Ga naar de inhoud
Leren hoe je geld kunt verdienen met schrijven? Ontdek de 6 beste manieren

Geld Verdienen met Schrijven van Teksten & Artikelen? Dit zijn de 6 beste manieren van 2024

Ben je op zoek naar manieren om meer inkomen te genereren met je schrijfvaardigheden? Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met schrijven. Van publiceren van artikelen, het schrijven van een e-book, als freelance schrijver tot het beheren van je eigen blog.

In dit artikel vertel ik je alles over dé zes beste manieren om geld te verdienen met schrijven. Na het lezen hoef je alleen nog maar de keuze te maken op welke manier jij je schrijfvaardigheden wilt inzetten. Lees je mee?

1. Schrijven voor opdrachtgevers

De eerste optie is om de slag te gaan voor opdrachtgevers. Dit is een hele mooie manier om betrouwbaar online geld te verdienen. Je hebt namelijk alleen maar een computer en een internetverbinding nodig. Ook hoef je niet per se een ervaren tekstschrijver te zijn om aan de slag te gaan.

Er zijn namelijk heel wat platformen in Nederland en België die zich richten op beginnende schrijvers waar je je kunt aanmelden. De teksten schrijf je dan in opdracht van dit platform. Hoe dit precies werkt, vertel ik je verderop in dit blogbericht.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om direct voor opdrachtgevers te gaan werken. Veel bedrijven zijn op zoek naar goede schrijvers. Wel is het belangrijk dat je goed geschreven teksten levert en de Nederlandse taal uitstekend beheerst.

Knallende Copywriting cursus van Switch Online Marketing

Cursus schrijven

Is je vaardigheid nog niet op niveau? Overweeg dan een cursus schrijven te volgen. Met de juiste training en ervaring kun je een waardevolle copywriter worden en verschillende bedrijven van dienst zijn.

2. Je eigen e-book schrijven

Je eigen e-books schrijven en uitbrengen is ook een uitstekende manier om inkomen te genereren. Misschien vraag je je af waar je digitale boek over zou moeten gaan. Wel, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Of je nu gepassioneerd bent over fictie en een rijke fantasie hebt, of waardevolle levenservaringen wilt delen – elk onderwerp kan de basis vormen. Het proces van een digitale boek schrijven vraagt om doorzettingsvermogen, maar wat je ervoor terugkrijgt is een bron van inkomsten die blijft binnenkomen. Zelfs als je niet actief werkt.

Een andere manier is om een boek te schrijven met bepaalde levenservaringen die je hebt opgedaan. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven over uitdagingen met opvoeding. Veel ouders zoeken naar tips en inzichten op hen te helpen. Jouw boek kan precies bieden wat ze nodig hebben.

Door jouw unieke inzichten of verhalen te delen, kun je niet alleen anderen helpen maar ook jezelf een financiële boost geven. Kies een onderwerp waar je hart ligt, en je vindt lezers die bereid zijn te betalen voor de waarde die jij biedt.

3. Ga aan de slag bij een copywriterbureau

Ga aan de slag bij een copywriterbureau om geld te verdienen met schrijven

Ook het werken bij een copywriterbureau is een goede stap in je schrijfcarrière. Bij zo’n bureau draait alles om het schrijven van teksten voor klanten. Met de nodige ervaring kun je hier een steady inkomen mee verdienen. Je werkt aan diverse projecten, waardoor je werkdagen gevarieerd en leerzaam zijn. 

In dienst zijn bij een bureau betekent dat je een vast salaris krijgt, maar op deze manier zul geen passief geld genereren. Toch is het een RIJKE BRON van kennis, die je later weer kunt inzetten.

Een ander voordeel is de kans om een professioneel netwerk op te bouwen. Dit netwerk kan op termijn zo waardevol zijn, dat het de deur opent naar onafhankelijkheid, misschien zelfs naar het starten van je eigen bureau.

Terwijl je in loondienst bent, zijn administratieve taken zoals facturatie de verantwoordelijkheid van het bureau. Jij concentreert je op het schrijven en voor de rest wordt gezorgd. Maar het is belangrijk om te beseffen dat je inkomen beperkt is tot wat je per uur kunt verdienen.

Als je ambities hebt om te groeien, zou je uiteindelijk kunnen overwegen om als freelancer aan de slag te gaan. Dit biedt meer vrijheid om je tarieven en werklast te beheren.

4. Start je eigen website

Je kunt ook een inkomen verdienen met schrijven door een eigen website te beginnen. Dit is wellicht wel één van de beste manieren om online geld te verdienen, met name via affiliate marketing. Maar voordat je geld ziet, is het belangrijk om te weten hoe dit proces nu werkt.

Begin met het opzetten van een blog. Registreer een domeinnaam, regel de hosting, kies een thema dat je aanspreekt en start met het schrijven van artikelen. De artikelen plaats je wekelijks op je blog, waarbij je producten promoot door middel van affiliate links. Als iemand via jouw link een aankoop doet, ontvang je een commissie. Je kunt eventueel ook reviews schrijven waarin je een product van A tot Z bespreekt met daarin enkele links.

Het klopt dat sommige niches concurrerend zijn, maar met de juiste inzet en goede content kun je je onderscheiden. In het begin zal bloggen weinig geld opbrengen, maar met consistentie en doorzettingsvermogen zal je blog beginnen te groeien en zal het inkomen volgen. Het sleutelwoord hier is volharding; blijf kwalitatieve en relevante content creëren, en de beloning komt met de tijd. Heb je eenmaal bezoekers dan kun je ook nog overwegen om op informatieve pagina’s advertenties te tonen.

Een eigen website: geld verdienen naast je baan

Het opzetten van een eigen website kan ook een slimme manier zijn om geld bij te verdienen naast je baan. Het is een project dat je in je vrije tijd kunt opbouwen, zonder de verwachting dat het onmiddellijk een volledig inkomen zal vervangen. Zie het als een investering van tijd die langzaamaan zijn vruchten afwerpt.

Door consequent elke week nieuwe artikelen te plaatsen en actief aan je website te werken, leg je de basis voor toekomstige inkomsten. Het vraagt wel om doorzettingsvermogen en geduld, maar naarmate je blog groeit en meer bezoekers trekt, verhoog je de kans op clicks en sales.

Als je dit proces volhoudt, kan je website transformeren van een bijproject naar een significante inkomstenbron. Er zijn genoeg succesverhalen van mensen die via deze vorm van marketing een aanzienlijk inkomen hebben opgebouwd met hun websites.

Maak eerst een goed plan

Voordat je aan de slag gaat met een website, is het belangrijk om een goed doordacht plan te hebben. Als tekstschrijver wil je dat elk artikel dat je publiceert gevonden wordt. Hoe beter de vindbaarheid, hoe groter de kans dat je er geld mee verdient.

Ga dus niet lukraak een artikel schrijven en upload deze. Willekeurig artikelen schrijven en deze online zetten is als schieten met hagel en hopen dat je je doel treft.

Als schrijver moet je dus van tevoren nadenken over je aanpak. Wat is je visie voor de website? Hoe ga je je eerste bezoekers aantrekken? En wanneer is het juiste moment om te starten met het plaatsen van advertenties? Het is belangrijk om eerst reële doelen te stellen.

De eerste doelen die je stelt hebben nog ook geen financiële betekenis, maar zijn meer gericht op het leggen van een goede basis. Consistentie is hierbij het sleutelwoord. Het opbouwen van een website tot een punt waar het geld oplevert, neemt tijd in beslag. Begin met het vaststellen van doelen die je helpen om gestaag aan je site te bouwen en de rest volgt mettertijd.

5. Neem opdrachten aan via platformen

Neem opdrachten aan via platformen zoals Textbroker en werk vanuit huis aan je schrijfopdrachten.

Je kunt er ook voor kiezen om opdrachten aan te nemen via internationale platformen die schrijvers en klanten samenbrengen. Het platform TextBroker is hier een goed voorbeeld van. Klanten plaatsen hier hun opdrachten, compleet met beschrijvingen en vereisten voor de teksten die ze nodig hebben.

Als schrijver kun je je bij dit soort platforms inschrijven en opdrachten accepteren die je aanspreken. De diversiteit aan onderwerpen is enorm – van technologie tot toerisme, je vindt er opdrachten in elke denkbare niche. In de volgende sectie zal ik je vertellen hoe deze diensten precies werken.

Toelatingsopdracht schrijven

Voordat je kunt beginnen, moet je eerst een proefopdracht voltooien. Hiermee willen ze je schijfvaardigheden beoordelen voordat ze je accepteren. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat alleen schrijvers van een bepaald niveau worden toegelaten.

Meestal krijg je een willekeurig onderwerp waarover je een stuk moet schrijven. Als je een tekst levert die aan hun standaarden voldoet, word je geaccepteerd als tekstschrijver. Vanaf dat moment kun je opdrachten aannemen en geld gaan verdienen met je schrijfwerk.

Hoe hoger het niveau, hoe hoger de vergoeding

Op platformen als TextBroker wordt aan elke schrijver een niveau toegekend op basis van hun schrijfkwaliteiten. Dit niveau bepaalt niet alleen welke opdrachten je mag aannemen, maar ook hoeveel je betaald krijgt voor je werk.

Hoe beter je schrijft, hoe hoger het niveau waarop je wordt ingedeeld en hoe hoger de beloning die je voor je artikelen ontvangt. Om toegang te krijgen tot de hogere, beter betaalde niveaus, moet je bewijzen dat je consistent kwalitatieve content kunt leveren.

Dit doe je door meerdere teksten te schrijven die vervolgens worden beoordeeld. Als je goed presteert, kun je doorstromen naar hogere niveaus.

Je wordt per woord betaald

Bij alle platformen voor tekstschrijvers krijg je een vergoeding per woord. Dit betekent dan ook hoe groter de tekst, hoe meer geld je kunt verdienen met het schrijven. Uiteraard is het zo dat een lange opdracht ook veel meer tijd kost.

Je kunt dus op elk moment van de dag even aan een opdracht schrijven. Er zijn vaak kleinere taken die je in een korte tijd kunt voltooien, wat ideaal is voor wie zijn tijd en inkomsten wilt maximaliseren. Op deze manier kun je perfect online geld verdienen als student of naast je baan.

Lees de tekst als laatste goed door

Het laatste dat ik je mee wil geven is, dat je de tekst zorgvuldig moet nalezen voordat je hem inlevert. Als je veel schrijft, kunnen spellings- en grammaticafouten er gemakkelijk insluipen. 

Door je tekst goed te controleren, verklein je de kans dat je werk wordt teruggestuurd voor correcties. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is daarom cruciaal. Elk artikel dat je indient, moet je nauwkeurig doorlopen om zeker te zijn van de kwaliteit.

Blijf ook regelmatig checken voor nieuwe opdrachten. Populaire en goed betalende opdrachten worden snel geclaimd, dus het loont om actief te blijven op het platform.

Hier is een lijst van enkele bekende platformen voor tekstschrijvers:

  • TextBroker
  • Fiiver
  • Boostcontent
  • Sitedeals
Knallende Copywriting cursus van Switch Online Marketing

Cursus schrijven

Is je vaardigheid nog niet op niveau? Overweeg dan cursussen schrijven te volgen. Met de juiste training en ervaring kun je een waardevolle copywriter worden en verschillende bedrijven van dienst zijn.

6. Geld verdienen met schrijven van SEO-Teksten schrijven

SEO-tekstschrijven is een waardevolle vaardigheid in de copywriting wereld. SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie is het proces waarbij je artikelen zo schrijft dat ze goed scoren in de zoekmachines zoals Google of Bing.

Dit soort teksten zijn dan ook ontzettend belangrijk voor websites die hun online zichtbaarheid willen vergroten. Echter is dit geen simpele opgave. Het vereist de nodigde kennis en ervaring van online marketing.

Voordat je kunt beginnen met schrijven, is het belangrijk dat je grondig onderzoek doet en dan ook de juiste data verzameld.

Zoekwoordonderzoek en zoekintentie

Wanneer je teksten wilt gaan schrijven zijn zoekwoordonderzoek, het begrijpen van de zoekintentie en het optimaliseren van de tekst één van de belangrijkste dingen.

Met het zoekwoord onderzoek kun je achterhalen waar mensen naar zoeken en hoe ze zoeken. Er zijn diverse manieren en tools beschikbaar voor zoekwoordenonderzoek. Hoewel er gratis opties zijn, bieden de betaalde tools zoals SE Ranking vaak meer diepgang en waardevolle inzichten.

Ook door de zoekintentie achter een bepaalde zoekopdracht te begrijpen, kun je content maken die veel beter aansluit. Dit verhoogt niet alleen de waarde van je tekst voor de lezer, maar verbetert ook je zichtbaarheid in zoekmachines. Google waardeert namelijk content die goed aansluit bij de zoekvraag van gebruikers.

De onderwerpen voor dit soort artikelen kunnen enorm variëren. Iedereen die wil gevonden worden op het internet die heeft berichten nodig die geschikt zijn voor SEO.

Wordt een freelance SEO schrijver

Goede SEO content kunnen schrijven is een vaardigheid waar dan ook veel vraag naar is. Een freelance SEO schrijver worden kan dan ook best moeilijk zijn. Maar wanneer je er wat moeite voor doet dan kun je dit zeker leren. Schrijvers met ervaring in marketing hebben hier vaak al enige kennis van, wat hen een voorsprong geeft.

Dit geeft jou naast anderen de mogelijkheid om als freelance SEO-schrijver aan het werk te gaan. Hierbij moet je wel zelf zoeken naar opdrachtgevers. Wanneer je deze gevonden hebt, dan ben je vrij snel in staat om jouw netwerk uit te bereiden.

Schreef je voor de ene persoon al een goede tekst? Dan kan het maar zo zijn dat deze persoon jouw doorverwijst naar iemand anders. Mond-op-mond reclame is de beste reclame die er is.

Tot slot

In dit artikel ben ben je meer te weten gekomen van dé manieren die je kan gebruiken om geld te verdienen met schrijven. Dit soort avonturen beginnen vaak erg klein met een paar teksten die in de avonduren geschreven worden.

Naarmate jij hier steeds beter in wordt kun je hier ook jouw vrijheid mee bereiken. Als artikelen schrijven echt jouw lust en jouw leven is, dan heb je straks misschien ook wel de kans om van jouw hobby, jouw werk te maken.

Als je de Nederlandse taal goed beheerst kun je het ook gewoon doen om een kleine zakcentje bij te verdienen. De ervaring leert wel. Als je echt gemotiveerd bent, dan wil je steeds meer en meer.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *