Ga naar de inhoud
Bitvavo Review en Ervaringen

Bitvavo Review: Mijn Ervaringen, de Voordelen en Nadelen (2024)

Bitvavo is een Nederlandse cryptocurrency exchange die ik de afgelopen maanden heb gebruikt om in Bitcoin en andere cryptocurrencies te handelen. 

Nu dat cryptocurrencies steeds bekender en populairder worden en er een heleboel platformen zijn om in crypto te handelen, vraag jij je wellicht af of Bitvavo iets voor jou is. 

Bitvavo is namelijk geschikt voor beginners en gevorderde crypto handelaren en biedt naast de bekende Bitcoin nog meer dan 175 andere cryptocurrencies aan.

In deze uitgebreide Bitvavo review kom je dan ook meer te weten over:

 • Wat is Bitvavo
 • Wat is de Stichting Bitvavo Payments
 • Is Bitvavo betrouwbaar en veilig
 • Handelskosten
 • Account aanmaken en verificiatie
 • Tradingbots
 • Mijn ervaringen en conclusie

Wat is Bitvavo?

Wil je cryptocurrency kopen, verkopen of opslaan dan kun je dit doen bij verschillende crypto brokers of bij crypto exchanges. Een voorbeeld van zo’n crypto exchange is Bitvavo.

Dit is een Nederlandse geavanceerde exchange dat is gevestigd in Amsterdam en richt zich op de Europese markt. Het doel van Bitvavo is de kloof tussen de huidige valuta en de digitale valuta te overbruggen. 

Dit doen ze door hun gebruikers de mogelijkheid te geven om op een simpele manier crypto te kopen, te verkopen en te bewaren.

Waar je bij veel andere exchanges eerst Bitcoin moet kopen, stort je bij Bitvavo met iDeal of met een ander betaalmiddel euro’s op je account en je kunt direct beginnen met handelen. Het Bitvavo platform is dan ook zo gebouwd om schaalbaar en effectief te zijn waardoor het handelen in crypto snel en eenvoudig is.

Een van de voordelen van Bitvavo is dat het  beschikt over twee verschillende soorten interfaces. Zo heb je een basis interface die vooral geschikt is voor beginners en een geavanceerde interface voor de meer ervaren handelaren. 

De eenvoudige / simpele interface:

 • Market orders plaatsen
 • Handelen met euro’s als referentievaluta
 • Ideaal voor beginnende traders
Bitvavo basis interface is vooral geschikt voor de beginnende crypto handelaren

De geavanceerde interface:

 • Mogelijkheid om market en limit orders te plaatsen
 • Mogelijkheid om stop limit te plaatsen
 • Geschikt voor de ervaren crypto handelaren
De geavanceerde interface binnen Bitvavo. Deze interface is vooral geschikt voor de meer ervaren crypto handelaar

Verder beschikt de exchange over een handige smartphone app. Maar daar vertel ik je later in deze Bitvavo review wat meer over.

Wat is Stichting Bitvavo Payments?

Stichting Bitvavo Payment is een afzonderlijke en een aparte stichting. Deze is opgericht om enkel de activiteiten van Bitvavo B.V. te verrichten en wordt gebruikt om tegoeden van gebruikers af te scheiden van het vermogen van Bitvavo. 

Het grote voordeel hiervan is dat alle tegoeden van klanten hier veilig staan mocht Bitvavo B.V. ooit failliet worden verklaard. 

Is Bitvavo betrouwbaar en veilig?

Wanneer je cryptomunten koopt wil je natuurlijk hebben dat deze veilig worden opgeslagen. Gelukkig is bij Bitvavo de beveiliging goed geregeld.

Bitvavo heeft verschillende maatregelen genomen om het platform te beveiligen tegen hackers en bieden ook verschillende opties aan om je account evenals je crypto goed te beveiligen.

Ik neem ze hieronder kort met je door:

 • Twee factor authenticatie – om in te kunnen inloggen op je Bitvavo account raadt Bitvavo naast een sterk en een uniek wachtwoord ook aan om gebruik te maken van de app Google Authenticator. Je vult naast je gebruikersnaam en wachtwoord een extra code in de je terugvind in de app. De app zorgt ervoor dat de code elke minuut ververst wordt waardoor er een extra beveiligingslaag ontstaat om je account veilig te houden. De app is te downloaden in Google Play Store of in Apple App store. 
 • Apparaat en IP management – dankzij deze optie kun je zelf aangeven welke IP adressen toegang hebben tot je account. 
 • Veiligheids Notificaties – iedere keer wanneer jij of iemand anders inlogt met een verkeerd wachtwoord, gebruikersnaam of de twee factor authenticatie code wordt er automatisch een e-mail naar de eigenaar van het account gestuurd. Krijg je veel meldingen, dan raad ik je aan om het wachtwoord zo snel mogelijk aan te passen. 
 • SSL-verbinding – eigenlijk is dit een no-brainer. Alle gegevens die binnen Bitvavo worden verstuurd zijn versleutelt. Dit zie je ook aan het slotje links van de adresbalk in je browser. 
 • Opname whitelist – door een externe wallet adres toe te voegen aan je whitelist kun je crypto alleen daarnaartoe overmaken vanuit Bitvavo. Dit zorgt ervoor dat je niet per ongeluk een verkeerd adres invult. 
 • Anti-phishings beveiliging – wanneer je geld stort, opneemt of wanneer je je stakingen krijgt uitgekeerd krijg je van Bitvavo altijd een e-mail met daarin jouw eigen unieke Anti Phishing code. Hierdoor weet je zeker dat de mail van Bitvavo is en het geen phishing is. 
 • Cold storage – het grote deel van de crypto’s worden door Bitvavo opgeslagen op zogenaamde cold storage / wallets. Deze worden offline en op verschillende beveiligde plekken opgeslagen in kluizen van bankniveau. Daarnaast voldoen ze aan strenge veiligheidscategorie 4+ eisen, wat weer de hoogste veiligheidscategorie in Nederland is. 

Omdat Bitvavo een Nederlands bedrijf is moet het dan ook voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Bitvavo geeft dan ook op hun website de volgende disclaimer omtrent hun beveiliging:

Disclaimer: Hoewel Bitvavo veilig en transparant is, is het belangrijk om te erkennen dat iedere exchange kwetsbaar is. Je kunt de exchange zien als een bank en ook die worden wel eens beroofd. Hackers weten dat er op de exchanges véél geld te vinden is en kiezen dit daarom vaak als doelwit. Haal grote bedragen of hoeveelheden crypto dan ook altijd van de exchange af en zet ze op een eigen offline wallet. Dit kunnen de codes op een papiertje zijn of een offline USB stick.

Je maakt binnen enkele minuten een gratis account bij Bitvavo en handel al vanaf 1 euro. Meld je hier gratis aan >>

Bitvavo kosten

Wanneer je wilt handelen op een exchange heb je te maken met handelskosten. Handelskosten kun je het beste zien als kosten die je moet betalen om crypto te kunnen kopen en verkopen. 

Kijk we naar de handelskosten bij Bitvavo dan heb je te maken met een zogenaamde maker fee en een taker fee. 

 • Maker fee – de maker fee is voor degene die een bepaalde cryptovaluta aanbiedt. Deze kosten zijn van toepassing als je order niet direct wordt uitgevoerd en liquiditeit toevoegt aan het orderboek. 
 • Taker fee – de taker fee is voor de persoon die een bepaalde cryptovaluta koopt. Deze fee is hoger dan de maker fee omdat het de liquiditeit in de markt verlaagt. 

Zoals je hebt kunnen lezen worden bij elke transactie twee soorten kosten in rekening gebracht. Eentje voor de verkoper en één voor de koper. De vergoedingen die Bitvavo vraagt is een percentage van je totale handelsvolume van de afgelopen 30 dagen. 

De tabel hieronder laat de makers en takers fee zien:

VOLUME (30 dagen)Taker FeeMaker Fee
€ 0+0.25%0.15%
€ 100 000+0.20%0.10%
250 000+0.16%0.08%
€ 500 000+0.12%0.06%
€ 1 000 000+0.10%0.04%
€ 2 500 000+0.08%0.02%
€ 5 000 000+0.06%0.01%
€ 10 000 000+0.05%0.00%
€ 25 000 000+0.04%-0.01%

Een voorbeeld: stel je hebt 30 dagen lang niet gehandeld en je besluit nu wel Bitcoin te kopen voor een bedrag van laten we zeggen 1500 euro. We gaan uit van een maximale fee van 0.25%. 1500 x 0,25% = 3,75 euro handelskosten. Dit betekent dan ook dat je 1496,25 euro ontvangt op je account.

Deze berekeningen hoef je gelukkig zelf niet te maken. Bitvavo rekent dit automatisch per transactie uit en laat dit ook netjes zien aan de gebruiker.

Vergelijken kosten met andere crypto exchanges

Vergelijken we de transactiekosten met andere exchanges die binnen Nederland en België actief zien we dat Bitvavo erg transparant hierover is en ook nog eens de laagste handelskosten heeft. 

Sommige exchanges bieden bijvoorbeeld een variabele vergoeding per transactie. Zo rekenen ze meer kosten bij een grotere drukte op het netwerk en rekenen ze minder bij een lagere druk. 

In de tabel hieronder zie je de taker fees van verschillende populaire brokers en exchanges van Nederland en België.

Exchange / BrokerProcenten
Bitvavo0,04 – 0,25%
Coinbase0,50% – 1,49%
Bitcoin Meester< 1.5%
Finst0,15%
Bitonic<  1%

De in de tabel genoemde percentages zijn bewerkt voor 2024 en laten zien dat Bitvavo één van de goedkoopste brokers / exchanges van Nederland is.

Verschillende betaalmogelijkheden bij Bitvavo

Voordat je cryptomunten kunt kopen, verkopen en verhandelen dien je eerst geld te storten op je account. Je kunt bij Bitvavo dan ook gebruik maken van verschillende betaalmogelijkheden. 

Zo kun je betalen met iDeal, Bancontact en bankoverschrijving. Daarnaast kun je ook betalen met GiroPay, EPS, MyBank en Sofort maar hieraan zijn dan wel kosten aan verbonden. De kosten voor deze 4 betaalmethodes liggen tussen de 1,75% en de 2,25%.

Voor meer informatie over de kosten bekijk de tabel hieronder:

BetaalmethodeMaximale stortingWanneer op je accountKostenGeschikt voor?
iDeal€10.000Direct0%Direct digitale valuta aankopen
Bancontact€10.000Direct0%Direct digitale valuta aankopen
Bankoverschrijving€1.000.0001-2 werkdagen0%Grote bedragen
GiroPay€10.000Direct1,75%Direct digitale valuta aankopen
EPS€10.000Direct1,75%Direct digitale valuta aankopen
MyBank€5000Direct1,5%Direct digitale valuta aankopen
Sofort€10.000Direct2,25%Direct digitale valuta aankopen

Bitvavo account aanmaken en verificatie

Een account aanmaken bij Bitvavo is niet alleen gratis en super makkelijk, maar ook nog eens snel geregeld waardoor je vrijwel direct kunt beginnen met het handelen in crypto’s.

Om een gratis account aan te maken moet je jouw voornaam, achternaam en e-mailadres opgeven en moet je daarnaast ook minimaal 18 jaar oud zijn. 

Sinds de invoering van de 5e anti-witwasrichtlijn is Bitvavo geregistreerd bij de Nederlandse Bank. Dit betekent dat jij je dient te verifiëren en moet aantonen dat je burger bent van één van de 24 landen in Europa. 

Bitvavo aanmeldscherm

De aanmelding

Ga naar de website van Bitvavo, klik rechtsboven in op aanmelden en je wordt doorgestuurd naar de aanmeldingspagina waar je het volgende ziet:

Op het aanmeld scherm kies je voor een “Personal account” (tijdens het schrijven van deze Bitvavo Review is het niet mogelijk een zakelijk account aan te maken). 

Je vult vervolgens je naam, e mailadres en een sterk wachtwoord in en selecteer het land wat op je id kaart of paspoort staat. Klik vervolgens op de knop “registreren”.

Verificatie

Heb je jouw account aangemaakt dan is het nodig om deze te verifiëren. Dit wordt gedaan om verdachte activiteiten zoals witwassen, fraude evenals andere illegale activiteiten te voorkomen. Je gegevens worden bewaard volgens de privacyregels in Nederland. 

Het verificatieproces gaat vrijwel helemaal automatisch en is snel geregeld. Je persoonlijke gegevens gaan via een versleutelde verbinding en de verificatie zorgt ervoor dat het account ook echt aan jou alleen wordt gekoppeld. 

Het verificatieproces bestaat uit 3 stappen:

 1. Verifieer je identiteit – selecteer het type document dat je wilt uploaden. Je hebt de keuze uit een rijbewijs, id-kaart en paspoort. 
 2. Maak een foto van je document – maak met je telefoon een foto van de voor en achterkant van je document
 3. Vervolg de verificatie via je mobiel – je vult je mobiele nummer in waardoor je een smsje krijgt met daarin je verificatielink. Open deze en er wordt gevraagd om in een filmpje hardop de cijfers van je scherm op te lezen. Heb je dit gedaan, druk dan op de knop “Volgende” en je bent geverifieerd. Je kunt nu direct beginnen in het kopen en handelen in crypto!

Om je account te beveiligen kun je ook nog een anti phishing code toevoegen aan je account. Zo weet je zeker dat elke die namens Bitvavo wordt verstuurd ook echt van Bitvavo is.

Bitvavo Verificatie

Cryptocurrency kopen bij Bitvavo

Op het moment van schrijven biedt de geavanceerde exchange meer dan 190 verschillende cryptocurrencies aan via hun platform waaronder Bitcoin, Ethereum, diverse alt-coins tot zelfs tokens.

Hieronder zie je een screenshot van enkele cryptocurrency die je via Bitvavo kunt kopen. Voor de volledige lijst klik je hier.

Mijn crypto munten die ik bij Bitvavo heb staan
De afbeelding hierboven laat zien in welke munten ik geïnvesteerd hebt.

Naast de verschillende cryptomunten kun je bij Bitvavo ook handelen in Tokens. Het grote verschil tussen een cryptomunt en een token is dat cryptomunten hun eigen blockchain hebben. Tokens daarentegen worden gecreëerd op de al bestaande blockchain. 

Bij Bitvavo kun je handelen in Vechain Tor (VET) en in VeThor Token (VTHO).

Bitvavo wallet

Voor alle cryptocurrencies die de exchange aanbiedt heeft het een zogenaamde Bitvavo wallet ofwel een hosted wallet. Een hosted wallet kun je het beste zien als een eigen en unieke portemonnee waarin je eenvoudig en veilig een cryptomunt in kunt opslaan. 

Handel je dus in verschillende munten, dan heeft elk munt een eigen en unieke wallet. Het proces van het aanmaken van hosted wallets is bij Bitvavo helemaal geautomatiseerd. 

Het gebruik van hosted wallets van Bitvavo heeft verschillende voordelen:

 • Je hoeft geen software of iets dergelijks te downloaden om je munten op te slaan. 
 • Je kunt eenvoudig je crypto’s versturen naar andere wallets en crypto’s ontvangen op je Bitvavo wallet
 • Je kunt je munten op elk moment verkopen of inwisselen voor andere cryptocurrencies

Besef wel goed dat de Bitvavo wallets online beschikbaar zijn via jouw account. Je doet er dus slim aan om je account te beveiligen met de 2 factor authenticatie. Bezit je veel cryptocurrency, bewaar deze dan zelf op bijvoorbeeld een hardware wallet.

Je bent dan niet meer afhankelijk van de beveiliging van Bitvavo en heb je alles in eigen beheer.

Bitvavo app voor IOS en Android

In het begin van deze Bitvavo review haalde ik het al even aan dat Bitvavo ook een eigen Android en IOS app heeft. De app werkt snel, voelt betrouwbaar aan en geeft je eenvoudig toegang tot je cryptovaluta. 

De app geeft je de mogelijkheid om eenvoudig tegoed te storten of op te nemen. Je kunt ook alerts plaatsen en natuurlijk cryptovaluta kopen en verkopen.

Via de app kun je eenvoudig tegoed storten of opnemen, kun je alerts plaatsen en natuurlijk cryptovaluta kopen en verkopen. Wat ook een leuke toevoeging is dat je realtime je winst of verlies in procenten kunt zien. 

Hieronder zie je 2 screenshots van de app (genomen vanaf mijn telefoon).

Bitvavo App screenshot
Bitvavo App screenshot 2

Bitvavo Staking

Bitvavo staat binnen hun platform off-chain evenals on-chain staking toe op hun platform. Staking houdt in dat investeerders zoals jij en ik crypto vasthouden en deze beschikbaar stellen voor de werking van het blockchain network. 

Hiervoor krijg je een krijg een beloning in de vorm van een bepaalde percentage in crypto. 

Staking is helaas niet beschikbaar voor alle munten. Staking vind je namelijk terug bij crypto die gebruik maken van het Proof-of-Stake-systeem (Pos). Deze kun je herkennen aan het de groene S achter de naam van de cryptocurrency. 

Bij het schrijven van deze Bitvavo review kun je staking aanzetten voor de volgende munten:

 • Bitcoin
 • Cardano
 • Ethereum
 • Tron
 • VeChain Thor
 • Ark
 • Bitcoin Cash
 • Dai
 • ICON
 • Litecoin
 • NEO
 • Ontology
 • Tether
 • Tezos
 • USD Coin
 • Waves

Het percentage dat je krijgt uitgekeerd verschilt wel per munt. Voor sommige cryptocurrency is dit een vast percentage dat gebaseerd is op de staking regels van het onderliggende protocol (bijvoorbeeld 0.000432 VTHO per VET per dag). 

Bij andere cryptocurrencies kan de beloning per moment verschillen. Zo wordt bij Tezos het percentage mede bepaald door hoeveel Tezos er deelnamen aan het stakings proces. 

Ook de hoeveelheid en de waarde van de betreffende cryptomunt bepaalt hoe hoog het percentage is. Er wordt namelijk op dagbasis gekeken naar de laatste hoeveelheid en de waarde van de betreffende cryptomunt. Bitvavo keert elke maandag rond het middaguur de staking uit. 

Cryptomunten zoals Cardano en Tron kun je staken bij Bitvavo

Ondersteunt Bitvavo tradingbots?

Bij Bitvavo is het ook mogelijk om gebruik te maken van een tradingbot, namelijk Cryptohopper. Het voordeel van een zo’n bot is dat je snel kunt inspelen op de laatste ontwikkelingen waarbij de bot je helpt om een goed rendement te krijgen.

Let er wel op wanneer je de bot gebruikt dat je de resultaten goed in gaten blijft houden. Wanneer de markt fluctueert kunnen bots soms veel geld verliezen. Dus als je een trading bot wilt gebruiken, maak gebruik van stop orders om (grote) verliezen te voorkomen. 

Mijn persoonlijke Bitvavo ervaringen

Voor het schrijven van mijn Crypto Masterclass review heb ik diverse munten die ik sinds 2017 nog had bij Bittrex en Binance overgeplaatst naar Bitvavo. Dit proces ging heel goed.

Ik moest wel even zoeken hoe  ik dit moest doen, maar dankzij de handige kennisbank was dit zo gevonden. Het overplaatsen van alt muntjes en tokens was binnen enkele minuten geregeld. Bitcoin duurde ongeveer 15 min.

Per overgeplaatste munt kreeg ik netjes een mailtje dat de overplaatsing met succes was verlopen. 

Ook het kopen en verkopen via de basis interface is super makkelijk. Je ziet precies wat je aan fee moet betalen (maximaal 0.25%) en dit gebeurd ook super snel. Een pluspunt voor Bitvavo vanwege transparantie. 

Ik heb natuurlijk ook een uitbetaling laten plaatsvinden op 29 mei 20:00 (vrijdagavond). Hoewel ik verwachtte dat dit pas de eerstvolgende werkdag op mijn rekening werd bijgeschreven, stond het bedrag zaterdag al op mijn rekening.

Mijn persoonlijke ervaringen met Bitvavo is dan ook erg positief. De Bitvavo exchange heeft een uitgebreid aanbod van verschillende cryptovaluta en je kunt direct euro’s storten op je account met iDeal, Bancontact of met een bankoverschrijving.

Wat ik ook fijn vind is dat er een Nederlandstalige klantenservice mocht je vragen hebben of tegen problemen aanlopen. Ze reageren snel op emails en in de kennisbank vind je veel informatie over verschillende onderwerpen zoals account aanmaken, kosten, account verificatie, beveiliging enzovoort. 

Conclusie

In deze uitgebreide Bitvavo review ben je onder andere meer te weten gekomen over de handelskosten, welke munten je kunt staken bij Bitvavo en welke maatregelen ze hebben genomen om hun platform en je account te beveiligen. 

Ik ben dan ook van mening dat Bitvavo met hun platform het voor elkaar heeft gekregen om handelen in cryptocurrency op een eenvoudige manier beschikbaar te maken voor de grote massa.

Zo zijn de handelskosten de laagste in Nederland en is het platform is geschikt voor zowel de beginnende crypto handelaar als de meer ervaren handelaar. Ook de Bitvavo app werkt goed en dankzij de verschillende betaalmethodes koop je snel en veilig Bitcoin, verschillende altcoins en tokens vanaf 1 euro. 

Voordelen
 • Gevestigd en geregistreerd in Nederland
 • Transparant en veilig
 • Meer dan 190 verschillende cryptomunten
 • 8 diverse betaalmethodes 
 • Lage handelskosten (< 0,25%)
 • Veilige smartphone app
 • Gebruiksvriendelijk platform
Nadelen
 • Geen telefonisch support, al het support is digitaal
 • Kleine en super nieuwe munten niet direct beschikbaar
 • Geen trailing stop loss beschikbaar

Mijn conclusie is dan ook dat de Bitvavo exchange betrouwbaar is en dat het een super goed platform is om in crypto te handelen. 

Klik op de knop hieronder en maak direct een gratis account aan waarbij je de eerste 7 dagen over de eerste 1000 euro géén handelskosten betaald.

Veelgestelde vragen Bitvavo

Misschien zit je na het lezen van deze Bitvavo review nog met vragen. Daarom heb ik de meest gestelde vragen inclusief de antwoorden hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Is Bitvavo Nederlands?

Ja, Bitvavo is een in Nederlandse / Europese exchange dat zich specifiek richt op de Europese markt. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en is sinds 2018 te gebruiken door cryptocurrency handelaren.

Is Bitvavo veilig?

Bitvavo doet er alles aan om de veiligheid te waarborgen en volgen de Nederlandse wetgeving. Hier ontdek de verschillende maatregelen die Bitvavo heeft genomen om je account en je crypto te beschermen.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Ja, het geld wat je op je Bitvavo account stort komt op een aparte rekening van Stichting Bitvavo Payments te staan. Hierdoor loop je bij een eventueel faillissement geen risico dat je al je geld kwijt bent. Daarnaast staat Bitvavo sinds 2020 onder toezicht bij De Nederlandsche Bank en is geregistreerd bij de Verenigd Bitcoin Bedrijven Nederland.

Is Bitvavo verzekerd?

Ja, Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. De wallets zijn daardoor verzekerd tot wel 255 miljoen dollar.

Is Bitvavo gratis?

Ja, een account aanmaken bij Bitvavo is geheel gratis. Je betaalt tot maximaal 0.25% transactiekosten om cryptocurrency te kopen en tot 0.15% om cryptocurrency te verkopen. Daarnaast kun je bij de geavanceerde exchange al cryptocurrency kopen vanaf 1 euro.

Heeft bitvavo een eigen wallet?

Ja, Bitvavo heeft eigen wallets voor elke cryptocurrency die ze aanbiedt. Dit betekent dat je de mogelijkheid om je crypto binnen je eigen account te bewaren.

Hoe lang duurt het verificatieproces bij Bitvavo?

Het verificatieproces bij Bitvavo is in bijna alle gevallen geheel automatisch. Het proces duurt daarom slechts enkele minuten.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *