiëren en plakken. Google heeft dit meteen door en zal je pagina dus ook niet laten ranken.

Minimaal 1 waardevol artikel per week is toch wel een must voor affiliate marketing. 2 á 3 is nog beter maar houd dus de kwaliteit van de teksten in de gaten. Als je net begint met affiliate marketing dan zul je dit consequent lange tijd vol moeten gaan houden. Elke week een bericht online zetten zonder dat je er nog heel veel voor terug krijgt.

Als je dit volhoudt dan komen de bezoekers vanzelf. Het kan soms wel een half jaar duren voordat je de eerste echte bezoekers via Google krijgt. Ga dus niet twijfelen als je na een week of 6 nog niet of nauwelijks bezoekers hebt.

Blijf doorgaan en dan komen de commissies op een gegeven moment vanzelf, zo werkt affiliate marketing eenmaal.

Affiliate Marketing Stappenplan Teksten Schrijven

8. Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie, soms ook wel beter bekend als SEO (Search Engine Optimization) is een hele belangrijke factor bij een website voor affiliate marketing. Je affiliate website optimaliseren houdt in dat jij veel sneller gevonden wordt door potentiële bezoekers in de organische zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google. Hiervoor bestaat een WordPress plugin die dit heel goed inzichtelijk maakt.

De Yoast plug-in moet je dan ook installeren. De gratis versie is voldoende. Wanneer je deze geïnstalleerd hebt, krijg je een heel lijstje met dingen waar je volgens Yoast aan moet voldoen.

Wanneer je deze dingen goed hebt, is je tekst geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Voor een affiliate marketing website is deze plug-in onmisbaar.

Hier geldt wel, houd het menselijk. Niet altijd zal het lukken om alle dingen die Yoast benoemt goed te krijgen en dit hoeft ook helemaal niet. Probeer er zo goed mogelijk aan te voldoen, maar maak je niet druk als niet alle punten goed zijn.

Bij affiliate marketing is het belangrijk om altijd in de titel een vraag te stellen. Mensen zijn allemaal geneigd om een vraag te willen beantwoorden. Daardoor klikt men sneller op de titel van je blogartikel dan wanneer er geen vraag in staat. Google’s People Ask’s geeft je bij een zoekopdracht in Google heel goed aan wat mensen zich afvragen.

Als je net begonnen bent met affiliate marketing is het belangrijk dat je teksten schrijft op basis van zoekopdrachten die maandelijks niet heel veel voor komen. Ga jij je meteen richten op zoekwoorden met een groot zoekvolume dan heb je veel te veel concurrentie en zul je nooit gevonden gaan worden.

Richt je dan ook op 0-10 zoekopdrachten per maand. Heb je eenmaal 10 bezoekers per maand, richt je je dan op 10-20 zoekopdrachten per maand enzovoort. Vergeet ook niet de relevante artikelen met elkaar te linken zoals je kunt op zien op de afbeelding hieronder.

Virtual Silo Techniek om relevante artikelen met elkaar te linken.

Artikel A, B, C zijn bijvoorbeeld Google’s People Ask’s vragen of relevante zoekwoorden die met het target / geld artikel te maken hebben. Door op deze manier de blogberichten met elkaar te linken bouw je autoriteit op om later ook de grotere zoekvolumes te gaan gebruiken en betere posities te krijgen.

9. Blijven doorzetten en opschalen

De laatste stap is al een beetje benoemd als je start met je affiliate marketing business. Blijf doorzetten. Blijf elke week berichten schrijven en plaatsen. Haal bezoekers naar je website die uiteindelijk sales gaan opleveren. Verwacht niet binnen een paar weken resultaat, maar zet door en het lukt.

Als het eenmaal goed staat en maakt je website op een gegeven moment wint, dan kun je gaan opschalen. Dit kun je doen door een tweede website te beginnen of je gaat teksten uitbesteden. Als je teksten uitbesteedt, heb je zelf meer tijd om je bezig te houden met het opschalen met affiliate marketing en dus meer geld te verdienen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je oude en bestaande content bij te werken. Hiermee laat je niet alleen aan de zoekmachines zien dat je website actueel is. Maar je kunt her en der ook extra affiliate links toevoegen en nieuwe producten promoten.

Affiliate marketing stappenplan, tot slot

Tot slot, als je met affiliate marketing wilt gaan beginnen, dan ben je met dit stappenplan een heel eind op de goede weg. Mocht je al een website hebben met blogartikelen hebben, dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken of je affiliate links kunt verwerken in de artikelen die je al geschreven hebt.

Weet wel dat je veel tijd moet investeren en heel veel doorzettingsvermogen moet hebben. Maar als je dit volhoudt dan behoor je straks tot de selecte groep mensen die vrij kan leven door het internet.

Affiliate marketing gaat zeker niet vanzelf maar zet door, blijf in jezelf en je project geloven en dan gaat het zeker lukken. Helemaal vrij zijn dankzij het internet.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *