Fysiek Goud kopen bij ING of Rabobank? Ontdek dit betere alternatief
Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in goud om hun vermogen te beschermen of te vergroten. Eeuwenlang werden edelmetalen beschouwd als een materiaal dat altijd zijn waarde behoudt. Veel klanten van ING en Rabobank hebben dan ook de vraag “kun je bij Rabobank of ING goud kopen“?
In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vraag EN vertel ik je meer over een betrouwbaar Nederlands alternatief en de voordelen ervan. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.
Kun je goud kopen bij ING of Rabobank?
Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om goudbaren te kopen bij ING bank of Rabobank, zoals dat in het verleden wel kon. Rabobank biedt tegenwoordig goudcertificaten (ETF’s) aan. Deze certificaten zijn gekoppeld aan de goudprijs en bieden een alternatieve manier om in goud te beleggen zonder het fysiek te bezitten. Nadeel is wel dat de beheerkosten van deze fondsen relatief hoog zijn.
ING daarentegen richt zich op grondstoffensprinters. De ING sprinters zijn complexe financiële instrumenten die vooral geschikt zijn voor ervaren, speculatieve beleggers. Ze bieden de mogelijkheid om in te spelen op korte termijn schommelingen in de goudprijs, maar brengen hogere risico’s met zich mee door de hefboomwerking. Dit betekent dat zowel winsten als verliezen aanzienlijk kunnen zijn.
Wat is het beste alternatief om fysiek goud te kopen?
Om tegenwoordig aan fysiek goud te komen hebben we geen van alle banken meer nodig. Er zijn namelijk diverse bedrijven die goud verkopen en voor je opslaan. Zoals je in mijn GoldRepublic review kunt lezen, is GoldRepublic in Nederland dé partij edelmetalen voor goud, zilver en platina. Je kunt hier eigenaar worden van gouden munten of baren. Investeren in edelmetalen bij GoldRepublic heeft dan ook zijn voordelen:
1. Betrouwbaar en veilige opslag
GoldRepublic heeft een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de edelmetalen die koopt zijn altijd verzekerd. Het goud wordt namelijk opgeslagen in onafhankelijke kluizen in Zürich, Amsterdam en in Frankfurt. Dezelfde soort grote kluizen die we vroeger bij de bank ook zagen.
GoldRepublic werkt samen met een aantal beheerders. In Nederland werkt men samen met Brink’s. Dit bedrijf kent iedereen van de waarde transport busjes die we regelmatig zien.
Daarnaast werkt het bedrijf ook samen met Loomis International. Zij zijn verantwoordelijk voor het bewaren van de edelmetalen in kluizen die je kunt vinden in Frankfurt en Zürich. Bovendien is het bedrijf in het bezit van een AFM-verguning. Dit betekent dat GoldRepublic onder toezicht staat van Autoriteiten Financiële Markten.
2. Lage transactiekosten en spaarplan
Dit is een ander voordeel van een goudrekening openen bij GoldRepublic. De transactiekosten zijn bij goud namelijk maar 1%. Als jij dus voor 100 euro goud koopt, dan betaal je slechts 1 euro transactiekosten.
Uiteraard moet GoldRepublic ook betalen voor het opslaan van de edelmetalen. Je betaalt dus per jaar ook mee aan de opslagkosten. Voor het opslaan van goud baren of munten betaal je 0,5% per jaar. Heb jij dus voor bijvoorbeeld 1.000 euro aan gouden munten? Dan betaal je voor deze munten 5 euro per jaar aan opslagkosten.
Je hebt ook de mogelijkheid om elke maand edelmetalen te kopen met een spaarplan. Dit kun je vergelijken met het sparen bij een bank. Hier zet je elke maand spaargeld op jouw rekening. Bij GoldRepublic koop je elke maand voor een ingesteld bedrag goud of een ander edelmetaal.
Met een spaarplan kun je ook voor een ander sparen. Bijvoorbeeld voor een kleinkind. In plaats van dat je kapitaal op de bank zet, kun je ook sparen voor jouw kleinkind.
3. Je bent juridisch eigenaar van het goud
Wanneer je koopt bij GoldRepublic, dan word je ook echt fysiek eigenaar van het edelmetaal. Net zoals jij eigenaar bent van het geld dat je bij de bank stalt, word je hier eigenaar van het edelmetaal.
Dit houdt dus ook in dat wanneer jij dat wilt, jij het fysieke goud ook echt kunt ophalen. In de market van GoldRepublic koop jij het, maar je kunt het ook thuis opslaan als je dat wilt.
Wanneer je het het edelmetaal op wilt halen, dan moet je natuurlijk wel rekenen op kosten. Voor transport als je het wilt laten bezorgen, maar ook om het goud veilig uit de kluis te halen en de gegevens te verwerken.
Een ander groot voordeel dat is dat je geen enorm kapitaal hoeft te investeren. Je kunt namelijk dit edelmetaal al kopen vanaf 50 euro. Als je een klein bedrag investeert, dan wordt je mede eigenaar van een goudbaar of van een munt.
Het edelmetaal dat je gekocht hebt, dat kun je verkopen wanneer je dat wilt. Je verkoopt het goud dan weer en je krijgt de waarde vergoed die het edelmetaal op dat moment heeft.
Conclusie
Uit dit artikel kunnen we wel concluderen dat het investeren in edelmetalen verstandiger is dan jouw kapitaal bij een bank neer te zetten. Vooral in deze tijd van enorme inflatie. Jouw vermogen blijft misschien wel staan bij de bank, maar wordt steeds minder waard.
Op dit moment kun je namelijk een stuk minder met 1.000 euro als je dit vergelijkt met een aantal jaren geleden. Edelmetalen daarentegen behouden altijd hun waarde. Natuurlijk schommelt de waarde wel een beetje, maar het houdt zijn waarde wel t.o.v. van geld in tijden van inflatie.
Als je eigenaar wilt worden van fysieke edelmetalen, dan kun je dit het beste doen via GoldRepublic. Ik heb dit zelf ook gedaan en hebben alle voordelen ondervonden. Open vandaag nog een edelmetalen rekening en zorg er vanaf nu voor dat jouw kapitaal zijn waarde houdt.
About the author
Jelle Damen
Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.