Ga naar de inhoud

Geld Verdienen met Schrijven van Teksten? Dit zijn de 6 beste manieren van 2023

Door Jelle

Wil jij ook meer inkomen genereren, maar weet je niet precies hoe? Je kunt namelijk op verschillende manieren geld verdienen met schrijven. Dit kan namelijk een heel leuk zakcentje opleveren wanneer je weet hoe het kan en hoe het moet.

Er zijn namelijk meerdere manieren om te verdienen met schrijven. Van een e-book schrijven tot aan het beginnen van een eigen website. Het zijn allemaal mogelijkheden om te verdienen met het schrijven.

In dit blogbericht ga ik jou vertellen welke manieren er zijn om geld te verdienen met schrijven. Na het lezen van de blogbericht hoeft jij alleen nog maar de keuze te maken op welke manier jij wilt verdienen met schrijven. Laat we gaan kijken wat de mogelijkheden zijn.

1. Schrijven voor opdrachtgevers

Je kunt als eerste aan de slag door te gaan schrijven voor opdrachtgevers. Geld verdienen met schrijven is op deze manier vrij eenvoudig om te gaan doen. Het enige dat jij nodig hebt is een laptop met een internetverbinding. Dan kun jij als freelancer verdienen met schrijven.

Nu denk je misschien dat je als beginnende schrijver geen opdrachten kunt vinden. Dit is zeker niet waar. Er zijn namelijk platformen in Nederland waar de beginnende tekstschrijver zich aan kan melden. Goede en betrouwbare platformen waar jij geld mee kunt verdienen. De teksten schrijf je dan in opdracht van dit platform. Hoe dit precies werkt, dat vertel ik verderop in dit blogbericht.

Je kunt namelijk ook aan het werk gaan bij een opdrachtgever. Er zijn veel bedrijven die zoeken naar goede tekstschrijvers. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je wel goede teksten levert, en dat je de Nederlandse taal goed beheerst.

Gelukkig heb je de mogelijkheid om een cursus tot copywriter te nemen. Als je daarna gaat schrijven, dan kun je op den duur zeker geld verdienen met copywriting. Uiteraard kun je meerdere bedrijven gaan bedienen wanneer je de relevante ervaring hebt. Dit is een hele mooie manier om betrouwbaar online geld te verdienen.

2. Je eigen e-book schrijven

Boeken schrijven is iets waarmee je ook geld kunt verdienen. Het schrijven van e-books is een prima manier om online geld te verdienen. Met het schrijven van boeken kun jij een semi-passief inkomen opbouwen. Helemaal passief is het niet, want je zult het e-book eerst moet schrijven. Nu hoor ik je al bijna vragen “Waar moet ik een e-book over schrijven?”.

E-books zijn te koop over allerlei verschillende onderwerpen. Van fictieverhalen tot aan boeken met ervaringen. Dit boek ga je weer verkopen op verschillende plekken. Voor het schrijven van een goed boek heb je echt veel doorzettingsvermogen nodig. Wil je fictieverhalen schrijven, dan heb je ook nog eens een hele levendige fantasie nodig.

Een andere mogelijkheid is een boek schrijven met bepaalde levenservaringen die je opgedaan hebt. Je ziet bijvoorbeeld heel veel boeken over baby’s. Heel veel mensen hebben ervaring hiermee en weten hoe moeilijk sommige dingen kunnen zijn.

Hier wordt dan een boek over geschreven en doe je jonge ouders een plezier. Zij krijgen namelijk tips en jij verdient geld met schrijven. Zo kun je natuurlijk uit allerlei verschillende onderwerpen kiezen en geld verdienen met e-books.

geld verdienen met schrijven door je eigen e-book te maken en te verkopen

3. Ga aan de slag bij een copywriterbureau

Copywriterbureaus zijn bedrijven die eigenlijk niets anders doen dan teksten schrijven voor anderen. Wanneer je genoeg relevante ervaring hebt kun je geld verdienen met copywriting bij zo’n bureau. Je bent gewoon in loondienst en gaat artikelen schrijven voor dit bedrijf. Bij veel copywriters heb je heel veel uiteenlopende onderwerpen. Je werk bij een copywriter zal dus nooit hetzelfde zijn.

Als je bij een copywriter aan het werk bent, dan ben je gewoon in loondienst. Je zal dus op deze manier geen passief inkomen opbouwen. Wel ben je natuurlijk heel veel bezig met teksten voor onder andere affiliate marketing. Je leert tijdens zo’n proces dus ook heel erg veel. Daarnaast heeft ook een aantal voordelen als je teksten schrijft bij een copywriterbureau.

Als schrijver kun je bij een copywriterbureau heel goed een netwerk opbouwen. Via de andere personen die daar ook werken kun jij jouw netwerk verder uitbreiden. Wanneer jouw netwerk steeds groter wordt kun je ook verder gaan kijken naar iets voor jezelf. Je netwerk kan op den duur zo groot zijn, dat je misschien wel je eigen bureau wilt beginnen en zelf schrijvers aan gaat nemen.

Zolang je nog bij een copywriterbureau zit, hoeft je zelf uiteraard geen facturen te versturen. Je schrijft de teksten die je moet schrijven en daarvoor word jij betaald. Alle andere randzaken zijn de verantwoordelijkheid van het copywriterbureau. Niks voor jou om je zorgen over te maken. Jij schrijft jouw teksten en alle andere dingen worden door een ander geregeld.

Een nadeel van in loondienst zijn, dat is dat je per uur betaald wordt. Je zult dus als medewerker van een copywriter nooit echt kunnen gaan opschalen. Dit kun je alleen doen als je een freelancer wordt en de diensten zelf aanbiedt.

4. Start je eigen website

Geld verdienen met schrijven kan ook door een eigen website te beginnen. Dit is misschien wel 1 van de beste manieren om online geld te verdienen. Met affiliate marketing verdien je namelijk een leuk zakcentje. Mits je goed in de gaten hebt hoe het werkt. Daarom een korte uitleg over artikelen schrijven om geld te verdienen met een website.

Als je geld wilt verdienen met schrijven via een website, dan is het allerbelangrijkst dat je eerst een blog begint. Je kiest een onderwerp dat jou goed ligt voor jouw blog, je kiest een domeinnaam en hosting en je begint artikelen schrijven om daarmee geld te gaan verdienen. Deze publiceer jij wekelijks op jouw blog.

In deze blogberichten promoot jij producten van een ander. Wanneer men via jouw unieke link het product koopt, dan verdien jij hier geld mee in de vorm van een commissie. Wel is het zo dat een aantal niches stevige concurrentie hebben.

Bij affiliate marketing is het wel belangrijk dat je op het begin goede inzet toont. Geld verdienen met affiliate marketing gaat vooral op het begin niet snel. Je wilt graag geld verdienen met schrijven, maar op het begin is het vooral hard werken en verdien je nog niet zo heel veel geld. Als je dit lang genoeg volhoudt, dan komen de inkomsten op den duur vanzelf.

Geld verdienen met schrijven: Gesponsorde teksten

Als je een jouw blogpagina gevuld hebt met artikelen, dan heb je ook nog de mogelijkheid om geld te verdienen met gesponsorde berichten. Dit is het zogeheten SEA (Search Engine Advertising). Dit zijn zoekresultaten die je bovenin Google ziet staan met de tekst “advertentie” erbij.

De mensen achter deze berichten proberen advertentie inkomsten te genereren. Ze betalen per keer dat er op hun advertentie geklikt wordt. Doordat deze advertentie boven in Google staat komen er wel veel mensen naar de website.

De mensen achter deze advertenties hopen op deze manier ervoor te zorgen dat de kosten lager uitvallen dan de inkomsten. Wanneer mensen artikelen kopen via jouw website dan is de commissie voor jou. Kopen mensen dusdanig veel via jouw site, dan krijg je veel inkomsten t.o.v. relatief weinig uitgaven.

Deze advertenties kun je op meerdere plekken toepassen. Je hebt de advertenties die in Google staan, maar deze tactieken kun je ook toepassen bij de grote social media platformen. Achter de grote bedrijven als Facebook en Instagram gaat een heuse advertentie machine schuil.

Als je hun dus opdracht geeft om in naam van jouw advertenties te plaatsen, dan bereik jij met jouw teksten een heel groot publiek. Ook hier geldt weer dat de concurrentie dit ook doet. Doe dus goed onderzoek voordat je aan advertenties begint.

Een eigen website: geld verdienen naast je baan

Het mooie van een eigen website beginnen is dat je geld kunt bijverdienen naast je baan. Een website is namelijk niet meteen een inkomstenbron waar mensen ook echt van rond kunnen komen. Weet dus dat je dit het beste in jouw vrije tijd kunt doen.

Geld verdienen naast jouw baan is met een eigen website dus heel erg goed mogelijk. Het kost je wel wat vrije tijd, maar je krijgt er ook wat voor terug. Elke week artikelen online zetten en bezig blijven met jouw website.

Geld verdienen zal dan op den duur zeker gaan lukken. Je moet alleen het schrijven voor jouw website echt eerst een tijdje volhouden. Wanneer jouw blog steeds beter gevuld is, dan krijg je steeds meer nieuwe bezoekers.

Dit resulteert erin dat mensen uiteindelijk zullen gaan klikken. Op den duur kan dit ervoor zorgen dat je elke dag weer nieuwe sales hebt. Er zijn voorbeelden van freelance affiliate marketeers die hiermee een hele dikke boterham kunnen verdienen.

Maak eerst een goed plan

Wanneer je als schrijver een website wilt beginnen moet je eerst een goed plan maken. Jij wilt als tekstschrijver van jouw website natuurlijk dat elk artikel goed gevonden wordt. Hoe beter alles gevonden wordt, hoe meer geld je er uiteindelijk mee kunt verdienen.

Ga dus niet lukraak een artikel schrijven en upload deze. Deze tactiek wordt heel vaak gebruikt, maar iedereen weet dat dit gewoon niet werkt. Je schiet met hagel op een mug, in de hoop dat je hem misschien raakt.

Bedenk als tekstschrijver van de tevoren dus goed wat je precies van plan bent. Hoe moet jouw eerste website er uit zien? Hoe ga jij jouw eerste bezoekers trekken? Wanneer ga ik met advertenties aan de gang? Stel meteen je eerste, reële doelen.

De eerste doelen die je stelt hebben nog geen financiële betekenis. Als je begint met schrijven voor jouw website, dan duurt het even voordat je geld begint te verdienen. De eerste doelen die je stelt zijn vooral gericht om consistent bezig te blijven.

Geld verdienen met schrijven door je eigen website te starten

5. Neem opdrachten aan via platformen

Wereldwijd zijn er ook een aantal platformen waar tekstschrijvers en klanten bij elkaar gebracht wordt. Het Duitse TextBroker is 1 van deze grote platformen. Klanten van Textbroker kunnen advertenties plaatsen met een omschrijving waar de teksten over moeten gaan.

Deze opdrachten kunnen geaccepteerd worden door elke schrijver die zich heeft aangemeld bij dit platform. Bij dit soort platformen is er geen onderwerp dat niet beschikbaar is. Ze zijn van alle markten thuis en elke opdracht is weer anders. Maar hoe werken deze diensten precies? Ik ga het met je delen.

Toelatingsopdracht schrijven

Het is namelijk zo dat je, voordat je kunt beginnen met geld verdienen met schrijven, je eerst een toelatingsopdracht moet schrijven. Niet alle schrijvers worden zomaar blindelings toegelaten.

Als jij je aanmeldt bij een netwerk als TextBroker, dan wil deze organisatie eerst weten hoe goed de schrijver is. Het eerste artikel dat je dus schrijft daar verdien je nog niets mee. Na het schrijven van dit artikel beoordeelt het platform of de tekst goed genoeg is.

Vaak wordt er een willekeurig onderwerp gekozen waar je als tekstschrijver een tekst over moet schrijven. Geef je dit platform een tekst waar ze tevreden over zijn. Dan word je toegelaten als tekstschrijver en kun je geld gaan verdienen.

Hoe hoger het niveau, hoe hoger de vergoeding

Binnen dit soort platformen krijgt iedere schrijver een eigen niveau toegewezen. Op deze manier wordt het niveau van jouw geschrift bepaald. Aan de hand van het niveau kunnen schrijvers bepaalde opdrachten wel of niet aannemen.

Verder is het dus zo. Een grote vergoeding volgt dus als je een tekst moet schrijven die van een hoog niveau moet zijn. Schrijvers worden niet zomaar toegelaten tot de hogere niveaus. Hiervoor moet je eerst een aantal teksten schrijven en tussendoor beoordeeld worden.

Je wordt per woord betaald

Bij alle platformen voor tekstschrijvers krijg je een vergoeding per woord. Dus hoe groter de tekst moet zijn, hoe meer geld je kunt verdienen met het schrijven. Uiteraard is het zo dat een lange opdracht ook veel meer tijd kost.

Je kunt dus op elk moment van de dag even een opdracht schrijven. Er zijn namelijk vaak ook kleine opdrachten beschikbaar die je in een half uurtje klaar kunt hebben. Op deze manier kun je perfect online geld verdienen als student of naast jouw baan.

Lees de tekst als laatste goed door

Het laatste dat ik je mee wil geven is, dat je de tekst goed door moet lezen voordat je hem verstuurd. Vooral als je veel teksten schrijft, dan willen spel- en grammaticafouten nog wel eens voor komen.

Lees je het allemaal goed door voordat de opdracht weggaat? Dan weet je bijna zeker dat je hem niet terugkrijgt. Weet dus dat het goed beheersen van de Nederlandse taal echt een must is. Elk artikel dat je weg wilt doen moet je goed controleren.

Kijk ook een paar keer per dag welke nieuwe opdrachten beschikbaar zijn. De leuke opdrachten die het meeste opleveren zijn namelijk vaak als eerste weg.

Hieronder vind je een overzicht met de meeste bekende platformen:

  • TextBroker
  • Fiiver
  • Boostcontent
  • Sitedeals

6. Geld verdienen met schrijven van SEO-Teksten schrijven

1 van de laatste manieren om geld te verdienen met het schrijven, dat is het schrijven van SEO-Teksten. SEO teksten dat zijn teksten die helemaal geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines als Google.

SEO is namelijk de Engelse afkortingen voor “Search Engine Optimization”. Zoekmachineoptimalisatie als je het letterlijk vertaalt naar het Nederlands. Het schrijven van goede SEO teksten kan veel opleveren, maar vergt ook de nodige kennis en ervaring.

Een goede SEO tekst zet je niet zomaar even gemakkelijk op. Hier gaat een heel proces aan vooraf. Je moet namelijk een hoop data verzamelen voordat je echt kunt gaat beginnen.

Goed zoekwoordenonderzoek doen

Wanneer je SEO-Teksten wilt gaan schrijven. Is zoekwoordenonderzoek 1 van de allerbelangrijkste dingen. Voordat je dus begint met schrijven, moet je eerst zo’n onderzoek doen. Met zo’n onderzoek kun jij achterhalen waar mensen op zoeken.

Verschillende manieren zijn er te bedenken om een zoekwoordenonderzoek te doen. Wel is het zo dat de meeste goede tools, allemaal betaalde tools zijn. Dat is ook met een reden. Dit soort tools zijn echt heel belangrijk voor SEO opdrachten.

SEO opdrachten kunnen werkelijk overal over gaan. Voor allerlei producten zijn dit soort opdrachten te vinden. Van digitale producten tot aan fysieke. Iedereen die wil gevonden worden op het internet die heeft berichten nodig die geschikt zijn voor SEO.

Wordt een freelance SEO schrijver

Ja SEO is best pittig, het kan behoorlijk ingewikkeld lijken, maar wanneer je er wat moeite voor doet dan kun je dit zeker leren. Vooral mensen die zich al geruime tijd bezig houden met affiliate marketing zullen hier al het één en ander over weten.

Dit geeft jou naast anderen de mogelijkheid om ook als freelance SEO-schrijver aan het werk te gaan. Hierbij moet je wel zelf zoeken naar opdrachtgevers. Wanneer je deze gevonden hebt, dan ben je vrij snel in staat om jouw netwerk uit te bereiden.

Schreef je voor de ene persoon al een goede tekst? Dan kan het maar zo zijn dat deze persoon jouw doorverwijst naar iemand anders. Mond-op-mond reclame is de beste reclame die er is.

Geld verdienen met schrijven van SEO teksten.

Tot slot

Dit zijn dus de manieren die je kunt gebruiken om geld te verdienen met schrijven. Dit soort avonturen beginnen vaak erg klein met een paar teksten die in de avonduren geschreven worden.

Naarmate jij hier steeds beter in wordt kun je hier ook jouw vrijheid mee bereiken. Als schrijven echt jouw lust en jouw leven is, dan heb je straks misschien ook wel de kans om van jouw hobby, jouw werk te maken.

Als je de Nederlandse taal goed beheerst kun je het ook gewoon doen om een kleine zakcentje bij te verdienen. De ervaring leert wel. Als je echt gemotiveerd bent, dan wil je steeds meer en meer. Heel veel plezier en succes met geld verdienen met schrijven.

Over de auteur

Jelle

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende online verdienmodellen waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de "over mij" pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *