Ga naar de inhoud
beste affiliate programma van Nederland en België

Mijn 10 Beste Affiliate Programma’s en Grootste Netwerken voor Nederland en België (2023 update)

Door Jelle

Wil je ook geld verdienen met affiliate marketing, dan is het belangrijk dat je weet wat de beste affiliate programma’s en netwerken van Nederland en België zijn. Als je hier op zoek naar bent, dan ben je op de juiste plek terechtgekomen. Ik heb namelijk genoeg ervaringen met meerdere programma’s en affiliate netwerken.

Dit artikel is dan ook geen simpel overzicht met de beste affiliate programma’s of netwerken. In plaats daarvan deel ik mijn ervaringen met zowel affiliate netwerken als programma’s die ik gebruik en waarmee ikzelf jarenlange GOEDE ERVARINGEN heb.

Laten we gaan kijken naar de 10 beste affiliate programma’s in Nederland en België.

1. Tradetracker

TradeTracker is één van de grootste affiliate netwerken die te gebruiken is. Dit affiliate programma komt van oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk en is met stipt een van de beste affiliate netwerken in Nederland en België. 

Het mooie van TradeTracker vind ik persoonlijk toch wel het aanbod. Bij dit affiliate netwerk kun je waanzinnig veel affiliate programma’s promoten, uit heel veel verschillende markten. Van digitale tot fysieke producten, van reizen tot het verhuren van diesten zoals webhosting.

Naast dat je veel verschillende producten kunt promoten is TradeTracker ook een heel uitgebreid netwerk als het gaat om functies. Zo kun je heel eenvoudig via de linkgenerator een deeplink / affiliate link aanmaken. Ook worden de klik, verkoop en lead statistieken binnen TradeTracker duidelijk weergegeven. 

Naast het enorme aanbod van affiliate programma’s en functies staat ook de service ook hoog in het vaandel. Zo nu en dan nemen de accountmanagers contact met je op als ze denken dat een bepaald affiliate programma goed bij je website past. Daarnaast geven ze ook graag advies om meer verkopen te genereren. 

Als je wilt beginnen met affiliate marketing, dan mag het affiliate programma van TradeTracker absoluut niet ontbreken. Aanmelden bij TradeTracker kan eenvoudig en gratis de onderstaande knop.

Voordelen
 • Ideaal voor wanneer je net begint met affiliate marketing;
 • Een enorm aanbod, dus voor iedereen wel relevant;
 • Goede en ervaren klantenservice;
 • Persoonlijk toenadering door accountmanagers van TradeTracker zelf;
 • Populaire affiliatie programma’s zoals Body & Fit Shop, Djoser, Adidas en meer.
Nadelen
 • Sales moeten eerst goedgekeurd worden door de producteigenaar;
 • Uitbetaling kan soms wat langer duren.

2. PayPro

Als we kijken naar de beste Nederlandse affiliate netwerken, dan mag PayPro zeker niet ontbreken. PayPro is meer dan alleen een affiliate netwerk. Het is een erkende Collecterende Payment Service Provider (CPSP). Online kassa’s en geautomatiseerde betalingen kunnen namelijk ook via dit netwerk.

PayPro maakt binnen het affiliate marketing gedeelte gebruik van een affiliate marktplaats. Hier zie je allerlei verschillende producten die je kunt promoten. Je vindt er vooral digitale producten in terug, maar ook nog fysieke producten. 

De digitale producten die je kunt promoten zijn vaak online cursussen. Van een affiliate marketing training tot een crypto-cursus tot aan een online gitaarles. Je kunt het allemaal vinden en promoten bij PayPro. Hierdoor is PayPro erg goed geschikt voor high ticket affiliate marketing.

De PayPro score is ook van toegevoegde waarde. Andere affiliate netwerken bieden deze optie niet, maar het geeft aan hoe goed een product verkocht wordt. Hoe hoger de score, hoe beter het product verkoopt, maar hoe hoger de score is, hoe meer concurrentie er is. Dat is ook belangrijk om te onthouden.

Als je nog meer informatie wilt over dit affiliate netwerk, dan raad ik je aan om mijn PayPro Affiliate Ervaring + Review te lezen.

Voordelen
 • Veel hoge commissies op e books en cursussen/masterclasses;
 • Commissies wordt direct verwerkt en toegevoegd aan het opneembare saldo;
 • Handmatig uitbetalen of periodieke, automatische uitbetaling;
 • Populaire affiliate programma’s zoals, Fred Bouwtekeningen, Droog Trainen Protocol Vrouwen, Afslank Receptenbijbel en Gitaarles van Koen.
Nadelen
 • Enkele producten zijn onzichtbaar binnen dit systeem.

3. Daisycon

Naast TradeTracker is Daisycon een ander groot affiliate netwerk in Nederland en België. In het overzicht van het beste affiliate programma mag Daisycon ook zeker niet ontbreken. Het is een van de affiliate netwerken met een enorm aanbod.

Als je je aangemeld hebt bij Daisyon, dan krijg je een aanbod van meer dan 1.600 programma’s waar je uit kunt kiezen. Van gereedschap tot autoverhuur. Van vliegtickets tot verzekering vergelijkers. Je verdient commissies met de niche waar jij verstand van hebt binnen Daisycon.

Daisycon is een affliate netwerk waartoe je niet zomaar toegang krijgt. Je moet namelijk je eigen persoonlijke account aanmaken. Hieraan koppel je je website en Daiyscon moet deze goedkeuren. Nadat je account goedgekeurd is, kun je je aanmelden bij affiliate partners. Ook deze partners moeten jou en je website goedkeuren.

Als je bij de affiliate programma’s binnen Daisycon kijkt, dan zul je zien dat deze allemaal een score hebben. Deze score zegt niets over hoe goed het programma presteert. Deze score van 0 – 100 punten geeft aan, hoe goed dit affiliate programma bij je website past.

Zelf gebruik ik Daisycon voor het promoten van diverse vitamine supplementen, vliegtickets, gereedschap en maak ik jaarlijks gebruik van de zorgverzekeringsvergelijker.

Voordelen
 • Een enorm aanbod aan affiliate programma’s, dus voor ieder wat wils;
 • Hoge commissies te verdienen op financiële producten en vakanties;
 • Adverteerders staan graag rechtstreeks contact met goedlopende website;
 • Persoonlijk contact met de accountmanagers van Daisycon;
 • Vaste betaaldatums (wekelijks of maandelijks);
 • Banners en ander promotiemateriaal eenvoudig verkrijgbaar;
 • Affiliate programma’s zoals Vitalize, Gereedschapcentrum en Vitaminecompleet.
Nadelen
 • Soms moet je website eerste goedgekeurd worden;
 • Uitbetaling 1x keer maand (standaard) of een gegarandeerde uitbetaling in ruil voor een kleine bijdrage (niet verplicht).

4. Het affiliate programma van bol.com

Het Bol partnerprogramma is het populairste affiliate programma van Nederland en België. Sinds 1998 is deze thuiswinkel gigant niet meer weg te denken. Alles kun je hier kopen. Van modelauto’s tot e-books tot kinderstoelen. Daarom is er voor iedereen ook wel wat te promoten via het Bol partnerprogramma.

Website-eigenaren kunnen bij Bol.com een account aanmaken, om daarna producten van Bol.com te gaan promoten. Binnen Bol.com kun je miljoenen producten promoten, aangezien heel veel andere webshops ook binnen Bol.com verkopen.

Bol.com accepteert niet zomaar iedereen. Als je website nog helemaal leeg is en je meldt je aan bij Bol.com, dan zullen ze deze niet goedkeuren. Bol.com is een van de affiliate programma’s die willen weten wat ze in huis halen. De vuistregel is dus ook, dat je 10 à 15 blogberichten online moet hebben staan, voordat Bol.com je website toelaat.

De commissies bij Bol.com variëren tussen de 2.5% en 7%. Het gave van Bol.com is dat je over bijna het gehele assortiment een commissie krijgt. Zo krijg ikzelf bijna dagelijks op 1 van mijn affiliate websites commissies op kookboeken, maar ook op andere producten die ik niet via mijn websites promoot.

Aanmelden bij het partnerprogramma van de grootste webwinkel van Nederland en België is met een paar klikken en binnen een paar minuten geregeld.

Voordelen
 • Ontzettende groot assortiment, dus voor ieder wat wils;
 • Je krijg commissie over het hele winkelmandje van de klant;
 • Verschillende promotiemiddelen aanwezig. Je kunt meteen beginnen;
 • Aanmeld eisen zijn niet heel erg streng, zolang je al wat content hebt;
Nadelen
 • Veel concurrentie van ander websites, dus je moet echt de beste zijn;
 • Iedere nieuwe website moet opnieuw gecontroleerd worden;

5. Awin

Het AWIN affiliate netwerk is een relatief nieuw affiliate netwerk. De naam AWIN bestaat namelijk pas sinds 2017. Dit betekent niet dat dit affiliate netwerk niet veel ervaring heeft. Deze naam is namelijk ontstaan uit de fusie tussen Zanox en Affiliate Window. De fusie van deze twee netwerken zorgde voor een groot netwerk, te vergelijken met Daiyscon en TradeTracker.

Ook bij dit affiliate programma heb je weer een heel ruim aanbod aan producten die je kunt promoten. Daarom is het aanmelden bij AWIN ook zeker de moeite waard. Wat je wilt promoten, er is altijd wel wat te vinden bij AWIN. Van kinderwagens tot parfums tot mobiele abonnementen.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat je bij AWIN 5 euro moet betalen, om je aan te melden. Dit om de wat serieuzere affiliates binnen te halen. Uiteindelijk krijg je dit geld terug als je de eerste uitbetaling ontvangt. Als je succesvol producten hebt weten te promoten en je hebt de betalingsdrempel overschreden, dan krijg je die 5 euro gewoon terug.

AWIN is een groot affiliate programma. Ook de adverteerders die zich hier aangemeld hebben willen eerst de website eigenaren screenen, voordat ze toegelaten worden. Je website wordt eerst gecontroleerd. Is de adverteerder van mening dat het bij hun programma past? Dan word je website goedgekeurd en kun je gaan promoten.

Voordelen
 • Ontzettend veel nationale en internationale adverteerders waardoor het netwerk geschikt is voor Nederlanders en Belgen;
 • Flinke commissies op verzekeringen of banken;
 • Vaste betaaldatums (wekelijks of maandelijks);
 • Banners en andere type promotiemateriaal per adverteerder eenvoudig verkrijgbaar;
 • Affiliate programma’s van Douglas, Ziggo, Bijenkorf, Belvilla, Cetelem zijn er te vinden.
Nadelen
 • Vijf euro inschrijfgeld dat je bij de eerste uitbetaling weer terugkrijgt;
 • Adverteerders dienen je website eerst goed te keuren.

6. Plug & Pay van IMU

Als we kijken naar goede Nederlandse affiliate netwerken, dan mag Plug & Pay van IMU (Internetmarketing Unie) zeer zeker niet ontbreken. Dit affiliate netwerk bestaat nog niet zo heel lang. Bij Plug & Pay kun niet alleen digitale producten zoals online cursussen promoten maar ook fysieke producten zoals afslankboeken of kookboeken.

Als we kijken naar Plug & Pay, dan heeft het veel gelijkenissen met PayPro. Je hebt namelijk de marketplace, waar je verschillende affiliate programma’s kunt vinden. 

De financiële producten die je binnen Plug & Pay kunt promoten leveren hoge commissies op en is dan ook geschikt voor high ticket affiliate marketing.

Omdat het nog een vrij jong affiliate netwerk is, heb je nog niet zulke uitgebreide functies, zoals bij TradeTracker. Je kunt wel zien hoeveel clicks je hebt, maar je kunt niet zien waar een sale vandaan gekomen is. Waar het eerste touchpoint ligt en of je de commissie deelt met iemand anders.

Plug & Pay is wel een affiliate netwerk dat hard aan de weg timmert. Steeds meer adverteerders melden zich aan. In de toekomst zal het affiliate netwerk van Plug & Play zeker uitgebreid worden.

Voordelen
 • Geschikt voor als je net met het online verdienmodel begint;
 • Ook commissies op upsells en kassakoopjes;
 • Affiliate programma’s van onder andere Slaapwijzer en MakkelijkAfvallen;
 • Aanmelddrempel is niet te hoog;
 • Een grote marketplace waar je verschillende partners kunt vinden.
Nadelen
 • Alleen basisfuncties aanwezig, geen uitgebreide statistieken en je kunt niet achterhalen waar de verkopen vandaan komen.

7. CoolBlue affiliate programma

Het affiliate programma van Coolblue behoort ook tot de beste Nederlandse affiliate netwerken. CoolBlue kennen we eigenlijk allemaal als een grote, al dan niet de grootste concurrent van Bol.com. CoolBlue heeft niet echt zijn eigen affiliate programma, maar doet dit via Partnerize.

Via dit netwerk kun je je namelijk aanmelden bij nog meer netwerken. Partnerize is een van de bemiddelende partijen die werk verzetten voor de adverteerder, maar ook voor de affiliate. Zoals dat bij meerdere affiliate netwerken en programma’s zo is.

Bij Partnerize heb je ook een heel overzichtelijk dashboard, waarin je alle belangrijke gegevens goed kunt zien. Ook het maken van deeplinks is bij de CoolBlue geen probleem. Hierdoor kun je een link maken naar elke pagina binnen de webshop van CooBlue.

Affiliates die zich willen aanmelden bij CoolBlue moeten ook eerst wachten op goedkeuring. Je kunt dus niet zomaar iedere website aanmelden. De website controleren duurt een paar dagen, maar over het algemeen wordt een website die een beetje gevuld is, gewoon goedgekeurd.

Voordelen
 • Te gebruiken voor heel veel producten, dus voor ieder wat wils;
 • Overzichtelijk dashboard waar je alle belangrijke gegevens kunt zien;
 • Erg goed geschikt voor e-commerce vanuit Nederland en België.
Nadelen
 • Binnen het dashboard wordt Nederlands en Engels door elkaar gebruikt;

8. TradeDoubler

Bij de beste affiliate programma’s en netwerken hoort ook TradeDoubler. Dit is ook een groot, internationaal netwerk waarbij honderden bedrijven zich aangesloten hebben. Een hele bekende en grote speler is Mediamarkt. Als je aan de slag gaat met TradeDoubler, dan moet ook hier eerst je account goedgekeurd worden.

Bij TradeDoubler heb je ook weer de keuze uit veel verschillende markten. Van elektronica tot huis en tuin tot reizen. Waar je affiniteit ook ligt, geld verdienen via TradeDoubler dat kan iedereen. Ikzelf heb veel positieve ervaringen opgedaan met dit affiliate netwerk.

Het dashboard is erg overzichtelijk. Je ziet meteen alle belangrijke gegevens en via het overzichtelijke menu rechts in beeld kun je heel snel navigeren naar de plek, waar je wilt zijn.

Voordelen
 • Groot affiliate netwerk met heel veel aanbod;
 • Affiliate programma’s zoals die van Mediamarkt of bedrijven die in het buitenland auto’s verhuren;
 • Zeer uitgebreide statistieken waarmee je alle data bij kunt houden;
 • Alles is volledig Nederlands.
Nadelen
 • Websites moeten eerst goedgekeurd worden door TradeDoubler;
 • Merchant kun je ook nog zelf willen screenen.

9. AdTraction

AdTraction is een van de beste kleine affiliate netwerken

Dit affiliate netwerk is een stuk onbekender en kleiner, dan veel van de andere netwerken die we al behandeld hebben. Neemt niet weg dat dit geen betrouwbaar netwerk is. Ook AdTraction is zeker de moeite waard om je voor aan te melden. Wel moet je vooraf even goed kijken of er wat bij zit, dat echt bij je past qua onderwerp.

Wel heeft dit netwerk veel verschillende categorieën waaruit je kunt kiezen. Van tuinonderhoud tot aan Hi-Fi apparatuur. Wel is het aanbod per categorie wat beperkt. Hoeveel commissie je krijgt, dat verschilt echt per aanbieder.

Het dashboard van AdTraction is erg overzichtelijk en volledig Nederlands, ondanks dat dit netwerk van oorsprong niet Nederlands is. Dit is wel zo makkelijk. Ook bij AdTraction is het zo dat je account eerst goedgekeurd moet worden, voordat je kunt gaan promoten.

Voordelen
 • Hoge commissies op bijvoorbeeld Hi-Fi apparatuur;
 • Overzichtelijk, Nederlandstalig dashboard;
 • Uitgebreide tools om het beste product zo snel mogelijk te vinden;
 • Chrome Extension om nog sneller door alle producten te kunnen bladeren.
Nadelen
 • Klein netwerk met relatief weinig aanbod.

10. Amazon affiliate programma

Amazon heeft na de Verenigde Staten ook voet aan de grond gekregen in Europa. Amazon kennen we allemaal wel en dit bedrijf heeft ook een affiliate programma. Amazon is een miljardenbedrijf dat veel kleine winkels onderbrengt in hun overkoepelende winkel.

Het beste affiliate programma, dat is die van Amazon absoluut niet. Allereerst zijn de commissies niet om over naar huis te schrijven. Ze liggen laag en de aanschafwaarde van veel producten op Amazon is ook niet echt hoog. Je houdt onderaan de streep niet zo heel veel aan commissie over.

Als je wilt promoten via Amazon, dan heb je ook te maken met strenge eisen. De strengste eis is het 180 dagen beleid. Als je binnen 180 dagen geen verkoop realiseert via je website, dan wordt je account automatisch gesloten en kun je opnieuw beginnen. Wat mij betreft een te groot nadeel van Amazon.

Voordelen
 • Laagdrempelige instap;
 • Heel veel aanbod aan producten die je kunt promoten.
Nadelen
 • Lage aanschafwaarde met lage commissies;
 • Als je 180 dagen geen sale doet, wordt je account automatisch gesloten.

Wat is het verschil tussen een affiliate programma en netwerk?

Zoals je hebt kunnen lezen gebruik ik in dit blogbericht beide termen. Affiliate netwerken en programma’s. Ze worden vaak door elkaar gebruikt, maar de betekenis is niet hetzelfde. 

Een affiliate programma, dat is echt hét programma dat de winkel aanbiedt. Dit is bijvoorbeeld het partnerprogramma van Bol.com. De adverteerder is in dit geval verantwoordelijk voor het leveren van promotiematerialen, mogelijkheid tot het genereren van unieke affiliate links en dat de verdiende commissies op je bankrekening worden gestort. 

Een affiliate netwerk brengt aanbieders en affiliates bij elkaar. Een netwerk als bijvoorbeeld TradeTracker is een bemiddelende partij. Ze zorgen voor de facturatie en betalingen aan de promotors en meten de verkopen, het aantal leads en de hoeveel klikken op je unieke affiliate links.

Daarnaast is het mogelijk voor promotors meerdere affiliate programma’s te promoten binnen één handige interface.

De beste affiliate netwerken vinden een goede band tussen merchant en publisher heel belangrijk. Want hoe meer commissies jij draait, hoe meer zij zelf er ook aan kunnen verdienen.

Uiteindelijk maakt het voor ons al promotors weinig uit of je nu inschrijft bij een affiliate netwerk of bij een affiliate programma. Het principe blijft hetzelfde. Je verdient commissies op basis van verkopen en / of leads.

Waar moet een goed affiliate netwerk aan voldoen?

Allereerst is natuurlijk het aanbod erg belangrijk. Hoe groter het aanbod is, hoe meer er te promoten valt. Als een affiliate netwerk zorgt voor voldoende aanbod, dan kunnen veel mensen zich aanmelden en aan de slag gaan met affiliate marketing.

Een netwerk heeft er namelijk alle baat bij dat er zoveel mogelijk commissies worden verdiend.

Een goed affiliate netwerk of affiliate programma moet ook de juiste tools hebben. Zo moet je eenvoudig een affiliate link kunnen aanmaken en snel door het aanbod kunnen scrollen. 

Een netwerk als TradeTracker en AdTraction hebben dit echt heel goed voor elkaar. Goede tools maken affiliate marketing veel makkelijker en effectiever.

Tevens mag goede service niet ontbreken. Als jij met vragen zit of er vinden technische problemen plaats, dan moet het netwerk snel kunnen reageren. De meeste netwerken uit dit overzicht hebben dit prima voor elkaar.

Welke affiliate producten kun je het beste promoten?

Dit is een vraag die niet heel makkelijk te beantwoorden is. Er is geen affiliate product dat echt het allerbeste is. De ene promoot een online cursus over beleggen en de ander promoot platenspelers en alles wat daar tussenin zit.

Het is belangrijk dat je een product promoot, waar je affiniteit mee hebt. Kies een product waar je verstand van hebt en waar je makkelijk over kunt schrijven. Als je net begint met affiliate marketing is content maken namelijk het allerbelangrijkst.

Uiteraard moet je ook kijken naar de commissies. Je wilt er wel wat leuks mee verdienen, maar laat je niet verblinden door torenhoge commissiepercentages.

De beste affiliate netwerken en programma’s tot slot

Veel affiliates zullen zich aanmelden bij veel van deze programma’s. Vele mede affiliates hebben al veel geld verdiend via deze netwerken. Affiliate marketing is een grote business, dat blijkt wel uit het grote aantal netwerken en programma’s dat beschikbaar is.

Wil jij ook als affiliate aan de slag? Bij de meeste netwerken kun je je gratis aanmelden. Wel is het verstandig om een website te hebben die al een beetje gevuld is. Dan kunnen de mensen achter de netwerken ook zien wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Uiteraard zijn er nog veel meer affiliate programma’s. Om ze allemaal op te noemen is veel te veel van het goede. Daarnaast ken ik niet alle netwerken en kan ik over de voor mij onbekende netwerken, geen goed oordeel geven. Deze top 10 zijn in ieder geval de beste affiliate programma’s van Nederland en België.

Vond je dit artikel over de beste affiliate programma’s in Nederland en België waardevol? Deel dan het artikel op de bekende sociale mediakanalen. Heb je nog vragen? Laat dan onderaan het artikel een berichtje achter.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje wat alles met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

2 reacties op “Mijn 10 Beste Affiliate Programma’s en Grootste Netwerken voor Nederland en België (2023 update)

 1. Door Saskia Deekman op 26 juni 2021

  Hoi Jelle.

  Bestaat de mogelijkheid om vanuit Suriname te participeren?

  1. Door Jelle op 1 juli 2021

   Hoi Saskia,

   In de meeste gevallen is dat mogelijk. Ik raad je wel aan om voor de zekerheid de betreffende affiliate netwerken te mailen.

   Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *