Ga naar de inhoud
beste affiliate niches

De Top 10 Beste Affiliate Niches van 2024

Ben je op zoek naar de beste affiliate niches voor 2023? Dan zit je hier goed. Het bouwen van een succesvolle affiliate website is meer dan alleen een mooie site opzetten. Het kiezen van een niche en daarbij horende beste affiliate programma’s en netwerken is dan ook belangrijk.

Om je hierbij te helpen ontdek je in dit artikel tien verschillende winstgevende affiliate marketing niches. Wat deze niches speciaal maakt, is hun evergreen karakter. Dit houdt in dat ze altijd relevant blijven. Bovendien zijn ze breed genoeg om een tal van micro-niches te bevatten waar je als beginner op kunt richten. 

Klaar om de geheimen van deze winstgevende niches te ontdekken? Laten we dan beginnen.

Wat zijn micro niches?

Voordat ik dieper inga op de top affiliate marketing niches in Nederland en België, is het belangrijk om eerst het concept van micro-niches te begrijpen. Veel beginnende affiliates trappen in de val van het kiezen van een te brede niche. Dit leidt vaak tot teleurstellende resultaten: te weinig bezoekers, geen inkomsten en uiteindelijk opgeven. 

Wat is een micro niche?

Een micro niche is een specifiek segment binnen een bredere niche. Het is als het ware een niche binnen een niche. Neem bijvoorbeeld de ‘afvallen’ niche. Afvallen is een ruim begrip met veel subcategorieën.

Vraag jezelf af: “Hoe willen mensen afvallen?” Er zijn talloze antwoorden op deze vraag, zoals het volgen van een koolhydraatarm dieet, het keto dieet of door te sporten zoals hardlopen. Elk van deze antwoorden vertegenwoordigt een micro-niche.

Als je je bijvoorbeeld richt op het koolhydraatarm dieet, kun je waardevolle content maken over koolhydraatarme recepten en tegelijkertijd koolhydraatarme receptenboeken promoten zoals het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma.

Waarom zijn micro-niches zo waardevol?

Door je te richten op een specifieke micro-niche, vergroot je de kans om op te vallen in de zoekmachines zoals Google of Bing. Je hebt een duidelijke focus, minder concurrentie en je trekt bezoekers aan met een duidelijke koopintentie. Bovendien biedt het je de flexibiliteit om later uit te breiden en andere gerelateerde micro-niches te verkennen, waardoor je affiliate website kan groeien.

Welke niche voor affiliate marketing?

Nu je weet wat micro niches zijn, is het tijd geworden voor de lijst beste affiliate niches. Hieronder zie je tien verschillende goede niches waar je de meeste kans hebt om geld in te verdienen.

1. huisdieren

Ben je een dierenliefhebber of ben je de trotse eigenaar van een huisdier? Dan is de huisdieren niche wellicht de perfecte keuze. Uit recent onderzoek van Dibevo blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens (47,7%) gezelschapsdieren heeft. Dat zijn maar liefst 3.8 miljoen huishoudens met in totaal 27,3 miljoen dieren. 

Deze cijfers laten dan ook zien hoe groot de potentie in deze niche is. Echter, zoals bij veel populaire niches, komt er ook concurrentie om de hoek kijken. 

Het geheim om je te onderscheiden in de huisdieren niche? Begin klein en specifiek. Door je te richten op micro-niches binnen de bredere huisdieren categorie, leg je een solide basis voor groei. Denk aan onderwerpen zoals verzorgingsproducten voor huisdieren, speelgoed, kleding, voeding en zelfs specifieke gezondheidsproblemen zoals allergieën. 

Maar zelfs binnen deze subcategorieën kun je nog specifieker gaan. Overweeg bijvoorbeeld speelgoed speciaal ontworpen voor honden, voeding voor katten of zelfs dieetvoeding voor specifieke rassen zoals poedels. Hoe gerichter je niche, hoe groter de kans dat je opvalt.

Er zijn diverse affiliate netwerken en programma’s die zich richten op de huisdieren niche. TradeTracker, bijvoorbeeld, biedt 36 verschillende programma’s aan waar je je bij kunt aansluiten. Je kunt hier het overzicht van deze programma’s vinden. Daarnaast heeft PayPro ook enkele toffe programma’s met aantrekkelijke commissies, vooral gericht op honden en diverse vogelsoorten.

De huisdieren niche is 1 van de beste affiliate marketing niches

2. Huisbeveiliging

In een tijd waarin in Nederland bijna elke 3 minuten een inbraak plaatsvindt, wordt huisbeveiliging steeds belangrijker. Dit maakt het niet alleen een essentiële behoefte voor huiseigenaren, maar ook een uitstekende niche voor affiliate marketing. 

Het beveiligen van je huis is niet alleen een preventiemiddel tegen inbraken, maar het geeft je ook gemoedsrust. En met de technologische vooruitgang zijn er nu meer producten dan ooit beschikbaar om huizen veiliger te maken. 

Op je affiliate website kun je dan ook een breed scale aan beveiligingsproducten promoten zoals, sloten voor binnen en buitendeuren, raamvergrendelingen, WiFi-camera’s voor realtime bewaking, bewegingssensoren of geavanceerde alarmsystemen met 24/7 bewaking.

Een strategie om in deze niche te beginnen, is om eerst te kiezen voor 1 specifiek product zoals WiFi camera’s. Je kunt diepgaande artikelen en productreviews schrijven over de beste WiFi camera’s op de markt, hun functies en voordelen. Zodra je dit onderwerp helemaal hebt behandeld, kun je overgaan naar een ander beveiligingsproduct.

Er zijn verschillende affiliate programma’s die zich richten op huisbeveiliging. Grote netwerken zoals Daisycon en TradeTracker bieden diverse programma’s aan. Daarnaast is het partnerprogramma van Bol.com ook een uitstekende optie, gezien hun brede assortiment aan beveiligingsproducten.

3. Reizen

Heb je een passie voor reizen en wil je hiermee geld verdienen? Start dan je eigen niche website in de reisbranche. Je bezoekers hebben al interesse dus je enige uitdaging is om je bezoekers via je affiliate website en reis te laten kopen.

Dit doe je door niet alleen goede content te schrijven, maar ook door te kiezen voor goede en betrouwbare affiliate programma’s. Je kunt verschillende programma’s promoten op je reisblog of reiswebsite. Denk maar eens aan reizen, vliegtickets, koffers, backpacks, toegangskaartjes voor attracties en andere reisspullen.

De meeste van dit soort programma’s vind je op TradeTracker. Je hebt daar de keuze uit onder andere Djoser, Kras, Sawadee, WTC (vliegtickets) en ruim 300 soortgelijke affiliate programma’s. Daarnaast is het ook mogelijk om hotels en airbnb’s te promoten. Dit kun je doen door je eigen in te schrijven voor het partnerprogramma van Bookings.com.

Houdt er wel rekening mee dat in de reis niche veel concurrentie is te vinden. Richt in het begin op specifieke kleine niches zoals specifieke landen, stranden, regio’s, steden enzovoort.

Mocht je van een bepaald land veel verstand hebben, schrijf dan je eigen reisgids en verkoop deze voor een paar euro op je website.

Wanneer je gek bent op reizen dan kun je eenvoudig met affiliate marketing geld verdienen.

4: yoga

Een andere goede affiliate niche is Yoga. Yoga bestaat al een lange tijd, maar is de laatste jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van yoga en met de komst van verschillende yogavormen liggen er volop kansen voor affiliates. 

De yoga niche is dan ook ontzettend groot, met talloze subniches en micro-niches. Dit biedt dan ook ontzettend veel promotiemogelijkheden. Of je nu yogamatten, specifieke yogakleding of online cursussen wilt aanbevelen, er is voor elk wat wils. 

Er zijn diverse platformen waar je yoga -gerelateerde producten en diensten kunt promoten. PayPro en Plug & Pay bieden bijvoorbeeld verschillende yoga cursussen aan. Sommige van deze cursussen werken met een abonnementsmodel, wat voor jou als affiliate extra aantrekkelijk is. Je ontvangt namelijk elke maand een commissie zolang het abonnement van de door jou aangebrachte klant actief blijft.

De commissies variëren, maar liggen doorgaans tussen de 5 en 60 euro per verkoop. Voor fysieke producten zoals yogakleding en matten kun je overwegen om je aan te sluiten bij het partnerprogramma van Bol.com

Weet wel dat yoga een populaire niche is. Dit betekent dat er veel concurrentie is. Het is daarom raadzaam om je te specialiseren. Misschien richt je je op een specifieke yogastijl, of focus je je op duurzame yoga producten. Door uniek en authentiek te zijn, kun je je onderscheiden.

5. Verzorging

Een niche waar veel geld in is te verdienen is verzorging. Of het nu gaat om cosmetica, huidverzorging of haarproducten, mensen zijn bereid te investeren in producten die hen helpen er op hun best uit te zien.

Binnen deze niche zijn er talloze subniches, zoals make-up, gezichtscrèmes, haarverzorging en nog veel meer. De commissies in de verzorgingniche kunnen aantrekkelijk zijn. Vaak rond de 10%. Met de juiste promotiestrategie, vooral via social media, kunnen affiliates hun bereik en inkomsten aanzienlijk vergroten. 

Affiliate netwerken zoals TradeTracker en Daisycon bieden diverse affiliate programma’s in deze niche. Op Awin vind je programma’s van Bijenkorf en Douglas. Houd er echter wel rekening mee dat deze merken specifieke eisen kunnen stellen aan je website. Zorg er dus voor dat je site vol staat met kwaliteitscontent voordat je je aanmeldt. 

Daarnaast kun je je natuurlijk ook aanmelden bij het affiliate programma van Bol.com. Ook hier worden namelijk ontzettend veel verschillende verzorgingsproducten aangeboden.

ook kun je diverse verzorgingsproducten promoten

6. Muziek

Vind je muziek maken of naar muziek luisteren een leuke hobby, dan biedt de muziek niche volop kansen voor affiliates. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer mensen die graag gitaar of piano willen leren spelen. 

Vroeger leerde men vaak in groepsverband een instrument bespelen. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om dit online te leren dankzij online video cursussen.

Als je zelf een instrument bespeelt, heb je een voorsprong. Je kunt authentieke en waardevolle content maken en vervolgens online muziekcursussen promoten. 

Er zijn verschillende netwerken en programma’s waar je muziek gerelateerde producten en diensten kunt promoten.  PayPro en Plug & Pay bieden bijvoorbeeld verschillende online muziekcursussen aan. Maar je kunt ook verder denken. Overweeg bijvoorbeeld het maken en verkopen van je eigen online cursus.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om muziekinstrumenten en apparatuur te promoten. Een uitstekende keuze hierin is Baxshop, een populaire webshop met een breed assortiment en service. Ze hebben een eigen affiliate programma die je op TradeTracker kunt vinden. 

Om je te onderscheiden kun je je richten op specifieke instrumenten of genres zoals piano’s, elektrische gitaren of platenspelers. 

7. Klussen en tuinieren

Een andere evergreen niche waarin (veel) geld te verdienen is, is de klus en tuinieren niche. Deze evergreen niche biedt volop kansen omdat veel mensen plezier beleven aan het verbeteren en verfraaien van hun woon- en buitenruimte. 

Vooral in de lente- en zomermaanden zijn er veel mensen die in en rondom het huis gaan klussen. Of het nu gaat om het bouwen van een nieuw tuinhuisje, het aanleggen van een vijver of het planten van een bloemenperk, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. 

Zelf heb ik een affiliate website in de gereedschap niche en uit eigen ervaring weet ik dat mensen bereid zijn om geld uit te geven voor goed gereedschap en bouwtekeningen zodat ze zelf hun eigen (tuin) meubelen en dergelijke kunnen maken. 

Een voorbeeld van zo’n product in deze niche is het digitale pakket “Freds Bouwtekeningen” op PayPro. Met duizenden bouwtekeningen biedt het een schat aan informatie voor doe-het-zelvers .

Daarnaast zijn er tal van affiliate programma’s voor klus en tuingereedschap. Netwerken zoals TradeTracker en Daisycon bieden programma’s van bekende webshops zoals Toolmax en Gereedschapcentrum. Coolblue mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Om je te onderscheiden in de klussen en de tuinieren niche raad ik je aan om je te richten op specifieke subniches zoals duurzaam tuinieren, specifieke klusprojecten voor binnen of buiten. 

Ook de klus en tuinieren niche is super goed om geld te verdienen met affiliate marketing

8. Afvallen en Fitness

De nummer 8 in de lijst beste affiliate niches is de fitness en afvallen niche. Ondanks de hoge concurrentie in deze niche, is het zoekvolume en potentieel verkeer naar je website enorm. 

Wat deze niche zo fijn maakt, is dat je niet per se een gecertificeerde gezondheids- of fitness professional hoeft te zijn. Hoewel zo’n certificering je geloofwaardigheid kan vergroten, kun je ook vertrouwen winnen door naar wetenschappelijke bronnen te verwijzen in je artikelen. Als je persoonlijke ervaringen hebt met een bepaald onderwerp, kun je deze ook delen om waarde toe te voegen voor je lezers. 

Wel is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en producten in de fitness en afvallenniche. Productreviews zijn een goede manier om je publiek te informeren over wat ze kunnen verwachten van bepaalde producten. 

Vanwege de hoge concurrentie is het slim om je te richten op specifieke subniches of micro niches zoals koolhydraatarm dieet, stressmanagement of sportupplementen. 

Er zijn talloze producten en diensten die je kunt promoten binnen deze niche. Via PayPro kun je producten zoals de Afslank Receptenbijbel en de Strakke Buik Bijbel promoten. Met TradeTracker heb je toegang tot merken zoals Power Supplements, Body Supplies etc. Via Daisycon en Bol.com kun je ook weer diverse vitaminesupplementen promoten van merken zoals Vitalize en VitamineCompleet. 

9. Financiën

Ook financiële niche is een uitstekende keuze. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het verbeteren van hun financiële situatie, of ze nu willen besparen of nieuwe inkomstenbronnen willen ontdekken. Binnen deze niche kun je je richten op diverse onderwerpen, zoals online geld verdienen en beleggen.

Vooral beginnende beleggers zoeken betrouwbare informatie. Als je goed thuis bent in beleggen, kun je waardevolle content creëren die nieuwkomers helpt de investeringswereld te begrijpen. Er zijn veel producten en diensten om te promoten op het gebied van beleggen. Via netwerken als PayPro en Plug & Pay kun je diverse beleggings- en tradingcursussen promoten, vaak met aantrekkelijke commissies van 100 euro of meer.

Daarnaast kun je ook online brokers zoals DeGiro promoten, evenals investeringen in edelmetalen zoals goud en zilver. Let wel op de vereisten: sommige brokers, zoals DeGiro, eisen dat je website minimaal 10.000 bezoekers per maand heeft.

Cryptocurrency is ook een interessante niche. Met ongeveer 2 miljoen Nederlanders die in crypto hebben geïnvesteerd, zijn er volop kansen. Cursussen over crypto trading en het analyseren van marktgrafieken zijn bijzonder populair. 

Netwerken zoals PayPro en Plug & Pay bieden diverse van deze cursussen aan. Overweeg ook het promoten van brokers en exchanges, zoals BCM of Bitvavo.

Geld besparen is een ander onderwerp wat de laatste maanden een stuk relevanter is geworden. Hier kun je dan ook goed op inspelen. Je kunt schrijven over manieren om geld te besparen op dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen, energierekeningen en (zorg) verzekeringen. Voor vergelijkingen tussen verschillende aanbieders is de app van Daisycon een handige tool.

Ook financiën is een goede affiliate marketing niche

10. Technologie

De technologie niche is een fascinerende niche voor affiliate marketing. Het is een niche die continu blijft evolueren met regelmatige lanceringen van nieuwe producten die je kunt promoten. Dit varieert van laptops en smartphones tot wearables en huishoudelijke elektronica zoals keukenapparatuur en stofzuigers

De interesse in deze producten is dan ook enorm, wat betekent dat er voor affiliates veel kansen liggen. Een bijkomend voordeel is dat veel technologische producten hoge marges hebben, wat kan resulteren in hoge commissies.

Het is wel belangrijk om over voldoende kennis en expertise te beschikken als je in deze niche succes wilt hebben. Overweeg om diepgaande en eerlijke productrecensies te schrijven om je publiek te informeren en te begeleiden.

Hoe vind je een affiliate niche die bij je past?

Het kiezen van een niche die bij je past kan best moeilijk zijn. Zelfs met deze lijst van populaire niches voor je neus. Toch hoeft het kiezen van een affiliate niche niet moeilijk te zijn.

Denk eens aan je eigen interesses en passie. Welke hobby’s beoefen je? Heb je specifieke problemen en uitdagingen in je leven waarvoor je bereid zou zijn te betalen om ze op te lossen?

Ook kunnen mensen om je heen of zelfs dagelijkse situaties inspiratie bieden voor een niche. Zijn er bijvoorbeeld trends of behoeften in je vriendenkring die nog niet worden aangepast?

Mocht je enkele niches hebben gevonden, schrijf deze dan eens op en leg ze eens naast de volgende 4 punten:

  • Evergreen – Kies een niche die tijdloos is. Evergreen niches blijven relevant, waardoor je niet voortdurend oude content hoeft bij te werken. Het regelmatig bijwerken van content kan tijdrovend zijn, dus een evergreen niche kan je op de lange termijn veel tijd besparen.
  • Uitbreiding – Ga voor een niche met groeipotentieel. Begin bijvoorbeeld met een specifieke sub of micro-niche en overweeg later uit te breiden naar gerelateerde onderwerpen.
  • Passie – Kies een niche waar je echt om geeft, die je interesseert en waar je graag content voor wilt gaan maken. Wanneer je echt gepassioneerd bent over een niche, straalt je content authenticiteit en enthousiasme uit. 
  • Affiliate programma’s – Kijk of er meerdere affiliate programma’s beschikbaar zijn binnen je niche. Dit beschermt je tegen onvoorziene veranderingen, zoals het stopzetten van een programma of verlagingen van commissies
  • Voldoende bezoekers – kies voor een niche waar voldoende vraag naar is. Voer een marktonderzoek uit om te bepalen hoeveel mensen op zoek zijn naar informatie binnen je gekozen niche. Een gratis tool die je hiervoor kunt gebruiken is Google Trends.

Beste affiliate niches tot slot

Je bent nu aan het einde van het artikel gekomen. Ik hoop dat je door het lezen meer te weten bent gekomen over de verschillende populaire en winstgevende affiliate niches. Natuurlijk zijn er naast de top 10 die ik hierboven heb genoemd nog veel meer niches te vinden waarin geld te verdienen is.

Heb je eenmaal je niche gekozen, dan is het belangrijk dat je per niche goed kijkt naar de beschikbare micro-niches en dat je daaruit start.

Over de auteur

Jelle Damen

Hé! Ik ben Jelle en inmiddels alweer 7+ jaar een ambitieuze (internet) ondernemer met een passie voor zo'n beetje alles wat met internet te maken heeft. Op deze website deel ik al mijn kennis en ervaringen met verschillende manieren van online geld verdienen, waaronder affiliate marketing, beleggen en crypto. Mocht je vragen hebben, mail dan gerust. Mocht je meer over mij willen weten, klik dan op de website knop hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *