Ga naar de inhoud
Gold Republic review en mijn ervaringen

Goldrepublic review en ervaringen (2024)

Tijdens mijn zoektocht naar interessante beleggingsmogelijkheden stuitte ik op het concept van investeren in edelmetalen zoals fysiek goud en zilver. Ik was benieuwd hoe dit in de praktijk werkte en besloot edelmetalen te kopen via het Nederlandse handelsplatform GoldRepublic.

Daarom heb ik deze Goldrepublic review geschreven, gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Want als je edelmetalen wilt kopen bij Goldrepublic, dan wil je zeker weten dat het een betrouwbare partij is.

In deze review ga je dan ook meer ontdekken over wat GoldRepublic precies is, of ze betrouwbaar zijn, hoe het werkt en hoe je weet dat jouw investeringen veilig zijn. Aan het einde van deze GoldRepublic review heb je dan ook alle antwoorden die je nodig hebt.

Wat is GoldRepublic?

Goldrepublic is een relatief jonge, Nederlandse onderneming. Het werd in 2008 opgericht door Marleen Evertsz en Kasper Luursema. Op het moment van oprichten hadden zij allebei al heel veel ervaring in de financiële sector.

Zij waren allebei van mening dat ‘veilig beleggen’ op dat moment niet mogelijk was. Ze wilden een bedrijf oprichten waar je veilig kon beleggen in fysiek goud of andere edelmetalen.

Op het moment van oprichten van Goldrepublic was de goudhandel een louche wereld met ondoorzichtige prijzen. Met Goldrepublic wilden Marleen en Kasper hier verandering in brengen.

Mensen moesten veilig en transparant in fysiek goud kunnen investeren. Zonder opdringerige verkopers en mooie praatjes. Zo werd Goldrepublic geboren en is actief in verschillende Europese landen.

Hieronder vind je een video interview met Marleen Evertsz van GoldRepublic.

Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Goldrepublic is in staat geweest om alles wat ze zeiden waar te maken. Dit zorgde ervoor dat zij als eerste edelmetaalverkoper een vergunning kreeg van de Autoriteit Financiële Markten, de AFM (registratienummer 12020650).

De AFM is een toezichthouder die eigenlijk alle bedrijven die in de financiële sector controleert. Als je een bedrijf in de financiële sector wilt beginnen, dan moet je een vergunning hebben van de AFM. Op deze pagina vind je de AFM evenals andere documenten van Goldrepublic .

Veiligheid en opslag

Bij Goldrepublic koop je goud, zilver of platina dat ook echt jouw eigendom is. Daarom is het wel belangrijk dat alles veilig opgeslagen wordt. Hier heeft Goldrepublic hele strenge eisen aan gesteld.

Goldrepublic werkt namelijk samen met een aantal toonaangevende bedrijven. Dit om te zorgen voor veilige opslag, maar ook voor veilig transport als het fysieke edelmetaal vervoerd moet worden.

Het edelmetaal dat jij koopt wordt in een zwaar beveiligde kluis opgeslagen. Een bekend Nederlands bedrijf als Brinks houdt zich hier ook mee bezig.

Kwaliteit goud

De kwaliteit van het goud hoeft jij je bij Goldrepublic ook geen zorgen over te maken. Alle edemetalen worden geleverd door de geaccrediteerde LBMA (London Bullion Marketing Association) raffinaderijen.

De edelmetalen hebben ook allemaal de ‘Good Delivery’ classificatie. Dit houdt in dat keurmeesters de baren controleren, voordat ze de smelterij verlaten. Alle edelmetalen van Goldrepublic hebben minimaal de standaardzuiverheid.

De ‘Good Delivery’ classificatie zorgt er tevens voor dat er toezicht is tijdens de productie als het gaat om mens en milieu. De medewerkers van de smelterijen kunnen veilig hun werk doen en het milieu wordt zo min mogelijk belast.

Spaarplan

Je kunt ook goud en andere edelmetalen sparen via het spaarplan van GoldRepublic. Je bepaalt zelf met hoeveel geld je maandelijks een bepaald edelmetaal wilt kopen.

Goud of zilver houdt altijd hun waarde. De prijs schommelt wel iets op en neer, maar het is veel stabieler dan geld op de bank laten staan. Investeren in edelmetalen via dit spaarplan is dus zeker een goede optie. Een prachtige optie voor particuliere beleggers.

Wat zijn de kosten bij Goldrepublic?

Edelmetalen kopen bij Goldrepublic brengt wel een aantal kosten met zich mee. Wel is het zo dat deze kosten niet eens zo heel hoog zijn. Ook zijn er geen verborgen kosten waar je later mee te maken krijgt. Goldrepublic biedt dus ook een heel transparant beleid als het gaat om kosten.

1. Transactiekosten

De eerste kosten waar je mee te maken krijgt dat zijn de transactiekosten. Wanneer je fysieke edelmetalen koopt, dan betaal je bij elke transactie transactiekosten. Dit is ook op de Goldrepublic website te vinden.

Wel is het zo dat de transactiekosten bij Goldrepublic heel erg meevallen. Voor elke transactie die jij doet, betaal je 1% transactiekosten aan Goldrepublic . Koop jij dus voor 50 euro aan goud of zilver? Dan betaal je 50 cent transactiekosten.

Wel is het zo dat aan de transactiekosten geen maximum zit. Wanneer je dus serieuze bedragen gaat investeren, dan betaal je ook serieuze transactiekosten. Ik had liever gezien dat ze tot een maximum zouden gaan.

2. Handelskosten

Bij Goldrepublic kun je op ieder gewenst moment jouw edelmetalen verkopen. Afhankelijk van waar jouw zilver en platina opgeslagen ligt, betaal je handelskosten. Ligt het in Zwitersland of Duitsland? Dan betaal je 9 euro per kilo van het edemetaal. Ligt het opgeslagen in Nederland? Dan moet er 21% btw betaald worden.

Houd hier dus rekening mee als je bepaald waar jouw edelmetalen opgeslagen moeten worden.

3. Opslagkosten

Als je goud gekocht hebt bij Goldrepublic, dan moet dit ook ergens opgeslagen worden. Goldrepublic werkt samen met een aantal bedrijven die in het bezit zijn van zwaar beveiligde kluizen. 1 van deze bedrijven is in Nederland gevestigd en dat is het eerder genoemde Brinks.

Goldrepublic moet deze bedrijven ook betalen voor de opslag. De ruimte in de kluis huurt Goldrepublic namelijk van onder andere Brinks. De opslagkosten verschillen per edelmetaal.

Voor goud betaal je op jaarbasis 0,5% opslagkosten. Voor zilver en platina betaal je per jaar 1% aan opslagkosten. Heb jij dus voor 1.000 euro aan goud? Dan betaal je 5 euro per jaar aan opslagkosten.

Dit geldt natuurlijk alleen als je de edelmetalen laat opslaan. Je kunt het ook thuis bewaren, als je dit wilt. Je betaalt dan geen opslagkosten, maar je bent ook niet verzekerd en is het helemaal je eigen verantwoordelijkheid.

overzicht van kosten bij Goldrepublic
Een overzicht van de kosten op het moment van het publiceren van dit GoldRepublic review

4. Spread tussen koop- en verkoopprijs

Daarnaast hanteert Goldrepublic ook een spread tussen koop- en verkoopprijs. Dit is ook het verdienmodel achter deze Nederlandse onderneming. De spread wisselt, maar laten we even uitgaan van 2%.

Als de spread 2% is en je koopt nu voor 100 euro, dan is het meteen daarna 2% minder waard. Verkoop je dezelfde hoeveelheid meteen weer, dan krijg je er nog 98 euro voor.

Als er een grote vraag is en het aanbod is klein, dan kan de spread nog wel eens oplopen. Het is dan niet ondenkbaar dat de spread oploopt tot 5%. Iets waar je goed rekening mee moet houden.

Voorbeeldsom kosten Goldrepublic

Om je een duidelijk beeld te geven hoe de kosten nu precies in elkaar steken bij Goldrepublic, heb ik voor jou een voorbeeldsom gemaakt. In één oogopslag zie je wat de kosten zijn en waar je mee te maken krijgt. Andere indirecte kosten zijn er niet.

Voor dit voorbeeld ga ik er even vanuit dat we voor 750 euro aan zilver kopen en een jaar later weer gaan verkopen. Onderstaande opsomming weergeeft alle kosten die daar bij komen kijken.

  • Transactiekosten: € 15,00
  • Opslagkosten: € 7,50
  • Handelskosten: € 9,64
  • Spread (2% gemiddeld): € 15,00
  • Totaal: € 47,14

Je ziet dat er best wel wat kosten komen kijken als je voor 750 euro zilver koopt. Het komt toch neer op zo’n 6% aan kosten van het aangeschafte bedrag. Dit moet je van tevoren dus even goed in achterhoofd houden.

Wel is het zo, als je het edelmetaal voor een lange tijd laat staan dat deze kosten minder worden. De spread en de transactiekosten heb je natuurlijk alleen bij koop en verkoop. Laat je het zilver staan, dan heb je deze kosten niet.

Wat zeggen anderen over Goldrepublic?

In deze Goldrepublic review wil ik je ook laten ziet wat anderen van deze manier van beleggen vinden. Wat Goldrepublic aanbiedt wordt door heel mensen als transparant en duidelijk ervaren.

Zie hieronder wat andere mensen zeggen over Goldrepublic:

Gold Republic review via TrustPilot
Gold Republic ervaringen via TrustPilot
Gold Republic ervaringen via TrustPilot
Gold Republic review via TrustPilot

Meer reviews kun je vinden bij TrustPilot.

Mijn Goldrepublic ervaringen

Nu je weet hoe het platform van Goldrepublic werkt, ga ik je nu mijn ervaringen met Goldrepublic delen. Zelf heb ik fysiek goud en zilver gekocht als belegging.

Als eerste moest ik een account aanmaken en deze moet gevalideerd worden. Voor het valideren van jouw account, moet je wel een aantal gegevens aanleveren.

Uiteraard moet je jouw NAW (Naam, Adres, Woonplaats) gegevens achterlaten, maar ook moet je een kopie van jouw identiteitsbewijs uploaden. Zo wil men waarborgen dat jij ook degene bent, die jij zegt die je bent.

Mijn persoonlijke dashboard

Dit is iets waar Goldrepublic echt heel veel aandacht aan besteed heeft. Wanneer je een account aangemaakt hebt bij Goldrepublic biedt zij een overzichtelijk, persoonlijk dashboard.

Op dit dashboard vind je alle informatie die je wilt zien. Allereerst vind je hier jouw cashsaldo. Je kunt namelijk ook gewoon geld opslaan bij Goldrepublic. Dan staat dit geld alvast binnen jouw account en kun je dit beleggen wanneer jij dat wilt.

De portefeuille weergeeft precies wat jij hebt aan edelmetalen. Alle goud zilver en platina dat jij gekocht hebt, vind je terug binnen jouw Goldrepublic account.

Als je voldoende geld belegt kun je ook mede eigenaar worden van een baar. Dit kan goud zilver en platina zijn. Je kunt dan een baarnummer op jouw naam laten zetten, waardoor jij ook echt de eigenaar wordt. Hierbij komt ook een juridisch eigendomsbewijs dat bewijst dat de baar van jou is.

Persoonlijk dashboard binnen GoldRepblic. Copyright deonlineondernemer.nl
Screenshot van mijn account met mijn persoonlijke aankopen

Grafieken en koersalarmen

Dit vind je ook binnen jouw persoonlijke dashboard. Genoeg mensen investeren in goud om er uiteindelijk ook wat mee te kunnen verdienen. Voor fysiek zilver en platina geldt uiteraard hetzelfde.

Wanneer je fysieke edelmetalen hebt, dan kun je met de grafieken alles heel goed bijhouden. Allereerst zie je het verloop van de prijs van het edelmetaal ten opzichte van het moment dat jij het kocht.

Tevens kun je heel duidelijk zien wat het rendement van de edelmetalen is. Edelmetaal blijft zijn waarde houden en dit zie je ook heel goed terug in het rendement dat je hebt. Voor elke gram die je koopt, kun je precies zien wat het doet.

Koersalarmen zijn ook heel handig, en heel belangrijk. Vooral als je zelf ook nog wat wilt verdienen met edelmetaal. Een koersalarm kun je binnen jouw persoonlijk dashboard zelf instellen per edelmetaal.

Wanneer de waarde onder, of boven een bepaalde waarde komt, dan krijg jij een melding. Op dat moment wordt je meteen gewaarschuwd en kun je actie ondernemen om bijvoorbeeld wat te verdienen met edelmetaal of om het verlies te beperken.

Bestens of limiet aankopen

Deze optie binnen Goldrepublic ben ik ook erg over te spreken. Je kunt namelijk instellen of je bestens aankoop wilt doen, of een limiet aankoop wilt doen.

Wanneer je bijvoorbeeld een order plaatst om zilver te kopen en je kiest voor een bestens aankoop, dan koop je dit voor de huidige zilverprijs.

Je kunt ook een limiet aankoop doen. Je doet dan een aankoop en stelt tegen welke maximale koersprijs deze aankoop gedaan mag worden. Tevens geef je aan hoeveel je van een bepaald edelmetaal wilt hebben.

Deze limiet aankoop blijft 14 dagen actief. Komt de koersprijs niet onder de prijs die jij ingesteld hebt, dan zal de limiet aankoop vervallen en wordt het saldo weer vrijgegeven.

Op deze manier kun je aankopen doen tegen een bepaalde prijs, zonder dat je de koers constant in de gaten moet houden.

Edelmetalen kopen of verkopen binnnen je eigen account bij GoldRepublic. Copyright deonlineondernemer.nl
Zoals je ziet op de afbeelding kun je hier koop en verkooporders plaatsen en de plaats kiezen waar je het wilt opslaan.

Gebruiksvriendelijke, mobiele app

Dit is iets wat ik persoonlijk ook heel belangrijk vind. Goldrepublic biedt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een mobiele app. We zitten niet allemaal constant achter de laptop, maar willen wel weten wat ons edelmetalen doen.

Binnen de app vind je eigenlijk alles, wat je ook binnen jouw persoonlijke dashboard vindt. Het is allemaal wat beknopter en compacter, maar je hebt in principe dezelfde mogelijkheden.

Wanneer je de pushberichten van Goldrepublic aanzet, dan krijg je altijd een melding wanneer er wat nieuws te melden is.

Eenvoudig edelmetalen kopen binnen de GoldRepublic app Copyright deonlineondernemer.nl
Orders plaatsen
De drie verschillende betaalmethodes binnen de GoldRepublic app. Zoals je kunt zien kunnen Nederlanders en Belgen eenvoudig edelmetalen kopen. Copyright deonlineondernemer.nl
Betaalmethodes binnen de app
realtime koersen bekijken binnen de GoldRepublic app. Copyright deonlineondernemer.nl
De koersen bekijken

Goldrepublic alternatieven

Zijn er nog ander alternatieven dan een account aanmaken bij Goldrepublic en fysieke edelmetalen kopen? Goud kopen bij de Rabobank is niet mogelijk. Ook kun je via andere banken geen fysiek goud kopen.

Als je het mij vraagt zijn er 2 andere beleggingen die je kunt doen die overeenkomen met Goldrepublic.

Zelf kopen en opslaan

Je kunt alles wat Goldrepublic voor jou doet ook zelf doen. Via Goldrepublic kun je edelmetalen kopen en bewaren, maar dit kun je ook allemaal zelf gaan doen. Als je dit wilt gaan doen, dan wordt het beleggen in edelmetaal wel wat lastiger.

Allereerst moet je een plek vinden waar je echt goud zilver of platina kunt kopen. Er zijn weinig steden waar je een winkel binnen kunt lopen en kunt zeggen ‘Ik wil voor 1.000 euro goud zilver of platina kopen’.

Mocht je een plek gevonden hebben waar je edelmetaal kunt kopen, dan moet je het thuis nog veilig opbergen. Dit houdt in dat je ook een kluis moet hebben. Deze kostbare materialen wil je niet ‘ergens’ in huis leggen.

Goud zilver en platina kopen en alles zelf doen is dus eigenlijk geen optie. Er komt zoveel bij kijken dat het haast onmogelijk is. Dat Goldrepublic betrouwbaar is dat blijkt wel uit mijn review.

Wil je dus beleggen in edelmetalen? Dan raad ik je aan om dit via Goldrepublic te doen.

Beleggen in Exchange Traded Funds (ETF’s)

Een tweede mogelijkheid is het beleggen in ETF’s. Een ETF is een fonds dat op de beurs verhandeld wordt. Bedrijven als DEGIRO bieden de mogelijkheid om heel eenvoudig en relatief veilig te beleggen in ETF’s.

Door ook te beleggen in ETF’s kun je natuurlijk jouw vermogen ook een beetje verspreiden. Je hebt dan een deel van jouw vermogen bij Goldrepublic geïnvesteerd en een deel in ETF’s. Mocht er ergens een keer wat misgaan, dan ben je niet meteen een heel groot deel kwijt.

Al ben ik van mening dat er bij beleggen in fysiek edelmetaal niet zo heel veel mis kan gaan. Het materiaal blijft altijd en houdt altijd zijn waarde. Bij ETF’s is dit natuurlijk niet het geval. Beleggen in edelmetaal is dus ook veiliger

Veel gestelde vragen Goldrepublic

Omdat je bij Goldrepublic gaat beleggen in edelmetalen kan ik me voorstellen dat je best wat vragen hebt. Daarom heb ik hieronder een overzicht gemaakt van de veel gestelde vragen en hierop mijn oprechte antwoorden.

Is Goldrepublic betrouwbaar?

Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja. Goldrepublic is betrouwbaar en dat blijkt wel uit de vele gebruikers. Goldrepublic ontving daarnaast alle benodigde vergunningen van de AFM. Wanneer de AFM het goedkeurt, dan weet je zeker dat het betrouwbaar is.

Ook zijn alle edelmetalen die in de kluizen van Goldrepublic liggen allemaal verzekerd. De kans dat er iets gebeurt is normaal gesproken zeer klein, maar mocht er ooit wat gebeuren, dan ben je als juridisch eigenaar verzekerd.

Kan ik mijn inleg verliezen?

Jouw inleg verliezen dat kan voor een klein deel. De prijzen van edelmetalen fluctueren natuurlijk ook. Het komt voor dat iemand goud zilver of platina koopt en dat daarna de prijs weer daalt.

Je volledige inleg verliezen dat zal nooit gebeuren. Omdat deze edelmetalen altijd hun waarde houden komt er vanzelf weer een moment dat de prijzen gaan stijgen. Als je één of meerdere baren in je bezit hebt, dan komt de prijs vanzelf weer op het oude niveau.

Waarom zou ik beleggen in edelmetalen?

Edelmetaal blijft namelijk altijd zijn waarde houden. Als je dit vergelijkt met spaargeld dan is het verschil enorm. Door inflatie houd je misschien wel dezelfde hoeveelheid geld op de bank. Alles wordt duurder dus uiteindelijk wordt jouw geld minder waard en zal er een deel van jouw vermogen verdampen. Een eenmalige aankoop bij Goldrepublic is daarom al een goede investering.

Ook het online spaarplan van Goldrepublic is erg handig. Je kunt hier voor jezelf sparen, maar bijvoorbeeld ook voor iemand anders. Wil jij bijvoorbeeld voor jouw kind of kleinkind sparen? Dan is investeren in edelmetaal een betere optie dan geld op de bank zetten.

Kan ik het edelmetaal ook laten bezorgen?

Jij bent juridisch eigenaar van de goud zilver of platina baren die je koopt. Daarom is het ook mogelijk om de baren die op jouw naam staan te laten bezorgen. Je kunt er ook voor kiezen om het op te halen, maar dit is sterk afhankelijk van waar het opgeslagen ligt.

Voor het laten bezorgen van jouw edelmetalen betaal je een kleine vergoeding. Het wordt dan veilig vervoerd en bij jouw thuis afgeleverd. Bedenk wel, wanneer je het goud zilver of platina thuis hebt liggen, dat je er zelf verantwoordelijk voor bent.

Het ligt niet meer in een zwaar beveiligde kluis en is ook niet meer verzekerd. Je moet jezelf dus afvragen of je dit moet willen.

Gold Republic Review: Conclusie

Investeren in edelmetalen bij Goldruplic is veilig en betrouwbaar. Het is eigenlijk niet te vergelijken met ETF’s. Goud, zilver en platia zijn edelmetalen en die moeten opgeslagen en vervoerd worden.

Toch vind ik dat de overige kosten die je hebt bij Goldrepublic erg laag zijn. Hierdoor is het investeren in edelmetalen erg laagdrempelig en je loopt ook weinig risico.

Goldrepublic is tevens ook een zeer fijne en transparante partij. Alle kosten die eraan verbonden zijn worden allemaal heel duidelijk uitgelegd en er zit nergens een addertje onder het gras. Dat vind ik misschien nog wel één van de sterkste punten.

Echt goede en betrouwbare alternatieven om edelmetalen te kopen zijn er op dit moment niet in Nederland. Ik heb zelf zeer prettige ervaringen met dit bedrijf en heb meerdere baren laten opslaan in verschillende kluizen.

Wil jij ook gaan beleggen in edelmetaal via Goldrepublic? Maak dan vandaag nog gratis een account aan via onderstaande knop.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *